logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32LDISCOVERY - Openocd Eclipse - migracja z STM32F1xx

Piecia 30 Sty 2013 15:17 2271 16
REKLAMA
  • #1 11863466
    Piecia
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam,
    Chciałbym uruchomić zestaw STM32LDiscovery na podstawie tutoriala Freddiego. Co zrobiłem:
    - Udało mi się uruchomić STM32F1xx na podstawie tutoriala,
    - Projekt który się kompilował chce przerzucić na STM32L15RBT6
    * zmieniłem rozmiar RAMu,
    * skopiowałem wszystkie biblioteki do STM32L,

Ze strony producenta ściągnąłem biblioteki do STM32L. Z tym że nie mogłem w nich znaleźć pliku core_cm3.c więc skopiowalem go z wersji stm32F. Czy to zadziała?
    Narazie kompiluje mi gołą funkcje main ale jak tylko wrzucę np. configurację portów to kompilator wywala mi błędy np. 'GPIO_InitStructure' could not be resolved main.c
    Koledzy powiedzcie co jeszcze muszę zmienić zeby wszystko ruszyło?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11863746
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
  • REKLAMA
  • #3 11864419
    Piecia
    Poziom 14  
    Freddie,
    o tym drugim dotyczącym stm'a. W sumie czytałem oba i generalnie część konfiguracji jest taka sama - instalacja IDE, toolchaina..
    Skorzystałem z twojego szablonu na stm32f103RB i chciałem go przenieść na STM32L152RB. No ale jak widać....
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 11864508
    Freddie Chopin
    A jesteś pewny, że to kompilator Ci wywala błędy, a nie Eclipse? Błędy kompilatora są w zakładce Console (po zrobieniu Build oczywiście).

4\/3!!
  • #5 11864561
    Piecia
    Poziom 14  
    Tak, zarówno w consoli jak i w problems są błędy.. Oczywiście opcja clean nie pomaga.. :)
  • REKLAMA
  • #8 11867027
    Piecia
    Poziom 14  
    Oto błędy z consoli:
    cs-make all 
    'Compiling file: main.c'
    arm-none-eabi-gcc -c -mcpu=cortex-m3 -mthumb -O0 -ffunction-sections -fdata-sections -Wall -Wextra -std=gnu89 -g -ggdb3 -fverbose-asm -Wa,-ahlms=main.lst -DSTM32F10X_MD -DUSE_STDPERIPH_DRIVER -DHSE_VALUE=8000000 -DSystemInit=low_level_init_1 -MD -MP -MF main.d -I.  -Ilib main.c -o main.o
    main.c: In function 'main':
    main.c:14:3: error: 'GPIO_InitStructure' undeclared (first use in this function)
    main.c:14:3: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in
    cs-make: *** [main.o] Error 1
  • #10 11867321
    Piecia
    Poziom 14  
    witam,
    Dzięki za odpowiedź. Zmieniłem w Makefile na -STM32L1xx_MD i teraz mam coś takiego:

cs-make all 
    System nie moľe odnale«† okre?lonej ?cieľki.
    'Assembling file: startup.S'
    arm-none-eabi-gcc -x assembler-with-cpp -c -mcpu=cortex-m3 -mthumb -g -ggdb3 -Wa,-amhls=startup.lst  -MD -MP -MF startup.d -I.  -Ilib startup.S -o startup.o
    ' '
    arm-none-eabi-gcc -c -mcpu=cortex-m3 -mthumb -O0 -ffunction-sections -fdata-sections -Wall -Wextra -std=gnu89 -g -ggdb3 -fverbose-asm -Wa,-ahlms=main.lst -STM32L1xx_MD -DUSE_STDPERIPH_DRIVER -DHSE_VALUE=8000000 -DSystemInit=low_level_init_1 -MD -MP -MF main.d -I.  -Ilib main.c -o main.o
    arm-none-eabi-gcc: error: unrecognized command line option '-STM32L1xx_MD'

pozdrawiam
  • #11 11867429
    Freddie Chopin
    No to przecież widzisz że źle zmieniłeś... Będziemy takiego ping-ponga robić czy trochę własnej inicjatywy też będzie (np. przeczytanie linijki komentarza powyżej linijki którą zmieniłeś)?

