logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podgrzewać świece żarowe w dieslu przy rozgrzanym silniku?

dj-norek 14 Lut 2005 16:40 2717 9
REKLAMA
  • #1 1228085
    dj-norek
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    czy powinno sie podgrzewac swiece jesli sielnik jest rozgrzany? czy odpalanie silnika bez rozgrzewania swoec ma wplyw na zywotnosc silnika?
  • REKLAMA
  • #2 1228125
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    kazdy wysokoprezny silnik posiada układ ktory rozpoznaje temperature
    w zaleznosci od temperatury grzanie swiec trwa okreslony czas
    im zimniejszy silnik tym dłuzej ale moze sie zdarzyc ze przy wyzszej temperaturze w ogóle nie grzeją sie ale o tym informuje kontrolka umieszczona na desce rozdzielczej auta
    czy grzanie swiec na rozgrzany silnik ma jakis w plyw na zywotność silnika? uwazam ze to zalezy od przebiegu i kondycji jednostki
    spotkałem sie z silnikami ktore nawet ciepłe bez grzania b.ciezko odpalały
    pozdro
    T
  • #3 1228470
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Jak 100% sprawny, to przy ok. 20 stopni nie potrzeba rozruchu ze świecami. Żywotność - bez różnicy (chyba, że w zimie chechłasz, aż bateria padnie). Czasem nie ma czujnika temperatury, tylko czasówka. Jak ciepły, to odpalaj od razu - szkoda tylko akumulatora.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1228631
    michal__
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Ja wychodze z takiego założenia że lepiej doładować akumulator (z resztą alternator go doładowuje) niż wymieniać tulejki w rozruszniku. Przecież podczas odpalania jak nie poczekasz troche,aż zgaśnie kontrolka to rozrusznik musi trochę dłużej kręcić... no nie? A poza tym gdyby każdy odpalał takie silniki kiedy chce to nie potrzebnaby była kontrolka od świec żarowych.
  • REKLAMA
  • #5 1228733
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Stary - ja nie piszę o przypadku, jak silnik jest zimny. Dla mnie odpowiednia temperatura do rozruchu jest powyżej 20 stopni. Wtedy nic nie pomaga grzanie - chyba, że masz zajechany sprzęt, albo źle ustawiony kąt wyprzedzenia wtrysku. Zasadę 20 stopni stosuję z powodzeniem i mam na blacie 700 tys (autobusem). Tam jest o tyle trudniej, że do rozruchu potrzebujesz grzać webasto (kilkanaście minut). Silnik odpala bez problemu w lecie, albo jak nie zdąży wystygnąć. W zimie - oczywiście. Nie ma sensu startowanie bez ogrzanaia cylindrów. Jak potrzeba jechać natychmiast, to tzw. "knot", ale to nie jest zdrowe. JA TEŻ GRZEJĘ SILNIK JAK JEST ZIMNO!!! Uruchamiam bez grzania TYLKO CIEPŁY.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #6 1228904
    dj-norek
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    ja mam mazde 323 z 91r i tu nie mam kontrolki (albo po prostu nie dziala, nie wiem na 100% bo od zawsze jak ja kupilem tak bylo) - odpalam go na sluch - 2 razy pstryknie przekazniki i wtedy krece.
  • #7 1229328
    melo
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    I tak wlaśnie najlepiej zapalać bo mimo, że kontrolka gaśnie to świece jeszcze grzeją aż słychać, że przekażnik wyłączy. Ja przynajmniej tak zawsze palę Fiestę 1.6 D
  • #8 1229435
    citron_bx
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Silniki z wtryskiem bezpośrednim odpalają lżej nawet przy niskich tęperaturach niektóre nieposiadają świec żarowych,ale z komorami wstępnymi mają rozróch utrudniony nawet przy tęperatuże plusowej i tu świece żarowe są konieczne.
  • #9 1229483
    polonez58
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    zgadzam się z opiniami tomekb oraz melo .......silniki wysokoprężne potrzebują mocniejszego rozruchu dlatego rozrusznik spełnia ważną rolę i musi być sprawny [ bez luzów na tulejkach ] ponieważ jest wtedy za duży spadek napięcia ........ogólnie aby rozruch był sprawny ....musi być sprawny tak zwany trujkąt rozrusznik +alternator +akumulator ...!!!!

Podsumowanie tematu

✨ W silnikach wysokoprężnych podgrzewanie świec żarowych jest sterowane przez układ rozpoznający temperaturę silnika. Przy niskich temperaturach świeca żarowa grzeje dłużej, natomiast przy rozgrzanym silniku grzanie może być pomijane, co sygnalizuje kontrolka na desce rozdzielczej. Odpalenie silnika bez podgrzewania świec przy ciepłym silniku nie wpływa znacząco na jego żywotność, o ile układ jest sprawny i temperatura przekracza około 20°C. W przypadku starszych lub zużytych jednostek, a także przy niskich temperaturach, podgrzewanie świec jest zalecane dla ułatwienia rozruchu i ochrony rozrusznika. Ważna jest sprawność całego układu rozruchowego, w tym rozrusznika, alternatora i akumulatora. Niektóre silniki z wtryskiem bezpośrednim mogą nie posiadać świec żarowych, ale w silnikach z komorami wstępnymi świece są niezbędne do prawidłowego rozruchu. Przykłady aut w dyskusji to Mazda 323 z 1991 roku oraz Ford Fiesta 1.6 D, gdzie stosuje się kontrolkę świec żarowych do sygnalizacji czasu grzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA