logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matiz - Jak ustawić krzywkę aparatu zapłonowego po wymianie głowicy?

sebik777 12 Sty 2013 18:14 16506 9
REKLAMA
  • #1 11778717
    sebik777
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam
    Panowie mam następujący problem:
    Wymieniłem głowicę w moim matizie ponieważ w poprzedniej zatarł się wałek. Zakupiłem używkę z drugiego końca Polski w "okazyjnej" cenie niestety osoba która ją demontowała mało profesjonalnie podeszła do tematu, przypuszczam, że chcący odkręcić koło pasowe zablokował z drugiej strony wałka czymś płaski naciętą krzywkę która pękła.Taką głowice mi przysłał postanowiłem przełożyć krzywkę ze starej głowicy ale nie bardzo wiem w jakiej pozycji powinna być.
    To pokrótce tyle bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11782562
    sebik777
    Poziom 9  
    Problem nie rozwiązany dodają zdjęcia Matiz - Jak ustawić krzywkę aparatu zapłonowego po wymianie głowicy? Matiz - Jak ustawić krzywkę aparatu zapłonowego po wymianie głowicy? Matiz - Jak ustawić krzywkę aparatu zapłonowego po wymianie głowicy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11783634
    MartBan
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    Pytasz o zabierak, a nie krzywkę, wystarczyło spojrzeć jak zdejmowaleś. Ale jak już jest po ptakach to ustaw wał korbowy i rozrządu na znaki, zdejmij kopułkę, ustaw palec na pierwszy cylinder, zobacz jakiej pozycji zabieraka to odpowiada i nasadź go tak żeby wszystko pasowało. Najprawdopodobniej będzie to poziome położenie równoległe do płaszczyzny głowicy.
  • #4 11783886
    sebik777
    Poziom 9  
    MartBan dzięki za zainteresowanie.
    Jak wyżej napisałem nie zdejmowałem tego zabieraka kupiłem głowice z pękniętym zabierakiem który sobie luźno latał postanowiłem założyć ten ze starej głowicy i tak zrobiłem założyłem go tak jak na zdjęciu podpisanym "druga możliwość".
    Rozrząd jest ustawiony poprawnie pierwszy cylinder w GMP palec na pierwszym w kopułce i niestety silnik nawet nie zagada, iskra jest ciśnienie paliwa ok.
    Zastanawiam sie czy ma znaczenie ustawienie zabieraka mam na myśli obrócenie go o 180* tak jak na zdjęciu?
  • #5 11783978
    MartBan
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    Nacięcie nie jest symetryczne i jest tylko jedną możliwość wzajemnego osadzenia żeby wszystko było osiowo. Zapobiega to omyłkowemu przedstawieniu.

P.S. Faktycznie jest to równeż krzywka, pozostałość po gaźnikowym tico do napędu mechanicznej pompy paliwa.
  • #6 11784120
    sebik777
    Poziom 9  
    Rozumiem,to znaczy, że zabierak zamontowałem prawidłowo.
    Więc nie mam pojęcia czemu nie pali
  • REKLAMA
  • #7 12053115
    dany2b
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam panowie... a ja mam inne pytanie tzn. ja potrzebuję taka krzywkę ale nie wiem jak to sie fachowo nazywa i gdzie tego szukać w internecie... w sklepie nie wiedzą o czym mówię ;( proszę o pomoc
  • #8 15676360
    girgi
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Wiem ze odkop roku :) ale ma pytanie co do tej krzywki.

Zdejmowałem cały osprzęt z głowicy do planowania. Po zmontowaniu całości w silniku nie jestem pewien czy szlifierz nie zmienił położenia tej krzywki/zabieraka w czasie pracy...

Jak ustawiam wałek na znak do góry, to powinienem mieć z tego co wiem moment zapłonu w pierwszym cylindrze a palec w aparacie ustawia mi się obrócony dokładnie o 180st w aparacie od kabla pierwszego cylindra...

Musze znów zrzucać głowicę i dłubać się z tą krzywką czy gdzieś robię błąd?

Aparat zapłonowy wchodzi niestety tylko w jeden sposób w te krzywke. Naciecie nie jest w linii średnicy krzywki jest nieco oddalone od srodka

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 15676509
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Ustawiasz rozrząd na 1 cylinder zapłon a następnie palec rozdzielacza na 1 cylinder.
    Na końcu ustawiasz zapłon lampą stroboskopową.
  • #10 15684834
    girgi
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Zrobiłem - matiz funkcjonuje.

Okazuje się ze serwisówka kłamie i w położeniu do zakładania paska niema początku suwu pracy tylko początek suwu ssania... Wniosek - więcej sprawdzać organoleptycznie - mniej czytać netu :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem krzywki aparatu zapłonowego po wymianie głowicy w Matizie, gdzie stara krzywka była uszkodzona. Po zamontowaniu nowej krzywki, silnik nie uruchamia się, mimo że rozrząd i zapłon są ustawione poprawnie. Użytkownicy sugerują, aby upewnić się, że krzywka jest zamontowana w odpowiedniej pozycji, a także zwracają uwagę na symetrię nacięcia krzywki, co zapobiega błędnemu montażowi. W końcu, jeden z uczestników dyskusji zauważa, że serwisówka może być myląca, co prowadzi do błędnych ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA