logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet MicroTerm GCO-DP-14-00 - bardzo wolno nagrzewająca się woda użytkowa

Kamaro11 05 Maj 2013 22:33 6498 13
  • #1 12276330
    Kamaro11
    Poziom 2  
    Witam, posiadam piec dwu funkcyjny m-ki Termet MicroTerm GCO-DP-14-00. Centralne ogrzewanie działa poprawnie, lecz gdy odkręcę kurek z ciepłą wodą w kranie to bardzo wolno się ona nagrzewa przez kilka minut leci zimna woda. W tym czasie gaz cały czas się pali w piecyku (i to intensywnie). Nie wyskakują żadne błędy. Zmniejszenie strumienia wody do minimum pozwala na niewielkie przyspieszenie jej nagrzania.Gdy już woda złapie temperaturę to się ona waha raz jest większa raz mniejsza przy stałym strumieniu wody.Jeden fachowiec powiedział mi że to może być uszkodzony czujnik przepływu wody użytkowej. Proszę o poradę jaka może być tego przyczyna?
  • #2 12276452
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Zakamienienie wymiennika. Nie wiem czy w tym kotle jest wymiennik płytkowy, czy bitermiczny. Ale tak czy owak kocioł zakamieniony.
  • #3 12280722
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Tak jak pisał kolega wyżej odkamienić wymiennik bitermiczny. Tylko raz byłem przy tym modelu i z tego co pamiętam to ten piecyk raczej nadaję się do biur do mycia szklanek lub dla starszych osób. Mniejsze wymagania odnośnie temp. i czasu do uzyskania żądanej temp..
  • #4 12281566
    Kamaro11
    Poziom 2  
    Dziękuje za poradę. Spróbuję odkamienić wymiennik. Co zaś się tyczy piecyka, to mam nieduże mieszkanie, ok.60m i do tej pory byłem z tego piecyka zadowolony. Do niedawna żądaną temperaturę osiągał dość szybko, no i najważniejsze mam go od około 5 lat i odpukać żadnej awarii - no oprócz problemu, który opisałem.
  • #5 13025175
    pablolinda
    Poziom 15  
    Ocena: 120
    Witam Cię kolego czy możesz napisać czy uporałeś się z tym problemem wolnego grzania ciepłej wody ?? Mam identyczny piec i też mi się wydaje że powinien szybciej grzać wodę. Ostatnio pytałem serwisanta przy okazji przeglądu rocznego o to, to powiedział że ten typ tak ma. Maiłbym do kolegi jeszcze pytanie ile średnio na dobę bierze gazu bo jak dla mnie przy moim mieszkaniu wydaje mi się że mogło by być mniej.
  • #6 13026272
    serwo66
    Poziom 25  
    Ten kocioł nadaje się tylko do biur do mycia szklanek i rąk i nie ma co wymagać komfortu ciepłej wody przy mocy 14 kW.
  • #7 13028356
    pablolinda
    Poziom 15  
    serwo66 napisał:
    Ten kocioł nadaje się tylko do biur do mycia szklanek i rąk i nie ma co wymagać komfortu ciepłej wody przy mocy 14 kW.
    Nie mówię że to jest super kocioł ale na moją kawalerkę 16m2 myślę że jest wystarczający zresztą nie jest mój tylko właściciela mieszkania. Nie chodzi mi o temp wody do jakiej się nagrzewa bo z tym niema problemu mam skręcone na zaworach na minimalne ciśnienie i jest ok zastanawia mnie raczej czy nie powinien szybciej się odpalać po odkręceniu kranu z ciepła wodą.
  • #8 13194516
    Kacpersz666
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z piecem Termet MicroTerm GCO-DP-14-00. Mianowicie podgrzewanie wody działa normalnie, lecz przy centralnym ogrzewaniu po pół minuty pracy, ogrzewanie się wyłącza, wyskakuje "L3" ( przegrzanie ), po zniknięciu wyskakuje temperatura, która ciągle rośnie. Proszę o pomoc.
  • #9 13195833
    pablolinda
    Poziom 15  
    A w tym czasie osiaga nastawioną tmp. CO?
  • #10 13195928
    Kacpersz666
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Nie. Z tego co zauważyłem, pompa w ogóle się nie załącza. Czy dałoby radę to naprawić, czy trzeba by było kupić nową pompę?
  • #12 13197123
    pablolinda
    Poziom 15  
    A jak puścisz cieplą wodę z kranu to po jej zamknięciu włącza Ci się na chwilę pompa? U mnie się ta włącza żeby ostudzić wymiennik. Uważam ze jeśli była wina samej pompy to piec by dochodził do zadanej temp np. 50 C i dopiero po przekroczeniu 53 C zgodni z instrukcją wyskakiwało by L3 i stygniecie wymiennika, wiadomo że dużo szybciej niż normalnie ale jednak powinno do tej temp dobić . Chyba że jest jakiś czujnik przepływu wody w C O i jeśli przez dłuższy czas nie wykryje pracy pompy to od razu wywala L3.
  • #13 15405868
    Lucyfer-x
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Kamaro11 napisał:
    Witam, posiadam piec dwu funkcyjny m-ki Termet MicroTerm GCO-DP-14-00. Centralne ogrzewanie działa poprawnie, lecz gdy odkręcę kurek z ciepłą wodą w kranie to bardzo wolno się ona nagrzewa przez kilka minut leci zimna woda. W tym czasie gaz cały czas się pali w piecyku (i to intensywnie). Nie wyskakują żadne błędy. Zmniejszenie strumienia wody do minimum pozwala na niewielkie przyspieszenie jej nagrzania.Gdy już woda złapie temperaturę to się ona waha raz jest większa raz mniejsza przy stałym strumieniu wody.Jeden fachowiec powiedział mi że to może być uszkodzony czujnik przepływu wody użytkowej. Proszę o poradę jaka może być tego przyczyna?

Witam posiadam identyczny piec, i identyczny problem, zrobiłem wszystko łącznie z wyczyszczeniem wymiennika bitermicznego. Nie był praktycznie zakamieniony, sprawdziłem drożność całego układu, wszystko jak należy, straciłem pomysły co może być jeszcze nie tak, i podejrzewam już jakiś czujnik ciepłej wody.
  • #14 15411379
    serwo66
    Poziom 25  
    Ten kocioł nadaje się tylko do biura do mycia rąk i szklanek a nie do domu.

Dodano po 1 [minuty]:

On ma tylko 14 kW i nic więcej z niego nie wyciągniesz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem dwu funkcyjnym Termet MicroTerm GCO-DP-14-00, który wolno nagrzewa wodę użytkową, co skutkuje początkowym wypływem zimnej wody. Centralne ogrzewanie działa poprawnie, a gaz pali się intensywnie bez wyświetlania błędów. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zakamienienie wymiennika, a także uszkodzenie czujnika przepływu wody. Wiele osób zauważa, że ten model pieca ma ograniczone możliwości, co sprawia, że nie jest idealny do domów, a bardziej do biur. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na konieczność odkamienienia wymiennika oraz sprawdzenia drożności układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA