logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kotła gazowego do domu 4 kondygnacje, 26kW, 6 pionów - porady

shl222 03 Kwi 2013 11:37 2580 15
REKLAMA
  • #1 12148237
    shl222
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam

Zanoszę się z zamiarem jak śniegi odpuszczą wymieniać instalację C.O., o ile instalacja nie jest dla mnie problemem to dobranie kotła już tak, i tutaj proszę was o radę.

Instalacja będzie wyglądać tak: dom, 4 kondygnacje, część grzejników zostaje są to panele stalowe - wymieniane rok temu, i reszta żeliwnych będzie wymieniona również na nowe. Budynek jest pomieszaniem z poplątaniem i będzie około 6 pionów, moc grzejników będzie około 26kW + instalacja. Komin wysokość ok 12-14mb - średnica komina 12x24cm.

Kocioł oczywiście gazowy.

Proszę o rady, porady potrzebuję kotła co by to ogrzał, nie sprawiał problemów. Czy sama pompa z kotła da radę czy trzeba coś dodatkowego wstawiać?
  • REKLAMA
  • #2 12148369
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Ok, a woda? Z zasobnika, czy każdy sam grzeje?
  • #3 12148390
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    A do tej pory to oczywiście instalacja była grawitacyjna z kotłem węglowym, czy też może pompowa.Czy na grzejnikach były zawory termostatyczne , czy może zwykłe z podwójną regulacją. Itd.... Grzejniki żeliwne koniecznie trzeba usunąć , bo chińczycy lub niemcy lubią kupować tani złom żeliwny w zamian sprzedając nam grzejniczki z blaszki grubości puszki po piwie.Dzięki temu , blaszaki , nie mając dużej pojemności cieplnej, wymuszają ciągłe włączanie kotła gazowego, przez co szybciej szlag go trafia.
  • REKLAMA
  • #4 12148462
    shl222
    Poziom 10  
    Woda użytkowa praktycznie nie ma znaczenia, jak kocioł będzie 2-F to się wykorzysta, jak nie to też problemu nie będzie.

Do tej pory była grawitacyjna, piec gazowy 37kW stary jak świat, zawory były zwykłe grzybkowe, wody ogrom. A teraz ma być nowa instalacja miedz, zawory termostatyczne, nowe grzejniki.

wodyn - co do twojej wypowiedzi nt grzejników nie będę się wypowiadał bo nie o to chodzi w tym temacie,
  • #5 12148640
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Jeśli budynek jest 4-kondygnacyjny, to instalacja powinna być pompowa. Grawitacyjna mogłaby działać, ale wymaga ona dużych średnic rur (zarówno pionów, jak i gałązek) oraz grzejników o małym oporze wewnętrznym (żeliwnych, ew. Faviera). Ogrzewanie pompowe pozwala na znaczne zmniejszenie średnic rurek i zastosowanie grzejników panelowych. Co do mocy kotła, to na ogrzewanie nie trzeba więcej niż 28-30kW (instalacja 26kW), natomiast wiele zależy od tego, jak będzie wyglądała sprawa ciepłej wody użytkowej. Podgrzanie wody wymaga sporo mocy.
  • REKLAMA
  • #6 12149356
    shl222
    Poziom 10  
    Ciepła woda użytkowa mnie praktycznie nie interesuje jeśli już to tylko przepływowo na jeden punkt. Co do pomp to co sugerujesz? Dać jakiś kolektor i za nim ze dwie pompy czy poprostu sprzęgło z mocniejszą jedną pompą?

Myślałem pierw o kotle Buderus z ZKS 28kW ale boję się że zabraknie mocy, kondensat tu by nie spełniał swojej roli a co jedynie można by znaleźć go mocniejszego i działał by jako zwykły kocioł, bo ze zwykłych ZKS większych niż 28kW nie ma, jedynie ostatecznie rozważam myśl nad Buderusem atmosferykiem o mocy ok 34kW.

Jestem w kropce bo nikt mi bardzo nie potrafi doradzić nawet w Buderusie ba nawet w DiDietrich`u - każdy aby kondens kondens kondens ale jaki sens za niego płacić jak mi nic nie skondensuje chyba że na dworze będzie 5-10C i trzeba będzie tylko lekko dogrzać pomieszczenia.
  • #7 12150259
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    A dlaczego ma nie skondensować? Stara instalacja na ile stopni była liczona? Sporo grzejników wymieniasz, więc możesz jeszcze obniżyć temperaturę projektową, nawet przenosząc grzejniki pomiędzy pomieszczeniami. Pytaliśmy o ciepłą wodę, bo to trzeba doliczyć do mocy kotła, ale jeśli ma być bez wody to bez problemu możesz zamontować kondensata. Mówią o kondensatach i mają rację, przy tej wielkości instalacji szybko się spłaci. Ja bym zaproponował Junkersa CERAPUR COMFORT ZSBR 28-3A. Albo 35 ale to wyszłoby z dokładnych wyliczeń. Jeśli 28 to pompę masz w kotle i po zrobieniu projektu instalacji będzie wiadomo czy wystarczy, czy lepiej dołożyć sprzęgło i drugą pompę.
    shl222 napisał:
    Do tej pory była grawitacyjna, piec gazowy 37kW stary jak świat, zawory były zwykłe grzybkowe, wody ogrom. A teraz ma być nowa instalacja miedz, zawory termostatyczne, nowe grzejniki.

wodyn - co do twojej wypowiedzi nt grzejników nie będę się wypowiadał bo nie o to chodzi w tym temacie,

Wodyn, może trochę naokoło zwraca uwagę na poważny problem. Niestety sporo jest gamoni, którzy robiąc instalację patrząc na minimalizowanie kosztów. Potem okazuje się, że rury mają za małe przekroje, bo większe kosztują i "niepotrzebnie mają dużo wody". W efekcie nie można doprowadzić dosyć ciepła do pomieszczeń, trzeba dawać mocniejsze pompy i wreszcie wykańcza się kocioł, bo taka (niedobra :)) instalacja powoduje ciągłe taktowanie. Reasumując. Przy Twoim poziomie wiedzy najlepiej gdybyś poszukał projektanta, z którym ustalisz zapotrzebowanie na ciepło i rodzaj kotła (ciągle gorąco namawiam na kondensacyjny) Naszkicuje Ci projekt instalacji i wówczas będziesz mógł ustalić co, jak za ile.
    Zbyt wiele jest zmiennych i ewentualne błędy mogą tu sporo kosztować.
    No i mam nadzieję, masz świadomość, że wykonanie instalacji gazowej i montaż kotła wymaga projektu i pozwolenia na budowę ze wszystkimi niezbędnymi papierkami, więc od projektu nie uciekniesz. U nas w trójmieście formalności trwają od dwóch do czterech miesięcy. Zależy od terminu i szczęścia. Większość moich klientów właśnie odbiera pozwolenia i jak zrobi się ciepło będziemy mogli działać. U Ciebie chyba to niestety jeszcze trochę potrwa.
  • #8 12155834
    wodyn
    Poziom 18  
    Bogatemu wszystko wolno.Ale ponieważ ja do takich nie należę to na początek , po uzyskaniu dokumentów jw. , wykonaniu instalacji gazowej i ew. przyłącza ( to już finansowe harakiri ) i przystosowaniu komina do odprowadzenia spalin z gazu, wykonaniu nawiewu ("Z") kupiłbym kocioł stojący żeliwny taki w czerwonej obudowie lub niebieskiej ( bo to pewnie będzie potrzebne więcej niż 30 kW i można dać coś solidniejszego).Kocioł i pompę połączyłbym z istniejącą instalacją za pośrednictwem, wspomnianego już w wątku, sprzęgła hydraulicznego. Naczynie wzbiorcze otwarte do demontażu tak jak zbiorcze odpowietrzenie, jeśli jest. Na pionach naczynka z odpowietrznikami i zamknięte naczynie wzbiorcze w kotłowni.I tyle w jednym roku. W następnym roku, jak bym miał fantazję , to demolka całego domu, a co: miedż, blaszaki , termostaty, parapety, tła za grzejnikami , naprawa tynków,malowanie ścian i sufitów, naprawa glazur i podłóg przy pionach itd.Ale się rozmarzyłem... Pozdrawiam
  • #9 12156179
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    A ja kupiłbym żółty, :P Ciekawych rzeczy możemy się tu dowiedzieć :D. A czy na przykład, jak mam zielony kocioł i przemaluję na niebiesko to moc wzrośnie czy zmaleje? Żeliwiak to moim zdaniem dopiero harakiri. Żre gaz i już na starcie traci sporo sprawności. Do tego w domowych instalacjach często dolewa się nie uzdatnioną wodę i po paru latach wymiennik pęka na skutek lokalnych przegrzań. Nie wiem, może nie mam racji, ale zawsze byłem sceptycznie nastawiony do stojących/żeliwiaków o małej mocy. Zresztą, jeśli już żeliwiak to po co sprzęgło?
  • #10 12157358
    shl222
    Poziom 10  
    Ale zaraz, zaraz.... Albo ja czegoś nie wiem albo się nie zrozumieliśmy? Po co mi projekt? Cała instalacja jest, wymieniam kocioł na nowy w tym samym miejscu zmienia się tylko on z "firmy na firmę" . Instalacja gazowa jest od 20 lat. Instalacja c.o również jest a zastępuję stare rury nowymi... więc czy tu projekt jest potrzebny?

Już się trochę zorientowałem w temacie i myślę że... obecne grzejniki które są panele przełożę w miejsca w takie gdzie będę one przy normalnej instalacji "za duże" natomiast tam gdzie będą nowe mogę je dać ok 20-30% większe. Przekonało mnie parę osób do kondensatu i chyba w to pójdę o mocy ok 30kW, dam za kotłem sprzęgło i dalej nowa instalacja. Spaliny dam w komin a powietrze pójdzie z za ściany. I w tym przypadku jeszcze się zastanawiam na separatorem... I teraz proszę o utwierdzenie mnie w tej myśli bądź zaproponowanie innego rozwiązania.

Jeszcze mam jedno pytanie. Interesuje mnie żeby założyć w danych pomieszczeniach głowice termostatyczne z programatorem tygodniowym, jak to działa w praktyce? Czy jest wogóle sens? Jesli tak to może ktoś coś poleci?
  • REKLAMA
  • #11 12157394
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    shl222 napisał:
    Ale zaraz, zaraz.... Albo ja czegoś nie wiem albo się nie zrozumieliśmy? Po co mi projekt? Cała instalacja jest, wymieniam kocioł na nowy w tym samym miejscu zmienia się tylko on z "firmy na firmę" . Instalacja gazowa jest od 20 lat. Instalacja c.o również jest a zastępuję stare rury nowymi... więc czy tu projekt jest potrzebny?

A, przepraszam :) zagubiłem się. Jeśli masz to formalnie wystarcza zgłoszenie. Ale. Zawsze jest jakieś ale. Jeśli wymieniasz kocioł na inny niż istniejący, czyli nie wykonujesz remontu, to formalnie rzecz biorąc zmieniasz instalację na tyle, że potrzebne jest pozwolenia na budowę. Pomyśl nad możliwością pobierania powietrza z przewodu kominowego. Ja, żeby uniknąć problemów ze starym zniszczonym spalinowym często zamieniam przewody. Spalinowo-powietrzny robię w dotychczasowym wentylacyjnym a wentylację w byłym spalinowym. Dzięki wspólnemu przewodowi zyskujesz sporo ciepła gdyż spaliny ogrzewają powietrze docierające do kotła i unikasz konieczności starannej izolacji osobnego przewodu powietrznego. Gdy wchodzi nim zimne powietrze na zewnętrznych, nieizolowanych ściankach lubi wykraplać się para wodna, i bywa jej czasem dużo.
    shl222 napisał:
    Jeszcze mam jedno pytanie. Interesuje mnie żeby założyć w danych pomieszczeniach głowice termostatyczne z programatorem tygodniowym, jak to działa w praktyce? Czy jest wogóle sens? Jesli tak to może ktoś coś poleci?

Ma sens, i spójrz na to: Link
    Co źle robię, że się taki link pokazuje?
    Spróbuję inaczej: http://tiny.pl/h8w9q
    Link
    a te działają, czyżby pierwszy za długi był?
  • #12 12157453
    wodyn
    Poziom 18  
    Do piotr_boncza: kolega może sobie malować na co chce, a ja polecam pomalowany przez wytwórcę http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-prod...ly-gazowe/konwencjonalne2/logano-g144eco.html i żeby nie było kryptoreklamy, są też innej firmy czerwone.Sprzęgło po to,żeby nie przepinało na grawitacji jak jest pompa dołożona.A jak masz rozgrzany,pracujący kocioł stałopalny spawany, to można dopuszczać zimną wodę do zładu ?
  • #13 12160695
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    shl222 napisał:
    Cała instalacja jest, wymieniam kocioł na nowy w tym samym miejscu zmienia się tylko on z "firmy na firmę" .

Z punktu widzenia prawa budowlanego kocioł jest częścią instalacji. Zatem zmiana kotła, kuchenki jest przebudową instalacji gazowej i wymaga PnB.
  • #14 12161685
    shl222
    Poziom 10  
    William Bonawentura napisał:
    shl222 napisał:
    Cała instalacja jest, wymieniam kocioł na nowy w tym samym miejscu zmienia się tylko on z "firmy na firmę" .

Z punktu widzenia prawa budowlanego kocioł jest częścią instalacji. Zatem zmiana kotła, kuchenki jest przebudową instalacji gazowej i wymaga PnB.

tylko spójrzmy w rzeczywistość... kto tego przestrzega? założę się że 80% w skali kraju nikt takiego faktu nie zgłasza, chyba że to dotyczy budynków -przemysłowych -użyteczności publicznej -kotłowni pow 50kW
  • #15 12162105
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Co do ciepłej wody - to jeden punkt czerpalny (przepływowo) to ok. 20kW (aby był komfor użytkowania ciepłej wody, a więc dobry strumień).
  • #16 12167108
    shl222
    Poziom 10  
    Ten jeden punkt to tylko sporadycznie do umycia szklanki lub rąk :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie doboru kotła gazowego do domu o czterech kondygnacjach i mocy 26kW, z sześcioma pionami. Użytkownik planuje wymianę instalacji C.O., w tym grzejników, na nowe panele stalowe oraz żeliwne. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania instalacji pompowej, co pozwoli na zmniejszenie średnic rur i efektywniejsze ogrzewanie. Użytkownik rozważa kotły Buderus, w tym model ZKS 28kW oraz kondensacyjne, ale obawia się o wystarczającą moc. Wskazano na możliwość zastosowania sprzęgła hydraulicznego oraz termostatów. Podkreślono znaczenie odpowiedniego projektu instalacji oraz dostosowania do wymagań prawnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA