logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Syma S107G - problem z regulacją ciągu i stabilnością lotu

mrrudzin 05 Sty 2013 16:11 2637 3
REKLAMA
  • #1 11744966
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Mam mały kłopot z "helikopterem" Syma S107G. Od jakiegoś czasu zmniejszyła się ilość "stopni" regulacji ciągu. Tzn. zwiększając ciąg lewą manetką helikopter leci do góry, zmniejszając na dół ustawiając odpowiednio leci na zadanej wysokości. U mnie albo zmniejsza wysokość bardzo szybko, albo ciągnie do góry jak szalony. Dopiero jak bateria się zaczyna rozładowywać da się jakkolwiek latać.

Rozebrałem nadajnik, sprawdziłem potencjometr od ciągu - rezystancja zmienia się płynnie i liniowo, więc on nie jest przyczyną. Co jeszcze można sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11747754
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1171
    Akumulator. Traci pojemność, a razem z tym wydajność prądową. Nie ma po prostu dość energii by silniki pracowały poprawnie.
    Dość znany problem tej klasy zabawek.
    Akumulatory są słabej jakości i ładowane kiepskiej klasy ładowarkami, często tzw. "szybkimi".

Zmierz czas po jakim się rozładuje.
  • REKLAMA
  • #3 11748259
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    To co piszesz ma sens, ale jak wytłumaczyć fakt, że praktycznie przez cały cykl (od pełnego naładowania do rozładowania) zachowanie jest bardzo podobne - albo moc podawana na śmigła jest za mała, albo dużo za duża (słychać bardzo duży wzrost prędkości obrotowej). Za duża czyli model leci ostro w kierunku sufitu i w niego uderza gdyby nie zareagować odpowiednio szybciej.

Pomiar rozumiem ma na celu ocene pojemności akumulatora?
    Jak wykonać takie rozładowanie?
    Aku teoretycznie ma 3,7V 150mAh - więc trzebaby go rozładować wartością np. 2C, (czyli użyć rezystora o wartości 12ohm). Do jakiego napięcia rozładowujemy akumulator tego typu? 3V?
  • #4 11770731
    ukaszmikos14
    Poziom 9  
    Może po prostu wysiadają ci baterie w nadajniku. Kiedyś miałem podobny problem z tym helikopterkiem. Po wymienieniu baterii wszystko działało poprawnie. Jeśli nie to jest przyczyną to zapewne popsuł się potencjometr w pilocie odpowiedzialny za siłę ciągu.
REKLAMA