logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak długo mają grzać swiece żarowe, po zapaleniu w Corsa

duken 09 Gru 2006 22:30 14961 31
REKLAMA
  • #1 3313720
    duken
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Pytanie dotyczy Opla Corsy 1.5 D silnik isuzu (37KW/ 50KM) z 1995 roku:

Silnik zimny około 5 stopni na polu, włączam zapłon i włączają się świece, ( świeci kontrolka na desce) po chwili (jakieś 10 sekund)kontrolka się wyłącza i odpalam auto (pali od tyku) ale świece dalej grzeją (miały przez cały czas zasilanie) trwało to jakies 3-5 minut. silnik zdążył sie juz nagrzać.

wyłączyłem silnik i włączam ponownie zapłon tym razem kontrolka zapala sie na jakieś 2 sekundy (silnik juz jest ciepły) i odpalam, tym razem świece wyłanczajja się jakieś 2 - 5 sekund po odpaleniu

Czy to jest prawidłowe
    jak właściwie powinno być jeżeli jest źle?
    co należy poprawić?
  • REKLAMA
  • #2 3313749
    wienio
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    po odpaleniu motora powinny grzać nie więcej jak 1 minutę bo kilka minut to dla nich zabujczy czas - no chyba że to jakaś nowa technologia - lub poprostu zepsuty sterownimk lub czujnik tęperatury - ale mogę się mylić

wienio
  • REKLAMA
  • #3 3313830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3313954
    kolor83
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    A alternator w tym samochodzie się nie naprawia tylko wymienia!
  • #5 3314534
    duken
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    do czasu aż silnik nie uzyska 60 st.
    Taki system grzania w tych silnikach,przyczyniający się do uszkadzania alternatora

czyli faktycznie niewypał.

Co byscie radzili, zmienić na jakiś inny sterownik (tylko jaki) czy po prostu dorobic dyłacznik do ocinnaian grzania świec
  • Pomocny post
    #6 3314854
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3315237
    Dominik1972
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    .. a ja uważam.. że to prawidłowe działanie
    masz silnik isuzu czyli japończyk
    u mnie w primerze tez tak jest...
    po zapalaniu świece jeszcze grzeją przez chwile 4-5 minut....
    widać jak gasną bo lampka np. zapali się mocniej lub przyśpieszy nagle wentylator... trzeba zwrócic uwagę.
    Jest to tzw .. dogrzewanie silnika aby jak jest zimny nie telepał
    jak osiagnie okresloną temp ... swiece gasną i po ponownym zapalenie...ciepłego silnika wyłaczają sie szybko.

U ciebie (zbyt) długi okres grzania świec może byc przyczyną niedomknietego lub uszkodzonego termostatu i silnik ogrzewa od razu cały układ chłodzenia a trwa to znacznie dłużej.

sprawdz ... po ilu ci sie wyłaczą swiece jak ciepły silnik uruchomisz po postoju np 5 minut... powinno to trwać cirka 15 sek...mysle az pompa wody poda ciepłe borygo do czujki.

możesz też sprawdzić... jak zapalasz zimny silnik czy ciepło nie idzie od razu na chłodnice.... bo nie powinno
  • #8 3315721
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Tak ma być ! Przynajmniej w Nissanie tak było i tak miało być, tak mówiła instrukcja.
  • Pomocny post
    #9 3315881
    tolio
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    ja zawsze odcinam ten kabelek od sterownika na którym pojawia się napięcie(z alternatora) po zapaleniu silnika chyba niebieski z białym gdyż w tedy znika problem z uszkadzaniem układu prostowniczego w alternatorze a nie pogarsza to w jakimś większym stopniu pracy silnika
  • #10 3316210
    duken
    Poziom 11  
    tolio napisał:
    ja zawsze odcinam ten kabelek od sterownika na którym pojawia się napięcie(z alternatora) po zapaleniu silnika chyba niebieski z białym gdyż w tedy znika problem z uszkadzaniem układu prostowniczego w alternatorze a nie pogarsza to w jakimś większym stopniu pracy silnika

w sumie dobry pomysł, mysle że można by tam na ten przewód jeszcze założyc czasówkę aby przy zimnym silniku (na wszelki wypadek jakby były mrozy) świece pogrzały z 10-20 sekund dla uspokojenia pracy silnika.
  • #11 3316244
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3316783
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Dokładnie tak jest żeby spełniał normy EURO,nie kopcił i oszczędzał katalizator a świeca po nagrzaniu nie bierze 15A w końcu to tylko 200W alternator napewno da rade!
  • REKLAMA
  • #13 3316896
    duken
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    To jest tylko do elokogii,podgrzewanie komory wstepnej aby zmniejszyć emisje cząstek stałych.

No to tym bardziej trzeba odciąć żeby minimalizować usterki.
    A o czasówce myślałem dlatego że jak odpalałem auto bez świec (dlatego bo spalił mi sie przekażnik ten co jest nad sterownikiem ten 16 amperowy, aktualnie założyłem 40A, a przekaźnik od świec mam 70 amperowy) to do odpalenia podałem ogień do kolektora i po pierwszym odpaleniu silnik zgasł a po drugim juz pracował, ale tak troche niestabilnie przez kilka sekund
  • #14 3317015
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3317291
    Dominik1972
    Poziom 15  
    a po co czasówka ..aby poprawic fabrykę?
    ja... zostawił bym jak jest ... raczej poszukałbym przyczyny w obiegu chlodziwa skoro tak długo nagrzewa czujke od przekaźnika świec
  • #16 3317344
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3317490
    Dominik1972
    Poziom 15  
    rozumiem doskonale skoro ...
    Cytat:
    Grzeje świecami do uzyskania zadanej temp.silnika
    to jak osiaga ją pózniej to może jedną z kilku przyczyn być cały czas otwarty układ chłodniczy...
    ale ten post nie dotyczyłby już elektryki tylko mechaniki

reasumując... nie widze sensu grzebac i dokładać sobie dodatkowy wyłącznik czasowy
  • #18 3318210
    duken
    Poziom 11  
    [quote="Dominik1972"]
    Cytat:
    to jak osiaga ją pózniej to może jedną z kilku przyczyn (może) być cały czas otwarty układ chłodniczy

nie rozumiem dlaczego napisałeś że osiąga ja później, w pierwszym poście napisałem że trwało to około 3-5 minut, myślę że nie jest to jakiś długi czas biorąc pod uwagę że silnik był całkiem zimny i auto nagrzewało się na postoju na wolnych obrotach (sprawdzałem kiedy przestaną grzać świece)

a co do informacji że tak przewidział producent to się zgodzę, ale niestety ma to wpływ na skrócenie żywotność alternatora, którego się nie naprawia - tylko wymienia więc dla mnie sprawa jest oczywista
  • #19 3318276
    Dominik1972
    Poziom 15  
    sorki niedoczytałem ponownie ... pomyslałem że Tobie nagrzewa sie znacznie dłużej ... tak przynajmniej zrozumiałem.
    W każdym razie nie jest to wada tak po prostu jest. Świece fabrycznie grzeja dłużej niz tylko przed rozruchem jak w innych modelach.
  • #20 3320010
    duken
    Poziom 11  
    spróbuje zrobić i zamontować układ (wykorzystam układ opóźnionego załączania głosików) który będzie mi ten przewód niebiesko biały rozłączał
    po testach podam wyniki

i dziekuję wszystkim za odpowiedzi w tym poście
  • #21 3375424
    duken
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    wystarczy przeciąć jeden kabelek przy sterownik grzania świec-bodaj niebieski z białym pasmem lub zielony,nie pamietam już.Chodzi o to,aby sterowniczek nie wiedział że alternator pracuje.

odciełem od sterownika przewód niebiesko biały, a dokładnie 2 przewody niebiesko białe, które dochodziły do sterownika w jedno złącze i teraz obojetnie jaką temperature ma silnik i nieważne czy go zapale czy nie świece wyłaczają się po około 5 sekundach od zgaśnięcia kontrolki na desce od świec.
  • Pomocny post
    #22 3375481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 3375664
    duken
    Poziom 11  
    mam pytanie odnosnie tych dwóch przewodów niebiesko białych,
    - jeden idzie od alternatora i dopiero po zapaleniu pojawiło się na nim napiecie (więc wiem jakie ma zadanie)
    - a skąd idzie drugi i jakie ma zadanie (bo chyba jednak jest jakaś zależność, bo zauważyłem że na desce nie świeci sie kontrolka od ładowania i cisnienia oleju, ale moze spaliły się żarówki bo nie wiem kiedy przestały świecić - autem jeździ żona a ja tylko sporadycznie)
  • #24 3377432
    Dominik1972
    Poziom 15  
    raczej sie obie nie przepaliły na raz ... podejżewam ze przy zamontowaniu swojego odcinacza czasowego mogłeś rozpiąc także obwód z czujek do kontrolek na tablicy
  • REKLAMA
  • #26 3384097
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Najlepiej zróbcie sobie taki przycisk jak był w Mercedesie 30 lat temu ,nie ucierpi ani alternator ani akumulator , tylko te świece zmieńcie na takie jak były 30 lat temu
  • #27 3385177
    duken
    Poziom 11  
    zbyniuś napisał:
    Najlepiej zróbcie sobie taki przycisk jak był w Mercedesie 30 lat temu ,nie ucierpi ani alternator ani akumulator , tylko te świece zmieńcie na takie jak były 30 lat temu

ale konstruktywna wypowiedź (bez obrazy)
  • #28 3385284
    tolio
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    o ile się nie mylę te przewody się mostkują na wejściu do przekaźnika więc po odcięciu należało by je chyba połączyć
  • #29 3392927
    duken
    Poziom 11  
    tolio napisał:
    o ile się nie mylę te przewody się mostkują na wejściu do przekaźnika więc po odcięciu należało by je chyba połączyć

tak te przewody się mostkuja na wejściu do sterownika, ja je połaczyłem i kontrolka od ładowania działa poprawnie, (zrobiłem to już wcześniej tylko nie miałem kiedy odpisać) teraz jest juz OK
  • #30 3395054
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    kolego isuzu to dobry i bezawaryjny silnik i uważam że japonce jak zrobili tak ma być i nie poprawia sie fabryki zobaczymy twój silnik za 350 tys km czy bedzie taki sprawny gdyż czas grzania świec ma ogromny wpływ na trwałośc tego śilnika pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W silniku Isuzu 1.5 D (37 kW/50 KM) Opla Corsy z 1995 roku świece żarowe po zapłonie świecą się około 10 sekund, a następnie kontrolka gaśnie. Jednak same świece mogą grzać jeszcze przez 3-5 minut, co jest zgodne z fabrycznym działaniem tego silnika, mającym na celu dogrzewanie silnika do osiągnięcia temperatury około 60°C. Dłuższy czas grzania świec może wynikać z wolnego nagrzewania się silnika, np. przez uszkodzony lub niedomknięty termostat, co powoduje dłuższe utrzymywanie się niskiej temperatury czujnika sterownika świec. System ten ma na celu zmniejszenie emisji spalin i ochronę katalizatora, spełniając normy EURO. Jednak długotrwałe grzanie świec może powodować uszkodzenia alternatora, który w tym modelu jest wymienny, a nie naprawialny. Rozwiązaniem jest odcięcie przewodu sygnałowego (niebiesko-białego) od sterownika świec, co skraca czas grzania do około 5 sekund po zgaśnięciu kontrolki i minimalizuje ryzyko uszkodzenia alternatora. Połączenie przewodów niebiesko-białych na wejściu do sterownika jest konieczne, aby kontrolki ładowania i ciśnienia oleju działały poprawnie. Propozycje dodatkowych rozwiązań obejmują zastosowanie czasówki do kontrolowanego wyłączania świec, jednak większość użytkowników rekomenduje pozostawienie fabrycznego układu lub prostą modyfikację przewodu sygnałowego. Wymiana świec na inne modele nie jest zalecana, a silnik Isuzu jest oceniany jako trwały przy prawidłowym działaniu układu świec żarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA