logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig SV2000 - buczenie przy podłączonej masie zasilania, co robić?

kamil1202 21 Cze 2013 08:57 2592 28
REKLAMA
  • #1 12440263
    kamil1202
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam układ wzmacniacza (same końcówki razem z płytką pcb) od grundig sv2000
    i mam taki mały problem gdy podłączam prawidłowo zasilanie to buczy a jak odłączam masę zasilania to przestaje buczeć ale gra tak samo jak przedtem.
    I tu mam pytanie czy może być ta masa nie podłączona czy nic się z wzmacniaczem nie stanie.
    A i nie wiem czy to ma znaczenie ale przedwzmacniacz mam zasilany z innego transformatora.
  • REKLAMA
  • #2 12440291
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Jak buczy? Jakie jest zasilanie tych końcówek? Symetryczne czy + i masa? Gdzie podłączasz tą masę? Końcówki pracują w BTL czy normalnie?
    Zrób jakieś zdjęcie albo narysuj obrazowo jak to podłączasz bo z tego co napisałeś nic nie wynika.
  • #3 12440304
    kamil1202
    Poziom 17  
    Końcówki są zasilane symetrycznie 3 kable + - i masa gdy odłączam masę przestaje buczeć ale gra normalnie.
    Coś mi się wydaje że za masę robi ten drugi transformator który zasila przedwzmacniacz , wentylator , przekaźniki i przez to miałem pętlę masy
    ale czekam za opinią speców.
    Ale najważniejsze czy końcówką nic się nie stanie przez to ?
  • #4 12440321
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Jeżeli końcówki sa zasilane symetrycznie to masa musi być koniecznie. Jeśli masz podłączone zasilanie np 2 x 23V bez masy to robi się 46V. Przepraszam że się odezwałem nie będąc "specem".... Dziwię się, że te końcówki Ci jeszcze nie wybuchły.Widocznie nie przekroczyłeś dopuszczalnego napięcia zasilania stopni końcowych chociaż trudno cokolwiek powiedzieć skoro nawet nie raczyłeś napisać do to za końcówki mocy.
    Może poczytaj trochę o zasilaniu symetrycznym i nie będziesz potrzebował "speca"
    Kondensatory elektrolityczne za mostkiem są dobrze wlutowane? Chodzi mi o polaryzację.
  • #5 12440352
    kamil1202
    Poziom 17  
    Miałem namyśli że czekam jeszcze na opinię innych specy
    ale do rzeczy.
    mam to podłączone w obecnej chwili mniej więcej tak
    artysty zemnie nie będzie :-(

Dodano po 1 [minuty]:

a i pisze na nich GP140
  • REKLAMA
  • #6 12440359
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Ok. Ale mostek i 2 elektrolity masz w zasilaniu stopnia końcowego?
    Masa sygnałowa z przedwzmacniacza powinna byc połączona z masa sygnałową końcówek najlepiej w jednym punkcie. Myślę jednak, że masz coś z zasilaniem końcówek. A po co masz połączoną masę zasilania końcówek z masą zasilania przedwzmacniacza skoro jest ono z dwóch oddzielnych transformatorów? Jeśli o tą masę Ci chodzi to odłącz.
  • REKLAMA
  • #7 12440385
    kamil1202
    Poziom 17  
    no właśnie masa od przedwzmacniacza musi być bo inaczej nie gra ale gdy podłączam masę od transformatora który zasila końcówki nie słyszę różnicy tylko jak wyciszę to słyszę buczenie
    narżnie gra od ok 1h i nic się nie dzieje
  • #8 12440396
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Zaraz zaraz. Pytałeś o masę zasilającą a nie masę sygnałową. Masa sygnałowa musi być podłączona. Już nie rozumiem o która masę Ci chodzi. Bez połączenia mas 2 trafo powinno chodzić bez problemu.Przeciez napisałem wyżej, żebyś odłączył masę łącząca jedno trafo z drugim. Myślałem wcześniej, że chodzi Ci o masę zasilania końcówek w zasilaniu symetrycznym. Dlatego właśnie trzeba dać zdjęcie albo narysować aby wiadomo było o co chodzi.
  • #9 12440406
    kamil1202
    Poziom 17  
    Inaczej:
    transformator 1 (czyli ten co zasila końcówki) musi mieć odłączoną masę od całego wzmacniacza, żeby nie buczało, a gdy podłączam tą masę, to tylko zyskuję to, że buczy.

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście, że zarówno mostek prostowniczy, jak i kondensatory 2x6800/35V są.
  • #10 12440412
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    No i dobrze. Odłącz. To jest niepotrzebne. O tym piszę.
    Poza tym. Wywal ten drugi transformator od zasilania przedwzmacniacza i podłącz stabilizator na jedną z gałęzi zasilania symetrycznego trafo od końcówek. Po co tak komplikować. Nie wiem tylko na czym zbudowana jest stabilizacja układu zasilającego przedwzmacniacz. Typowo na zenerce czy na jakimś monolitycznym stabilizatorze?

• #11 12440428
    shadow4601243
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    A gdzie masz wpięty mostek prostowniczy? Przed tym odłączeniem masy czy na końcówkach?
  • #12 12440433
    kamil1202
    Poziom 17  
    jak to odłączę to jest lipa bo przestaje działać przedwzmacniacz to jest masa sygnału i zasilania
    testowałem ten wzmacniacz żadnych spatków mocy nic tylko testy szybko się skączyły sąsiad był hah

Dodano po 35 [sekundy]:

na końcówkach to jest rysunek poglądowy
  • #13 12440459
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Poczytaj tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic881856.html

i tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic677550.html

Dodano po 1 [minuty]:

kamil1202 napisał:
    jak to odłączę to jest lipa bo przestaje działać przedwzmacniacz to jest masa sygnału i zasilania
    testowałem ten wzmacniacz żadnych spatków mocy nic tylko testy szybko się skączyły sąsiad był hah

Dodano po 35 [sekundy]:

na końcówkach to jest rysunek poglądowy

No to już nie wiem o którą Ci mase chodzi wreszcie. Może pokaż na rysunku.
  • #14 12440540
    kamil1202
    Poziom 17  
    narysuję dokładnie
    czy tak może być wzmacniacz działa ok 2h bez problemów
  • #15 12440550
    shadow4601243
    Poziom 23  
    A czy przypadkiem masy transformatorów nie są połączone gdzieś jeszcze (np po obudowie)?
  • #16 12440562
    kamil1202
    Poziom 17  
    nie na 100%

Dodano po 1 [minuty]:

jak jest podłączone tak jak na schemacie który narysowałem to jest git ale jak tylko podłączę masę to już buczy
  • #17 12440572
    shadow4601243
    Poziom 23  
    Dla pewności odłącz masę za przedwzmacniaczem i zobacz czy będzie grać.

Dodano po 1 [minuty]:

Wg mnie gdzieś jeszcze jest połączone i pętla mas się robi, musisz poszukać.

A czy gdziekolwiek masa jest podłączona pod obudowę?
  • #18 12440582
    kamil1202
    Poziom 17  
    Próbowałem wtedy tylko strasznie buczy i nic więcej .
    Próbowałem chyba wszystkiego nawet odkręcałem końcówki od wspólnego radiatora i nic tylko tak jak jest teraz dobrze gra.

Dodano po 2 [minuty]:

kable od transformatora idą prosto do końcówka a obudowa jest plastikowa a konkretnie 2 w jednej cała elektronika a pod nią transformator
    Górna ścianka jest ekranowana jakby co
  • #19 12441530
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Czyli jednak masa zasilania jak pisałem na wstępie. Ta masa musi być! Przy zasilaniu symetrycznym bez masy masz w Twoim przypadku + 24V i - 24V x 1.41 na kondensatorach. Wytrzymałe masz końcówki w takim razie albo już je nadpaliłeś.
    Zmierz w takim razie jakie masz napięcie na kondensatorach elektrolitycznych, na +- (nie względem masy!).

I jeszcze jedno. Odłącz przedwzmacniacz od wzmacniacza mocy. Podłącz wzmacniacze mocy pod zasilanie i daj sygnał wprost na wejscie końcówek. Tylko jakieś potencjometry daj w szereg na wejsciu aby nie poszło Ci pełną mocą.
    Zobacz Czy wtedy buczy. Tylko podłącz tą masę normalnie z trafa do kondensatorów jak powinno być!

• #20 12441555
    shadow4601243
    Poziom 23  
    A czy przypadkiem na kondensatorach się w takim wypadku nie utworzy jakaś sztuczna masa?
  • #21 12441592
    kamil1202
    Poziom 17  
    Odłączałem przedwzmacniacz już wcześniej i dalej buczało tylko w takiej konfiguracji działa .
    Napięcia na kondensatorach nie jestem w stanie sprawdzić bo bym musiał cały wzmacniacz rozebrać żeby się do nich dostać.
    Wzmacniacz gra już przeszło 6h i nic nie wskazuje na to by miał przestać .
  • REKLAMA
  • #22 12441598
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    shadow4601243 napisał:
    A czy przypadkiem na kondensatorach się w takim wypadku nie utworzy jakaś sztuczna masa?

Poczytaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic40634.html

Dodano po 3 [minuty]:

kamil1202 napisał:
    Odłączałem przedwzmacniacz już wcześniej i dalej buczało tylko w takiej konfiguracji działa .
    Napięcia na kondensatorach nie jestem w stanie sprawdzić bo bym musiał cały wzmacniacz rozebrać żeby się do nich dostać.
    Wzmacniacz gra już przeszło 6h i nic nie wskazuje na to by miał przestać .

"Wzmacniacz gra już przeszło 6h i nic nie wskazuje na to by miał przestać"
    Do czasu.
    Ja za Ciebie wzmacniacza nie rozbiorę i nie sprawdzę. Jak Tobie się nie chce to mi tym bardziej i nie wiem po co zadajesz dalej pytania? Jak Ci działa, buczy i dobrze Ci z tym to o co Ci chodzi, bo już za bardzo nie rozumiem!??????

"Wzmacniacz gra już przeszło 6h i nic nie wskazuje na to by miał przestać"

I działa oczywiście 6 godzin na połowie albo pełnej mocy rozumiem tak? :-) I wszystko jest ok? To była aluzja gdybyś nie wiedział. Podłącz na pół mocy na 20 minut, zobaczymy ile wytrzyma jak szarpnie prądu...
  • #23 12441723
    kamil1202
    Poziom 17  
    Pomierzyłem na jednym kondensatorze jest ok 25v a na drugim 40v gdy podłączyłem masę to ustabilizowały się do 30v
    Działał na pełnej mocy o ile kolumny pozwalały przez ok 1h
    ale jednak jak zobaczyłem że na kondensatorze który ma zakres do 35V było 40V!!
    to już wolę podłączyć tą masę może macie jeszcze jakąś sugestię dlaczego tak buczy.
    Jeśli to wina tego drugiego transformatora to może bym zrobił tak że jedną linię transformatora dał bym przez osobny mostek potem filtr i stabilizator na 12v działało by to radę ?
  • #24 12441750
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    "to już wolę podłączyć tą masę może macie jeszcze jakąś sugestię dlaczego tak buczy."

Pewnie jest uwalony elektrolit 2 x 6800 uF. Ten na którym było 40V
    Elektrolity nie znoszą przekraczania dopuszczalnych napięć i wysokiej temperatury.
    Nie mówie już o pomyleniu biegunowości lutowania bo wtedy jest wielkie bum!

"może bym zrobił tak że jedną linię transformatora dał bym przez osobny mostek potem filtr i stabilizator na 12v działało by to radę ?

Oczywiście,że tak. Pisałem o tym wcześniej. Czytasz uważnie posty???

Problem tylko w tym, że musisz zjechać z tych 24V x 1,41V do 12V (tak w skrócie) Monolityczny stabilizator np LM7512 będzie się grzał bo musi gdzieś tak dużą nadwyżkę upchnąć. Zawsze możesz dać większy radiator :-)
  • #25 12441768
    kamil1202
    Poziom 17  
    czyli jak troszkę spadnie wydajności na jednej linij nic się nie uwali kondensator jest git żadnych napuchnięci nic
  • #26 12441784
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Kondensator nie musi być napuchniety aby był uszkodzony to po pierwsze. (mierniczek w rączkę i sprawdź chociaż czy się ładuje i rozładowywuje - możesz oba wylutować i sprawdzić czy mniej więcej wskazują to samo).
    Po drugie - taki spadek wydajności w jednej linii to nic takiego - przedwzmacniacz nie pobiera zbyt wielkiego prądu w przeciwieństwie do końcówek mocy przy pełnym wysterowaniu..

I jeszcze jedno. Jeśli po odłączeniu przedwzmacniacza także buczy (tak pisałeś) to chyba logiczne że wina leży w zasilaniu wzmacniacza mocy bądź w samym wzmacniaczu mocy a nie w innym trafo czy przedwzmacniaczu. Proste i logiczne, przynajmniej dla mnie.
    Zawsze trzeba dobrego zasilania do urządzenia. Zasilacz - niedoceniany element każdego urządzenia. Od niego należy zaczynać sprawdzanie a potem szukać dalej.
    Niektórzy to bagatelizują a potem jest płacz.
  • #27 12441929
    kamil1202
    Poziom 17  
    dobrze że niedługo wakacje wezmę to i na nowo złoże może gdzieś po drodze zrobiłem błąd a i jeszcze jedno czy stabilizator 12V będzie się bardzo grzał czy lepiej najpierw użyci coś pokroju 20V a potem 12V
  • #28 12442328
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Najpierw odłącz przedwzmacniacz i znajdź przyczynę przydźwięku bądź brumienia końcówki mocy. Potem coś przerabiaj. Ta przeróbka nic nie da, bo nie w tym leży problem. Zabierasz się do tego jak żaba do jeża.

"czy stabilizator 12V będzie się bardzo grzał czy lepiej najpierw użyci coś pokroju 20V a potem 12V"

Trochę się może grzać a jak będziesz wsadzał najpierw jeden stabilizator np.18V potem za nim następny 12V to zwiększysz pobór prądu w gałęzi zasilania jeszcze bardziej (pobór prądu przez 2 stabilizatory). To już lepiej zmienić trafo na takie, które ma dodatkowe uzwojenie 14-15V do zasilania przedwzmacniacza, np TS120/14
    To jest jednak tylko gdybanie, bo nie wiem do tej pory jakiej mocy jest wzmacniacz (stereo) i jakiego prądu potrzebuje aby uzyskać tą moc. Dopiero wtedy można dobierać trafo - zasilacz.

Reasumując - nie będę już w kółko mielił tematu dopóki nie sprawdzisz zasilacza końcówek mocy. tam należy szukać najpierw przyczyny. Ten drugi trafo zasilający przedwzmacniacz w/g tego co już napisałeś nie ma wpływu na to buczenie.
  • #29 12463707
    kamil1202
    Poziom 17  
    witam.
    Problem rozwiązany nie wiem czego to była przyczyna ale wymieniłem scalaki w przedwzmacniaczu i złożyłem wszystko od nowa i tylko co zostało to wymienić Kondy w wzmacniaczu bo leciutko buczy ale to wina słabej filtracji.
    A swoją drogą mocne są wytrzymały 40V a zakres miały 35V trzymały tak 7h i dalej działają ale teraz poprawnie ze swoim zakresem pracują czyli w tej chwili 30-31V ok.
    A czy mógł takie zakłócenia wprowadzać przekażnik bo miałem takie cuś do zmiany odbieranego złącza np aux 1 i aux 2 bo właśnie tylko jeszcze ich nie podłączyłem ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wzmacniaczem Grundig SV2000, który buczał przy podłączonym zasilaniu, a po odłączeniu masy przestawał. Dyskusja skupiła się na kwestiach związanych z zasilaniem symetrycznym, pętlą masy oraz wpływem przedwzmacniacza zasilanego z innego transformatora. Uczestnicy sugerowali, że masa zasilania musi być podłączona, aby uniknąć niebezpiecznych napięć, a także wskazywali na możliwość uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, wymieniając scalaki w przedwzmacniaczu i zauważył, że wzmacniacz działa poprawnie, chociaż wymaga wymiany kondensatorów dla lepszej filtracji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA