logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz na lm723 - Szukam schematu zasilacza na lm723 0-15V 0-6A

Przemek2508 06 Maj 2013 13:13 17508 6
REKLAMA
  • #1 12277534
    Przemek2508
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, zrobiłem już sobie zasilacz na lm317+ tranzystory mocy, sprawuje się dobrze lecz teraz potrzebny mi jest zasilacz z regulowanym ograniczeniem prądu... przeczytałem już całe forum i znalazłem ciekawy schemacik, a oto i on: Zasilacz na lm723 - Szukam schematu zasilacza na lm723 0-15V 0-6A
    I mam pytanie z nim związane, czy jest to dobry schemat? Tzn. czy ten zasilacz będzie działał poprawnie? Proszę o ewentualne inne schematy (niezbyt skomplikowane:-))...
    Nie zależy mi na regulacji od 0V, regulacja może zaczynać się od 1 czy 2V... Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12286261
    Przemek2508
    Poziom 9  
    A czy mógłbyś mi dokładniej coś powiedzieć?
    Będę wdzięczny :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 12289759
    Przemek2508
    Poziom 9  
    Witam ponownie,
    Potrzebuję jeszcze jednej fachowej porady, ponieważ w wymienionych wyżej postach nie zostało to do końca rozstrzygnięte...
    Oto schemat na którym się opieram:

I mam pytanie.. Chcę zrezygnować z sygnalizacji przeciążenia, czy po odjęciu w taki sposób jak poniżej tranzystorów T4 i T5 oraz buzzera i kilku rezystorów, układ nadal będzie spełniał swoje zadanie? A oto schemat bez tych elementów:
  • #7 12290850
    Przemek2508
    Poziom 9  
    Ok dzięki wielkie, BogdanS dostaje "pomógł", temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu zasilacza na LM723 o regulowanym napięciu 0-15V i prądzie 0-6A, z możliwością ustawienia ograniczenia prądu. Po zapoznaniu się z forum, znalazł interesujący schemat, ale ma wątpliwości co do jego poprawności. W kolejnych postach prosi o dodatkowe porady dotyczące modyfikacji schematu, w tym o usunięcie elementów sygnalizacji przeciążenia (tranzystorów T4 i T5 oraz buzzera), co zostało potwierdzone jako możliwe bez wpływu na działanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA