logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

silnik trójfazowy - przezwojenie na inne wartości napięcia

sbady 21 Cze 2013 12:32 1932 2
REKLAMA
  • #1 12440847
    sbady
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    mam silnik trójfazowy 7.5kw na napięcie 220/380V 2800obr/min, ma on wyprowadzone jedynie 3 końcówki, do których podłącza się zasilanie (jest on wewnętrznie połączony w gwiazdę bo na polskie warunki elektryczne tylko tak można go połączyć), cały problem polega na tym że obecnie silnik ma za zadanie napędzać grubościówkę i jej nie napędza bo nie może wystartować - wyrzuca bezpieczniki przy rozruchu, ogólnie silnik bez obciążenia startuje i działa poprawnie. na googlach można poszukać kilku sposobów na uruchomienie takiego silnika z obciążeniem np softstart czy falownik ale są to rozwiązania dość drogie i przekraczające swoją wartością wartość nowego silnika. poszukując czegoś tańszego zacząłem się zastanawiać czy można byłoby przezwoić ten silnik na wartości napięcia 400/680V czyli takie żeby można go było załączyć w gwiazdę na rozruch i trójkąt na normalną pracę? pewnie wiązałoby się to z nawinięciem większej ilości zwojów w uzwojeniach (wyższe wartości napięcia) o mniejszym przekroju kabla (mniejsze prądy)? Czy ktoś ze znawców tematu mógłby się wypowiedzieć czy coś takiego jest możliwe i czy silnik po takim zabiegu będzie miał szansę na normalną pracę i czy nie skróci to jego żywotności?
  • REKLAMA
  • #2 12440903
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Witam, co prawda nie zajmuję się przewijaniem silników, ale miałem co nieco do czynienia z tematem i o ile mi wiadomo, nie powinno być z tym problemu. Równie dobrze praktykuje się także np. przewijanie silników 1-f na 3-f i odwrotnie.
  • #3 12441029
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 543
    Oddaj do jakiegoś warsztatu, może wystarczy wyprowadzić dodatkowe 3 końce cewek i będzie po sprawie. Ale to już musi ocenić fachowiec, musi go rozebrać i sprawdzić jakie jest tam uzwojenie.

A jak się nie da to przezwoi, nie ma z tym problemu.
REKLAMA