Witam, jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej z Automatyki i Robotyki. Praca dotyczy sterowania oraz wizualizacji wybranego procesu przemysłowego z użyciem sterownika PLC oraz serwera OPC. Pracę mogę wykonać jako symulacje.
Moje pytanie jest następujące, czy takie połączenie całości systemu ma szansę działać (komunikować się):
Do dyspozycji mam cztery komputery, na każdym zainstaluję kolejno:
1. Serwer OPC (inat albo kepserver, do testów powinny wystarczyć).
2. PLC Professional ze zintegrowanym PLCsim. PLC odpowiada głównie za regulację PID modelu procesu w Matlabie (simulink).
3. WinCC jako oprogramowanie SCADA do wizualizacji procesu, nastaw.
4. Matlab z dodatkiem OPC toolbox i modelem rzeczywistym (uwzględniającym zakłócenia) wybranego procesu w simulinku.
Całość oczywiście powinna komunikować się za pośrednictwem serwera OPC, komputery spięte poprzez switch ethernetowy.
Opis jest dość ogólny, dlatego proszę o uwagi jeśli coś nieprecyzyjnie/ niewystarczająco opisałem.
Proszę o opinie. Pozdrawiam.
Moje pytanie jest następujące, czy takie połączenie całości systemu ma szansę działać (komunikować się):
Do dyspozycji mam cztery komputery, na każdym zainstaluję kolejno:
1. Serwer OPC (inat albo kepserver, do testów powinny wystarczyć).
2. PLC Professional ze zintegrowanym PLCsim. PLC odpowiada głównie za regulację PID modelu procesu w Matlabie (simulink).
3. WinCC jako oprogramowanie SCADA do wizualizacji procesu, nastaw.
4. Matlab z dodatkiem OPC toolbox i modelem rzeczywistym (uwzględniającym zakłócenia) wybranego procesu w simulinku.
Całość oczywiście powinna komunikować się za pośrednictwem serwera OPC, komputery spięte poprzez switch ethernetowy.
Opis jest dość ogólny, dlatego proszę o uwagi jeśli coś nieprecyzyjnie/ niewystarczająco opisałem.
Proszę o opinie. Pozdrawiam.