logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po przelaczeniu kluczyka czy pompa caly czas pracuje?

jaceksu25 13 Lut 2005 16:36 2787 12
  • #1 1225073
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Jest mozliwosc ze pompa tylko podtrzymuje pewien zakres cisnienia w akumulatorze paliwowym ( nie pracuje ciagle) ?

Dodano po 23 [minuty]:

Zapytalem o to poniewaz zauwazylem ze pompa sie wylancza po kilku sekundach od przelaczenia kluczyka.
  • #2 1225159
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Wydaje mi się że pracuje ciągle od momentu przekręcenia stacyjki, akumulator ciśnienia ma za zadanie utrzymywać w miarę stabilne ciśnienie i tyle, nadwyżka paliwa wraca powrotem do zbiornika i tak w kółko.
  • #3 1225200
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Po przekręceniu zapłonu pompa pracuje krótko (np. z jakieś 2 sekundy) "nabija ciśnienie" i się wyłącza. Dopiero przy uruchomieniu silnika pracuje cały czas.
  • #4 1225304
    jaceksu25
    Poziom 19  
    zodiak318 napisał:
    Po przekręceniu zapłonu pompa pracuje krótko (np. z jakieś 2 sekundy) "nabija ciśnienie" i się wyłącza. Dopiero przy uruchomieniu silnika pracuje cały czas.

a czy nie jest tak samo przy pracy na LPG?
  • #6 1225350
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ale to wyraznie slychac jak przestaje pracowac
  • #8 1225371
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Problemu nie mam tylko zastanawialem sie powaznie nad odcieciem pompki na LPG, ale slychac wyrazne ze pompa nie zawsze pracyje i dlategonie wiem czy jest sens. Autko to Misiek 3.0V6
  • #10 1225411
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Po odpaleniu po prostu pompki nie słychać (co nie znaczy że nie pracuje), nie wiem jakie jest rozwiązanie w samochodzie "Misiek 3.0V6" (nie chce mi się wymyślać co ukryłeś pod tym hasłem), w większości popularnych marek jest to zrobione na zasadzie podtrzymania przekażnika przy pomocy impulsów z układu zapłonowego , tzn. układ czasowy przez pewien czas "trzyma" przekaźnik i wtedy pompka chodzi, jeżeli nie dostanie impulsów z zapłonu to się wyłączy, jeżeli dostanie to trzyma, tak więc na lpg pomka hula aż miło.
  • #11 1225414
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Sigma 94 rok 12V 3.0 V6 ECI Motor prawie taki sam jak w 3000GT tylko glowice inne

Dodano po 1 [minuty]:

PS. wtrysk ECI Multi

Dodano po 4 [minuty]:

I jak juz robic przekaznik odciecia pompy to gdzie go umiejscowic, bo wiem ze wystepuja problemy z lampka CE ( wykrywa blad pracy pompki), oddzielnego bezpiecznika do tego tez nie ma, a przekaznik sam znajduje sie sam ne wiem gdzie ( prawdopodobnie w ECU w calosci)
  • #13 1225496
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Oki dzieki , sprawdze to

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po przekręceniu kluczyka pompa paliwa w większości samochodów pracuje krótko, aby "nabijać" ciśnienie w akumulatorze paliwowym, a następnie się wyłącza. Ciśnienie paliwa jest utrzymywane przez akumulator ciśnienia, a nadmiar paliwa wraca do zbiornika. Pompa zaczyna pracować ciągle dopiero po uruchomieniu silnika. W przypadku instalacji LPG pompa paliwa działa podobnie i jest zasilana impulsami z układu zapłonowego, co powoduje, że pracuje przez cały czas jazdy na gazie. W samochodzie Sigma 94 rok 12V 3.0 V6 z wtryskiem ECI Multi nie ma elektrycznego czujnika ciśnienia paliwa ani wykrywania braku pracy pompy przez komputer. Przekaźnik pompy prawdopodobnie znajduje się w ECU i nie ma oddzielnego bezpiecznika. Przewód zasilający pompę ma kolor niebiesko-czarny i można go odciąć w wiązce pod dywanem, jeśli planuje się odcięcie pompki na LPG, jednak może to powodować problemy z lampką kontrolną CE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA