Dzięki.Coś już wiem na początek.Faktycznie jest bez anody.Myślałem, że do stali nierdzewnej kamień nie przykleja się i dlatego zrezygnowano z anody.
Podbijam temat.
Z powodu awarii starego podgrzewacza(chwilowo zażegnanej), muszę pilnie dobrać nowy, i dlatego pytam o Termica ze względu na stal nierdzewną.
Chyba, że jakiś inny do twardej wody ze studni przydomowej, koniecznie
z wężownicą.
Podgrzewacz zakupiony, jak będzie funkcjonował czas pokaże.
Mija drugi miesiąc eksploatacji podgrzewacza.Mogę podzielić się wstępnymi uwagami.
Pozytywną cechą tego urządzenia, jest znaczne zmniejszenie zużycia gazu.
Poprzedni innego producenta zużywał ok.75m3 gazu/m-c. W przypadku Termica zużycie ok.55m3. Jednak różnią się pojemnością wody.Poprzedni miał 150l, a obecny 120l.
Wadą Termica, jest fabrycznie ustawiona duża histereza, na poziomie 14st.C. Dla komfortu minimalnej temperatury wody na poziomie 40stopni, dogrzewa zasobnik do 54st.C (trochę za dużo).
W przypadku częstego poboru ciepłej wody,podgrzewacz często załącza się dogrzewają wodę, niezależnie od spadku temperatury, nawet jeśli temperatura wody wynosi ok.50st.C, powoduje to niepotrzebne zużycie gazu.
Histereza w pełnym zakresie występuje w przypadku długotrwałego braku pobierania ciepłej wody i spadku temperatury do minimum zadanego orientacyjnie.
Pokrętło termoregulatora nie posiada skali w stopniach C.
Tyle wstępnie o podgrzewaniu gazem.
W sezonie grzewczym opiszę jak sprawdza się wężownica w tym zasobniku.