logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie schematu AVR do komputerka samochodowego - porady dla początkujących

Jacek M 19 Maj 2007 11:13 1787 6
REKLAMA
  • #1 3899896
    Jacek M
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam
    Ponieważ to moje pierwsze kroki w AVR mam wielką prośbę o sprawdzenie schematu i ewentualną pomoc w jego poprawie. Schemat został zaczerpnięty z forum elektrody i troszeczkę zmieniony. Planuje zrobić sobie komputerek do samochodu, jednak przed zrobieniem płytki wole żeby ktoś fachowym okiem zerknął na ten schemat i ewentualnie coś doradził.
    Pozdrawiam
    Jacek
    Załączniki:
    • Sprawdzenie schematu AVR do komputerka samochodowego - porady dla początkujących komp-pokladowy.jpg (210.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3908364
    sim_
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam.
    Po pierwsze nikt nie jest w stanie sprawdzić twojego schematu bo nie zna kodu procesora, gdyby nie opis wejść równie dobrze mógłby to być np. zegarek. :D W szereg z baterją dałbym diodę o mniejszym spadku napięcia. Jeśli zrobiłeś optoizolacje od wtryskiwacza i czujnika predkości to możesz zrobić od świateł i stacyjki. Nie wydaje mi się aby ic5 i 5b były konieczne do kształtowania impulsów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3908838
    jj
    Poziom 19  
    Domyślam się, że układ w prawym dolnym rogu to PCF8583. Dołóż kondensatory 100nF i 100uF pomiędzy Vcc i GND tego scalaka.
    Ponadto dodałbym kondensator około 100uF równolegle do C3.
    Diody D2-D5 są zbędne.

Zastanawia mnie, po co doprowadzać napięcie "+12V stacyjka" jako sygnał wejściowy do mikrokontrolera (poprzez IC3), skoro to samo napięcie służy do zasilania całego układu?

Jacek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3908884
    Mirko51
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    nie wiem jaki ty LCD używasz, ale ja w swoim 2x16 na podświetlaniu stosuję rezystor 150R ograniczający prąd do wartości z PDFa.
    zamiast IC2 i IC3 dałbym negator na tranzystorze bipolarnym + dzielnik na bazie - lub dzielnik napięcia (z kondensatorem 10-100n) + bramka schmitta - próg zadziałania nastawiony na około 5-8 V.

W programie należy wykorzystać watchdoga - lub dołożyć zewnętrznego.
    Projektując PCB (najlepiej płytka dwustronna) staraj się wolne powierzchnie wypełnić GND. Ścieżki zasilania grube, linie sygnałowe, szczególnie dochodzące do CPU możliwie krótkie (po przeciwległej stronie powinna być GND). Kondensatory blokujące 100n bardzo blisko VCC układów - szczególnie CPU. Wolne wyprowadzenia Atmela możesz zewrzeć go GND oraz w programie ustawić je na wyjście w stanie 0 - będzie programowalna masa - pomaga w tłumieniu zakłóceń.
    Obwód rezonansowy CPU - krótkie ścieżki.

Ja bym jeszcze dorzucił opcjonalne złącze modułu GPS OEM - dowolnego mającego UART NMEA. Podłączasz sobie antenę, zasilanie i masz info o położeniu, pomiar prędkości, precyzyjny atomowy czas!!! (możesz wyrzucić RTC i baterię).
    Ja nabyłem moduł OEM GPS za 50 zł + antena za 40.
  • REKLAMA
  • #5 3908899
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    jj napisał:

Zastanawia mnie, po co doprowadzać napięcie "+12V stacyjka" jako sygnał wejściowy do mikrokontrolera (poprzez IC3), skoro to samo napięcie służy do zasilania całego układu?

Jacek

Chyba dlatego że do zasilania będzie służył kabel czerwony (30-główny prądowy) a do sprawdzenia czy silnik został uruchomiony kabel brązowy (15- przekręcenie kluczyka w pozycje 1)
  • #6 3910942
    Jacek M
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam wszystkich
    Na początku chciałabym podziękować za rady.
    Postaram się nawiązać do wszystkich w jednym poście - nie che żeby admin pogonił mnie za ;).

sim_ - Masz rację powinienem podać co układ ma robić. Układ ma realizować następujące zadania:
    1. Zegar i Data z podtrzymywaniem bateryjnym
    2. Zużycie chwilowe paliwa
    3. Prędkość chwilowa
    4. Zużycie średnie paliwa na określonym etapie
    5. Prędkość średnia na określonym etapie
    6. Prędkość maksymalna na określonym etapie (ale niekoniecznie)
    7. Przebyta droga podczas podróży
    8. Temperatura zewnętrzna
    9. Temperatura wewnętrzna
    10. Temperatura silnia (płynu chłodzącego) - może
    11. Woltomierz
    12. Sterowanie światłami (przypomnienie o włączeniu)

Co do układu IC5 przyznaje że znalazłem takie rozwiązanie na którymś forum i podobno działa dobrze - tak że nie wiem czy wyrzucać skoro się spisuje.
    Dioda – wybrałem bo akurat takie ma – powinno wystarczyć o ile dobrze pamiętam notę katalogową układ podtrzymuje już od 0,6V
    Co do izolacji świateł to uznałem za zbędna bo z tego co wyczytałem najwięcej zakłóceń otrzymuje układ z wtrysków i czujnika drogi, tak że tutaj nie wiem może wystarczy samo „odszumienie” przez IC2.

jj - w sprawie zasilania w pełni się zgadzam taki układ to typowy stabilizator (choć nie raz robiłem na leniwca układ z dwoma kondensatorami - jeden na wejściu drugi na wyjściu) i dla pewności jednak je dołożę. Podobnie co do układu PCF8583 ( tak to o niego chodzi) skrzętnie skorzystam z rady. Co do diod D2-D5 troszkę mnie zastanawiały „po co?” ale tak było na oryginalnym schemacie więc je umieściłem, jednak skoro zbędne to je wywalę.

Mirko51 - wyświetlacza jeszcze nie wybrałem do końca (więc schemat w ostateczności troszkę zmodyfikuję już przy montażu) to jest tylko sterowanie samym podświetlaniem. Co do świateł i stacyjki - to było rozwiązanie autora i wydaje mi się dość proste w realizacji i raczej „pewne” choć proponowane przez Ciebie rozwiązanie wygląda bardzo dobrze. W sprawie planowania -płytki raczej przewiduję jednostronną (w domowych warunkach łatwiej ją wykonać, a jeśli chodzi o pozostałe zalecenia to o części z nich wiedziałem a z reszty także chętnie skorzystam.
    Co do zwarcia i wspólnej masy to trochę tego się boję czy nie pogubię się w pisaniu programu.
    Pomysł z GPS jest super - ale ... chyba jestem za mało doświadczony - program który musiałbym napisać to w chwili obecnej „za wysokie progi” :( chwilowo raczej pozostanę przy tym układzie (to i tak dla mnie początki - zobaczymy co się uda).

Dr_DEAD - masz rację z zasilaniem - na schemacie był błąd zasilanie IC1 to zasilanie stałe - (nie poprawiłem po przekopiowani) zaś „+12V stacyjka” to sygnał uruchomienia zasilania.

Sam jeszcze znalazłem błąd przy zasilaniu R9 i R10

Poniżej poprawiony częściowo schemat.

Jeśli będą jakieś dalsze uwagi rady chętnie skorzystam.
    Na zakończenie prośba o radę co do programu - używam bascoma ja będę miał problemy z kompilacją (limit 4kB) wolałbym pozostać przy basiku (ponieważ przynajmniej trochę go znam. Nie opłaca mi się dla tego jednego projektu kupować pełnej wersji, co byście poradzili jako alternatywę.
    Załączniki:
    • Sprawdzenie schematu AVR do komputerka samochodowego - porady dla początkujących komp-pokladowy.jpg (242.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3911139
    migol
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jeśli mam być szczery, to zaczynałem od ASMa i mimo, że nie jest on prosty daje ci pełną kontrolę, tak więc go polecam. Jako program oczywiście darmowe AVRStudio.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy weryfikacji schematu układu opartego na mikrokontrolerze AVR, przeznaczonego do zastosowań w komputerku samochodowym. Układ ma realizować funkcje takie jak pomiar i wyświetlanie danych dotyczących zużycia paliwa, prędkości chwilowej i średniej, temperatury (zewnętrznej, wewnętrznej, silnika), woltomierza oraz sterowanie światłami. Wskazano, że bez znajomości kodu źródłowego i opisu wejść trudno ocenić schemat, a niektóre elementy, jak diody D2-D5, mogą być zbędne. Zasugerowano dodanie kondensatorów filtrujących (100nF i 100uF) przy scalaku PCF8583 oraz równolegle do kondensatora C3. Zwrócono uwagę na optoizolację sygnałów z wtryskiwacza i czujnika prędkości oraz możliwość rozszerzenia o optoizolację sygnałów ze świateł i stacyjki. Wskazano na konieczność stosowania rezystora ograniczającego prąd podświetlenia LCD (np. 150Ω dla wyświetlacza 2x16), a także na poprawne kształtowanie sygnałów wejściowych za pomocą negatora na tranzystorze bipolarnym lub dzielnika napięcia z bramką Schmitta. Zalecenia dotyczą także projektowania PCB: stosowanie dwustronnej płytki z wypełnieniem GND, krótkie ścieżki sygnałowe, bliskie umieszczenie kondensatorów blokujących przy mikrokontrolerze oraz wykorzystanie watchdog’a w oprogramowaniu. Sugerowano również dodanie opcjonalnego modułu GPS OEM z interfejsem UART NMEA. W kwestii programowania polecono użycie asemblera (ASM) i darmowego środowiska AVRStudio dla pełnej kontroli nad układem. Dyskusja uwzględniała także kwestie zasilania i sygnałów sterujących, gdzie napięcie +12V stacyjki jest wykorzystywane zarówno do zasilania, jak i jako sygnał wejściowy, co zostało wyjaśnione przez różne przewody w instalacji samochodowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA