logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę zamontować bezpiecznik FAEL B20 S303 zamiast starych topikowych?

69cieN 06 Cze 2013 17:42 4476 6
REKLAMA
  • #1 12389467
    69cieN
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam wszystkich mam mały problem z bezpiecznikami,są stare i ciągle coś się tam pali ale posiadam BEZPIECZNIK FAEL B20 S303 i czy mogę go zamontować zamiast tych starych topikowych.nie jestem elektrykiem i moje pytanie może być głupie ale proszę o pomoc bo nawet bojlera załączyć nie mogę
  • REKLAMA
  • #2 12389532
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Sprawa zbyt poważna i bez fachowca się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #3 12389630
    69cieN
    Poziom 10  
    myślę że dam radę w starej instalacji są 2 bezpieczniki więc zbyt skomplikowane to nie jest tylko brak wiedzy na temat tego automatu s303 mnie pokonał.
  • REKLAMA
  • #4 12389643
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Pokonuje cie brak wiedzy na temat związany z instalacjami elektrycznymi.
    Zastąpienia jednego zabezpieczenia innym bez przemyślenia,oraz wiedzy na temat instalacji może skutkować poważnymi konsekwencjami z którymi być może będziesz się musiał wkrótce po wymianie zabezpieczenia liczyć, przemyśl to.
    Wizyta elektryka wskazana.
  • #5 12389646
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Na ostudzenie zapędu powiem że jest to zabezpieczenie trójfazowe a domyślam się że posiadasz instalacje jednofazową.
  • REKLAMA
  • #6 12389810
    69cieN
    Poziom 10  
    wystawiłem temat żeby nie wzywać elektryka ,co do instalacji to zgadza się jest jednofazowa a ten bezpiecznik trójfazowy ale czy to problem podłącze tylko jedną fazę i będzie git czy się mylę?aktualnie 16A to za mało i musiałem zmostkować bezpiecznik drutem ale i tak zjarało go a ten s303 może podoła mojej instalacji tylko nic o nim nie wiem .spadam do pracy pozdro i dzięki za rady

Znaczy nie tylko nie umiesz pisać, ale nie masz żadnego pojęcia o instalacjach. Jedyna rada dla Ciebie to trzymaj swoje ręce jak najdalej od zabezpieczeń.
    Temat zamykam. [retrofood]
  • #7 12390059
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    A co się pali ?
    Złe styki, korozja na zaciskach, przeciążona instalacja itp.
    Zabezpieczenie ma za zadanie 1. Chronić instalację przed przeciążeniem co wiąże się z grzaniem przewodów styków i możliwością zapłonu izolacji czy otoczenia przewodów. 2. Przed wystąpieniem zwarcia, w momencie zwarcia zabezpieczenie musi je odłączyć. To się wiąże z impedancją pętli zwarcia czyli w momencie zwarcia wzrasta prąd do wartości zależnej od rezystancji obwodu i musi być wystarczająco duży by wyłączyć zasilanie. B20 to 5x20 =100A czyli prąd zwarciowy musi być wyższy od 100A by zabezpieczenie szybko odłączyło zasilanie. Jakoś inaczej ci tego nie umiem wytłumaczyć.
    Zły styk, bezpieczniki topikowe przewymiarowane lub zdrutowane tego nie wiem, ale pożar wywołała instalacja elektryczna. Gdyby zabezpieczenia i konserwacja były przestrzegane to w momencie zaistnienia zwarcia lub przeciążenia bo przy zwarciu które się utrzymuje dłuższy czas też następuje wzrost temperatury tak jak przy przeciążeniu. Może były złe styki bo instalacja aluminiowa ale konserwacja i odpowiednie zabezpieczenia by do tego nie doprowadziły.
    Czy mogę zamontować bezpiecznik FAEL B20 S303 zamiast starych topikowych?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wymianą starych bezpieczników topikowych na nowy bezpiecznik FAEL B20 S303. Zwraca uwagę na częste awarie i konieczność mostkowania bezpiecznika, co prowadzi do obaw o bezpieczeństwo instalacji. Odpowiedzi wskazują na potrzebę konsultacji z elektrykiem, ponieważ FAEL B20 S303 jest zabezpieczeniem trójfazowym, a instalacja użytkownika jest jednofazowa. Podkreślono, że niewłaściwe podłączenie może prowadzić do poważnych konsekwencji, takich jak pożar, a także zwrócono uwagę na możliwe przyczyny awarii, takie jak złe styki czy przeciążenie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA