adolfone napisał: Witam Panowie posiadam na tą chwile subwoofer DIY na głośniku jak w temacie, odczuwam niedosyt tzn chodzi mi o sam bas z tego głośnika jest strasznie twardy można powiedzieć troszkę dudniący, nie wiem czy to kwestia wygrzania, akustyki pokoju - wiem że to głośnik samochodowy ale spodziewałem się od niego troszkę więcej miękkiego schodzącego niżej basu. Pokój ok 25m2. Na tą chwilę zastanawiam się nad skonstruowaniem coś na Tonisilu np gdn 30/120/1 może będzie lepiej. Bardzo proszę was o radę. Dziękuje i pozdrawiam.
Witam,
tak z ciekawości zapytam o typ obudowy, pojemność netto i ewentualne strojenie jeśli to BR. Pytam, ponieważ mam ten głośnik z tematu i wcale nie uważam, że produkuje twardy bas. Wprost przeciwnie, bardzo przyjemnie i nisko sobie mruczy a zarazem stopka perkusji jest szybka i dynamiczna. Może problem jest w twojej aplikacji tego przetwornika. Nie powiem, u mnie gra w podobnym pomieszczeniu i prawdziwy, niski bas mam za dzwiami pokoju na poddaszu gdzie raczę się w wolnych chwilach muzyką. Ale i w środku po zgraniu fazy suba z resztą zestawu jej bardzo fajnie.
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński