logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozwiązania konstrukcyjne i wykończeniowe obudów.

gdL 10 Kwi 2005 09:41 8089 56
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zaprojektować i wykończyć obudowę głośnikową, żeby nie wyglądała jak zwykłe pudełko?

Najprościej: odejdź od klasycznego prostopadłościanu na rzecz łagodnych zaokrągleń, pochylenia lub ozdobnych detali, bo to najbardziej „odchudza” wizualnie kolumnę. Łuki można zrobić z kilku cienkich warstw płyty pilśniowej albo sklejki 3–4 mm, giętych na formie i sklejanych warstwowo; przy małych promieniach da się też wykorzystać gotową rurę PVC jako element cylindryczny [#1391622][#1392230] Bardziej „premium” efekt daje laminowanie matą szklaną i żywicą na kopycie z MDF/gipsu, a potem wykończenie lakierem samochodowym [#1392368][#1393222] Dobre wrażenie robią też ćwierćwałki na narożach, pochylenie całej kolumny o ok. 6° do tyłu oraz maskowanie wkrętów kołkami drewnianymi albo szpachlą do drewna [#1400782][#1392611][#1516840]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1391546
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Celem tego tematu jest dzielenie się pomysłami i sposobami wykonania obudów głośnikowych naszej produkcji, w celu łatwego uatrakcyjnienia ich wyglądu.

Proszę o wpisywanie swoich pomysłów na zbliżenie naszych konstrukcji, do poziomu reprezentowanego przez drogie skądinąd zestawy firmowej produkcji.

Przeglądając forum DIY, wiele osób narzeka, że ktoś zastosował dobre przetworniki, ale skrzynka to znów standardowe prostopadłościenne pudełko. Co zrobić, by tak nie było ?

----

Pierwszy pomysł, który, zresztą, nie wypłynął ze mnie. Zainspirowałem się kolumnami B&W drogiej serii Nautilus. Chodzi o zaokrąglenie tylnej ścianki, coby wyglądała tak :

A cała kolumna z grubsza tak :

----

Jest możliwość klejenia płyt MDF jedna do drugiej, po kawałku w rodzaj łuku opisanego z połowy okręgu ( dla łatwego liczenia litrażu ).

Szczegóły na obrazku :

Kawałki na tyle duże, żeby możliwe było zachowanie odpowiedniej grubości ścianek później, podczas kształtowania wypukłości. Ale też bez przesady, bo się "napiłujemy" przy kształtowaniu tego w półkole, a i MDF za darmo nie jest. Lepiej zastosować grubszy MDF, bo mniej będzie warstw. Przy kolumnach o niewielkiej szerokości ścianki przedniej, wyjdą może z 3.

Kleimy mocno trzymającym klejem, coby później coś nie puściło.

Jak skleimy i wszystko ładnie wyschnie, można się wziąć za kształtowanie okręgu. MDF bardzo łatwo się kształtuje, można więc użyć dowolnych narzędzi, jakie mamy pod ręką, włączając nożyki do tapet O_o.
    Na końcu traktujemy jakąś powierzchnią ścierną, coby było równo.

I w tym momencie można jeszcze bawić się wkrętami, to jest wykonać wyfrezowanie i dziurkę, poprowadzić nie za gruby wkręt przez, żeby lepiej usztywnić klejone warstwy i zaszpachlować, ale myślę, że to nie jest potrzebne, jak dobrze skleimy.

Konstrukcję można dodatkowo wzmocnić belkami (belką), mniej więcej tak ( widok z góry ) :

Jak policzyć V (objętość) . Dla walca jest to Pp (pole podstawy) * h (wysokość). Dla nas jest to połowa objętości wewnętrznej walca, stąd
    :arrow: V(1)=1/2*pi*(1/2*d)²*h, gdzie d to wewnętrzny wymiar szerokości naszej ścianki przedniej (komory).
    Dodajemy do tego oczywiście pozostałą objętość komory, która jest prostopadłościanem, czyli
    :arrow: V(2) = d*(głębokość prostopadłościennego kawałka komory)*h
    :arrow: V(1)+V(2) to całkowita objętość.

Trochę trzeba się napracować, bo później trzeba ukształtować pod to górną i dolną powierzchnię kolumny, ale zalety są nie tylko wizualne, na pewno nie wystąpią nam fale stojące :D. A i wygląda to świetnie, przy odpowiednim pokryciu później jakimś fornirem i lakierem, przypomina konstrukcje, które przecież możemy kupić w sklepie, ale tylko jak sprzedamy samochód, albo mieszkanie...

----

Czekam na Wasze propozycje i sugestie.
  • #2 1391601
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Mi osobiście podobają się kolumny o pochylonej przedniej ściance.
  • Pomocny post
    #3 1391622
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Do ksztalowania łuków można użyć płyty pilśniowej o niewielkiej grubości. Powiedzy około 3-4mm. Można je zagiąć na odpowiedniej formie. Sklejenie kilku warstw do ściankę o grubości odpowiedniej do zastosowania powiedzmy powyżej 15mm. Ograniczenia, to dość spory promień łuku.

A jak to wykonać? Zaproponowałem takie coś, chociaż nigdy jeszcze nie zbudowałem. Dlatego nie wiem czy to wyjdzie jak trzeba. Z płyty wiórowej wycinamy łuk i interesującej nas średnicy i nawet kształcie. Dla krzywizn o małej wysokości myślę, że wystarczą 2 łuki. Jeden na jednym drugi na drugim końcu. Przy większych powierzchniach warto dać więcej łuków. Płyty pilśniowe smarujemy obficie klejem do drewna i układamy ciasto :) płyta-klej-płyta... Nastepnie przykręcamy te płyty do formy z jednej strony. W momencie kiedy złapiemy ją na dole przykręcamy trochę wyżej i tak doginamy aż do końca. Nie wiem jakie są zalety i wady, bo nie wyprobowałem. Jak coś jest niezrozumiałe to rysunki mam nadzieje ze wyjaśnią wszystko. Kilka dziur po wrketach łatwo będzie zatkać i zatuszować. Myślę, że wytrzynmałość może być niezła. I powinno dać się w tym wiercić.
    Załączniki:
    • Rozwiązania konstrukcyjne i wykończeniowe obudów. obud.GIF (5.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #4 1391780
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Łuki mozna wykonać z rury plastikowej do kanalizacji, o średnicy np. 20 cm.
  • #5 1391982
    Passat_EQ
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    eee jaka rura kanalizacyjna.
    Ja robiłem takie coś jak kolega KWACZOR mówi. Tyle ze pilsnia jest złą.
    Robiłem tzw "tube samochodową" czyli pospolity walec.
    Wykonałęm to tak jak Kwaczor mówi ale ze sklejki 2.2mm az do osiągnięcia grubości ok 2cm.
    Odrazu mówie ze potrzeba przynajmniej co 30cm jeden łuk do odkształcania i nie da sie na raz jednoczesnie skleić ze sobą 3 warstw.
    Ja wykonałęm to w ten sposób.
    Wyciąłem 2 formy, w jednej 15calowy otwór na głosnik w drugiej 2 otwory po 10cm odpowiednio na port BR i gniazdo.
    Formy miały kształt kołą o srednicy ok 45cm i sciętym spodem by "tuba " sie nie toczyła.
    Następnie pierwszą warstwe sklejki przylepiłem do obu form i dalej to juz wiadomo... warstwa po warstwie..
    Na koniec jeszcze tylko wygiąłem 8mm PLEXI w łuk srednicy 45cm i otrzymałem to:
  • #6 1392204
    gdL
    Poziom 27  
    No fajna "tubowa" tj. cylindryczna obudowa :D Co do niej mam pytanie. Czy sklejkę w czymś moczyłeś, żeby się nie połamała, czy na sucho to robiłeś. Że dalej trzeba kleić to wiadomo...

Do Kwaczora : Parametry płyty pilśniowej predysponują ją do obudów ? Nie wiem czy nie będzie rezonansów....

Czy ktoś wogóle bawił się żywicą epoksydową ? Można próbować z tego zrobić takie bajerki jak na przykład błyszczące czarne wypukłości, podstawki pod głośnik i kontrastujące ładnie z drewnem bajery.
    Pytanie, czy łatwo to wykonać...
  • #7 1392230
    Passat_EQ
    Poziom 22  
    NAjpierw sklejka byla związana sznurkiem i sama na suchosie zginała w okrąg o srednicy 40cm. Jak ją pusciłem luzno to juz sama sie w łuk kształtowała.

Póżniej tylko troszke z wierzchu wodą by klej nie wychnął za szybko no i na rure!
  • #8 1392305
    Kwaczor

Myslałem o pilśniówce, bo jest tania i łatwo się daje zagiąć. Tak kształtowaną skeljkę jak pisze PassatEQ widziałem jak pracowałem w stolarni we wakacje, ale nie widziałem niestety procesu gięcią. W każdym razie było widać, że nie załowali kleju w tym procesie. Krawedzie były bardzo nierówne, warstwy nierówno docięte, więc mniemam ze miało to iść do dalszej obróbki. Ale widzę, że małymi kroczkami dojdziemy do niezłego sposobu przygotowania nietypowych konstrukcji.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • Pomocny post
    #9 1392368
    Błażej
    Ocena: 3627
    Z żywicy faktycznie można robić niezłe "bajery". Jest to doć proste. Najważniejszą sprawą jest zrobienie odpowiedniej formy - kopyta. Może byc gips, mdf - ogólnie wszystko. następnie należy to pokryc jakimś nieprzywierającym czymś, ułożyć na to matę szklaną i nasączyć żywicą. Też można kłaść warstwami. Po wszystkim można to pomalować lakierem samochodowym.
    Z materaiłów przydatnych zostają jeszcze szpachle, wypełniacze i tzw. kocie włosy - żywica wymieszana z mielonym włóknem szlanym, która daje się modelować, a po zaschnięciu daje twarde elementy.
  • #10 1392508
    Passat_EQ
    Poziom 22  
    zywica to dopiero rezonuje. Przykłądem kajak :).
    Duzo roboty, sporo paprania, szkielet z MDFu i tak trzeba zrobić (przykłądem zabudowy CA) a tylko ładnie wygląda. Efekt akustyczny taki sam albo gorszy bo coś kosztem czegoś.

Lepiej pomyślcie jak wykonać kolumne w kształcie muszli ślimaka... tak jak produkt firmy B&W
  • #11 1392524
    Błażej
    Ale zawsze możesz taki profil z żywicy natrysnąć pianka pcv lub nawet czymś miększym lub nawet wykleić. Poza tym mowa była nie o obudowach z żywicy, a o jakiś dodatkach do kolumn typu Kosmiczne opływowe fronty, czy obramowania głośników...
    Taki ślimak też by sie dało z żywicy właśnie zrobić. Trzeba by wykonać dwie połówki, a następnie je ze soba zespolić.
  • #12 1392611
    niszar
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jestem w trakcie budowy nowego zestawu. Są to kolumny trójdrożne, z 12" niskotonowym na przedniej ścianie. Pudła dosyć okazałe ale wpadłem na pomysł jak nadać im odrobine lekkości. Po prostu pochyliłem całe kolumny o 6stopni do tyłu, przy zachowaniu równoległej do podłogi górnej ścianki.
    Przy montarzu było dosyć dużo pracy, gdyż każdą płytę trzeba odpowiednio docinać. Jednak przyznam że opłacało się, kolumny nie są jeszcze wykończone ale stoją już w pokoju i prezentują się znakomicie.
    Załączniki:
    • Rozwiązania konstrukcyjne i wykończeniowe obudów. kolumna.JPG (112.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozwiązania konstrukcyjne i wykończeniowe obudów. Pochylenie.JPG (110.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1393207
    gdL
    Poziom 27  
    Błażej no właśnie, jakbyś mógł przygotować takie łopatologiczne wytłumaczenie, na przykład zrobienia, jakiegoś półokrągłego elementu z żywicy, byłoby super. Bo jak ktoś ma pierwszy raz zrobić, to ( widzę po sobie), nie bardzo wie od czego zacząć.

I jak wygląda ta kwestia z lakierem na błysk ? Tzn mówię o położeniu forniru i uzyskaniu połysku bez śladów pędzelka, albo faktury forniru, jakichś nierówności ? Lakier samochodowy ? Po prostu kupić i nałożyć i będzie ok ? Bo ja początkujący w tematach wykańczania obudów...

niszar Fajnie wyszło to pochylenie kolumny, objętość liczyłeś z pola graniastosłupa w podstawie z równoległobokiem (h) rozumiem, zreszą niewielkie odstępstwo od tego samego prostopadłościennego, w sumie nie za wielkie pochylenie.Ale jeszcze Cię czeka szpachlowanie i oklejanie :)) Już widać, że będzie super.
  • Pomocny post
    #14 1393222
    Błażej
    Najlepiej byłoby spytać w jakimś sklepie modelarskim. Lub poszukać w prasie/litereaturze. Można też popytać u blacharzy samochodowych. Oni stosują czasem matę szklaną (są nawet gotowe zestawy: mata+żywica) Na discovery była taka seria: jak zrobić własny samochód/motocykl/samolot/ufo*. Tam facet też coś robił z żywicy. I było widać o co chodzi.
    Po prostu przygotowujesz kopyto na wzór części, która ma powstać. Jeśli ważny jest wymiar zewętrzny, to robisz negatyw. Następnie wykładasz to matą szklaną (może się delikatnie rozsnuć, byle nie było jakiś wielkich nierówności i nasączasz to zywicą. Jak wyschnie dajesz drugą warstwę i nasączasz pilnując, by między warstwami nie powstały bąble z powietrzem. Czyności powtarzasz aż osiągniesz wymaganą grubość. Potem obrabiasz to jak tworzywo sztuczne (pamiętaj o zabezpieczeniu dróg oddechowych bo pył zawiera szkło).
    *niepotrzebne skreślić :)
  • #15 1393252
    niszar
    Poziom 15  
    Jeszcze sporo pracy zostało ;) z objętością troszke się nazmagałem, więcej mi zajeło liczenie objętości wewnętrznych wręg niż samej kolumny. Całość będzie stała na drewnianych cokołach, wysuniętych kilkanaście cm do tyłu aby wyrównać środek ciężkości. Oczywiście kolumny przymocowane na stałe do cokołów. Wykończone będą fornirem, Myśle że większe pochylenie wyglądało by dziwnie i bardzo zmiejszyła by się stabilność kolumny.

pozdrawiam
  • #16 1393786
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Pomysł gdL z kształtowaniem mdf'u wydaje mi się za bardzo pracochłonny. Lepsze wydaje mi się jego gięcie co po mistrzowsku zrobił IrekKo w "tanich monitorach na TVM-ach" (DIY).

Trochę zmienię temat - chciałbym podsunąć pomysł zrobienia naroży obudowy z drewnianych ćwierćwałków (rys.). Myślę, że przy użyciu listew np. dębowych i dobraniu odpowiedniego forniru na ścianki efekt byłby niezły, nawet gdyby listwy wystawały jakieś 2-3 mm od powierzchni ścianek.

Przytoczę tutaj też (nieskromnie) rozwiązanie "opatentowane" i opisane przeze mnie w temacie czarna skrzynka https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic271874.html. Chodzi o to, że wzmacniacz jest umieszczony w wydzielonej części obudowy, dzięki czemu dostęp do niego jest łatwy i wszystko widać "jak na dłoni".
    Rozwiązanie chyba warte uwagi w przypadku subwooferów aktywnych. Oczywiście elektronika może być umieszczona z boku suba.

I jeszcze pytanko do niszara - ile kosztował Cię ten mdf, bo w jednym z marketów m² "szesnastki" kosztuje 38 zł?
    Załączniki:
    • Rozwiązania konstrukcyjne i wykończeniowe obudów. ćwierćwałki.JPG (3.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1394083
    gdL
    Poziom 27  
    Cytat:
    Trochę zmienię temat - chciałbym podsunąć pomysł zrobienia naroży obudowy z drewnianych ćwierćwałków (rys.). Myślę, że przy użyciu listew np. dębowych i dobraniu odpowiedniego forniru na ścianki efekt byłby niezły, nawet gdyby listwy wystawały jakieś 2-3 mm od powierzchni ścianek.

Nawet fajny pomysł z tymi ćwiercwałkami. Łatwo można zmiękczyć wizualnie przednią ściankę. Co do zrobienia silnie zaokrąglonego łuku o małej średnicy, to ciężko użyć klejonki kilku płyt w jedną, bo po prostu się połamią. Na lekko zaokrąglone boki za to w sam raz.

:arrow: A dlaczego miałyby wystawać od powierzchni ścianek ?

Te monitorki na TVMach wyglądają super, i właśnie taki smaczek w rodzaju zaokrąglonych ścianek nadaje im własnej duszy. I o takich pomysłach właśnie mówię.

A co do wzmacniacza oddzielnego od kolumny, to zgadzam się. Ja tak właśnie lubię. Potem coś się popsuje i nie ma się jak dostać. Ja generalnie preferuję wzmacniacz w oddzielnej obudowie...
  • #19 1394235
    Passat_EQ
    Poziom 22  
    Jezusie!!
    Dość pracochłonna!!??
    Musze powiedzieć ze jest to coś pięknego!!
    Ale nie wiem czy odwazyłbym sie na takie poswiecenie!
    Najpierw trzeba by poszukać dobrego sprawnego sposobu na wykonanie tego taśmowo bo inaczej to ja dziekuje..
  • #20 1394275
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Koleś nie wycinał tego ręcznie, użył wyrzynarki CNC...
  • #21 1396659
    zeberko
    Poziom 32  
    Super temacik, super rozwiązania ale trza może by jakiś :) mod przerzucił temat do działu DIY i chlapnął klejem po nim, by był na górze i co jakiś czas posprzątał z postów takich jak mój, by zostały posty które są sednem tego topiku.
    Super ta kolumna z tych "wręg: ;)
  • #22 1396758
    nekri
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    mi też się bardzo podoba wygląd zaokrąglonych przodów po bokach (ćwiercwałki) tyle że ja bym to zrobił troszeczke inaczej... a mianowicie..

konstrukcja jak zwykle z MDF.. na przednią ścianke dać jeszcze jedną płyte MDF (przy okazji wyfrezowanie) a rogi bym uzupełnił już gotową listewką w kształcie cwierć walca (te co wykańcza się progi do paneli podłogowych) i o średnice ani kształt martwić się nie musimy bo zawsze bedą równe...
    Załączniki:
    • Rozwiązania konstrukcyjne i wykończeniowe obudów. bez tytułu.JPG (8.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #23 1400782
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Można i tak, chociaż podfrezowań to nie ułatwia.

Propozycja zeberko niezła pod warunkiem,że nie powstanie tu chaos taki jak np. ogłoszeniu "Szukasz porady na temat głośników, subwooferów? Zajrzyj!".

Warto obejrzeć też inne rozwiązania ze strony wskazanej przez J. S.: http://mywebpages.comcast.net/kidder/Audio/audio.htm , http://mywebpages.comcast.net/kidder/Audio/Events/DIY_Texas_2001/DIYTX01.htm i http://mywebpages.comcast.net/kidder/Audio/Events/DIY_Texas_2002/DIYTX02.htm

Na Elektrodzie też mamy kilka podobnych tematów:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277130.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic147185.html - fornir
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic274157.html - lakier
  • #24 1422453
    niszar
    Poziom 15  
    piórko, troszke zaniedbałem ale odpowiadam teraz. za MDF 19mm płaciłem 40 albo 42zł razem z przycięciem w OBI. Wewnątrz są jeszcze wklejone płyty z wiórówki, przód 18mm boki, tył góra dół 12mm. i do tego wręgi.Razem wyszło około 200 zł za płyty.
  • #25 1439351
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!
    Piszę tutaj bo temat mi się bardzo podoba... jestem w trakcie tworzenia kolumny niskotonowej.
    Szukając czegoś na temat Peerless'a znalazłem interesujacą duńską stronę http://www.q-sound.dk/hifi-hoejtalere/inspiration/inspirations_siden.htm
    Co sądzicie? Co się Wam najbardziej podoba?
    Jak macie to podawajcie jakieś inne propozycje. Ukłony dla gdL za rozpoczęcie tego tematu!
    PS. nie wiecie czasami jaką mase wykorzystuje się do czegoś takiego?
  • #26 1439548
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    jak dla mnie to tzw "bondo" czyli szpachlówka do samochodów
  • #27 1440295
    Spritzer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wszyscy chyba widzieli te skrzynki ....
    http://mywebpages.comcast.net/kidder/Audio/TransLam/translam_alpha.htm
    I fajny pomysł nie znam lepszego rozwiązania na taką konstrukcje. Nie wiem czy to wypali ale chce zrobić takie tylko że mniejsze monitorki
    I teraz pytanie z czego? W płycie MDF lekko się będzie wycinać.. Albo sklejka? Bo wiórowa chyba odpada i do tego jakiś dobry klej by się przydał coś w stylu wikol wystarczy? A i płyta chyba najlepiej że by jak najgrubsza była bo będzie mniej warstw.. Co o tym myślicie ?

2 linki do stron gdzie naprawdę jest masę projektów i wykończeń itp. itd.. Jest co oglądać :]
    http://www.audiodiycentral.com/jpo-diy.shtml
    http://www.members.aol.com/_ht_a/pjay99site/linksdiy.html
    kilka linków nie działa ale i tak jest spox

A o to kilka z nich :]
    http://www3.ocn.ne.jp/~hanbei/eng-how-2.html na dole jest nawigacja pomiędzy poszczególnymi etapami budowy <nie wnikam w sens zastosowania takiego rozwiązania :D:P>
    http://tokyo.cool.ne.jp/pomme2/spiral.htm
    http://www.royaldevice.com/custom3.htm
    http://www.atatan.com/~s-ito/sp/makizou.html
    http://www.ariel.club.tip.nl/
    http://www.audiodiskussion.de/
    Zresztą zobaczcie sami .. Trochę chyba namieszałem ale to nic ;)
    <Trzeba troche poszperać>
  • #28 1440398
    Błażej
    Właśnie o takie wykańczanie obudów, jak w poście mariush'ka, mi chodziło gdy pisałem o zastosowaniu żywic, mat szklanych i innej chemii.
    Spritzer: zmartwię cię: mdf jest twardym materiałem do cięcia i bez maszyny (w tym przypadku frezarki CNC) bym się na cięcie nie porywał. W tym przypadku autor zastosował sklejkę, która po wyrównaniu i polakierowaniu dała przepiękną fakturę. W przypadku mdfu trzeba by jeszcze kolumnę okleić fornirem, co mogłoby być trudne przy takich krzywiznach.
  • #29 1440624
    tatoturbo
    Poziom 12  
    tak na marginesie to moja konstrukcja
    www.tatoturbo.webpark.pl

tak wygladal:

a teraz tak

takie konstrukcje robi sie tylko na :
    DIYaudio.pl !!! ;)
  • #30 1441046
    gdL
    Poziom 27  
    Jak mniej - więcej wykonałeś formę ? Całą ręcznie, podłożyłeś pierścień i resztę "dolepiłeś" ? Byłoby fajnie, cobyś opisał krok po kroku co i jak zrobić, bo ta technika ma, z tego co widać, duże możliwości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji i wykończenia obudów głośnikowych DIY, ze szczególnym naciskiem na estetykę i nietypowe kształty, które podnoszą atrakcyjność wizualną zestawów. Proponowane rozwiązania obejmują zaokrąglanie ścianek, np. tylnej ścianki inspirowanej kolumnami B&W Nautilus, oraz pochylanie przedniej ścianki o kilka stopni dla efektu lekkości. Techniki formowania łuków obejmują gięcie cienkich płyt pilśniowych (3-4 mm) na formach, klejenie warstw sklejki (np. 2,2 mm) do uzyskania odpowiedniej grubości, a także wykorzystanie rur plastikowych do kanalizacji jako formy. Wykonanie cylindrycznych tub wymaga precyzyjnego docinania i klejenia warstw, często z użyciem form wycinanych CNC.

W zakresie materiałów i wykończenia omawiano zastosowanie żywic epoksydowych i mat szklanych do tworzenia błyszczących, kontrastujących elementów dekoracyjnych, z uwzględnieniem konieczności wykonania form (kopyt) i wielowarstwowego nakładania żywicy. Żywica może rezonować, dlatego konstrukcje z MDF i sklejki są preferowane dla lepszej akustyki. Proponowano także użycie ćwierćwałków drewnianych do zaokrąglania naroży obudów, co nadaje im miękkości wizualnej.

W kwestii montażu i maskowania łączeń dyskutowano o frezowaniu wpustów na wkręty, stosowaniu kołków drewnianych i szpachlówek do drewna, a także o unikaniu widocznych śrub przez odpowiednie wykończenie powierzchni. Koszty materiałów, takich jak MDF 19 mm, podano na poziomie około 40 zł/m². Wskazano liczne źródła inspiracji i projektów DIY, w tym strony internetowe i fora tematyczne.

Podsumowując, kluczowe aspekty to: nietypowe kształty obudów (zaokrąglenia, pochylenia, tuby), materiały konstrukcyjne (MDF, sklejka, pilśniowa płyta, żywice epoksydowe), techniki formowania i klejenia, wykończenia powierzchni (fornir, lakier samochodowy, szpachlówki), oraz sposoby maskowania elementów łączeniowych dla estetyki i funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA