logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATMEGA8 - Windows ME - środowisko programistyczne.

kubmio 16 Lut 2013 15:59 2706 28
REKLAMA
  • #1 11942710
    kubmio
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę z mikrokontrolerami - mam wszystko gotowe prócz, no właśnie... nie mogę znaleść środowiska programistycznego żeby to zaprogramować, sęk w tym że mam na tym komputerze Windows ME (Millennium Edition) i nie mogę włączyć programu Bascom-AVR bo wyskakuje taki oto komunikat " Odnalezienie wymaganego pliku .DLL GDIPLUS.DLL było niemożliwe.". Pytanie: Czy jest jakiś programik kompatybilny z Windows'em ME, dodam że programator mam na port szeregowy, natomiast zaprogramować chcę ATMegę8. Proszę o pomoc! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11942792
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 47
    Może wystarczy "dograć" brakującą bibliotekę?
  • Pomocny post
    #4 11942820
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2206
    kubmio napisał:
    Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę z mikrokontrolerami - mam wszystko gotowe prócz, no właśnie... nie mogę znaleść środowiska programistycznego żeby to zaprogramować, sęk w tym że mam na tym komputerze Windows ME (Millennium Edition) i nie mogę włączyć programu Bascom-AVR bo wyskakuje taki oto komunikat " Odnalezienie wymaganego pliku .DLL GDIPLUS.DLL było niemożliwe.". Pytanie: Czy jest jakiś programik kompatybilny z Windows'em ME, dodam że programator mam na port szeregowy, natomiast zaprogramować chcę ATMegę8. Proszę o pomoc! :)

Zobacz tu:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html
    Z drugiej strony na ME to już może być problem, stare wersje AVR Studio będą na tym może działać. Z nowszymi rzeczami może być problem.
  • #5 11942831
    kubmio
    Poziom 10  
    Robię narazie tak jak użytkownik SeerKaza piszę, myślę że pójdzie dobrze.Jak skończę to dopiszę do tego posta efekt, dziękuje Wam : )
  • REKLAMA
  • #6 11942855
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Acha zapomniałem dodać że to środowisko do C. A nie BASCOMA Przepraszam. Ale jak dopiero zaczynasz to lepiej siadaj do C, z nauką problemu nie będzie jest pełno poradników. Przykłady kodów w datasheetach są w ASM i w C niestety w BASCOMIE niema.
  • REKLAMA
  • #7 11942895
    piotrva
    Ocena: 735
    Instaluj AVR Studio 4.18 - i ucz się C - dobrze że nikt nie umieszcza w ds'ach przykładów w Bascom xd
  • REKLAMA
  • #8 11942907
    SeerKaza
    Poziom 20  
    piotrva napisał:
    Instaluj AVR Studio 4.18 - i ucz się C - dobrze że nikt nie umieszcza w ds'ach przykładów w Bascom xd

Z pierwszą częścią zdania się nie zgodzę ECLIPSE jest o niebo lepsze. A z druga jak najbardziej za.
  • #9 11942926
    kubmio
    Poziom 10  
    Niedobrze, przy próbie zainstalowania Javy wyskakuje błąd "Plik (taki i taki).EXE wymaga nowszej wersji Windows.Zaktualizuj posiadaną wersję Windows. Ot co jak interentu nie mam :<
  • #10 11942933
    piotrva
    Ja bym nie dyskutował o gustach - jak dla mnie Eclipse jest za ciężkie podobnie jak Atmel Studio 5 i 6. I w dodatku nie wspiera tak dobrze narzędzi Atmela, o debugowaniu nawet nie wspominając - brrr. To moje SUBIEKTYWNE zdanie - szanuję Twoje więc skończmy dyskusję na ten temat.

Dodano po 1 [minuty]:

edit: no to spróbuj AvrStudio 4.18 - ono nie wymaga tej piekielnej javy...
  • #11 11942946
    SeerKaza
    Poziom 20  
    No to jak java tobie nie chodzi to nie wiem co zadziała. Ogólnie ME wraz z 2000 to bachory windowsowe . Musisz chyba jednak na Xpeka się przesiąść co najmniej.
  • #12 11942955
    piotrva
    Swoją drogą racja - me i 2000 to takie vistopodobne buble. Też polecam xp na starsze maszyny, jeśli możesz.
  • #13 11942991
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Mały oftop ale tak już jest ze windows na zmianę raz dobry system raz bubel.
    Win 98 OK
    ME i 2000 buble
    XP OK
    VISTA bubel
    7 OK
    8 Zapowiada się kolejny bubel.

A wracając do tematu AVRstudio 4 swoje latka ma może pójdzie na ME
  • Pomocny post
    #14 11943027
    piotrva
    Jak to się mówi "stare ale jare";-)
    Co do windowsów - w 100% zgadzam się. W8 też bubel. Imho najlepsze windy to xp i 7
  • #15 11943067
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Niestety jak do studio dołączyli całęgo visuala stało się z tego wielkie ociężałe bydle na dodatek niechcące obsługiwać wielu programatorów. 4 jest ostatnim z normalnych niestety już troszkę starowata. Mi w studio 4 brakuje podpowiedzi do składni. Plus tej całej programistycznej "otoczki" której w studio po prostu niema.
  • #16 11943083
    kubmio
    Poziom 10  
    Wiecie bardzo chętnie bym XP zainstalował, ale procesorek 600MHz 64MB ramu to potrwa baardzo długo.
    @SeerKaza Świetne zestawienie : D
    @piotrva AVR-Studio 4 dobry pomysł - już się robi - za chwilę zdam relację : )

EDIT: AVR Studio 4 is not supported on Windows 95,98 or Me - czyli chyba jasne XP zostaje ?
  • #17 11943099
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Win XP i ME wyszły w niewielkich odstępach czasu. Wymagania powinny mieć podobne. Jak zainstalowałeś ME to i z XP dasz rade. Przy czym XP ma o wiele wydajniejsze jądro. Powinieneś zrobić reinstalke systemu jednak, bo to zapewne nie jest twój pierwszy problem że nie możesz czegoś zainstalować

Wymagania Zalecane XP
    Procesor Pentium II lub AMD K6-2 300 MHz lub szybszy
    128 MB Pamięci RAM lub więcej
    2 GB wolnego miejsca lub więcej na dysku
    Super VGA (800x600)Adapter wideo i monitor o wyższej rozdzielczości
    Napęd CD-ROM lub DVD-ROM
    Klawiatura oraz urządzenie wskazujące (np. mysz)
  • #18 11943176
    kubmio
    Poziom 10  
    Cholerka, dowiedziałem się, że XP nie chodził na nim. Może być 98 lub 95 ? : )
  • Pomocny post
    #19 11943207
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Nie wiem czemu XP ma ci nie chodzić skoro ME chodzi. A jeśli na prawde tak jest to naprawde czas na zmianę kompa za 400 zł można kupić bebechy bez zasilacza. Sam procek płyta z grafą i ram. A dostajesz niezłego przyśpieszenia
  • #20 11943240
    kubmio
    Poziom 10  
    Pobieram jeszcze starą wersję Javy (działająca na ME) może to jeszcze uratuje : ) No ale nic dziękuje Wam tu wszystkim udzielającym się.

EDIT: Yay, Java działa, teraz ciekawe czy Eclipse się spodoba ta stara wersja : D
  • #21 11943313
    piotrva
    No jestem ciekawy jak ten mułek będzie chodził na starym komputerze. A AVRStudio wogóle sprawdzałeś?
  • #22 11943323
    tmf
    Ocena: 2206
    To zainstaluj jakiegoś odchudzonego Linuksa. Pod tym masz środowisk od groma, w tym niewymagających javy. Zobacz też codeblocks - bardzo fajne środowisko z bajerami, a szybkie i też z AVR można to ożenić. CB działa pod windows i linuksem.
  • #23 11944286
    kubmio
    Poziom 10  
    Zrezygnowałem z Windowsa ME, instaluje się aktualnie XP i może rzeczywiście będzie śnigać na tym - w 100% należy się poparcie dla SeerKaza i piotrva że ten system jest do niczego i raczej na tym nic nie zaprogramujemy, dzięki Wam wszystkim.Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to wiadomo, a jak nie to chyba temat do zamknięcia.
  • #24 11944314
    SeerKaza
    Poziom 20  
    No to powodzenia. Może zostaw narazie temat zainstaluj windowsa i srodowisko i dasz znać jak poszło i wtedy zamkniesz.
  • #25 11944572
    kubmio
    Poziom 10  
    No dobrze: system o dziwo chodzi i ma się bardzo dobrze : ) Instaluje na próbę AVR Studio 4.19 i zanosi się świetnie. Myślę że będe programował w C i tyle chyba w temacie : ) Dzięki serdeczne jeszcze raz za pomoc, temat jutro się zamknie :) Wiadomość z ostatniej chwili: Progran odpalił bez najmniejszych problemów bez żadnej Javy - goły Win XP.
  • #26 11944581
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Java potrzebna jest dla Eclipsa takiego programu bardzo ułatwiającego życie programiście ale spoko kto co lubi tez zaczynałem na AVRstudio. Powodzenia.
  • #27 11947363
    kubmio
    Poziom 10  
    Chciałbym ale wywala że ramu mało, a jeszcze możecie mi powiedzieć czy przez taki programator: ATMEGA8 - Windows ME - środowisko programistyczne. powinien zasilać samodzielnie cały układ czy włączyć stabilizator ? Po wklejeniu programu i kliknięciu "Bulid and Run" to się już zaprogramuje ? Z tego co zrozumiałem z poradników to tak ale chciałbym się upewnić przy okazjii i nie zakładać już kolejnego tematu.
  • #28 11947385
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Zauważ że tutaj niema sygnału VCC czyli zasilającego. Ukałd musisz zasilić oddzielnie czyli musisz dać stabilizator i źródło zasilania. Poza tym w ustawieniach musisz ustawić jaki masz programator. To podejrzewam że jest stk200
  • #29 11947687
    kubmio
    Poziom 10  
    Jeszcze raz podsumowując: Na Windowsie ME nic nie zdziałamy - to już jest przeżytek : )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał środowiska programistycznego do mikrokontrolera ATmega8 na komputerze z systemem Windows ME. Napotkał problem z brakiem pliku GDIPLUS.DLL przy próbie uruchomienia Bascom-AVR. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne rozwiązania, w tym instalację Eclipse z odpowiednim pluginem, użycie AVR Studio 4.18, które nie wymaga Javy, oraz rozważenie przejścia na system Windows XP, który jest bardziej wydajny. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na instalację Windows XP, co umożliwiło mu uruchomienie AVR Studio 4.19 bez problemów. W dyskusji poruszono również kwestie zasilania układów oraz konieczność użycia stabilizatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA