logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

prośba o sprawdzenie schematu AVR plus współpraca z 12V

subratri 11 Mar 2013 14:10 2496 19
REKLAMA
  • #1 12045950
    subratri
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam.
    Jak w temacie. Mam nadzieję, że dużo zonków nie urodziłem aczkolwiek ... kto to wie :D

Układ ma być wpięty w samochodzie, sygnały są 12V jednak tranzystory są sterowane uC.

Będę wdzięczny za opinie
    pozdrawiam. prośba o sprawdzenie schematu AVR plus współpraca z 12V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12046137
    Raphaw
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    1. brak elektrolitów przy stabilizatorze
    2. brak rezystorów w na bazie tranzystorów
    3. niepoprawne podłączenie rezystorów w obwodzie tranzystorów wejściowych ( powinny być w obwodzie kolektora a nie emitera )również, jak mi się wydaje - zbyt małe wartości
    4. brak układu resetu (w instalacji samochodowej warto byłoby dać chociaż pullup i kondensator.
    5. tragedia przy połączeniu tranzystorów wyjściowych..
    do tego kiepska czytelność schematu.
    Polecam lekturę:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/przekaznik-i-zaklocenia.html
    pozdrawiam!
  • #3 12046179
    subratri
    Poziom 13  
    ok dzięki -
    ad1 - faktycznie oczywista rzecz, nie zmieniłem opisów. Mam 100 mikro.
    ad2 i ad5 podłączyłem na krótko na spróbę i działało. Myślałem, że styka. Jakieś konkretne wartości powinienem zapodać? te 220R jest ok czy raczej 1k?
    ad3 - jakie byś dał wartości?

co do resetu to oczywiście że będzie.

Odnośnie linków - przeglądarka przekierowuje mnie na .fr zamiast .com i nie mogę na to wejść... Piszę z francuskiego IP więc pewnie o to chodzi.

Dodano po 1 [minuty]:

o - wpuścił, już czytam :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12046243
    Raphaw
    Poziom 20  
    poprawne podłączenie we/wy: prośba o sprawdzenie schematu AVR plus współpraca z 12V

Co do rezystorów to raczej kOhm.
  • #5 12046318
    subratri
    Poziom 13  
    ok - przekażniki już ogarnięte

Co do rezystorów na bazie - spoko, jednak bez rezystancji na emiterze tranzystory mi się grzały a te 220R rozwiązało problem.
    Dalej jest 0V i 12V więc chyba mogę je zostawić??
  • #6 12046327
    Raphaw
    Poziom 20  
    subratri napisał:
    bez rezystancji na emiterze tranzystory mi się grzały
    o którym układzie mówisz? wrzuć poprawiony schemat.
  • #7 12046378
    subratri
    Poziom 13  
    Zaraz będę rysował - muszę przemyśleć jak to zrobić czytelniej.

Tranzystor T5 był z uC w samochodzie. Przetwarzał sygnał prostokątny z 5 na 12V. Bez rezystancji do masy tranzystor zagrzał się od razu. Te 220 Ohm utrzymało go zimnego przez pół godziny.
  • #8 12046398
    Raphaw
    Poziom 20  
    subratri napisał:
    zagrzał się od razu
    Dziwne, że się nie spalił - robił zwarcie między +12 a masą!
  • #9 12046431
    subratri
    Poziom 13  
    no właśnie ;) Ty nie narysowałeś ich w swoim rysunku dlatego się spytałem czy mogę je zostawić ale teraz rozumiem, że one mają tam być.
    Ok dzięki. Wrócę z poprawionym rysunkiem.

Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

zrobiłem w dwóch obrazkach, trzeba oszczędzać oczy ;)

Mam nadzieję, że jest czytelniejsze trochę. Czy tak jak teraz jest ok?

Cały czas mam wątpliwości co do T5, rezystancje wstawiają opóźnienia których tam akurat bardzo nie chę, reszta to zwykłe przełączniki i mają czasu tyle ile chcą.

Czy teraz jest lepiej? :D
    thx.
  • #10 12047576
    Raphaw
    Poziom 20  
    1. obok 7805 oprócz elektrolitów też ceramiczne 100n
    2. R4, R11, R12 niepotrzebne
    3. wyjaśnij, co maja robić T1 i T5? bo poprawnie to nie jest.. Opisz logikę układu
    4. R5,R6,R7 rozumiem podpiete do 5V?
    Generalnie czytelniej jest, kiedy stosuje się symbole zasilania, i używa etykiet zamiast ciągnąć makaron :)
    czy nie szkoda ATmega 32 na sterowanie kilku we/wy cyfrowych?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 12047644
    subratri
    Poziom 13  
    ad4 - tak, nie dorysowałem.
    ad1 - ok
    ad3:

układ wykonuje różne funkcje w zależności od tego czy na lini łączącej się z T1 (ta z diodą D1) jest napięcie czy nie ma. Gdy go nie ma T1 czasami musi podać tam 12V ale tak, żeby nie wróciło spowrotem - stąd diody.

T5 - uC wysyła ramkę która musi być wpuszczona napięciem 12V - T5 jest więc przekaźnikiem z 5V na 12V.

W efekcie będzie chyba ATm 16 ale później układ prawdopodobnie będzie czytać jeszcze CAN i mieć regulowaną potenciometrem stałą czasową. Narazie jednak chciałbym złożyć tę część i trochę poużywać, żeby zobaczyć czy założenia do programu są słuszne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 12047817
    Raphaw
    Poziom 20  
    subratri napisał:
    Gdy go nie ma T1 czasami musi podać tam 12V ale tak, żeby nie wróciło spowrotem - stąd diody.

Zastosuj tranzystor pnp: prośba o sprawdzenie schematu AVR plus współpraca z 12V
    T5 analogicznie
    Pozdrawiam.
  • #13 12048085
    subratri
    Poziom 13  
    no ok. To brałem pod uwagę, jednak nie planuję tam żednego dużego amperażu. Myślę, że wystarczy mi podanie samego dodatniego potencjału.
    Ale faktycznie zmierzę sobie jaki tam jest pobór.
    Ok. Dzięki wielkie za pomoc!
  • #14 12049799
    subratri
    Poziom 13  
    ok, a jeszcze jedno pytanie - czy idąc za tym schematem który podałeś, czy muszę użyć dwóch tranzystorów czy jeden pnp wystarczy? Nie potrzebny jest mi inwerter, to mogę ogarnąć programowo.

Czy teraz Q2 i Q3 są ok? czy dostanę przez bazę 12V na uC?
    Znowu zaczynam się robić ogłupiały :D
  • #15 12051063
    Raphaw
    Poziom 20  
    potrzebujesz npn, bo podając stan wysoki z uc (5V) na bazie nie zatkasz tranzystora. Dlatego w poprzednim schemacie dałem pullup do +12 na bazę pnp, i tranzystor npn, który to ściągnie
    Jeśli jakoś bardzo zależy Ci na miejscu na płytce, zamiast pojedynczych tranzystorów npn i rezystorów na bazie, możesz dać uln2003.
  • #16 12053112
    subratri
    Poziom 13  
    2003 jest brany pod uwagę w końcowym efekcie, Narazie jednak składam klocek po klocku. Może trochę na około, ale chcę sobie wszystko przypomnieć (nie mając dostępu do szeszytów ze szkoły), chcę pojąć na nowo jak to działa, żeby przestać zadawać banalne pytania. ;)

Mam jednak jeszcze jedno takie w zanadrzu ;)
    Czy mogę zastąpć te przekaźniki tranzystorami jeżeli linie załączane będą zupełnie dizolowaną wiązką? Tak, że nie będzie wspólnej masy a sygnał na lini będzie "niewiadomego" pochodzenia?
  • #17 12053384
    Raphaw
    Poziom 20  
    subratri napisał:
    Czy mogę zastąpć te przekaźniki tranzystorami jeżeli linie załączane będą zupełnie dizolowaną wiązką? Tak, że nie będzie wspólnej masy a sygnał na lini będzie "niewiadomego" pochodzenia?

Tak zupełnie w ciemno to raczej nie. Ale znając napięcia, kierunek przepływu prądu można kombinować. Co do braku wspólnej masy - są transoptory.
  • #18 12053777
    subratri
    Poziom 13  
    czyli warto wpiąć w instalację i zobaczyć czy działa...
    I czytam o transoptorach. Dzięki ;)
  • #20 12065376
    subratri
    Poziom 13  
    No rozumiem zasady rysowania już ;) Dzięki i za ten link. Niestety jak się przegląda schematy, to nie często widzi się tę zasadę wprowadzoną w życie... Ale będę się starał dostosować.

Wracając jednak do tematu łączenia tego i owego...
    Były kolejne pomiary i wychodzi na to, że w zasadzie nie potrzebuję przekaźników.

Załączam rysunek - sory, że na kartce ale tak mnie całe zycie trenowano i tak jest mi łatwiej się określać. Łatwiej no i dużo szybciej.

Tak więc załóżmy taką sytuację jak na rysunku.
    Dwa różne i niezależne mikrokontrolery. Są na wsólnej masie. Jeden działą na 12V drugi mój AVR więc 5V.
    W zasadzie na odwrót - pierwszy czyli uC1 to AVR, a uC2 to ten kontroler który jest w samochodzie.
    Teraz z tego uC2 są dwa wyjścia. Jedno (EXT2) to logiczne 0, drugie (EXT1) to logiczne 1. Sterowanie polega na zwarciu tych dwóch wyjść. Przy czym zwarciu do zera - podaję zero na EXT1.

No teraz pytanie ;)
    No bo moje wolne interpretacje jak widać powyżej mają się nijak do praktycznych zastosowań. Jak założyć tranzystor, żeby zwarł EXT2 do zera (czyli w zasadzie do masy).
    Jutro szykuje się dość przyjemny dzień, chciał bym popróbować trochę. Nie chcę jednak odkryć jakiegoś niestandardowego rozwiązania z nowu.
    prośba o sprawdzenie schematu AVR plus współpraca z 12VZ góry dzięki!

Dodano po 14 [minuty]:

może jeszcze dopiszę, żeby było jasne - mam 4 takie kable do łączenia z tym jednym "zerem" Na dwóch "jedynkach" jest około 10V a na dwóchkolejnych jest 1V. Niby mało ale cały czas powyżej 0.7V więc chyba przejdzie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o sprawdzenie schematu AVR do zastosowania w samochodzie, gdzie sygnały mają napięcie 12V, a tranzystory są sterowane przez mikrokontroler. Otrzymuje szereg wskazówek dotyczących poprawności schematu, w tym konieczność dodania elektrolitów, rezystorów na bazach tranzystorów oraz poprawnego podłączenia tranzystorów. Użytkownik omawia również problemy z grzaniem się tranzystorów oraz potrzebę zastosowania układu resetu. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące użycia tranzystorów PNP oraz NPN, a także transoptorów w przypadku braku wspólnej masy. Użytkownik planuje dalsze testy i poprawki w schemacie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA