Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje

19 Sty 2013 17:01 13872 53
  • Poziom 8  
    Witam. Mam problem z ogrzewaniem postojowym w golfie mk IV z 1998 r. Webasto Thermo Top T lub jak kto woli BW 50. Z tego co się dowiedziałem jest to stary model, tzw. webasto przelewowe bez pompki paliwa. Od wczoraj piecyk nie odpala, słychać wentylator przez jakąś minute a później następuje przewietrzanie, z rurki spalinowej leci zimne powietrze. Po 2 włączeniu zaczyna kapać benzyna. Wczoraj udałem się do punktu gdzie naprawiają ogrzewania postojowe. Podłączyli webasto pod kompa jednak nie chciało im się połączyć. Powiedzieli ze pewnie sterownik do wymiany i ze trzeba zostawić to wymontują i sprawdzą. Taka impreza bez części 200 zł :/.
    Mam wrażenie że chcą mnie naciagnąć
    Sam posiadam kabel VAG KKL od viakena.
    Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje

    Przy przekaźniku i kostce bezpieczników znajduje się źółty kabelek który służy z tego co wyczytałem do diagnozy.
    Czy da się w ten sposób jakoś połączyć z webasto i odczytać błędy?
    Jeżeli tak to jak go wpiąć?
    Bardzo prosze o pomoc.
  • e-miernikie-mierniki
  • Admin grupy Samochody
    kamilek000 napisał:
    Podłączyli webasto pod kompa jednak nie chciało im się połączyć.
    A ty połączysz się w domu kablem od viakena.
    Podłączenie jest opisane- wystarczy poszukać.
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 8  
    Myslę że tak bo łączyli się nie z tym sterownikiem co potrzeba. Z dokumentacji którą mam wynikało ze mam Thermo Top C i tak im powiedziałem :/ Mój błąd i 50 zł nie moje ale oni kompetentni tez widać nie byli. Dzis siedzę cały dzień na necie i prawda wyszła na jaw. Wyczytałem że trzeba podpiąć ten zółty kabelek od webasto (diagnoza) do interfejsu vag ale nie wiem czy pod konkretny pin? Do tego niektórzy piszą o podłączeniu masy i plusa od akumlatora a niektórzy nie:/ Wiec proszę o łopatologiczna podpowiedź.
  • Poziom 8  
    Chyba już rozumiem. Jeśli źle kolego T5 popraw jeśli możesz :)
    Czyli z interfejsu VAG wyprowadzam 3 kabelki:

    jeden z pinu 7 ---> do zółty przewód diagnostyczny webasto
    jeden z pinu 4 ---> (jako uziemienie) do masy samochodu
    jeden z pinu 16 ---> do plusa akumlatora

    Czy jest ok?
  • Poziom 8  
    Witam, właśnie połączyłem się z webasto kablem VAG wyprowadzając z niego 3 kable,
    tak jak poradził mi kolega T5, za co mu bardzo dziękuje.
    Użyłem programu Webasto Thermo Test 2002 V1.19 łącząc się z protokołem diagnostycznym Webasto Top 98.

    Tyle pokazał mi program:

    -zaraz po załączeniu webasto - brak wskazań dla elektrozaworu??? czy tak ma być?
    Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje

    - po ok niecałej minucie- przewietrzenie
    Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje

    - błąd - pompa obiegowa ma zwarcie do masy lub przeciążenia
    Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje

    Czym taki błąd wiąże się z wymianą pompy? Ewentualnie jeżeli ktoś się orientuje to jaki przybliżony koszt naprawy?
  • Admin grupy Samochody
    Tu masz coś w normalnym języku. :D





    Zrób test i z programu uruchom pompkę wody.Zobacz jak długo będzie chodzić.
    Możesz też wypiąć pompkę i zamiast niej wepnij żarówkę 21W.(tylko zwarcia nie zrób)i uruchom piec na odpalonym silniku.Efekty opisz.
  • Poziom 8  
    Dzięki za program po polsku :)
    Niestety nie mogę zrobić testu podzespołów:/ Wyskakuje komunikat wszytko wyłączone.
    A czy to normalne że podczas załączania testu webasto jest brak wskazań dla elektrozaworu ?
  • Poziom 8  
    Udało się zrobić test podzespołów i znowu dzięki pomocy Kolegi T5 :)
    Jedynie pompa wody nie ruszyła. Podłączyłem ją również na krótko podając plus z aku na 1 kabel i mase na 2-gi i również nic się nie dzieje. Więc chyba umarła.
    Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje

    Moje pytanie brzmi: czy muszę kupić oryginalną pompke do tego webasto bw 50 która jest wbudowana i wygląda tak?:
    Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje

    Czy można podłączyć dodatkową pompę wody zamiast tej starej (nie wyjmując jej) ? Jeżeli tak to jaką (na allegro są różne) i czy wystarczy podpiąć nową do kabli od tej zmarłej i przełożyć węże prowadzące płyn?
    Webasto BW 50 - Diagnostyka przez VAG - piec nie startuje
    Proszę o pomoc
  • Poziom 8  
    Pompka wymieniona webasto odżyło :) Zakupiłem nową Boscha 0392020024.
    Dzięki T5 za rady !!!
  • Poziom 8  
    Witam:) Chciałem zapytać czy ktoś posiada wiedzę gdzie zakładany był odbiornik telestart w golfach IV? Denerwuje mnie ciągłe wyłażenie z domu by uruchomić piec a pewien nie jestem czy nie mam tego odbiornika ;p Pilot by się może znalazł:) Wyczytałem gdzieś że jakaś antenka idzie od podsufitki do lusterka wstecznego - ja takie coś mam i idą tam 2 kable ... Również pod maskownicą szyberdachu są ponaklejane naklejki "Webasto".
    Byłbym wdzięczny za odp:)
  • Poziom 9  
    Witam,
    Podepnę się pod temat, chciałbym zdiagnozować moje webasto wb 50, mam kabel od viakena kkl jednak nie ma w nim wszystkich pinów... Czy jest na forum ktoś na tyle kumaty, aby przeprowadzić mnie przez proces dorobienia tych pinów? Na potrzeby tej operacji mogę wrzucić tu foto płytki z kabelka.

    Przekopałem dość sporo materiału, ale niestety nie mogę sobie poradzić... Byłoby super gdyby szło to zrobić bez konieczności zakupu nowego kabla.
  • Poziom 9  
    Podepne sie pod temet, szkoda nowy zakładać....
    Zakupiłem BW 50, na stole podłączone na krutko śmigało jak trzeba.....wiadro wody nagrzało w kilka minut...
    Po zamontowaniu do samochodu nie odpala....
    Wszystko podłączone jest na bank dobrze, zegar działa, swieci na zielono, wciskam odpal, webasto włącza pompę wody, słuchać jak przedmuchuje komore spalania, ale z tłumika leci tylko zimne powietrze, a westo ciągle pstryka, jakby nie mogło zapali ć benzyny?????
    Macie jakieś pomysły, co sie stało????

    I kiedy ma załączać sie dmuchawa wentylatora, zaraz po odpaleniu, czy jak zagrzeje wode, bo u mnie wlącza sie zaraz po zalączeniu webasta??...
    Dzięki za jakąkolwiak pomoc...
  • Poziom 9  
    podłącz pod komputer i sprawdź co jest.
  • Poziom 9  
    Nie posiadam takiej możlimości, ktoś w mojej okolicy dysponuje takim sprzętem,
    wojkowice, okolice Katowic.Bedę wdzięczny(jakiś czteropaczek sie znajdzie :D )
  • Poziom 9  
    Gdybyś przyjechał do mnie, nie ma problemu:P Kabel na allegro kosztuje 100 pln, do tego soft z neta za darmo, całkiem legalnie. Miałem też problem ze swoim webasto, nikt mi ani na forum, ani na mieście nie pomógł...

    Jak na moje, u Ciebie padł elektrozawór, ale tego bez kompa dokładnie nie sprawdzisz.
  • Poziom 9  
    Mam tu gościa, niedaleko w dabrowie górniczej, chyba podjade do niego i tyle. Niech oceni co, naprawi.
    Szkoda, bo trochę sie narobiłem, rzeby to cudeńko zainstalować do bryki, a tu lipa.
    A mam możliwość sprawdzić, wymienić, wyczyścić ten elektrozawór sam??
    Jak pisałem wcześniej, na stole odpaliło, a po montarzu już nie. pompa wody chodzi, tłoczy, paliwo jest(sprawdzałem), z przelewu podpiołem za gruchą z listwy, powietrze zasysa, wydala, i pstryka ciągle, nie może odpalic, po upłuwie ok 1 minuty wyłącza sie samo...
    I jak jest z tą dmuchawą, powinna sie włączyć po nagrzaniu wody, czy od razu po zastartowaniu webasto??
  • Poziom 9  
    Masz wszystko na forum co i jak. Wyciągasz webasto, odkręcasz wsio od siebie i sprawdzasz. Mogłeś coś źle podłączyć ew coś uwaliłeś przy montażu. Zamów sam kabel z allegro, po co masz płacić komuś tyle samo za diagnozę, która sam postawisz? Kabel zawsze się przyda.
  • Poziom 13  
    Witam a czy Vag KKL idzie zdiagnozować eberspacher ?
  • Poziom 9  
    W moim przypadku, rozebranie, przeczyszczenie i złożenie pomogło, śmiga jak szalone terez......
    A żeby je zresetować, należy odpalić, i jak webasto ruszy, wyjąć bezpieczniki, i tak kilka razy, aż ruszy....
    Smiga, aż miło dla ucha....
  • Poziom 10  
    Witam mam webasto dw 50 czy kablem elm 327 podłacze się do webasta ,moje webasto tak jak kolegi prezes19791979 startuje pstryka dmucha i po minucie się wyłącza .
    Webasto ma żółty kabel.
  • Specjalista VAG & Ogrzewania Postojowe
    nie połączysz sie