4\/3!!
  • #12 11867583
    Piecia
    Poziom 14  
    Sorki nie dopatrzyłem. Jest coś takiego:

**** Build of configuration Default for project stm32_blink_led ****

cs-make all 
    System nie moľe odnale«† okre?lonej ?cieľki.
    'Assembling file: startup.S'
    arm-none-eabi-gcc -x assembler-with-cpp -c -mcpu=cortex-m3 -mthumb -g -ggdb3 -Wa,-amhls=startup.lst  -MD -MP -MF startup.d -I.  -Ilib startup.S -o startup.o
    ' '
    arm-none-eabi-gcc -c -mcpu=cortex-m3 -mthumb -O0 -ffunction-sections -fdata-sections -Wall -Wextra -std=gnu89 -g -ggdb3 -fverbose-asm -Wa,-ahlms=main.lst -DSTM32L1xx_MD -DUSE_STDPERIPH_DRIVER -DHSE_VALUE=8000000 -DSystemInit=low_level_init_1 -MD -MP -MF main.d -I.  -Ilib main.c -o main.o
    main.c: In function 'main':
    main.c:14:3: error: 'GPIO_InitStructure' undeclared (first use in this function)
    main.c:14:3: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in

**** Build Finished ****

• Pomocny post
    #13 11867630
    Freddie Chopin
    No to teraz czas pokazać plik main.c, choć mnie się wydaje że po prostu nie dołączasz w tym momencie odpowiedniego nagłówka ewentualnie w STM32L cały ten cyrk zwany SPLem działa jakoś inaczej.

Wrzuć więc main a najlepiej cały projekt [;

P.S. Zainstaluj sobie coreutils (;

4\/3!!
  • #14 11867678
    Piecia
    Poziom 14  
    przesyłam cały projekt
    Załączniki:
    • stm32_blink.zip (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 11867773
    Piecia
    Poziom 14  
    Znalazłem. Brakowało GPIO_InitTypeDef wpisałem i się kompiluje bez problemów.. Zobaczę czy program zadziala we flashu.
    Dzięki za zainteresowanie..

pozdrawiam
    Piecia
  • #16 11867794
    Freddie Chopin
    Tak BTW to ten temat jest przykładem doskonałej straty czasu jaka powodowana jest przez to, że o każdą informację trzeba dopytywać - komunikat błędu WRAZ z problematycznym kodem powinieneś wrzucić w pierwszym poście wraz ze wszystkimi potrzebnymi informacjami...

15 postów tylko po to, żeby znaleźć najbanalniejszy błąd świata czyli niezadeklarowaną zmienną...

4\/3!!
  • #17 11867900
    Piecia
    Poziom 14  
    Freddie wyluzuj :].. W temacie zapytałem o realizację miracji z wersji F na L.. Błąd wyszedł przy okazji bo jak się człowiek doszukuje czegoś konkretnego to nie zwraca uwagi na pierdoły..
    Dzięki za poświęcony czas.. Temat zamknięty - wszystko działa
    Piecia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał przenieść projekt z STM32F1xx na STM32L15RBT6, korzystając z tutoriala Freddiego. Po skopiowaniu bibliotek i zmianie rozmiaru RAM, napotkał problemy z kompilacją, w tym błędy związane z niezadeklarowanymi zmiennymi, takimi jak 'GPIO_InitStructure'. Po kilku interakcjach i wskazówkach od innych uczestników, użytkownik zidentyfikował brakującą deklarację 'GPIO_InitTypeDef', co pozwoliło na pomyślną kompilację projektu. Użytkownik podkreślił, że problem z błędami wynikał z braku odpowiednich nagłówków oraz z konieczności dostosowania konfiguracji do nowego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA