Witam. Potrzebuje Waszej pomocy w projekcie ochrony przeciwprzepieciowej dla budynku mieszkalnego. Chodzi o to ze mam stworzyc taki projekcik i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Mam stworzyc go od podstaw dla wyimaginowanego obiektu. Wymyslilem sobie ze obiekt zasilany jest z napowietrznej izolowanej linii TT, przylacze dochodzi do zlacza pomiarowego na zewnatrz budynku (tutaj bedzie pierwszy stopien ochrony). Obiekt nie posiada zewnetrznej instalacji odgromowej, zostanie oczywiscie zrobione wyrownanie potencjalow wszystkich instalacji doprowadzonych do budynku. Problem w tym jak ustalic prad udarowy mogacy pojawic sie na pierwszym stopniu Iimp? Oprocz tego warunki doboru to wiadomo Up i Uc.
Kolejny stopien ma byc w rozdzielnicy glownej. Tutaj beda zabezpieczenia obwodow (wylaczniki instalacyjne i roznicowopradowe). Ma to byc polaczone ogranicznik, wylacznik instalacyjny, roznicowopradowy? Czy mozna wogole zrezygnowac z nadmiarowek i dac same roznicowki dla kazdego obwodu?
Ostatni stopien gdzies w puszkach wtynkowych niedalego chronionych urzadzen.
Chcialbym zeby byly wszystkie trzy stopnie ochrony a nie jakis jeden ogranicznik hybrydowy.
Oczekuje pomocy jak to wszystko rozwiazac i jak Wy to widzicie, jak robi sie to w praktyce bo nie mam zielonego pojecia?
pozdrawiam
Kolejny stopien ma byc w rozdzielnicy glownej. Tutaj beda zabezpieczenia obwodow (wylaczniki instalacyjne i roznicowopradowe). Ma to byc polaczone ogranicznik, wylacznik instalacyjny, roznicowopradowy? Czy mozna wogole zrezygnowac z nadmiarowek i dac same roznicowki dla kazdego obwodu?
Ostatni stopien gdzies w puszkach wtynkowych niedalego chronionych urzadzen.
Chcialbym zeby byly wszystkie trzy stopnie ochrony a nie jakis jeden ogranicznik hybrydowy.
Oczekuje pomocy jak to wszystko rozwiazac i jak Wy to widzicie, jak robi sie to w praktyce bo nie mam zielonego pojecia?
pozdrawiam