logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-L42ET5 - nie widzi dysku ADATA710 500GB

-lisio- 18 Kwi 2013 14:22 4512 9
  • #1 12213227
    -lisio-
    Poziom 9  
    Mój telewizor "nie widzi" nowo nabytego dysku jak w tytule. Poprzedni dysk PQI550 320 GB bez problemu był obsługiwany. Dysk podłączałęm przez kabel typu Y pod dwa gniazda USB, bo obawiałem się że nie dostaje odpowiedniego zasilania (pod jednym USB nie pali się nawet kontrolka zasilania dysku). Próbowałem wejście USB sygnałowe podłaczać pod USB1 w telewizorze a USB pomocnicze na kablu zasilałem ładowarką do telefonu z prądem 2000 mA i też dysk nie jest widziany przez TV. Jakieś pomysły co może być przyczyną i jak rozwiązać problem? Dodam jeszcze że dyk śmiga pod kompem bardzo ładnie
  • #2 12213398
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    System plików? telewizor zapewne współpracuje z FAT32 a dysk może być sformatowany w ntfs.
  • #3 12213444
    -lisio-
    Poziom 9  
    Formatowałem zarówno w Fat 32 jak i w NTFS,m nawet zrobiłem dwie partycję jedną taką drugą taką i też niestety nie widzi
  • #5 12216179
    -lisio-
    Poziom 9  
    Dodam jeszcze że telewizor nie wyświetla komunikatu o podłączeniu uzrądzenia USB jak czyni gdy podłączam pendriva. Niestety mój angielski jest oględnie mówiąc słaby a temat HDTV czytałemi niestety nie znalazłem tam rozwiąznia mojego problemu :cry:
  • #6 12216306
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Firma podaje ,że USB
    USB-v 2.0 (type А, 5V max. 500mA)
    Z oficjalnej strony
    Cytat:
    Can I record television onto an HDD (hard disk drive) or SD card?
    The following models are compatible with USB HDD (hard disc drive) recording:
    2012 - VT50, GT50, ST50, WT50, DT50 and ET50
    2011 – VT30, GT30, G30, DT30 and E30
    2010 – VT20, V20, G20, D28 and D25
    The HDD must be mains-powered, between 160 GB and 2 TB in capacity (up to 3 TB for 2012 models), and have a USB 2.0 connection.
    The VT50 and WT50 models are also compatible with SD card recording. The card must be in the following formats: SDXC Card – exFAT and SDHC Card / SD Card - FAT16 or FAT32. Maximum card capacities are: SDXC Card (64 GB), SDHC Card (32 GB), SD Card (2 GB), miniSD Card (2 GB) (requiring miniSD adaptor).

za Link
    http://panasonic.jp/support/global/cs/tv/download/fw/europe/down_eu12.html

Podobnież nie wszystkie HDD (są zalecani producenci) i problem kompatybilności oprogramowania Linux (wewnątrz TV) ,a HDD a wbudowany mediaplayer?!

Może także problem z wydajnością pradowa USB , wtedy kabel typu Y

W instrukcj napisano ,że jesli chcesz ogladac to co chcesz przedtem zapisać na HDD , to musi byc on sformatowany pod TV
  • #9 12217973
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Regulamin pkt 3.1.15.
    Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    Zasady działu pkt 3. 3.
    W tytule tematu należy podać markę, model TV oraz skrócony opis usterki. Zapis modelu ma być taki sam, jak zrobił to producent. Dodatkowo, jeśli znamy, podajemy chassis.
    W poście obowiązkowo wpisujemy opis uszkodzenia, widoczne objawy (mogą być poparte zdjęciem), oraz koniecznie wstępne pomiary napięć i opis tego co zostało do tej pory sprawdzone, wymienione, wstępne wnioski. Można podeprzeć się linkami do podobnych tematów.
    W przypadku TV LCD i plazmowych dobrym zwyczajem jest podanie na wstępie nazw zestawu - panel, CTRL, płyta główna, zasilacz, inwerter etc.
  • #10 12219347
    -lisio-
    Poziom 9  
    Może problemem jest to że dysk jest USB 3.0, chciaż w specyfikacji technicznej dysku jest kompatybilny z USB 2.0?

P.S. Tytuł już poprawiny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Panasonic TX-L42ET5, który nie rozpoznaje nowego dysku twardego ADATA710 500GB, mimo że wcześniejszy dysk PQI550 320GB działał bez problemu. Dysk podłączany był przez kabel Y do dwóch portów USB, aby zapewnić odpowiednie zasilanie, jednak telewizor nie wyświetla komunikatu o podłączeniu urządzenia. Użytkownik próbował formatować dysk w systemach FAT32 i NTFS, a także używał zewnętrznego zasilania, ale problem nadal występuje. Inni użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niekompatybilności dysku z telewizorem, ograniczeń dotyczących zasilania USB, lub faktu, że dysk jest w standardzie USB 3.0, mimo że powinien być kompatybilny z USB 2.0.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA