logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie włącznika czterokanałowego do żarówek i LED 230V w salonie

nebeu 27 Cze 2013 18:39 2472 7
REKLAMA
  • #1 12462997
    nebeu
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z podłączeniem oświetlenia w salonie. Opiszę na czym ono u mnie polega.
    Mam żarówki i LED'y (całość zrobiona na 230 V). Każdy z tych dwóch rodzajów oświetlenia jest podzielone na dwie częsci.
    Zdjęcie włącznika pokaże na czym to polega.

Podłączenie włącznika czterokanałowego do żarówek i LED 230V w salonie

I tak:
    - pierwszym przełącznikiem włączam i wyłączam jedną część zarówek
    - drugi załącza i wyłącza drugą część żarówek
    - podobnie jest z LED'ami.
    Natomiast obie sekcje żarówek są połączone ze sobą na jednym przewodzie. Tak samo jest z LED'ami. Dlatego też na zdjęciach widać tylko 2 przewody a nie 4.

Podłączenie włącznika czterokanałowego do żarówek i LED 230V w salonie Podłączenie włącznika czterokanałowego do żarówek i LED 230V w salonie Podłączenie włącznika czterokanałowego do żarówek i LED 230V w salonie

Udało mi się podłączyć żarówki. Analogicznie chciałem to zrobić z LED'ami niestety jednak to nie zadziało. Macie może jakieś pomysły. Wspomnę tylko, że przy jednej z prób podłączenia tego zrobiłem zwarcie i wywaliło różnicówkę. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12463017
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Zapominasz kolego o wejściach na pozostałe L ...
    Omomierzem przemierz przejścia i zaraz zrozumiesz, o czym piszę.
  • REKLAMA
  • #3 12463026
    nebeu
    Poziom 2  
    Zwykłe umiem podłączyć. A tu schemat taki ni jaki i nie wiem jak to ruszyć. Niestety Omomierza nie posiadam :(
  • #4 12463066
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    nebeu napisał:
    Niestety Omomierza nie posiadam :(

A co posiadasz?
  • #5 12463092
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Ciekawe kto tak sp...artolił tę instalację? Toż to badziewie czystej wody! Jeżeli wziął za to pieniądze to powinien zwrócić z odsetkami.
    Instalacja do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 12463137
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Przecież to "normalka". Szkoda nie użyć z-ż, jak pod reką :D
  • #7 12463195
    nebeu
    Poziom 2  
    No dobrze może jest nie tak ale działa a kucie bruzd, szpachlowanie i malowanie to nie wydatek kilka zł. Proszę o poradę jak to podłączyć?
  • REKLAMA
  • #8 12463693
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4289
    A nie można było tego zrobić poprawnie?
    To, że świeci nie oznacza iż jest wykonane poprawnie.

Jak idziesz robić badania do lekarza, który każe Ci najpierw "naprawić" uzębienie, to nie dyskutujesz ani nie zmieniasz lekarza tylko tulisz uszy i maszerujesz do dentysty.
    Żyła o zielonożółtej barwie i żyła o barwie niebieskiej mają swoje przeznaczenie, którego zmieniać nie wolno.
    Temat zamykam.

P.S.
    Wróć do postu nr 2.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem czterokanałowego włącznika do oświetlenia w salonie, które składa się z żarówek i LED-ów na 230 V. Każdy typ oświetlenia jest podzielony na dwie sekcje, które są połączone na jednym przewodzie. Udało mu się podłączyć żarówki, ale nie potrafi poprawnie podłączyć LED-ów. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie połączeń oraz krytykują jakość instalacji, wskazując na potrzebę poprawnego wykonania podłączeń elektrycznych. Wskazują również na konieczność użycia odpowiednich narzędzi, takich jak omomierz, do diagnozy problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA