@ matek451 - dotyczy BTS Gościm i lokalizacji na obrzeżach puszczy noteckiej.
Odnośnie programowego ograniczenia użytkowników z anteną kierunkową to mam takie swoje obserwacje, występuje różny sposób zarządzania mocą BTS-a:
1. Stary model - BTS mierzy odległość do klienta i im dalsza odległość tym większa zindywidualizowana moc anteny BTS do mojego odbiornika. Tutaj stosowanie anten kierunkowych ma sens, bo moc BTS-a zależała od odległości od niego. Mój przykład z lutego, logowakie na AKT10 i antenie patyk miałem różnicę w poprawie RSSI o 10dbi. Coś musiało się zmienić w zarządzaniu mocą BTS, bo obecnie różnice czy na antenie patyk, czy AKT10 czy AKT20 to 0-2dbi. Moja wersja z obserwacji jest taka:
2. Nowy model zarządzania mocą BTS wg moich obserwacji to sprawdzanie przez BTS z jaką mocą dociera do niego sygnał, jeśli silny (np z anteny kierunkowej) to BTS uważa, że jesteś blisko i odpowiednio mniejszą mocą nadaje BTS. Jeśli faktycznie jesteś blisko to nie ma problemu, ale jeśli jesteś daleko to i antena kierunkowa nie pomaga, bo zindywidualizowana moc do klienta jest tak mała, że w parametrach HSPA+ jesteś poza zasięgiem, więc automat przełącza na alernatywny system UMTS. I tego doświadczałem.
Chciałem te obserwacje spawdzić w praktyce, czyli jak zmusić BTS by nadawał do mnie ze zwiększoną mocą, czyli zmniejszyć moją moc nadawania i spróbowałem antenę kierunkową odchylić od osi na BTS. Siedziałem wczoraj na dachu z tabletem i po każdej zmianie ustawienia anteny AKT20 rozłączałem i na nowo łączyłem się z BTS-em. Po odchyleniu anteny o ok. 25°-30° od osi na BTS uzyskałem za każdym razem i dzisiaj też logowanie się na HSPA+. Przy RSSI 87dbi na speedtest mam down. 3.3Mb i up 2,65Mb. Dzisiaj jak ściągałem pliki, to na stronie m.home pokazywało mi 5,5-6Mb.
Druga referencynja do porównań antena patyk na maszcie była 30cm ponad kominem, podniosłem ją o 30 cm wyżej i kicha, za każdym razem UMTS, musiałem patyk przesunąć na stare miejsce. Widać z tego, że przy transmisji cyfrowej i nowym sposobem zarządzania mocą BTS, im wyżej nie znaczy lepiej.
Jak wspomniałem wcześniej, przesłania mi oś na BTS drzewo i mogę się obawiać, że jak liście opadną to znowu moc sygnału odemnie wzrośnie i BTS będzie mnie przełączał na UMTS i konieczna będzie kolejna korekta ustawienia anteny, ale ja pójdę inną drogą, zamontuję kolejną kierunkową, która mi pozostała AKT10 z osobnym kablem i będę miał dwie wtyczki antenowe do modemu opisane "lato" i "zima".
Jestem ciekawy, jak ktoś ma modem z MIMO i antenę jedną użyje "patyk" a drugą kierunkową, to jaki efekt dostanie od BTS-a.