logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS FIDELTRONIK ARES 350 - Auto-start & nowy/stary akumulator, ew. większy

llafar 25 Maj 2013 11:30 3057 4
REKLAMA
  • #1 12343401
    llafar
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam UPS znanej polskiej firmy FIDELTRONIK - ARES 350. UPS ten nabyłem bez akumulatora, ale podłączyłem do niego okazyjnie nabyty EUROPOWER-EPL 40Ah, trochę zleżały, ale wydawało mi się, że zostało w nim jeszcze sporo więcej niż 20Ah (rok temu). W każdym razie rok temu podczas testów na tym UPS'sie trzymał ponad dobę urządzenie o poborze ok. 2W.

UPS jest wpięty na stałe do sieci i zasila urządzenie o poborze ok. 20W. Aku wpięty na kablach o przekroju 3.5mm2 i dł. 20cm. wyprowadzonymi przez nawiercone otwory w obudowie.

Po niedawnej awarii prądu zauważyłem dwie niepokojące sprawy:
    (1) UPS wytrzymał tylko 100 minut, oraz
    (2) Nie wystartował po załączeniu zasilania nawet po dłuższym czasie

Stąd moje pytanie
    Ad. 2 - czy jest jakaś opcja, żeby w tym UPS włączyć auto-start przy powrocie zasilania. Przyszedł mi do głowy pomysł zaklejenia przycisku "1", ale on jest wrażliwy tylko na zbocze, a nie stan (tak mi się wydaje, bo jakiś kontraktron robi głośne "pyk" dopiero chwilkę po wciśnięciu tego przycisku).

Ad. 1 - Czy to jest jakiś gruntowny, podstawowy błąd używać większy aku, albo może trzeba popracować nad grubszymi kablami? Czy też po prostu zleżałe aku tak szybko się degradują? Jeśli tak, to jaki aku do takiej pracy mogę kupić? Czy mogę kupić jakiś zwykły aku do samochodu np. 72Ah?
  • REKLAMA
  • #2 12349864
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7864
    Akumulator może być większy ( sam tak mam podłączone ) , jednak układ ładowania tegoż akumulatora nie da rady go naładować , ani utrzymać w gotowości . Pozostaje przerobienie oryginalnego układu ładowania , lub zewnętrzny prostownik ( używam drugiej opcji , tj. raz na dwa tygodnie ładuję normalnym prostownikiem ). Przewody im grubsze tym lepiej ( ale bez przesady :-) ) , u mnie 16 mm i długości ok. 1 metra. Nie wiem jak w fideltroniku , ale w moim APC 500 jak napięcie spadnie poniżej 10 V to po powrocie zasilania sieciowego ups nie startuje.
  • REKLAMA
  • #3 12351592
    llafar
    Poziom 11  
    Wow. Jestem w szoku. To ładowanie nie np. 0.1C tylko 0.02C nie naładuje mi akumulatora?

A może w takim razie zamienić żelowy na kwasowy? Podobno są mniej wymagające, a mam nadzieję, że ładowarka w UPS odcina (duży) prąd powyżej tych 14.4V-14.8V ...
  • REKLAMA
  • #4 12351754
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7864
    Naładuje . Oryginalny . Licz się z tym , że układ ładowania był projektowany dla mniejszego akumulatora . 0,1 C dla 7 Ah to 0,7 A , a dla 40 Ah to już "tylko" 4A !!!
    Poczytaj tu:

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=praca%2...6FpBD9XpVsshvZh7NE1o8pg&bvm=bv.47008514,d.bGE
  • #5 14347535
    llafar
    Poziom 11  
    Podsumowanie po kolejnym 1.5 roku.

Autostart - nie udało mi się rozwiązać na Aresie. Natomiast nabyłem stare APS BackUPS (stary model, z przełącznikiem) oraz easyTouch chyba ET-123 (ale biały). Oba mają auto-start, nie miałem możliwości zauważyć braku auto-startu poniżej 10.5V, gdyż nigdy nie rozładowałem (jeszcze) akumulatora do tego napięcia (Bo po odcięciu przetwornicy przy 10.5V, napięcie skacze powyżej 11V na nieobciążonym aku.).

Większy akumulator - po ponad dwóch latach używania akumulator wreszcie padł (pojemność ok. 0.5Ah), ale nigdy nie był on nowy "od nowości", więc trudno mi jednoznacznie stwierdzić, czy to naturalny proces starzenia, czy też ładowanie prądem ... zgaduję 0.001C zamiast 0.05C.

Dlaczego zgaduję - podczas pracy miałem dużo pozornych problemów, które okazały się być ... niedokładnością pomiaru chińskich multimetrów (np. jeden pokazuje 12.63V podczas gdy drugi 13.81V). Pomiar prądu ładowania dawał już zupełnie absurdalne odczyty. Dlatego poddałem się z próbą diagnozy. Nabyłem standardowy akumulator 7Ah i na tenczas nieco ponad godzina podtrzymywania musi mi wystarczyć, w razie czego zrobię szeregowo 2*7Ah i wtedy prąd ładowania powinien wystarczać (patrząc, że 40Ah wytrzymał dwa lata, to 2*7Ah powinien działać zgodnie ze spodziewanym czasem życia, wszystko powyżej 5 lat jest do zaakceptowania).
REKLAMA