Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

amica pralka - kod błędu E22 Pralka grzechocze i obciera podczas prania

anlumaka13 08 Jun 2013 23:24 12123 26
    anlumaka13
    Level 9  
    Witam. Dziś podczas prania pralka nagle zaczęła bardzo hałasować. Podczas każdego obrotu bębna słychać było grzechotanie i obcieranie gdzieś w środku pralki. Podczas wirowania hałas był potworny. Pralka przechodzi cały cykl prania i po zakończeniu wywala kod E22. Gwarancja się skończyła pół roku temu :( Co to może być. Mogłabym wezwać fachowca ale najpierw chcę przynajmniej mniej więcej wiedzieć co mogło się stać. Czy warto to naprawiać czy znów mam kupować nową pralkę :(
    kizek
    Level 35  
    Bardzo możliwe że coś się dostało miedzy zbiornik a bęben i stąd takie efekty dźwiękowe. Póki się nie sprawdzi dokładnie można tylko gdybać. Można wezwać fachowca celem zdiagnozowania na miejscu i tylko takie będą koszty a Ty będziesz miała pewność w podjęciu decyzji co dalej.
    Anonymous
    Anonymous  
    anlumaka13
    Level 9  
    No tak.... biustonosze odpadają, bo raczej nie pamiętam, abym tam zgubiła fiszbin :P . Włączyłam pralkę ponownie. Na pusto...i....pralka załącza się, pobiera wodę a następnie trzykrotnie próbuje ruszyć bęben, słuchać przy tym taki świst jak przy próbie uruchomienia silnika. Następnie przerywa program i wybija kod E22 :( . Poszedł silnik ? :(
    Anonymous
    Anonymous  
    anlumaka13
    Level 9  
    Nie wiem :( Nie bardzo wiem jak to sprawdzić . Jeżeli coś trzeba rozkręcić to nie wiem czy sobie poradzę.
    Anonymous
    Anonymous  
    anlumaka13
    Level 9  
    No właśnie nie czuć żadnego oporu. Tak jakby bęben był "luźny".....obraca się bardzo lekko. Nawet jak pobierała wodę to bęben obrócił się lekko o kilka cm pod jej naporem.
    anlumaka13
    Level 9  
    Pralka jest ładowana od przodu.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    anlumaka13
    Level 9  
    Witam. Przepraszam że nie odpisałam wcześniej . Model pralki to Amica Full Control Asist AWSO12D .
    Ryszard1952
    Level 2  
    Wymien lozyska bebna pralki plus simering.
    anlumaka13
    Level 9  
    Ok. A jaki jest mniej więcej koszt tej wymiany? Muszę wzywać fachowca bo nie ma mi kto w domu tego zrobić. Czy łożyska w tej pralce nie są montowane razem z bębnem? Chodzi mi o to czy w ogóle wzywanie fachowca ma sens....i czy za naprawę tego nie zapłacę połowy wartości nowej pralki...
    Mojej znajomej za wymianę łożysk w pralce Amica (tylko inny model ) krzyknęli 600 zł :cry:
    Ryszard1952
    Level 2  
    Koszt lozysk ok 25zl simering (uszczelniacz) ok 30 zl zwymiana -robocizna 80-100zl
    anlumaka13
    Level 9  
    Dziękuję. Jutro zadzwonię po fachowca i zobaczymy. Na pewno jeszcze się odezwę po tej wizycie i napiszę co się okazało i jaki był koszt.

Dodano po 1 [minuty]:

skryn wrote:
    anlumaka13 wrote:
    No właśnie nie czuć żadnego oporu. Tak jakby bęben był "luźny".....obraca się bardzo lekko. Nawet jak pobierała wodę to bęben obrócił się lekko o kilka cm pod jej naporem.

Pasek Ci spadł z koła. Dlaczego?
    Przyczyn może być kilka.
    I właśnie dlatego pralka wywala błąd E22, bo silnik zaczyna wówczas zrywać obroty, nie mając żadnego obciążenia.

Przyczyn może być kilka ...tzn...

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

Przepraszam że tak post pod postem ale.....zdjęłam przed chwilką górną pokrywę i okazało się że rzeczywiście pasek leży na dnie pralki...nie mogłam dostać się do tyłu po w tym modelu to nie jest takie proste. Gdy włożyłam rękę pod koło na którym powinien być pasek okazało się że na rękach mam tak jakby opiłki czegoś czarnego. Na dnie pralki pod kołem zauważyłam więcej takich opiłków czarno srebrnych. Niestety nie mogłam nic więcej zauważyć bo jest tam bardzo zły dostęp...
    phiter
    Level 19  
    Ryszard1952 jeśli łożyska z wymianą kosztują u ciebie 80 zł to ja cię zatrudniam.
    Anonymous
    Level 1  
    endex
    Level 11  
    Pytanie techniczne:
    jaki jest gwint L czy P, aby odkręcic nakrętkę trzymającą koło pasowe?
    U mnie koszt samych gratów do pralki krzyżak+fartuch ok.150zł, robocizna własna:)
    anlumaka13
    Level 9  
    A więc piszę co było. Okazało się że spadł pasek i w kole pasowym pękły dwa ramiona (w ogóle było ich trzy ) .To koło pasowe przekrzywione, bo tylko na jednym całym ramieniu obcierało o zbiornik . Koszt to ....30 zł za pasek i 42 zł za nowe koło pasowe. Pralkę naprawił mąż :) Największym problemem było rozebranie pralki. Amica opracowała beznadziejny patent że aby dostać się do koła pasowego trzeba rozebrać całą pralkę :!: Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za cenne porady..Problem został rozwiązany :)