logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt ochrony przepięciowej dla budynku z linią TT - jak ustalić Iimp?

ukaszSie 18 Lut 2005 13:42 3677 11
  • #1 1241556
    ukaszSie
    Poziom 11  
    Witam. Potrzebuje Waszej pomocy w projekcie ochrony przeciwprzepieciowej dla budynku mieszkalnego. Chodzi o to ze mam stworzyc taki projekcik i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Mam stworzyc go od podstaw dla wyimaginowanego obiektu. Wymyslilem sobie ze obiekt zasilany jest z napowietrznej izolowanej linii TT, przylacze dochodzi do zlacza pomiarowego na zewnatrz budynku (tutaj bedzie pierwszy stopien ochrony). Obiekt nie posiada zewnetrznej instalacji odgromowej, zostanie oczywiscie zrobione wyrownanie potencjalow wszystkich instalacji doprowadzonych do budynku. Problem w tym jak ustalic prad udarowy mogacy pojawic sie na pierwszym stopniu Iimp? Oprocz tego warunki doboru to wiadomo Up i Uc.
    Kolejny stopien ma byc w rozdzielnicy glownej. Tutaj beda zabezpieczenia obwodow (wylaczniki instalacyjne i roznicowopradowe). Ma to byc polaczone ogranicznik, wylacznik instalacyjny, roznicowopradowy? Czy mozna wogole zrezygnowac z nadmiarowek i dac same roznicowki dla kazdego obwodu?
    Ostatni stopien gdzies w puszkach wtynkowych niedalego chronionych urzadzen.
    Chcialbym zeby byly wszystkie trzy stopnie ochrony a nie jakis jeden ogranicznik hybrydowy.

Oczekuje pomocy jak to wszystko rozwiazac i jak Wy to widzicie, jak robi sie to w praktyce bo nie mam zielonego pojecia?

pozdrawiam
  • #2 1243351
    diff
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Bardzo poglądowo odzwierciedlają problem tablice reklamowe producentów w hurtowniach elektr. tam otrzymasz ulotki a tak nawiasem 1-szy stopień ma byćjuż na słupie , sieć telefoniczną i inne media też należy uwzględnić-
  • #4 1244757
    ukaszSie
    Poziom 11  
    No tak pierwszy stopien na slupie tylko to nalezy do zaklagu energetycznego. Chodzilo mi o ogranicznik klasyI i nazwalem to pierwszym stopniem ;) Katalogow mam bardzo duzo tyle ze nie wiem jak przyjac stopien narazenia na przepiecia a co za tym idzie jaki moze byc max prad wyladowczy spodziewany. Tego wlasnie nigdzie niema!
  • #5 1251696
    diff
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Poradnik stosowania ograniczników przepięć w obiektach budowlanych Roman Kłopocki Pułtusk 2000 po 1stop-na słupie 6kv itd.- czy o to chodzi?
  • #7 1253159
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Z nadmiarówek nie możesz rezygnować. Róznicówkę daj jedną dla
    wszystkich obwodów taką np.: na prąd wyzwolenia 30 mA. Bardziej czułe mogą sprawiać kłopoty, no ale to projekt wytrzyma wszystko.
  • #8 1253424
    grzeg27
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Szczerze rzecz biorąc to odchodzi sie od rozwiazań tego typu jedna różnicówka na jeden budynek bo to nie ma sensu co sie stanie jeżeli taka róznicówka zadziała jak jest już ciemno.Ciezko bedzie znaleść powód zadziałania.wiec do najprostrzych instalacju zalecane jest stosowanie osobnych różnicówek na oswietlenie i na gniazda.Bardzo dobry przykłd takiej instalacji jest opisany poradniku moellera z przepieciówkami.
    pozdrawiam.
    http://www.moeller.pl/budynek/broszury/poradnik.pdf
  • #9 1253632
    opiotr
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Chyba w tym temacie jest mylona ochrona przepieciowa z przeciwporazeniowa?
  • #10 1254954
    ukaszSie
    Poziom 11  
    ok juz jakos poradzilem sobie z przepieciowka. dzieki za pomoc

jeszcze sprawa przeciwporazeniowej...
    mam 5 obwodow:
    1. silowy 25A
    2. oswietlenie 6A
    3. odbiorniki lazienka 10A
    4. odbiorniki kuchania 16A
    5. odbiorniki pokoje
    jak zabezpieczyc to roznicowkami i zrobic podzial faz dla poszczegolnych obwodow? oczywiscie chodzi o to zeby bylo praktycznie i nie sprawialo klopotow. roznicowka bedzie za ogranicznikami klasy II czyli trojfazowymi. :)
  • #11 1255281
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 1255628
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 477
    Jeżeli nie żal pieniędzy na różnicówki to osobiście wydzieliłbym osobny obwód dla kuchni.
    1 łazienki
    2 kuchna
    3 pokoje + oświetlenie
    3 obwodu 3faz

Cytat:
    3. odbiorniki lazienka 10A

na łazienkę jeżeli jest tam pralka to troche za mało dałbym 16A

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu ochrony przeciwprzepięciowej budynku zasilanego z izolowanej linii napowietrznej TT, ze szczególnym uwzględnieniem ustalenia prądu udarowego Iimp dla pierwszego stopnia ochrony (ogranicznika klasy I) montowanego przy złączu pomiarowym na zewnątrz budynku. Podkreślono, że pierwszy stopień ochrony na słupie należy do zakładu energetycznego, a w projekcie autor przyjął go jako ogranicznik klasy I. Problemem jest brak jasnych danych dotyczących maksymalnego prądu wyładowczego i stopnia narażenia na przepięcia. Wskazano na dostępne materiały i poradniki, m.in. „Poradnik stosowania ograniczników przepięć w obiektach budowlanych” Romana Kłopockiego oraz stronę profesora Sowy (http://www.ochrona.net.pl/).

W zakresie zabezpieczeń w rozdzielnicy głównej omówiono konieczność stosowania wyłączników instalacyjnych i różnicowoprądowych oraz ograniczników przepięć klasy II. Zwrócono uwagę, że nie można rezygnować z nadmiarówek (wyłączników instalacyjnych), a różnicówki powinny być stosowane osobno dla poszczególnych obwodów, co ułatwia lokalizację awarii i zwiększa bezpieczeństwo. Zalecane jest stosowanie wyłączników różnicowoprądowych o czułości 30 mA, a w praktyce osobne różnicówki dla łazienki, kuchni oraz pozostałych obwodów (pokoje i oświetlenie). Podział faz powinien zapewniać równomierne obciążenie. Wskazano również na praktyczne aspekty doboru zabezpieczeń dla obwodów o różnych prądach znamionowych (np. 25A dla obwodu siłowego, 6A dla oświetlenia).

Podsumowując, projekt ochrony przeciwprzepięciowej wymaga uwzględnienia ograniczników klasy I i II, stosowania wyłączników instalacyjnych oraz różnicowoprądowych z podziałem na obwody, a także wyważenia obciążenia fazowego. Brak jest jednoznacznych danych dotyczących wartości Iimp, co wymaga korzystania z katalogów producentów i literatury branżowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA