logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokowanie fal Wifi i telefonii komórkowej

matt74ike 03 Cze 2013 13:17 53202 24
REKLAMA
  • #1 12376687
    matt74ike
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Po lekturze artykułu http://goo.gl/CHVd9 zastanawiam się czy istnieje materiał który blokowałby całkowicie fale wifi i telefonii komórkowej?

Przeczytałem o tapecie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2290980.html
    Ale ona blokuje tylko WIFI

Przetestowałem spożywczą folię aluminiowa - szczelnie opakowałem nią router wifi - to nie działa, nawet nie zauważyłem obniżenia siły sygnału.

Ktoś pisał, że nawet w mikrofalówce nie ma pełnego blokowania fal, bo telefon komórkowy zamknięty w mikrofalówce nadal pokazuje zasięg.

Jaki materiał rzeczywiście blokowałby fale wifi i komórkowe? Chodzi mi o materiał, którym można by obłożyć ściany w sypialni i chociaż w trakcie snu nie być narażonym na ich działanie.
  • REKLAMA
  • #2 12376769
    otto25
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Spróbuj gęstej siatki stalowej.
  • #3 12376968
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Pierwsze pytanie jest takie co chcesz osiągnąć.
  • #4 12376994
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    matt74ike napisał:
    Przetestowałem spożywczą folię aluminiowa - szczelnie opakowałem nią router wifi - to nie działa, nawet nie zauważyłem obniżenia siły sygnału.

Myślę, że to owinięcie nie było jednak szczelne. Zapewne uznałeś, że przechodzące przez folię kable nie mają znaczenia. Niestety tak nie jest.
  • #6 12378230
    matt74ike
    Poziom 9  
    Tommy82 napisał:
    Pierwsze pytanie jest takie co chcesz osiągnąć.

Tak jak napisałem w ostatnim zdaniu, chodzi mi o to by nie być narażonym na działanie fal WIFI i telfonii komórkowej w sypialni.

Dodano po 8 [minuty]:

Pawel2420 napisał:

Myślę, że to owinięcie nie było jednak szczelne. Zapewne uznałeś, że przechodzące przez folię kable nie mają znaczenia. Niestety tak nie jest.

Jest przewód zasilający oraz jeden przewód skrętki - ich nie owijałem i nie wierzę, by owinięcie ich spowodowało znaczącą zmianę sytuacji. Myślę, że po prostu spożywcza folia aluminiowa słabo tłumi fale.

Dodano po 35 [minuty]:

otto25 napisał:
    Spróbuj gęstej siatki stalowej.

Nie posiadam takowej i przyznam, że wolałbym sprawdzoną informację, że ma sens takową kupować.

Poczytałem ciut więcej na ten temat i z tego co się dowiedziałem, to całkowite wytłumienie fal Wifi i komórkowej jest bardzo trudne.
  • #7 12378520
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4183
    W metalach fale elektromagnetyczne zanikają eksponencjalnie - wzór jest podany np. w książce Jaworskiego i Dietłafa Fizyka - poradnik encyklopedyczny, w Wikipedii pl:Naskórkowość en:Skin effect - examples (to ostatnie podaje przykładowe głębokości wnikania fali do metalu, dla folii Al to ma być około 2.5um przy 1GHz - na takiej głębokości amplituda maleje e-krotnie, czyli ze 20um=0.02mm nie powinno zauważalnie przepuszczać fali 1GHz); głębokość wnikania jest odwrotnie proporcjonalna do pierwiastka z iloczynu częstotliwości, przewodnictwa i przenikalności magnetycznej (to ostatnie powoduje, że żelazo dużo silniej tłumi fale elektromagnetyczne, niż aluminium, czy nawet miedź).

Warto tylko pamiętać, że jeśli osłona jest dziurawa, to fale mogą wchodzić przez dziury i odbijać się wewnątrz osłony tak, że mimo małych rozmiarów dziury fale w środku są niewiele słabsze. W szczególności, szczelina na połączeniu folii przepuszcza fale - żeby nie przepuszczała, krawędzie folii muszą być gęsto (odstępy najwyżej ¼ długości fali) połączone elektrycznie.

Nie udało mi się zaobserwować, by kuchenka mikrofalowa powodowała tłumienie fali używanej przez telefon komórkowy (jakkolwiek kiepsko widać wskaźnik sygnału przez te dziurki w nieprzezroczystej przesłonie i nie mam całkowitej pewności, czy go widziałem) - być może pochłanianie/odbijanie fali jest rezonansowe, tylko w okolicy częstotliwości emitowanej przez magnetron kuchenki. A poza tym po zamknięciu drzwiczek kuchenki pozostają szczeliny...
  • REKLAMA
  • #8 12378690
    matt74ike
    Poziom 9  
    _jta_ napisał:

Warto tylko pamiętać, że jeśli osłona jest dziurawa, to fale mogą wchodzić przez dziury i odbijać się wewnątrz osłony tak, że mimo małych rozmiarów dziury fale w środku są niewiele słabsze. W szczególności, szczelina na połączeniu folii przepuszcza fale - żeby nie przepuszczała, krawędzie folii muszą być gęsto (odstępy najwyżej ¼ długości fali) połączone elektrycznie.

Hmm.. czyli musiałbym myśleć o fali bardziej jak o płynie, który może wyciec szczelinami? Tylko, tak na chłopski rozum, to fala, która "wyciekła" jakimś otworem powinna być bardzo słaba...
  • REKLAMA
  • #9 12379114
    markoz7874
    Poziom 31  
    Ocena: 208
    matt74ike napisał:
    Po lekturze artykułu http://goo.gl/CHVd9 ..

Gdyby wnioski które wyciągnięto na podstawie tego eksperymentu były właściwe, to koło stacji przekaźnikowych GSM powinny być pustynie.(dużo większa moc sygnału) No chyba, że na promieniowanie elektromagnetyczne o tej częstotliwości wrażliwa jest jedynie rzeżucha ;)
    Druga sprawa, aby eksperyment był wiarygodny, trzeba go powtórzyć kilkakrotnie zmieniając różne warunki np. wilgoć.
    Lepiej się nie wystawiać na promieniowanie elektromagnetyczne bez potrzeby, ale zamykanie się w ekranowanym pomieszczeniu to spora przesada.
    Pomijam, że kiedyś gdzieś słyszałem, że przebywanie w ekranowanym pomieszczeniu też nie najlepiej wpływa na człowieka - podobno takie odizolowanie negatywnie wpływa na psychikę.
  • #10 12379216
    Pawel2420
    Poziom 31  
    matt74ike napisał:
    Jest przewód zasilający oraz jeden przewód skrętki - ich nie owijałem i nie wierzę, by owinięcie ich spowodowało znaczącą zmianę sytuacji. Myślę, że po prostu spożywcza folia aluminiowa słabo tłumi fale.

Całkowicie błędne założenie
    Folia aluminiowa nawet bardzo cienka praktycznie w 100% tłumi WiFi i GSM.
    Przyczyną wydostawania się energii w.cz. na zewnątrz były kable przechodzące przez folię. Kawałek przewodu znajdujący się wewnątrz działa jak antena odbiorcza a kawałek znajdujący się na zewnątrz folii jak antena nadawcza.
  • #11 12379345
    Kpc21
    Poziom 23  
    Cytat:
    Urządzenia, zgodnie z kalkulacjami uczennic, miały emitować takie samo promieniowanie co zwykła komórka.

Która komórka (przy wyłączonym Wi-Fi) nadaje fale o częstotliwości 2,4 GHz czy ew. 5 GHz?

Czy ktoś próbował zamykać w mikrofalówce router z Wi-Fi (czy po prostu AP) albo - by było prościej - telefon z Wi-Fi, ale obserwując zasięg nie sieci komórkowej, a właśnie Wi-Fi?
  • #12 12379368
    matt74ike
    Poziom 9  
    Pawel2420 napisał:

Całkowicie błędne założenie
    Folia aluminiowa nawet bardzo cienka praktycznie w 100% tłumi WiFi i GSM.
    Przyczyną wydostawania się energii w.cz. na zewnątrz były kable przechodzące przez folię. Kawałek przewodu znajdujący się wewnątrz działa jak antena odbiorcza a kawałek znajdujący się na zewnątrz folii jak antena nadawcza.

Zrobiłem test z telefonem komórkowym - owinąłem go w sreberko i rzeczywiście, nie można było zadzwonić na ten telefon. Czyli masz rację, folia aluminiowa bardzo dobrze tłumi fale GSM i Wifi.

Wniosek jest jeden - gdybym rzeczywiście chciał zrobić pokój wolny od fal GSM i WiFI to wystarczyłoby pod tapetę nakleić folię aluminiową, a na oknach mieć opuszczone zewnętrzne żaluzje aluminiowe.
  • #13 12379397
    Kpc21
    Poziom 23  
    Jest problem z drzwiami i ramami okien. One bez problemu przepuszczą fale elektromagnetyczne. Szczególnie, że wystarczyła do tego przerwa na kabel w folii jaką był owinięty router.

Proponuję sprawdzić, czy z takim owiniętym telefonem będzie komunikacja po Wi-Fi.

Z tego co mi wiadomo, fala o częstotliwości 2,4 GHz (a więc wykorzystywana przez mikrofalówki i komunikację w standardzie 802.11, czyli potocznie Wi-Fi) może być niebezpieczna dla ludzi ze względu na to, że jest to częstotliwość rezonansowa wody (nie będę przypominać, w jakim procencie składa się z niej ludzkie ciało). Stąd efekt nagrzewania produktów znajdujących się w kuchence. Ale wystarczy porównać moc mikrofalówki i routera Wi-Fi (ograniczoną przepisami), by stwierdzić, że by zagrozić człowiekowi, takich routerów musiałoby stać obok siebie kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset albo kilka tysięcy sztuk i każdy musiałby w danej chwili nadawać, czyli np. wysyłać do połączonego z nim urządzenia jakiś plik (co do ostatniego nie jestem przekonany, access pointy wysyłają okresowo co ułamek sekundy tzw. beacon, czyli informację o istnieniu sieci, ale myślę, że czas potrzebny na nadanie takiej informacji jest znacznie krótszy niż interwał między nimi).
  • #14 12379439
    matt74ike
    Poziom 9  
    markoz7874 napisał:

Pomijam, że kiedyś gdzieś słyszałem, że przebywanie w ekranowanym pomieszczeniu też nie najlepiej wpływa na człowieka - podobno takie odizolowanie negatywnie wpływa na psychikę.

Pewnie jak "gdzieś słyszałeś" to raczej linka do takiej informacji nie podasz :) Szkoda, bo to bardzo ciekawe - wydawałoby się, że człowiek w takim pomieszczeniu nie powinien poczuć się gorzej...
  • #15 12379447
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ale jeśli fala przedostaje się przez otwór do wnętrza, z którego może wylecieć tylko przez ten sam otwór, to "na chłopski rozum" nie powinna tam być dużo słabsza (a tak naprawdę różnie z tym bywa - może fala od razu po wpadnięciu odbije się tak, że wyleci, i wtedy w środku będzie słaba, a może będzie się odbijać wiele, wiele razy - wtedy w środku będzie niemal równie silna). Można zadbać o to, żeby otwory niewiele ją przepuszczały (i tak pewnie robią w kuchenkach mikrofalowych - po zamknięciu drzwiczek pozostają szpary, ale ich rozmiary są tak dobrane, żeby następowało w nich rezonansowe odbicie fali używanej w tej kuchence) i dodatkowo o to, by fala w środku była pochłaniana (w kuchence mikrofalowej: woda zawarta w podgrzewanych produktach pochłania tę falę, która tam jest używana) - wtedy fala przychodząca z zewnątrz w środku będzie dużo słabsza (a w kuchence mikrofalowej woda w środku powoduje, że niewiele wydostaje się na zewnątrz).
  • #16 12379459
    matt74ike
    Poziom 9  
    Kpc21 napisał:
    Jest problem z drzwiami i ramami okien. One bez problemu przepuszczą fale elektromagnetyczne. Szczególnie, że wystarczyła do tego przerwa na kabel w folii jaką był owinięty router.
    .

No właśnie wydaje mi się, że tu nie chodzi o przerwę na kabel, a o sam kabel, który staje się anteną - dlatego mój eksperyment z owinięciem routera wifi się nie udał, a z owinięciem komórki udał.
  • #17 12379461
    Kpc21
    Poziom 23  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579884.html
    AWllen napisał:
    W sobotę 25 maja w starych zakładach Tonsil we Wrześni, ogniem zajęła się historyczna komora bezechowa.

W tym miejscu właśnie testowano kolumny, sprawdzało się i poprawiało ich charakterystyki. Duże, kwadratowe pomieszczenie, było z każdej strony obite wygłuszającą pianką poliuretanową. W komorze panowało zerowe echo. W komorze wyraźnie słyszy się szum krwi płynącej w żyle, bicie serca. Po 5 minutach w takim pomieszczeniu można zwariować z powodu braku jakichkolwiek bodźców dźwiękowych.

Możliwe, że z falami elektromagnetycznymi jest podobnie - człowiek jest przyzwyczajony do ich obecności i bez nich czułby się "nieswojo".

Inną kwestią jest to, że by z pomieszczenia wyeliminować wszelkie fale elektromagnetyczne, nie tylko musiałoby być całkowicie ekranowane, ale wewnątrz nie mogłyby się znajdować żadne urządzenia elektryczne ani przewody pod napięciem.

matt74ike napisał:
    No właśnie wydaje mi się, że tu nie chodzi o przerwę na kabel, a o sam kabel, który staje się anteną - dlatego mój eksperyment z owinięciem routera wifi się nie udał, a z owinięciem komórki udał.

To chyba bardziej prawdopodobne - przecież modelem ciała doskonale czarnego (a więc nie emitującego żadnego promieniowania w zakresie światła widzialnego) jest właśnie minimalnej wielkości jedyny otwór w dużym "pudełku", a więc na tej samej zasadzie owinięcie routera folią powinno go dobrze ekranować. Fala odbija się wewnątrz ekranu i zostaje tam praktycznie w całości pochłonięta.
  • #18 12379488
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jeszcze jedna wskazówka: jak kiedyś zrobiłem antenę ferrytową (czyli nawinąłem cewkę na pręcie ferrytowym i podłączyłem do niej kondensator) i przestrajałem ją, w pewnej chwili zamilkło stojące obok radio - moja antena przechwyciła falę i radio jej nie dostało. Może coś takiego? Tyle, że potrzebna jest antena nie na fale długie, a na mikrofale - "nieco" inna technologia. Dla mikrofal może jakaś "ściana anten", która by część fali przepuszczała, a reszcie przesuwała fazę tak, by obie części spotykały się w przeciwfazie i wygaszały (na tej zasadzie działała ta antena).
  • #19 12379490
    matt74ike
    Poziom 9  
    Właśnie wpadłem na tańszy sposób:

Taniej niż tapetowanie wyszłoby stworzenie moskitiery blokującej fale Wifi i GSM

Pytanie z czego musiałaby być zrobiona, bo musiałoby to być zrobione z siatki przepuszczającej powietrze i światło.

Dodano po 6 [minuty]:

_jta_ napisał:
    Jeszcze jedna wskazówka: jak kiedyś zrobiłem antenę ferrytową (czyli nawinąłem cewkę na pręcie ferrytowym i podłączyłem do niej kondensator) i przestrajałem ją, w pewnej chwili zamilkło stojące obok radio - moja antena przechwyciła falę i radio jej nie dostało.

Hm... przyznam, że brzmi to magicznie. Pomyślałem, że raczej twoja cewka zaczęła zagłuszać fale radiowe, ale się nie znam -mogę byś w błędzie.

Dodano po 12 [minuty]:

Kpc21 napisał:

Możliwe, że z falami elektromagnetycznymi jest podobnie - człowiek jest przyzwyczajony do ich obecności i bez nich czułby się "nieswojo".

Czytałem kiedyś o eksperymencie w którym ludzie przebywali z zupełnej ciemności - wtedy też mózg nie wytrzymywał braku bodźców i ludzie w tym eksperymencie mieli halucynacje, zwidy itp.
    Ale uważam, że z falą GSM i Wifi może być inaczej, bo nasze zmysły nie potrafią jej odbierać i mózg teoretycznie nie powinien narzekać na jej brak. Gdy chodzimy w środku lasu, gdzie nie ma zasięgu komórek, a tym bardziej Wifi to raczej nie czujemy się źle :)

Kpc21 napisał:

Inną kwestią jest to, że by z pomieszczenia wyeliminować wszelkie fale elektromagnetyczne, nie tylko musiałoby być całkowicie ekranowane, ale wewnątrz nie mogłyby się znajdować żadne urządzenia elektryczne ani przewody pod napięciem.

I tu z pomocą przychodzi podany wyżej pomysł ze stworzeniem moskitiery blokującej fale GSM i Wifi. Wtedy mielibyśmy problem wyeliminowania wszelkich urządzeń i przewodów w sypialni z głowy.
  • REKLAMA
  • #20 12382284
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    _jta_ napisał:
    Jeszcze jedna wskazówka: jak kiedyś zrobiłem antenę ferrytową (czyli nawinąłem cewkę na pręcie ferrytowym i podłączyłem do niej kondensator) i przestrajałem ją, w pewnej chwili zamilkło stojące obok radio - moja antena przechwyciła falę i radio jej nie dostało. Może coś takiego? Tyle, że potrzebna jest antena nie na fale długie, a na mikrofale - "nieco" inna technologia. Dla mikrofal może jakaś "ściana anten", która by część fali przepuszczała, a reszcie przesuwała fazę tak, by obie części spotykały się w przeciwfazie i wygaszały (na tej zasadzie działała ta antena).

Nie jestem pewny czy to antena wylapywala te fale radiowe, prawdopodobnie miales podlaczone do niej jakies zasilanie podczas strojenia.
    Kiedys dawno temu bawilem sie w robienie kawalow z radiomikrofonem. :-)
    W momencie zestrojenia radiomikrofonu z czestotliwoscia odbioru radia, radio cichlo, prawdopodobnie ze wzgledu na mocniejszy sygnal z radiomikrofonu niz ze stacji nadawczej radia.
    Mozna bylo wtedy, patrzac z daleka na klienta ktory sluchal akurat tego radia i np. gdy chcial poprawic ustawienie stacji, radio do niego mowilo, "nie dotykaj mnie, i siedz spokojnie", lub temu podobne teksty. :-)
  • #22 12387349
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Siatka z drutu miedzianego (albo linki) - "tkanina" z "oczkami" około centymetra (można mniejsze, żeby nie przepuszczała much i komarów), lutowana na skrzyżowaniach drutów; na brzegach otaśmowana wstęgą z blachy miedzianej (a jeszcze lepiej: żelaznej pomiedziowanej) o szerokości z 15 cm, przylutowana do drutów - te wstęgi są do łączenia poszczególnych elementów, trzeba je równo ułożyć, żeby nie została szpara; na podłodze arkusz blachy, ściany i "sufit" z takiej siatki - mają tworzyć "zamkniętą" powierzchnię; w środku anteny (dostrojone do popularnych pasm) wyłapujące fale, które tam trafią, żeby nie latały wewnątrz...
  • #23 18705652
    Knob
    Poziom 1  
    Kazda z tych folii Alu czy siatek trzeba obowiazkowo podlaczyc do dobrej jakosci uziemienia ( max. 10 Ohm )
    Inaczej nie bedzie dzialac.
    Czytaj Klatka Faraday'a
  • #24 18705947
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6611
    I po zejściu piorunka smazymy się elegancko w swojej mikrofali.
  • #25 18706664
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Gratulujemy tytułu zdobycia tegorocznej "Złotej łopaty".

Odkopać temat po prawie siedmiu latach... Wydział archeologii czeka na takich zdolnych ludzi. Ewentualnie serwis naprawy wodociągów...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o materiałach zdolnych do blokowania fal Wi-Fi i telefonii komórkowej. Wskazują na różne metody, takie jak użycie gęstej siatki stalowej, folii aluminiowej oraz siatek z drutu miedzianego. Zauważają, że folia aluminiowa może skutecznie tłumić fale, ale jej skuteczność może być ograniczona przez kable przechodzące przez nią. Wspomniano również o problemach z ekranowaniem pomieszczeń, gdzie otwory w drzwiach i oknach mogą przepuszczać fale. Użytkownicy sugerują, że dla pełnej skuteczności, pomieszczenie musiałoby być całkowicie ekranowane, a także pozbawione wszelkich urządzeń elektrycznych. Wskazano na potrzebę uziemienia ekranów, aby działały efektywnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA