logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić i samodzielnie zamontować klimatyzator KLIMA1STKLAAS 5011?

chriscom2000 20 Cze 2013 14:30 5520 12
REKLAMA
  • #1 12437506
    chriscom2000
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Klimatyzator ścienny split KLIMA1STKLAAS 5011 w bardzo atrakcyjnej cenie na znanym wszystkim popularnym portalu aukcyjnym. Mam pytanie czy ktoś z Was miał do czynienia z ta klimą? Czy warto to kupić? jak z częściami w razie w. Cena jest dość atrakcyjna 859zł z wysyłką, ale dają tylko rok gwarancji. Czy da się to samemu zamontować? Podobno klima jest nabita. Nie bardzo znam się na temacie chłodzenia a chciałbym to sam zamontować.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 12494906
    pro-special
    Poziom 1  
    Jak chcesz mieć dobrą klimę z pewną gwarancją to zadzwoń po firmę która Ci ją sprzeda i założy. Zrobisz to sam to każdy sprzedawca jeśli zechce bez problemu zwali winę awarii na montaż.
    Co do samej "marki" to stanowczo nie polecam. Widziałem co prawda tylko 3 ale jedna z zaworem uszkodzonym od nowości a jedna z zatartą sprężarką choć w tym wypadku pewnie to wina klienta który zamontował ją sam robiąc kielichy kombinerkami i męczył ją 2 dni bez gazu.
  • REKLAMA
  • #3 12498674
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    Czy masz:
    1. Kielicharkę
    2. Pompę próżniową
    3. Manometry + węże
    4. Inne przyrządy chłodnicze
    Pewnie nie. Wiedzy też nie masz. Więc sobie odpuść lub zrób jak pisze przedmówca.
    To, że coś jest tanie wcale nie oznacza, że trzeba to koniecznie kupować...
    Kiedyś było przysłowie: Szkłem nie da się d... podetrzeć. Coś w tym jest!
  • #4 12500557
    Wojciech.J
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Co do Klimatyzatora to nie polecałbym, zdarza nam się montować owe "cacka" z allegro i sama jakość wykonania daleko odbiega od będących już na rynku słabszych urządzeń. Ale wiadomo wykonanie wykonaniem, sercem agregatu jest sprężarka a tutaj nie ma co ryzykować, czasami na stronie samsunga pojawiają się promocje i 2,5kW splita można już kupić za 1800zł brutto, wiem że cena dwa razy wyższa ale możesz spać spokojnie, nie ma co do domu świrować z urządzeniami marki Fujitsu, Toshiba czy Mitsubishi, strata kasy, dobrym rozwiązaniem, może być również urządzenie typu on-off są znacznie tańsze od inwerterowych a zapewne klima będzie chodziła sporadycznie w upalne dni, co do montażu to tak jak kolega pisał wyżej i każdy kto zajmuje się klimatyzacją to potwierdzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 12563180
    djperol
    Poziom 2  
    jack63 napisał:
    Niestety ON/OFFy to już rarytas. Unia "zabroniła". Będą nowe do wyczyszczenia magazynów.

Nie taki straszny ten RARYTAS stany magazynowe producentów różnych marek są jeszcze dostępne i z dnia na dzień się nie skończą, a swoją drogą jak już znikną on/off to inverter potanieje bo zwiększy się sprzedaż.
  • #7 12598992
    key
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Cześć,

Posiadam owo urządzenie, zamontowałem samodzielnie (prawie, ukłony dla mojego Ojca), doświadczenia nie mieliśmy w tej dziedzinie.
    Chłodzi i działa. Tyle ode mnie. Pozdrawiam :-)
  • #8 13701526
    janik180
    Poziom 12  
    Wielką sztuką nie jest rada typu kup mercedesa to będziesz jeźdźił. Najlepiej sprzęt z góry zdyskwalifikować, bo jest za tani. Zdrowy rozsądek powinien działać, oraz rzeczowa opinia potwierdzona faktami. Najlepiej niech się wypowiadają ci, co ten sprzęt używają.Ja używam tego sprzętu od ponad roku, i działa niezawodnie.Życzyłbym takiej jakości wykonania samsungowi. Plastiki są wręcz wspaniałe, jest to abs.Nawet obudowa sprężarki jest z abs-u. Rdzy się nie boi. Połamać plastiki w tym urządzeniu to sztuka, są w miarę elastyczne i wytrzymałe. Sam ten zestaw montowałem i się dobrze im przyjrzałem.Wersja 5082, taką mam, ma ładny desing, można dobrać do wystroju wnętrza.Automatyczne otwieranie i zamykanie klapy dostępu do filtrów powietrza, wyświetlacz, bardzo ładne wskaźniki rodzaju pracy a nie zwykłe diody. W markowych klimach te opcje występują w drogich modelach. Zapłaciłem za nią 1250zł.3.5KW. W zakładzie pracy same airwelle. 3,4 lata i złom,a kilka razy droższe.Zepsuje się to kupię nową, i tak będą olbrzymie przody. Zresztą zobaczcie jak się sprzedają. Teraz klienci nie są już tacy naiwni, i nie nabierają się tak łatwo na pseudo fachowców, którzy drenują kieszenie przy wysokich cenach sprzętu. W monitoringu to jest już zupełna paranoja.Tam ceny sprzętu i usług jak u stomatologa.Także nie bać się i kupować.Sprzęt jak na cenę jest bardzo dobry.Jak pochodzi 3 lata, to powiem że jest super.
  • #9 13702837
    zbieran
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Kolego janik180 nie atakuj tak ostro osób które się na tym znają i twierdzą że tanie klimy to buble. Masz może jakieś porównanie z klimą z wyższej półki? Czy Twoja opinia jest ukształtowana tylko na podstawie tego że Ty masz takie urządzenie, chłodzi i ładnie wygląda? Jeżdżę maluchem całe życie, nigdy nie jechałem mercedesem i twierdzę że maluszek to najlepsze auto na świecie...
    Jak już tak ładnie opisałeś wygląd urządzenia to podaj może jeszcze współczynnik COP i EER. No i jeszcze powodzenia jak coś się zepsuje... Części do takich urządzeń są trudno dostępne i drogie.

chriscom2000
    Odpuść sobie ten klimatyzator. Lepiej dołożyć troszkę grosza i zamontować coś porządnego. Części, serwis, efektywność itp pozostawiają wiele do życzenia. Kupisz lepsze, droższe to różnica w cenie szybko się zwróci. Jakbyś był zainteresowany to mam dobrą cenę na fujitsu, daikin, LG.
  • #10 13706459
    janik180
    Poziom 12  
    No i się zaczęło, łącznie z propozycjami. Ja sam ją zamontowałem. 100zł jedynie kosztowało zrobienie próżni, i sprawdzenie ciśnienia.Dane technicze nie są tajemnicą, google wszystko powie. eer/cop 3.2/3.6. Naprawdę parametrami technicznymi nie odbiega od markowych, wystarczy sprawdzić jak ktoś nie wierzy.
    Części w przyzwoitych cenach na stronie dystrybutora, posiadają sklep wysyłkowy.
    Moje koszty to 1200zł klima, 50zł przesyłka, 100zł próżnia.1350zł. Składana propozycja na niby markowe LG, sprawdziłem na allegro, 3,5KW z montażem, 3200,3300zł. Wnioski proszę wyciągnąć sami.
  • #11 13706546
    zbieran
    Poziom 11  
    Ano właśnie na alledrogo... Przyszedłbyś do profesjonalnej firmy zajmującej się klimatyzacją to miałbyś fujitsu, daikina za takie pieniądze jak teraz napisałeś... Teraz mam np takie daikiny za 2000zł dla klienta.
    A z tymi częściami na stronie dystrybutora tak pięknie wygląda do czasu aż coś się zepsuje :)
  • #12 13706603
    janik180
    Poziom 12  
    Jak z montażem 2000zł za 3.5kw, to jest super cena. Pewnie klienci walą drzwiami i oknami.
  • #13 13706622
    zbieran
    Poziom 11  
    Nie narzekam. Głównie robię duże systemy VRV i takie właśnie od nich kupuję więc dlatego mam dobrą cenę na ich splity :)
    Więc jakbyś był zainteresowany zmianą na markowy sprzęt to pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Klimatyzator KLIMA1STKLAAS 5011, dostępny w atrakcyjnej cenie, budzi mieszane opinie wśród użytkowników. Wiele osób odradza jego zakup, wskazując na niską jakość wykonania i problemy z serwisem oraz dostępnością części zamiennych. Użytkownicy podkreślają, że samodzielny montaż może być ryzykowny, zwłaszcza bez odpowiednich narzędzi i wiedzy. Niektórzy jednak twierdzą, że urządzenie działa poprawnie po samodzielnym montażu, a jego parametry techniczne nie odbiegają znacząco od droższych modeli. Wskazano również na alternatywy, takie jak klimatyzatory marek Fujitsu, Daikin czy Samsung, które oferują lepszą jakość i serwis, mimo wyższej ceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA