Witam wszystkich
Na początku chciałabym podziękować za rady.
Postaram się nawiązać do wszystkich w jednym poście - nie che żeby admin pogonił mnie za

.
sim_ - Masz rację powinienem podać co układ ma robić. Układ ma realizować następujące zadania:
1. Zegar i Data z podtrzymywaniem bateryjnym
2. Zużycie chwilowe paliwa
3. Prędkość chwilowa
4. Zużycie średnie paliwa na określonym etapie
5. Prędkość średnia na określonym etapie
6. Prędkość maksymalna na określonym etapie (ale niekoniecznie)
7. Przebyta droga podczas podróży
8. Temperatura zewnętrzna
9. Temperatura wewnętrzna
10. Temperatura silnia (płynu chłodzącego) - może
11. Woltomierz
12. Sterowanie światłami (przypomnienie o włączeniu)
Co do układu IC5 przyznaje że znalazłem takie rozwiązanie na którymś forum i podobno działa dobrze - tak że nie wiem czy wyrzucać skoro się spisuje.
Dioda – wybrałem bo akurat takie ma – powinno wystarczyć o ile dobrze pamiętam notę katalogową układ podtrzymuje już od 0,6V
Co do izolacji świateł to uznałem za zbędna bo z tego co wyczytałem najwięcej zakłóceń otrzymuje układ z wtrysków i czujnika drogi, tak że tutaj nie wiem może wystarczy samo „odszumienie” przez IC2.
jj - w sprawie zasilania w pełni się zgadzam taki układ to typowy stabilizator (choć nie raz robiłem na leniwca układ z dwoma kondensatorami - jeden na wejściu drugi na wyjściu) i dla pewności jednak je dołożę. Podobnie co do układu PCF8583 ( tak to o niego chodzi) skrzętnie skorzystam z rady. Co do diod D2-D5 troszkę mnie zastanawiały „po co?” ale tak było na oryginalnym schemacie więc je umieściłem, jednak skoro zbędne to je wywalę.
Mirko51 - wyświetlacza jeszcze nie wybrałem do końca (więc schemat w ostateczności troszkę zmodyfikuję już przy montażu) to jest tylko sterowanie samym podświetlaniem. Co do świateł i stacyjki - to było rozwiązanie autora i wydaje mi się dość proste w realizacji i raczej „pewne” choć proponowane przez Ciebie rozwiązanie wygląda bardzo dobrze. W sprawie planowania -płytki raczej przewiduję jednostronną (w domowych warunkach łatwiej ją wykonać, a jeśli chodzi o pozostałe zalecenia to o części z nich wiedziałem a z reszty także chętnie skorzystam.
Co do zwarcia i wspólnej masy to trochę tego się boję czy nie pogubię się w pisaniu programu.
Pomysł z GPS jest super - ale ... chyba jestem za mało doświadczony - program który musiałbym napisać to w chwili obecnej „za wysokie progi”

chwilowo raczej pozostanę przy tym układzie (to i tak dla mnie początki - zobaczymy co się uda).
Dr_DEAD - masz rację z zasilaniem - na schemacie był błąd zasilanie IC1 to zasilanie stałe - (nie poprawiłem po przekopiowani) zaś „+12V stacyjka” to sygnał uruchomienia zasilania.
Sam jeszcze znalazłem błąd przy zasilaniu R9 i R10
Poniżej poprawiony częściowo schemat.
Jeśli będą jakieś dalsze uwagi rady chętnie skorzystam.
Na zakończenie prośba o radę co do programu - używam bascoma ja będę miał problemy z kompilacją (limit 4kB) wolałbym pozostać przy basiku (ponieważ przynajmniej trochę go znam. Nie opłaca mi się dla tego jednego projektu kupować pełnej wersji, co byście poradzili jako alternatywę.