Witam!
Dzisiaj przyszło mi napisać mój pierwszy post na forum elektroda.pl, aczkolwiek portal przeglądam i czytam od kilku lat (jednak totalny brak wiedzy z dziedziny elektroniki i pochodnych uniemożliwia mi dodawanie czegokolwiek przydatnego od siebie). Mam nadzieję, że obecność kolejnego świeżaka zostanie zaakceptowana i będę mógł liczyć na Waszą pomoc. Ale do rzeczy...
Z reguły porady forumowe prowadzą mnie krok po kroku do rozwiązania mojego problemu, jednak tym razem utknąłem w martwym punkcie, a mianowicie nie wiem jak sobie poradzić z pendrivem, jaki otrzymałem w prezencie, a który okazał się niewidocznym dla systemu NONAMEm o pojemności wg ChipGenius 8GB. Problem już wielokrotnie na forum się przewijał, jednak w moim przypadku sugerowane rozwiązania nie zadziałały.
Oto log z programu ChipGenius:
Tutaj mam dane odczytane z "wnętrza" pendrive'a:
Próbowałem tego oprogramowania (niestety bez skutku):
sm32Xtest_V2.5.07_v9_L1227 przy takich ustawieniach (takie same ustawienia stosowałem też dla pozostałych ww. narzędzi):
program wywala mi za każdym razem ten sam błąd:
Zmiana wartości Bad block nic nie zmienia.
Nie mam już pomysłów, więc proszę o poradę.
Z rzeczy przeze mnie zaobserwowanych warto chyba podkreślić, że nigdzie nie znalazłem oprogramowania z wyszczególnioną w opisie obsługą parametru K1110, który to pojawił się w opisie układu elektronicznego na płytce wewnątrz urządzenia.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Tomek
--------------------------------
Dodano:
Udało mi się dzisiaj odczytać oznaczenia chipu pamięci:
Może to komuś coś więcej powie...
Dzisiaj przyszło mi napisać mój pierwszy post na forum elektroda.pl, aczkolwiek portal przeglądam i czytam od kilku lat (jednak totalny brak wiedzy z dziedziny elektroniki i pochodnych uniemożliwia mi dodawanie czegokolwiek przydatnego od siebie). Mam nadzieję, że obecność kolejnego świeżaka zostanie zaakceptowana i będę mógł liczyć na Waszą pomoc. Ale do rzeczy...
Z reguły porady forumowe prowadzą mnie krok po kroku do rozwiązania mojego problemu, jednak tym razem utknąłem w martwym punkcie, a mianowicie nie wiem jak sobie poradzić z pendrivem, jaki otrzymałem w prezencie, a który okazał się niewidocznym dla systemu NONAMEm o pojemności wg ChipGenius 8GB. Problem już wielokrotnie na forum się przewijał, jednak w moim przypadku sugerowane rozwiązania nie zadziałały.
Oto log z programu ChipGenius:
Description: [H:]Urządzenie pamięci masowej USB(USB MEMORY BAR)
Device Type: Mass Storage Device
Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 100mA
USB Device ID: VID = 090C PID = 3000
Device Vendor: Silicon Motion,Inc.
Device Name: SM3255AA MEMORY BAR
Device Revision: 0100
Product Model: USB MEMORY BAR
Product Revision: 1000
Chip Vendor: SMI
Chip Part-Number: SM3257ENAA - ISP NONE
Flash ID Code: 98DE9892 - Toshiba - 1CE/Single Channel [TLC] -> Total Capacity = 8GB
Tools on web: http://dl.mydigit.net/special/up/smi.htmlTutaj mam dane odczytane z "wnętrza" pendrive'a:
AH220-SM3257EN-TSOP-K1110.SB4Próbowałem tego oprogramowania (niestety bez skutku):
Cytat:
SMI_SM3255_MPTool_v2.03.42_v6_k0530
SMI_SM3257ENAA_MPTool_V2.03.58_v8_K1129
smi_mptool_v2.3.88_v7_l0822_3257enaa
smi_mptool_v2.03.56_v9_k1118_3257enaa
smi_mptool_v2.03.20_v5_j0326
sm32Xtest_V2.5.07_v9_L1227
SMI OnLineRecovery
HDDScan
sm32Xtest_V2.5.07_v9_L1227 przy takich ustawieniach (takie same ustawienia stosowałem też dla pozostałych ww. narzędzi):
program wywala mi za każdym razem ten sam błąd:
Zmiana wartości Bad block nic nie zmienia.
Nie mam już pomysłów, więc proszę o poradę.
Z rzeczy przeze mnie zaobserwowanych warto chyba podkreślić, że nigdzie nie znalazłem oprogramowania z wyszczególnioną w opisie obsługą parametru K1110, który to pojawił się w opisie układu elektronicznego na płytce wewnątrz urządzenia.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Tomek
--------------------------------
Dodano:
Udało mi się dzisiaj odczytać oznaczenia chipu pamięci:
SM3257EN
SV92881
TWMoże to komuś coś więcej powie...