logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F - Wymiana silnika+skrzyni z 1,6 8v na 2,0 8V lub podkręcenie 1,6

GWAREKCZ 07 Sty 2013 14:03 4485 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11757994
    autopoldi
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    Z tego co pamiętam to poduszki w tych silnikach są w tych samych miejscach
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11761001
    mar-kom
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Zastanów się dobrze czy ma to sens ja też robiłem taką przekładkę i powiem tak że fabryki nikt nie poprawi po przekładce zaczeły mi się schody z autkiem co wcześniej nie było z nim problemu stale coś ,kasy wyłożysz no chyba że masz kompletnego dawce,a że tak spytam czemu chcesz robić przekładkę ?
  • Pomocny post
    #6 11761419
    mar-kom
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    T5 napisał:
    Pewnie 1.6 za mało pali i trza taki włożyć co będzie wpier....

no to życzę mu powodzenia przerabiałem to i nie polecam.Powodzenia
  • Pomocny post
    #7 11763869
    !rafi
    Poziom 11  
    GWAREKCZ napisał:
    Czy łapy silnika 1,6 8V są tak samo rozmieszczone jak 2,0 8V ?

Łapy od tych silników są napewno inne, aczkolwiek c20ne było montowane fabrycznie w Astrze, więc problemu ze swapem nie będzie, wymieniasz silnik z osprzętem, wiązkę silnika oraz kompa i po sprawie. Co do skrzyni to lepiej zmienić, aczkolwiek jest możliwość pozostawienia tej, którą obecnie posiadasz(niestety nie wiadomo jak ona długo pociągnie z silnikiem 2,0).
  • Pomocny post
    #8 11764465
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Nic jej pewnie nie będzie tylko jazda przełożeniach od 1,6 może okazać się denerwująca. SWAP silnika to nie taka prosta sprawa trzeba być bardzo starannym.
  • #9 11766217
    GWAREKCZ
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam do kupienia całą astrę GSI .Inaczej bym się tego nie podejmował,A mój 1.6 przy mieszanej jezdzie pali około 7,5 l ,ale brakuje tych kilkudziesięciu koni,a przekładkę chce zrobić ponieważ ta GSI ma zabrany dowód za zgnitą karoserie:) Che za nią 1100 zł. Wezmę z niej silnik skrzynie zderzaki GSI , lampy , i tylnią belkę , samego silnika bym nie kupował potem same niespodzianki a tak wszytko będę miał.Ma tam jeszcze jakiś tłumik końcowy ale to pewnie jakiś wydrzyryj.....Ale dalej się nie dowiedziałem czy potrzebny będzie przed przeglądem rzeczoznawca i ile orientacyjnie to kosztuje....
  • Pomocny post
    #10 11766445
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1341
    Tzn kupisz od niego auto bez dowodu (ciekawe bez czego jeszcze) i będziesz musiał je potem jeszcze zezłomować żeby nie płacić OC. Będziesz musiał zapłacić za nowy dowód rejestracyjny chociaż nigdy go do ręki nie dostaniesz. Istnieje możliwość że się dogadasz i oficjalnie go nie kupisz a facetowi załatwisz papierek ze złomowania żeby zlikwidować auto.
    Sama cena takiego sznurka to co najmniej 2x przesada ale twoja wola. Do 2.0 trzeba też wydech (grubsze rury) więc razem z rzeczoznawcą się w 2000PLN powinieneś zmieścić zakładając że robota własna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 11766503
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4180
    Rzeczoznawca chyba nie potrzebny.Trzeba podjechać na stację diagnostyczną i zgłosić wymianę silnika (przecież z opla do opla).Wystawi kwitek i z tym do wydziału komunikacji i do ubezpieczalni.OC będzie wyższe.
  • Pomocny post
    #12 11770877
    autopoldi
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    kwok napisał:
    Tzn kupisz od niego auto bez dowodu (ciekawe bez czego jeszcze) i będziesz musiał je potem jeszcze zezłomować żeby nie płacić OC. Będziesz musiał zapłacić za nowy dowód rejestracyjny chociaż nigdy go do ręki nie dostaniesz. Istnieje możliwość że się dogadasz i oficjalnie go nie kupisz a facetowi załatwisz papierek ze złomowania żeby zlikwidować auto.

Dowodu nowego nie musisz wcale wyrabiać a na szrocie zezłomują auto na podstawie kwitka od policji. OC musi być ważne w dniu złomowania. Po zakupie masz miesiąc aby przepisać OC ze sprzedawcy na siebie (można napisać o przepisanie bez przeliczania składki - żeby nie dopłacać - jeżeli gość ma opłacone OC).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wymiany silnika w Oplu Astra F, z silnika 1,6 8V na 2,0 8V. Użytkownicy potwierdzili, że poduszki silnika są rozmieszczone w tych samych miejscach, co ułatwia swap. Wskazano, że konieczna będzie wymiana silnika, osprzętu oraz wiązki, a także zalecana jest zmiana skrzyni biegów, chociaż istnieje możliwość pozostawienia oryginalnej. Użytkownicy ostrzegali przed potencjalnymi problemami po przekładce oraz sugerowali, że warto skonsultować się z rzeczoznawcą przed przeglądem. Wspomniano również o kwestiach związanych z rejestracją i ubezpieczeniem po zakupie uszkodzonego pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA