logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem MF821 Cyfowy Polsat - Brak zasięgu HSP+ po zamontowaniu anteny zewnętrznej

elias11 01 Cze 2013 16:20 3492 19
REKLAMA
  • #1 12369969
    elias11
    Poziom 9  
    Witam mam poważny problem posiadam internet LTE Cyfrowego Polsatu używam modemu MF821 przez jakiś czas było wszystko dobrze internet chodził bez anteny zewnętrznej do jakiegoś czasu oczywiście miałem 1 kreskę zasięgu HSP+ i przełączało na UMTS a to lipa :< postanowiłem kupić antenę zewnętrzną o to link do niej {http://allegro.pl/markowa-antena-gsm-hspa-18db-dla-aero-2-aero2-10m-i3219410619.html} gościu twierdził że na niej powinienem mieć full zasięgu HSP+ i tak było przez 2 dni wszystko pięknie aż do dnia wczorajszego znowu to samo co było proszę o jakieś rady:< :< ??????
  • REKLAMA
  • #2 12370060
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    A nadal masz zasięg (jakikolwiek) bez anteny?
  • REKLAMA
  • #3 12376234
    elias11
    Poziom 9  
    tak mam full zasięgu na UMTS -65 db to jest jakieś tłumienie czy coś??? chodziło pięknie przez 2 dni teraz cały czas jest UMTS jak by coś blokowało modem nie może się przełączyć na HSP+ co to może być brak słów antene co podałem jest dość mocna przecież ????
  • #4 12376254
    agdrtv
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Witam, a jest możliwość wyboru rodzaju sieci
  • #6 12376273
    elias11
    Poziom 9  
    tak tak mogę umts edge ale to jest kicha lte ale to nie śmiga u mnie wcale no niestety hsp+ nie mogę wybrać :< bo nie ma automatycznie się sam przełączał do nadajnika mam 4 km z aero2 co łapę zasięg nie wiem co to mogło się stać

Dodano po 7 [minuty]:

ja to jeszcze stawiam na modem to po pierwsze zrobię format komputera bo ten program cyfrowego lubi się gryz z komputerem
  • #7 12399858
    elias11
    Poziom 9  
    Witam panowie cóż sprawdziłem i modem pożyczyłem od kolegi inny podłączyłem i niestety, to samo co było;<. Składałem reklamacje dzwonili, że będą robić pomiary, czy sieć w porządku idt, czy to coś przyniesie wątpię. Podsumować ja już straciłem nadzieje, że to się naprawi:< pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 12404636
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    A jesteś pewien co do lokalizacji BTS-a, bo antena, której używasz, jest kierunkowa.. Druga sprawa, czy BTS ten nadaje w pasmie 900 MHz, bo na tyle "obciąłeś" możliwości swojego modemu stosując antenę na to konkretne pasmo - co prawda 4 km to może być już "dużo", ale pozostałe możliwe częstotliwości to 1800 i 2100MHz. Piszesz o Aero2 - co ma to do rzeczy przy Twoim abonamencie ?
  • REKLAMA
  • #9 12410526
    Brain86
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    elias próbowałeś zmieniać ustawienia danego modemu rezygnując z wirtualnej karty sieciowej (NDIS ) na połączenie telefoniczne na zasadzie dial-upa (RAS) ? W wielu przypadkach przynosi to wymierne skutki
  • #10 12457571
    elias11
    Poziom 9  
    a jak to zmienić???:> Braian?
  • #12 12686535
    Roman21
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam modem MF60 i zauważyłem podobny problem. Od BTS-a mam 8km i ok. 30m od domu w linii do nadajnika mam duże drzewo. Następny BTS to 20km. Mam antenę zewn. polsatową (pionowy patyk) na maszcie na dachu. W lutym kupiłem usługę i było ok., download 6Mb. W maju gdy pojawiły się liście na drzewie, zasięg spadł do 1 kreski, prędkość do EDGE, kupiłem antenę Yagi 10 elementów i zamontowałem równolegle obok istniejącego patyka z osobnym kablem do modemu, by móc porównywać pomiędzy antenami. Polepszył się internet, ale zauważyłem, że mnie przełącza co chwilę pomiędzy UMTS (max 350kb) a HSPA+ raz internet śmiga a raz mułowacieje i tak co chila skacze. Gdy na początku sierpnia na Yagi 10 elementowej uzyskałem 1 kreskę zasięgu i prędkość klasy EDGE, pomyślałem, to liście na drzewie się rozbudowały i Yagi 10 elementów zaminiłem na Yagi 20 elementów. Mam 3 kreski, RSSI 85dB i cały czas UMTS prędkośc do 350kb. Zlożyłem reklamację w Polsacie, że nie mam HSPA+, po dwóch dniach dzwonię, powiedzieli, że, technicy badają i dadzą znać. Na razie cisza. Co najdziwniejsze, że spróbowałem przełaczyć się na antenę patyk i RSSI 87dB i łaczy się z HSPA+ i osiągam transfer 1,3Mb. A na YAGI 20 elementowej, która ma zysk 14dB uzyskuję tylko RSSI 85dB i cały czas UMTS czyli 350kB. Polsat chyba programowo ogranicza uzytkowników, którzy są daleko a wykorzystują anteny kierunkowe, bo wcześniej na Yagi 10 elementów miałem HSPA+ a potem zaczął się problem i coraz częściej wchodził UMTS aż zagościł na stałe na antenach kierunkowych. Dziwne bo na patyku cały czas mam HSPA+
  • #13 12686617
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5735
    Mieszkasz w Gorzowie? Do jakiego BTS-a masz te 8km? Podaj lokalizację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 12691629
    Roman21
    Poziom 11  
    @ matek451 - dotyczy BTS Gościm i lokalizacji na obrzeżach puszczy noteckiej.

Odnośnie programowego ograniczenia użytkowników z anteną kierunkową to mam takie swoje obserwacje, występuje różny sposób zarządzania mocą BTS-a:
    1. Stary model - BTS mierzy odległość do klienta i im dalsza odległość tym większa zindywidualizowana moc anteny BTS do mojego odbiornika. Tutaj stosowanie anten kierunkowych ma sens, bo moc BTS-a zależała od odległości od niego. Mój przykład z lutego, logowakie na AKT10 i antenie patyk miałem różnicę w poprawie RSSI o 10dbi. Coś musiało się zmienić w zarządzaniu mocą BTS, bo obecnie różnice czy na antenie patyk, czy AKT10 czy AKT20 to 0-2dbi. Moja wersja z obserwacji jest taka:
    2. Nowy model zarządzania mocą BTS wg moich obserwacji to sprawdzanie przez BTS z jaką mocą dociera do niego sygnał, jeśli silny (np z anteny kierunkowej) to BTS uważa, że jesteś blisko i odpowiednio mniejszą mocą nadaje BTS. Jeśli faktycznie jesteś blisko to nie ma problemu, ale jeśli jesteś daleko to i antena kierunkowa nie pomaga, bo zindywidualizowana moc do klienta jest tak mała, że w parametrach HSPA+ jesteś poza zasięgiem, więc automat przełącza na alernatywny system UMTS. I tego doświadczałem.

Chciałem te obserwacje spawdzić w praktyce, czyli jak zmusić BTS by nadawał do mnie ze zwiększoną mocą, czyli zmniejszyć moją moc nadawania i spróbowałem antenę kierunkową odchylić od osi na BTS. Siedziałem wczoraj na dachu z tabletem i po każdej zmianie ustawienia anteny AKT20 rozłączałem i na nowo łączyłem się z BTS-em. Po odchyleniu anteny o ok. 25°-30° od osi na BTS uzyskałem za każdym razem i dzisiaj też logowanie się na HSPA+. Przy RSSI 87dbi na speedtest mam down. 3.3Mb i up 2,65Mb. Dzisiaj jak ściągałem pliki, to na stronie m.home pokazywało mi 5,5-6Mb.
    Druga referencynja do porównań antena patyk na maszcie była 30cm ponad kominem, podniosłem ją o 30 cm wyżej i kicha, za każdym razem UMTS, musiałem patyk przesunąć na stare miejsce. Widać z tego, że przy transmisji cyfrowej i nowym sposobem zarządzania mocą BTS, im wyżej nie znaczy lepiej.
    Jak wspomniałem wcześniej, przesłania mi oś na BTS drzewo i mogę się obawiać, że jak liście opadną to znowu moc sygnału odemnie wzrośnie i BTS będzie mnie przełączał na UMTS i konieczna będzie kolejna korekta ustawienia anteny, ale ja pójdę inną drogą, zamontuję kolejną kierunkową, która mi pozostała AKT10 z osobnym kablem i będę miał dwie wtyczki antenowe do modemu opisane "lato" i "zima".
    Jestem ciekawy, jak ktoś ma modem z MIMO i antenę jedną użyje "patyk" a drugą kierunkową, to jaki efekt dostanie od BTS-a.
  • #15 12691711
    matek451
    Poziom 43  
    Dziwne to twoje rozumowanie. Zmieniając położenie anteny kierunkowej prawdopodobnie wymusiłes połączenie z innym BTS-em. W okolicy jest kilka, stąd takie wyniki. Aby to sprawdzić musisz skorzystać z TopNetInfo i sprawdzić z jakimi BTS-ami się łączysz, potrzebny CID i LAC. Antenę ustawiasz na najlepszy z nich. Strefa przed antena powinna być czysta. Bez pomiarów siły sygnału, LAC i CID nie można nic powiedzieć. Na tym dookólnym baciku to za wiele nie zdziałasz. Podaj gdzie mieszkasz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 12691734
    Roman21
    Poziom 11  
    LAC i CELL ID pozostawały bez zmian, cały czas jestem na tym samym BTS i tym samym sektorze anteny BTS.
  • #17 12691742
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli masz zadowalające parametry połączenia to po co martwisz się na zapas. Zostaw tak jak jest i na razie nie kombinuj nic. Z patykiem tak jest , łapiesz sygnał w konkretnym miejscu taka cecha tego typu tych nibyanten.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 12694890
    Roman21
    Poziom 11  
    Co jeszcze mogę dodać ze swoich obserwacji dla użytkowników anten kierunkowych, którzy nie mogą złapać HSPA+:
    Ja miałem dwie anteny na dachu kierunkową i patyk z osobnymi kablami, i to pozwoliło mi mieć punkty odniesienia. Gdybym miał tylko jedną antenę to bym myślał starym schematem myślowych - ustaw na oś lub max poziom sygnału. Przebywanie w sobotę na dachu zweryfikowało mój punkt myślenia:
    1. Obracając antena kierunkową AKT20 w osi na BTS i na boki miałem max III kreski zasięgu, czyli III kreski to był max jaki wyciągnąłem z anteny
    2. Obracając w prawo, bardzo szybko spadał sygnał do I kreski, obracając w lewo, bardzo wolno spadał sygnał do I kreski - to mogę sobie wytłumaczyć, że teren jest pagórkowaty, sygnały odbite...
    3. Nie mogę sobie wytłumaczyć dlaczego antena kierunkowa ustawiona w przestrzeni zasięgu III kresek zawsze logowała się do UMTS (350kb na speedteście), a jak zasięg spadł do II lub I kreski do zawsze było HSPA+ i prędkości na speedteście pow. 1Mb. Swoją antenę AKT20 ustawiłem na granicy zasięgu II i III kresek, gdzie uzyskałem jeszcze logowanie do HSPA+ i dzisiaj jest już trzeci dzień i cały czas mam HSPA+ i jestem szczęśliwym posiadaczem bezprzewodowego internetu i mam ogromną wdzięczność, że Plus/Polsat postawił w okolicy maszt w bezmiarze drzew leśnej puszczy. Moje wytłumaczenie tego zjawiska zawarłem w punkcie 2 postu z 01.09.2013 z godz. 15:25, ale to jest tylko mój domysł, rzeczywistość może mieć całkiem inne przyczyny o których nie wiem. W każdym razie zmierzyłem się z problem zdefiniowałem na swój sposób, rozwiązałem i mam sukces.
    4. Jeśli nie korzystasz z internetu, a modem jest włączony to modem przełącza się w stan IDLE, czyli cały czas masz UMTS, dlatego po czasie jak zalogujesz się do modemu, zawsze zobaczysz UMTS. Gdy zaczynasz ściągać pliki to automatem wchodzisz na HSPA+, jeśli taką możliwość wcześniej miałeś Aby faktycznie zobaczyć do czego się logujesz, musisz rozłączyć połączenie i ustanowić je na nowo z BTS-em. I takie rozłączenie/łączenie wykonać po każdej zmianie ustawienia anteny, jeśli jesteś w fazie szukania optimum dla siebie.
    5. Jak chcesz sprawdzić prędkość na speedteście, to nie rób testu po spoczynku modemu lub w chwilę po zalogowaniu się, bo startując ze stanu IDLE możesz nie uzyskać właściwych wyników lub pingi mieć fałszywe w okolicy 1sek. Aby przed testem wyjść ze stanuu IDLE, włącz dowolna stronę niech się otwiera i w tym czasie włącz speedtest - wyniki wyjdą ok.
    6. Jeśli na antenie kierunkowej masz tylko UMTS, pozostaje eksperymentowanie z różną wysokością jej mocowania i ustawieniem kierunku tak by uzyskać logowanie do HSPA+, a ten kierunek może być już bardzo różny.
  • #19 12712451
    elias11
    Poziom 9  
    Witam drogi Romanie z tymi liśćmi może coś jest prawdy, mianowicie mój dom znajduje się w takim położeniu, że w porze letniej cały jest otoczony drzewami rzeczka sobie płynie i takie tam:>, ale przechodząc, to tematu też brałem, to pod uwagę, że liście mogą być przyczyną całego mojego problemu, ale nie pisałem o tym. Niedawno dowiedziałem się, że play kombinował coś na tym nadajniku co łapę sygnał i powiem, że od tego czasu jest poprawa od 2,5 do 6 mega ściągania. słyszałem też, że czym nisza częstotliwość danego internetu tym trudniej o zakłócenia ???.
  • #20 12720743
    Roman21
    Poziom 11  
    Możliwe, że u mnie też coś "optymalizują" przy antenie i spotkałem się z dziwnościami. Póki co, internet działa na HSPA+. Jak opadną liście spróbuję jeszcze raz, czy uda się uzyskać więcej, niż jest teraz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem MF821 od Cyfrowego Polsatu, który po zainstalowaniu zewnętrznej anteny przestał łączyć się z siecią HSPA+ i przełącza się na UMTS. Początkowo po podłączeniu anteny zewnętrznej zasięg był dobry, jednak po dwóch dniach sytuacja się pogorszyła. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie lokalizacji BTS-a, ustawień modemu oraz wpływu przeszkód terenowych, takich jak drzewa, na jakość sygnału. Wskazują również na możliwość zmiany ustawień połączenia oraz na znaczenie kierunkowości anteny. Użytkownik rozważa również problemy z oprogramowaniem oraz reklamacje do dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA