logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć resztki Thermopoxa z rdzenia GPU po odklejeniu radiatora?

newtonek 09 Lut 2005 16:12 1526 11
REKLAMA
  • #1 1213098
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Mam trochę dziwny problem - po ok. 1,5 roku pracy od GPU na karcie graficznej odkleił się radiator, który przyklejałem Thermopoxem. Przykleiłbym go z powrotem, ale na rdzeniu i radiatorze są pozostałości kleju. Z radiatora mogę je zeskrobać choćby śrubokrętem, ale mam problem z usunięciem ich z rdzenia procesora. Czy ktoś może wie jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 1213110
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Wacik i spirytus - powinnopomuc choć jest z tym trochę zabawy.
  • #3 1213274
    newtonek
    Poziom 18  
    Spirytus do kleju epoksydowego? Na pewno pomoże? Czy to jest sprawdzona metoda?
  • REKLAMA
  • #4 1213376
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmm thermopox - zeszlifowac papierem sciernym
  • #5 1213471
    newtonek
    Poziom 18  
    Właśnie rozwiązań "siłowych" się boję, bo to wygląda tak, jakby to był goły rdzeń (jak w Athlonach) - więc wolę rozwiązania hmm... mniej inwazyjne.
  • #6 1214413
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Sproboj Label-offem ewentualnie izopropalnol. Moze tez byc Kontakt-U. Ostatnio usuwalem klej z chipsetu i pomogl. Aby przykleic z powrotem uzylem kleju distal i juz nigdy nie odpusci.
  • REKLAMA
  • #7 1214743
    newtonek
    Poziom 18  
    Oj, z distalem mam złe doświadczenia (puścił po miesiącu), a poza tym raczej kiepsko przewodzi ciepło. Ale dzięki za te usuwacze, może czegoś sprubuję.
  • REKLAMA
  • #9 1214821
    newtonek
    Poziom 18  
    Eh, oni tam radzą acetonem, a to nie pójdzie, bo to klej epoksydowy - nie ma szans. Acetonem to można sobie po paście silikonowej wyczyścić (co zresztą tam piszą). Ale dzięki za link.
  • #10 1215271
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Ja w trochę podobnym przypadku używałem benzyny (ponieważ nie miałem ekstrakcyjnej użyłem bezołowiowej). Potrzebne było trochę cierpliwości 2-3 dni i epoksydowy klej (niestety nie pamiętam jaki) zmiękł na tyle, że powoli dał się usunąć wykałaczką.
    Uwaga: usuwałem z hybrydy a nie ze struktury procesora
  • #11 1243669
    Grzesio.exe
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    no widzę że znalazłem dobry temat do mojego pytania. Mianowicie ja chciałbym wiedzieć jak odkleić radiator od chipsetu na radeonie 9000. Jest tam bardzo badziewny radiator a raczej pozostałość po wpuszczonym w środek wentylatorze i ni piernika nie mogę tego schłodzić więc jedynym rozwiązaniem jest usunąć to badziewie. Proszę o wszelkie rady bo poza oglądaniem filmów nic nie mogę zrobić a do momentu gdy jeszcze ten wentylator się kręcił :) komp był rakietą w gierkach :(
  • #12 1977269
    newtonek
    Poziom 18  
    Problem udało się jednak rozwiązać "siłowo" :) Klej zeskrobałem twardym przedmiotem - krawędzią radiatora. To chyba lepsze niż jakieś ostrze, bo przy skrobaniu kontakt z powierzchnią procesora jest na całym odcinku, a nie punktowy, dzięki czemu trudniej zarysować tę powierzchnię. Thermopox jest na tyle twardy, że dało się go kawałeczek po kawałeczku "odłupać" - nie wiem, jak to dokładnie nazwać, jak ktos będzie próbował, to zobaczy, o co chodzi :). Metoda wymaga jednak duuużej cierpliwości...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po około 1,5 roku pracy od GPU odpadł radiator przyklejony Thermopoxem. Problemem było usunięcie pozostałości kleju z rdzenia procesora, gdzie mechaniczne metody są ryzykowne ze względu na delikatną powierzchnię. Proponowano różne metody: czyszczenie wacikiem nasączonym spirytusem, użycie izopropanolu, benzyny bezołowiowej, a także specjalistycznych preparatów typu Label-off lub Kontakt-U. Aceton okazał się nieskuteczny wobec kleju epoksydowego. Metody „siłowe” jak szlifowanie papierem ściernym czy skrobanie są ryzykowne, ale ostatecznie skuteczne – klej Thermopox można stopniowo odłupywać twardym narzędziem, np. krawędzią radiatora, co minimalizuje ryzyko zarysowania rdzenia. W przypadku ponownego klejenia radiatora zalecano użycie kleju epoksydowego o dobrej przewodności cieplnej, choć doświadczenia z Distalem były negatywne ze względu na słabą trwałość i przewodność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA