logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite M40-129 - Błąd ACPI Podczas Instalacji Windows

moollek 13 Maj 2013 16:11 3549 14
REKLAMA
  • #1 12302599
    moollek
    Poziom 9  
    Witam, Mam Taki Problem. Kupiłem laptopa jak w temacie, wszystko ładnie pięknie, gdyby nie to że był Niemiecki Windows XP. Więc wziąłem się od razu za Instalację Świeżej wersji XP i tu problem. Podczas instalacji z nie wiadomych przyczyn laptop się wyłączył, starego Xp nie było więc zacząłem instalację ponownie, ale Teraz mam problem, bo gdy chcę zainstalować XP, Vista czy 7 to jest cały czas jeden i ten sam błąd "STOP: 0x000000A5" w wolnym tłumaczeniu "W tym systemie w systemie bios nie jest w pełni zgodny ze standardem ACPI. Skontaktuj się z dostawcą systemu, aby uzyskać zaktualizowany system bios. Jeśli nie możesz uzyskać aktualizacji BIOS-u lub najnowszy bios oferowany przez dostawcę nie jest zgodny z interfejsem ACPI, można wyłączyć tryb ACPI podczas instalacji w trybie tekstowym. Aby to zrobić, po prostu naciśnij klawisz F7, gdy zostanie wyświetlony monit o zainstalowania sterowników pamięci masowej. System nie poinformuje że klawisz F7 został naciśnięty - będzie wyłączy tryb ACPI i umożliwi kontynuowanie instalacji"
    Proszę, niech ktoś mi doradzi co z tym zrobić bo już nie wiem. Trik z klawiszem F7 nie działa i tak mam ten sam błąd, spróbuję wszystkich możliwości. ; ))
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12302678
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3523
    Jeżeli wgranie nowszego biosu nie pomoże to takie objawy świadczą o przegrzewaniu się laptopa lub uszkodzeniu połączeń BGA chipsetu.
  • #4 12302680
    moollek
    Poziom 9  
    Tak SP3, Próbowałem czystego, wersję XP Mini, Vistę i 7. BIOS`u nie ma jak aktualizować, na stronie producenta jest aktualny i nowszy ale pod karty graficzne Intel a ja mam ATI i po za tym aktualizacje są w plikach exe czyli spod systemu, a ja nie mogę zainstalować systemu. Powiem tyle że zainstalowałem openSUSE 10.3 i działa, ale dystrybucje Windows żadna, nie wiem już co zrobić.

Przegrzanie nie może być, bo laptop ma dobre chłodzenie, a do tego jest chłodzenie zewnętrzne. W BIOSie nie ma także opcji do wyłączenia ACPI, nie wiem już co może być przyczyną.
  • #5 12302942
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4850
    moollek napisał:
    na stronie producenta jest aktualny i nowszy ale pod karty graficzne Intel a ja mam ATI

http://www.toshiba.eu/innovation/jsp/supportMyProduct.do?service=EU
    Załączniki:
    • Windows BIOS Knockhill10GV170.rar (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 12302961
    moollek
    Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    moollek napisał:
    na stronie producenta jest aktualny i nowszy ale pod karty graficzne Intel a ja mam ATI

http://www.toshiba.eu/innovation/jsp/supportMyProduct.do?service=EU

Wyraźnie napisałem, że to są aktualizację tylko z poziomu windowsa, więc nie mam jak tego zaktualizować -.-

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

Rozumiem że nikt nie potrafi pomóc .?
  • #8 12305239
    moollek
    Poziom 9  
    RAM nie ma problemu, sprawdzałem każdą kość i w tym laptopie i na innym, tak samo sprawdzałem inne RAM`y w tym laptopie i wciąż to samo. Wczoraj chciałem też zainstalować Windows Server 2003, który także nie dał się uruchomić, dziś pokombinuję z Win 98, ale wciąż czekam na wasze sugestie.
  • REKLAMA
  • #10 12305501
    Kasek21
    Poziom 43  
    moollek napisał:
    wciąż czekam na wasze sugestie.

Kasek21 napisał:
    świadczą o przegrzewaniu się laptopa lub uszkodzeniu połączeń BGA chipsetu.

Podobny temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2559134.html
  • #11 12306762
    moollek
    Poziom 9  
    No właśnie w BIOS`ie nie ma nic na temat ACPI, tak bym wyłączył.

Dodano po 10 [minuty]:

Popróbuję jeszcze z tym F7 aby wyłączyć ACPI podczas instalacji, ale nie wiem co to będzie. Czekam na Dalsze Sugestie.

Dodano po 39 [minuty]:

Trochę Kombinacji i coś ruszyło. W BIOS`ie pozmieniałem coś na temat Procka, Było do Wyboru że ma chodzić cały czas na full, albo dynamicznie, albo na minimum, i na minimum, Windows Server 2003 nie dał już BSOD`a i Jest kopiowanie Plików, może zadziała :D
  • #12 12306940
    Kasek21
    Poziom 43  
    moollek napisał:
    Było do Wyboru że ma chodzić cały czas na full, albo dynamicznie, albo na minimum, i na minimum, Windows Server 2003 nie dał już BSOD`a

więc napiszę trzeci i ostatni raz:

Kasek21 napisał:
    takie objawy świadczą o przegrzewaniu się laptopa lub uszkodzeniu połączeń BGA chipsetu.
  • #13 12307530
    moollek
    Poziom 9  
    ` Ale jak może świadczyć to o przegrzewaniu, jak zainstalowany Linux chodzi bez problemu przez kilka godzin .? Trochę Logiki. W BIOS`ie miałem "Dynamic CPU Frequency Mode" i do wyboru:
    -Always Low
    -Dynamically Swtichable
    -Always High
    Z Tego co wiem chodzi tu o Taktowanie, czy Procek ma być cały czas na full, czy zmieniać się albo być na minimum, jak mam minimum, System Dochodzi do Instalowania, jest 34 minuty, Instalacja Urządzeń i reset laptopa. Na Innych Trybach mam problem z ACPI że nie jest zgodny z systemem.
  • #14 12307593
    Kasek21
    Poziom 43  
    Przeczytałeś temat do którego dałem link?

Jeżeli laptop się nie przegrzewa to ma najprawdopodobniej ma tzw. zimne luty.
  • #15 12307645
    moollek
    Poziom 9  
    Tak czytałem. No ale skoro Linux uruchamia, działa, instaluje, to zimne luty nie powinny nic tu robić.

Dodano po 39 [minuty]:

Ja już nie łapie tego lapka. Teraz Instalacja Windows Server 2003, Jest już końcowa faza czyli "Rejestrowanie Składników" i działa, a dosłownie 30 min temu, dochodziło do "instalacja Urządzeń" i był restart. Widzę te stare Satellite są do ozdoby tylko :D Jak uda mi się uruchomić Tego Laptopa, Napiszę dokładnie co zrobiłem ; ))

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

No to system się uruchamia, wszystko ładnie pięknie, ale restarty i tak są w różnym odstępie czasowym. Zdaje mi się że może to robić Moja Karta Graficzna Radeon X600, ale nie wiem. Rozebrałem Laptopa na części pierwsze, przeczyściłem, wymieniłem pastę, kartę wyjąłem i wyczyściłem, ale wciąż to samo. Linux chodzi ponieważ nie wykorzystuję wszystkich podzespołów karty, a Windows tak i dlatego Windows nie chodzi. Więc Chyba będzie karta do wymiany, choć może wy macie lepszy pomysł ; ))

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z laptopem Toshiba Satellite M40-129 podczas instalacji systemów Windows (XP, Vista, 7), otrzymując błąd "STOP: 0x000000A5", wskazujący na niezgodność BIOS-u z ACPI. Laptop był wcześniej zainstalowany z niemiecką wersją Windows XP, a użytkownik próbował zainstalować świeżą wersję XP z SP3 oraz inne systemy operacyjne, w tym Windows Server 2003 i openSUSE, które działały bez problemów. Użytkownik nie mógł zaktualizować BIOS-u, ponieważ dostępne aktualizacje były tylko w formacie exe, a BIOS nie oferował opcji wyłączenia ACPI. Po kilku próbach, w tym zmianie ustawień CPU w BIOS-ie, udało się zainstalować Windows Server 2003, ale laptop nadal doświadczał restartów, co sugerowało problemy z kartą graficzną Radeon X600. Użytkownik rozważał wymianę karty graficznej jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA