logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja AZART na DVB-T w ośrodku wczasowym - tanie rozwiązania i wyzwania

Pi0trek121 26 Mar 2013 15:40 5016 29
REKLAMA
  • #1 12114256
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Witam! ostatnio znajomy prosił mnie o modernizacje instalacji antenowej w swoim ośrodku wczasowym z analogowej na cyfrową, chciał by było tanio, pierwsze co wpadło mi do głowy to kupić zestaw: tuner + modulator razy tyle ile jest (ile się chce) kanałów i do tego sumator, jest to tanie rozwiązanie, bo w przypadku 20 kanałów wychodzi ok 2 tys zł gdzie stacje czołowe kosztują ponad 2 tys zł na których na jednym można ustawić max 10 kanałów, jakie wg. was mogą wystąpić problemy przy tej instalacji? (pomijając potrzebę ponad 20 gniazdek) i dużej ilości miejsca, i bardzo proszę o sugestie jak można jeszcze wykonać taką instalacje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12114310
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie.

Rozwiązanie kłopotliwe w utrzymaniu i może sprawić kłopot przy sprzęgnięciu 20 modulatorów. Jednak jeśli sprzęt będzie dobrej jakości to będzie działać. Widziałem takie instalacje w małych hotelach.
    Musisz tylko zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Tunery powinny mieć pełną klawiaturę aby nie sterować wszystkich na raz z pilota. Powinny też: "wyrzucać" telegazetę na wyjście analogowe. Niestety większość MStar-ów i Ali (tzn. wszystkie , które testowałem) tego nie robią. Zostaje SPHE1500, ale będzie kłopot ze znalezieniem tunera na tym chipsecie i z klawiaturą na obudowie. Ostatni z Apollo, który to miał nie jest już produkowany.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • #3 12114327
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Zastanawiałem się nad kupnem tunerów wiwa HD90 (podłączany bezpośrednio pod euro) wtedy wystarczyłoby podłączyć pod euro modulatora, i gdybym chciał zaprogramować wystarczy podłączyć odbiornik IR pod dany tuner i wygodnie z pilota wykonywać wszystkie operacje, jednak zastanawiam się nad jednym problemem, w jak zachowa się dany sprzęt w przypadku zaniku prądu, czy zostanie wyłączony, czy sam się włączy po ponownym włączeniu prądu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12114410
    penknife
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    mam Wiwe HD-50 (te same bebechy co 90 tylko że chowana za TV) po zaniku zasilania wstaje do ostatnio oglądanego kanału

PS. kolega wyżej dobrze napomniał iż na odbiornikach końcowych w takim przypadku nie będzie telegazety, tylko obraz i dźwięk (mono - zależy od modulatora), który się ustawi na "stacji czołowej" (czy jak to nazywać)
  • #5 12114479
    aval
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Rozwiązanie co prawda tanie, ale ryzykowne.
    W prymitywnych modulatorach nie są odfiltrowywane produkty uboczne mieszania.
    Te sygnały bedą zakłócać inne kanały.
    Oczywiście przy kilku programach można tak poustawiać kanały, aby się nie zakłócały wzajemnie.
    Przy 20 programach jest to w zasadzie niemożliwe.
    Trzeba też pamiętać, żeby unikać kanałów, na których są nadawane MUXy.
    Jeżeli chcesz mieć spokój, to raczej popracuj na Klientem i przekonaj go do wydania trochę większej kwoty. Wtedy zastosujesz porządną stację czołową z porządnymi modulatorami i będziesz mieć spokój.
  • #6 12114518
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Dziękuje za sugestie, odnośnie telegazety to myśle, ze nie bedzie ona potrzebna, ale to kwestia do ugadania z właścicielem ośrodka.

odnośnie zakłócania tzw. "duszków" to planuje ustawić poszczególne programy co kilka kanałów.

Dodano po 48 [sekundy]:

ew. jakie proponujecie stacje czołowe?
  • REKLAMA
  • #7 12114524
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Pi0trek121 napisał:
    ...jak zachowa się dany sprzęt w przypadku zaniku prądu, czy zostanie wyłączony, czy sam się włączy po ponownym włączeniu prądu

O tym właśnie zapomniałem dodać. Musi się uruchamiać automatycznie i to na ustawionym ostatnio programie...
    WIWA to robi ale nie ma telegazety na wyjściu. Z tym przełączanym odbiornikiem IR to jest jakiś sposób ale wygodnym nie nazwałbym go. Lepsze byłyby tunery desktop-owe z wyświetlaczami i klawiaturą na panelu.
    Można je ładnie ustawić w słupek, dodać wymuszone chłodzenie, ładnie połączyć i jeśli uda Ci się zmiksować tyle sygnałów ze zwyczajnych modulatorów to będzie mini stacja czołowa w wersji maxi gabarytowej ;-)
    Żeby było łatwiej można dodać filtry kanałowe aby poprawić nieco sygnały wyjściowe z modulatorów. Tylko robi się skomplikowana instalacja.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • #8 12114604
    aval
    Poziom 16  
    ArtMedia napisał:
    Żeby było łatwiej można dodać filtry kanałowe aby poprawić nieco sygnały wyjściowe z modulatorów. Tylko robi się skomplikowana instalacja.

A w zasadzie robi się stacja czołowa! I funkcjonalnie, i kosztowo.
    Tylko gabaryty będą trochę większe, jak to słusznie zauważyłeś. :-)
  • #9 12114956
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Tak więc jakiej firmy polecacie stacje czołowe? jakieś firmy modele?

Dodano po 15 [minuty]:

Oglądałem w kilka stacji czołowych, jednak cena 2 - 3,5tys zł za 8 kanałów to troszkę dużo :(
  • #10 12115105
    aval
    Poziom 16  
    Najpierw należałoby uściślić, co chcesz w tej sieci przesyłać.
    Czy program w standardzie analogowym, czy już cyfrowo?
    Jakie są w tym hotelu telewizory i co właściciel zamierza, jeżeli są stare.
    Czy ta stara instalacja azartowska przenosi kanały UHF, czy jest to bardzo stary AZART pracujący tylko na VHF? Bo może trzeba wymienić również kable?
  • #11 12115143
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Tak więc są telewizory CRT czyli wszystko analogowe, instalacja nie jest najstarsza, tak wiec kable niech zostaną, wydaje mi się, ze najlepiej jest wysyłać do telewizora sygnał analogowy, UHF przenosi bez problemu. Właściciel nie chce w pokoju nic więcej niż telewizor i pilot, czyli tuner i drugi pilot odpada, z reszta telewizorów jest około 40
  • #12 12115185
    aval
    Poziom 16  
    No to jesteśmy w lekkiej kropce!
    Trzeba wydać trochę kasy, a za kilka lat trzeba będzie wymieniać telewizory.
    Czy jest sens inwestowania w przestarzałą już na starcie stację czołową?
    Podczas gdy po wymianie telewizorów przydałaby sie nowa stacja cyfrowa.
    Tego klient musi być świadomy, żeby Ci za kilka lat nic nie zarzucił.
    Stacje czołowe oferują np. Telkom Telmor, Vector.
    Pzdr
  • #13 12115265
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    w tym, że ciężko będzie jednorazowo kupić około 40 telewizorów, oczywiście najlepiej byłoby gdyby wszystkie tv miały w sobie mpeg4 ale niestety wydaje mi się, ze jeszcze trochę minie, zanim zdecyduje sie na kupno nowych TV, jutro będę się z nim widział, dlatego teraz "szukam" możliwych rozwiązań, które jutro mu przedstawię, lecz wydaje mi się jednak, ze bedzie chciał zostać przy analogu, dlatego głównie na tym mi zależy... powiedzcie mi co sadzicie o modulatorze firmy SatDigital? ma ciekawy wygląd (można postawić jeden na drugi) ew. jakieś inne modulatory, również wielokanałowe
  • #14 12115360
    aval
    Poziom 16  
    Ale jest to modulator dwuwstęgowy. Niestety nie zbudujesz na nim porządnej sieci zbiorowej z 20 kanałami. Jeden program zajmie Ci 2 kanały, przy tej jakości sprzętu należałoby zostawić chociaż po jednym kanale odstępu... I tak oto miejscem zaczynają być problemy.
    Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zastosowanie stacji czołowej.
    Głównym problemem moim skromnym zdaniem powinien być wybór między analogiem i cyfrą.
    Pozdrawiam
  • #15 12115374
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    hmm w takim razie jakie wg. Ciebie modulatory byłyby godne uwagi?
  • Pomocny post
    #16 12115408
    aval
    Poziom 16  
    Pi0trek121 napisał:
    jakie wg. Ciebie modulatory byłyby godne uwagi

Jednowstęgowe jakiejśc porządnej firmy. Ale one niestety kosztują dużo więcej. Stąd już bardzo blisko technicznie i kosztowo do jakiejś małej stacji czołowej.
    I na tym się skup.
    Porozmawiaj tylko z Klientem, na temat przyszłości i kosztów; kiedy chce je ponosić, ile razy i jak wielkie.
    Jeżeli nie stać go na porządną stację, to może trzeba się zastanowić na zmniejszeniem ilości programów. I wtedy mogłyby być i te modulatory dwuwstęgowe.
    Chociaż nie jest to rozwiązanie profesjonalne.
    Pzdr :-)
  • REKLAMA
  • #17 12115427
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Jutro porozmawiam z właścicielem, i napiszę jaka jest jego decyzja, na chwile obecną dziękuje za pomoc :)
  • #19 12118148
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Rozmawiałem dzisiaj z kierownikiem ośrodka, i zgodził się na stacje czołową, zastanawiam się teraz jaką wybrać? będzie brać 2 (2x8 kanałów) jakie wg. Was firmy (ew. modele) brać pod uwagę? i czy takowa stacja ma już wzmacniacz na wyjściu?

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Wziąłem pod uwagę Mixpol DVB-08, co o tym sądzicie?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł... a jakby kupić kilka tunerów z modulatorem? przykład STRONG SRT8106 wtedy byłaby telegazeta, i zmniejszyłaby się 2x ilość gniazdek
  • #20 12118884
    nieistotny
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Pi0trek121 napisał:
    Wziąłem pod uwagę Mixpol DVB-08

A co kolegę tak szczególnie urzekło w tej "stacji czołowej" ?
    Stosunek jakości do ceny ? Kolor? Świetne parametry pracy? A może profesjonalne dla tego typu urządzeń wtyki RF?
    Pi0trek121 napisał:
    co o tym sądzicie?

To jest zabawka edukacyjna co najwyżej a nie sprzęt do dystrybucji kanałów.
    Pi0trek121 napisał:
    wg. Was firmy (ew. modele) brać pod uwagę?

A nie możesz sam się trochę wysilić i poszukać a my ocenimy czy to jest coś warte czy nie ?
    W tej klasie cenowej jest bardzo duży wybór sprzętu lepszej klasy niż wyroby stacjoczołowo podobne Mixpolu.
    Pi0trek121 napisał:
    a jakby kupić kilka tunerów z modulatorem?

...a jakby tak poczytać o czym kilka dni temu rozmawialiśmy na forum a nie pytać znów o to samo.
    t.sat napisał:
    Proponuję modulatory jednowstęgowe MT-30A firmy TERA.
    Modulacja w pełnym zakresie pasma III ,IV i V plus kanały kablowe.
    Sprawdzone w instalacji na 30 tv.

Fakt, jeden z lepszych sprzętów na rynku w dobrej cenie.
  • #21 12118967
    333mario
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Moim skromnym zdaniem nie pakowałbym się w modulatory. 40 dekoderów dvb-t wynegocjujesz za cenę poniżej 90 zł szt. Modernizacja pola antenowego, wymiana ewentualnie pierwszego wzmacniacza na dobry wzmacniacz strojony selektywnie. Zmiana w multiplexie i znów kombinacja ze stacją, lub modulatorem. Stacja czołowa jest ok ale jeżeli ma to być jedynie retransmisja programów dvb-t to moim zdaniem szkoda zachodu. W przypadku stopniowej wymiany telewizorów na LCD sygnał analogowy znów będzie zmorą, nie mówiąc tiu o utracie funkcjonalności takiego tv.
  • #22 12119069
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Kierowałem się też ceną, bo nie ukrywam, że ciężko jest znaleźć nagle jakieś wolne 10 tys.
    Co do tematu postaram się go znaleźć.
  • #23 12119170
    nieistotny
    Poziom 16  
    Pi0trek121 napisał:
    nie ukrywam, że ciężko jest znaleźć nagle jakieś wolne 10 tys.

Dlatego też nie naciągaj gościa na koszty bo to bez sensu, czasy są niepewne a wywalanie kasy w błoto w dalszej perspektywie z retransmisją w analogu to bezsens.
    Taka moja rada, pogadaj z tym gościem z ośrodka żeby zrobić to w ten sposób że można dać np. 3-4 analogi typu TVP1 TVP1 jakiś TVN, jakiś POLSAT i styka. Zrobisz to na prostych modulatorach i tunerach dodając koniecznie sygnał cyfrowy DVB-T. Zmieścisz się w 1000-1500zł.
    To jest ośrodek wypoczynkowy i pchanie tam kanałów ATM rozrywka, Puls2 , TV Polonia to bezsens.
    Musisz dać koniecznie oczywiście DVB-T ( bez żadnej przemiany częstotliwości).
    A czemu DVB-T skoro telewizory analogi?
    A no temu że zauważ ilu ludzi jeździ na urlop (...wszędzie) przynajmniej z laptopem, nawigacją, telewizorami itp. Im należy zapewnić odbiór cyfrowy na ich sprzęcie a nie pakować się w budowanie stacji czołowej. Gdybym miał być tydzień lub 2 w takim ośrodku to interesowałoby mnie tylko czy sygnał cyfrowy jest z gniazdka i nie muszę wozić swojej anteny bo wolę sobie na lapku obejrzeć 20 programów niż 4 analogi na starym kineskopie ;)
    Przemyśl to....
  • #24 12119417
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Porozmawiam o tym jutro z kierownikiem ośrodka... Oczywiście w każdym wariancie obstawiałem by dać tez DVB-T to tych zmodulowanych kanałów... choćby ze względu na to, ze kierownik w swoim pokoju ma lcd z mpeg4, dziękuje za wskazówki, a odnośnie tunera do każdego tv, to wydaje mi się, ze to nie będzie za dobry pomysł, bo w tym ośrodku często jest sporo starszych osób, ktore mogą sobie z tym nie poradzić (znam to z praktyki).
  • #25 12119447
    aval
    Poziom 16  
    Poradzą, poradzą. Może trzeba będzie wytłumaczyć.
    Ale wcześniej, czy później trzeba będzie wymieniać telewizory na nowe.
    A inwestowanie w rzecz przestarzałą wybij temu kierownikowi z głowy. :-)
  • #26 12119477
    333mario
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Podłączenie tunerów pełnym SCARTem wymusza załączeniu tv po uruchomieniu tunera. Można się także pokusić o piloty programowalne, uruchamiające tylko wybrane funkcje tunera i tv tylko po co. Tuner także można zablokować PINem.

Jak piszą przedmówcy nie cofaj się wstecz. Modulatory tak, ale DVB-T i puścić w sieć dodatkową swoją paczkę programów, reklamę z menu na dziś, atrakcjami, cennikiem za usługi dodatkowe, obrazem z kamer na parking itd. itd.
  • #27 12119543
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Od samego początku chciałem dać te tunery z modulatorami i dodatkowo zsumować to z bezpośrednim przewodem z anteny, tylko moje pytanie polegało na dobraniu zestawu który przetworzy sygnał cyfrowy na analogowy.
  • #28 12119991
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Pi0trek121 napisał:
    ...
    Wpadłem na jeszcze jeden pomysł... a jakby kupić kilka tunerów z modulatorem? przykład STRONG SRT8106 wtedy byłaby telegazeta, i zmniejszyłaby się 2x ilość gniazdek

Telegazety nie będzie bo chyba tylko tunery na SPHE1500 podają ją na wyjście... Sprawdzałem niedawno stary i nowy Ali i niestety nie ma.
    Te modulatory w Strongach na kilka kanałów dałyby się pewnie zmiksować. To jest moim zdaniem dobry pomysł. Kilka podstawowych kanałów powinno wystarczyć. Jadąc na wczasy raczej nie ogląda się TV. Co najwyżej wiadomości.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • #29 12122086
    nieistotny
    Poziom 16  
    Pi0trek121 napisał:
    a odnośnie tunera do każdego tv, to wydaje mi się, ze to nie będzie za dobry pomysł, bo w tym ośrodku często jest sporo starszych osób, ktore mogą sobie z tym nie poradzić (znam to z praktyki).

No ale ci ludzie nie przyjechali tam na wczasy z brazylijskiej amazonki, mają w domu też tunery, telewizory, komputery.
    Moja 67 letnia ciotka nie wypuszcza się nigdzie dalej z domu bez laptopa. Biegle posługuje się Windowsem 7.....nawet z nią nie dyskutuje bo ciągle siedzę na XP, zamawia filmy PPV, telewizor 3D ma taki, że jeszcze sporo czasu upłynie zanim mnie będzie na taki stać :D , jeździ na wczasy :)
    Nie doceniasz ludzi starszych :)
  • #30 13764422
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Kierownik chciał jak najbardziej oszczędnie, więc dałem tunery wiwy + modulatory mezona - plątanina kabli, że masakra, ale działa już jakiś czas bez awarii.
    Dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modernizacji instalacji antenowej w ośrodku wczasowym z analogowej na cyfrową, z naciskiem na tanie rozwiązania. Użytkownicy sugerowali zakup zestawów tunerów i modulatorów, jednak zwracali uwagę na potencjalne problemy z zakłóceniami sygnału oraz koniecznością automatycznego uruchamiania sprzętu po zaniku prądu. Wskazano na ryzyko związane z używaniem tanich modulatorów oraz zalecano rozważenie stacji czołowych, które oferują lepszą jakość sygnału. Użytkownicy podkreślali również znaczenie przyszłościowej inwestycji w sprzęt, biorąc pod uwagę planowaną wymianę telewizorów na nowsze modele. W końcu, po konsultacjach, zdecydowano się na tunery Wiwa oraz modulatory Mezona, co pozwoliło na zrealizowanie projektu w sposób oszczędny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA