logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik SZJe 34a podłączenie 3 fazowe do napędu sprężarki

pilatus 29 Maj 2023 12:27 975 9
REKLAMA
  • #1 20598528
    pilatus
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam użytkowników forum.
    Posiadam silnik jak w temacie czyli: SZJe 34a, jest to jednostka 3 fazowa 220/380 3 kW.
    Poniżej tabliczka znamionowa.

Chciałbym go wykorzystać do zasilania sprężarki - chcę zbudować kompresor.
    Planuję napędzać nim taką sprężarkę https://allegro.pl/oferta/sprezarka-pompa-powietrza-10-bar-kompresor-3065-13736411103
    Silnik obecnie podłączony jest tak aby zasilanie było w tzw. gwiazdę.

Po zdjęciu zworek wygląda to tak:
    Z tego co się zorientowałem w innych tematach dotyczących tego silnika oraz po tabliczce znamionowej to może on pracować i w trybie trójkąt. I chyba będę musiał tak go podłączyć ze względu na to, żeby wykorzystać jego pełną moc.
    Problem jednak w tym, że nie jestem pewny czy tak to mogę zrobić. Zatem jakby ktoś był uprzejmy i zweryfikował moje zamierzenia, czyli podłączenie tego silnika w trójkąt i uruchamianie go wyłącznikiem silnikowym takim z zabezpieczeniem przeciążeniowym.
    Instalacja elektryczna do której będę się podłączał ma zabezpieczenie B25A. Pytanie czy to wystarczy, żeby silnik się uruchomił i nie wyzwalało zabezpieczenia.
    Z uwagi na to, że silnik będzie napędzał sprężarkę to nie mogę zastosować przełącznika manualnego gwiazda - trójkąt a na automat nie za bardzo mam fundusze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20598541
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Pełną moc ten silnik będzie miał(oddawał), gdy będzie prawidłowo podłączony do sieci. Można go podłączyć do sieci w połączeniu trójkąta, pod warunkiem , że ta sieć ma napięcie 3x220(230) V, a w Polsce najczęściej jest używane napięcie 3x400V , więc zostaw, tak jak było, czyli gwiazda.
  • #4 20598592
    pilatus
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc - teraz już wszystko jasne.
    Zatem nic nie zmieniam i podłączam ten silnik tak jak był skonfigurowany.
    Czy mogę was jeszcze poprosić o polecenie jakiegoś włącznika do tego silnika, najlepiej z zabezpieczeniem termicznym? Takiego w dobrej korelacji jakość - cena.
  • Pomocny post
    #5 20598614
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Wyłącznik silnikowy to koszt 100-200 zł. zależnie od producenta i sklepu. Szukaj taki, by prąd silnika, w tym przypadku 6,7A znajdował się w środku zakresu nastawy.
  • REKLAMA
  • #7 20598670
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Przesadnie drogi.
  • REKLAMA
  • #8 20598674
    pilatus
    Poziom 12  
    Cena 190 pln - to tak normalnie.
  • Pomocny post
    #10 20598684
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    pilatus napisał:

Z Eatona poszukaj sobie PKZM0.
    Jakbyś chciał "zaszaleć", to poza samym PKZM można się jeszcze pokusić o czujnik zaniku fazy oraz stycznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum posiada silnik SZJe 34a, jednostkę 3-fazową 220/380 V o mocy 3 kW, i planuje wykorzystać go do zasilania sprężarki. Silnik jest obecnie podłączony w konfiguracji gwiazdy, ale użytkownik rozważa przełączenie na tryb trójkąta, aby uzyskać pełną moc. Otrzymuje informacje, że podłączenie w trójkąt może prowadzić do uszkodzenia silnika, jeśli napięcie sieci wynosi 3x400 V, co jest standardem w Polsce. Użytkownik decyduje się na pozostawienie konfiguracji gwiazdy. Dodatkowo, prosi o rekomendacje dotyczące włącznika silnikowego z zabezpieczeniem termicznym, a forumowicze sugerują różne modele i ceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA