logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI

dementor76 06 Sty 2016 12:15 8151 27
  • Trzy lata temu zbudowałem zestaw do nauki programowania sterowników PLC :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2702734.html
    Po jakimś czasie wszedłem w posiadanie zestawu startowego S7 1500 , więc postanowiłem walizkę rozbudować.Poprzedni zestaw został rozmontowany i przeniesiony do nowej walizki aluminiowej .Dodatkowo zamontowane zostały :
    sterownik PLC S7 1500 ,
    panel HMI Simatic KTP 400 mono ,
    enkoder absolutny jednoobrotowy z interfejsem PROFIBUS ,
    przemysłowy switch ethernetowy PHOENIX CONTACT

Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI Walizka PLC S7 300 , S7 1500 , HMI

Wszystkie elementy zostały zamocowane na chassis zrobionych ze sklejki szalunkowej 12 mm wyciętej pod wymiar walizki .
    Sterownik są ze sobą połączone na dwa sposoby tj. standardowe połączenia elektryczne między wyjściami i wejściami , oraz po sieci ethernetowej .Podobnie falownik może być sterowany standardowymi wejściami lub po profibusie.
    Takie warianty połączeń umożliwiają wykonywanie ćwiczeń dostosowanych do stopnia zaawansowania programisty (od prostych sterowań do zaawansowanej komunikacji między sterownikami).
    Całość umożliwia przeprowadzenie praktycznych ćwiczeń z programowania PLC i HMI ograniczonych jedynie wyobraźnią i wiedzą programującego , (np. jeden sterownik może być symulatorem jakiejś wymyślonej maszyny , a drugi może nią sterować).
    Chętnie odpowiem na wszelkie pytania komentarze i sugestie.

Połączenia między urządzeniami są przedstawione w pliku excell znajdującym się w załączniku.
    Załączniki:
    • połaczenia elektryczne .xls (136 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    dementor76
    Poziom 13  
    Specjalizuje się w: lasery, robotyka
    dementor76 napisał 68 postów o ocenie 59, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście zawiercie , dąbrowa górnicza. Jest z nami od 2007 roku.
  • #2 15306363
    Tomekddd
    Poziom 23  
    Ocena: 35
    Włożenie gotowych sterowników w skrzynkę to faktycznie DIY pełną gębą...

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 15306573
    lelum0
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Moim zdaniem jest OK. Autor przewidział wiele możliwości, przemyślał schemat połączeń, umożliwiając wiele możliwości ćwiczeń. Sam chciałbym trafić na taką skrzyneczkę w czasach technikum.
  • #4 15306599
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Tomekddd napisał:
    Nie wiesz co mówisz kolego. Zdaje się, że Ty nawet nie wiesz co to PLC.
  • #5 15306893
    maveric.pl
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Chłopaki nie kłócić się. DIY to nie koniecznie budowanie czegoś z drobnicy aby zadziałało ale również zbudowanie z gotowych elementów lub przebudowanie gotowca. "Zrób To SAM"!! w tym zamysł. Krytykować łatwo, pochwalić już nie?

Jak dla mnie pomysł przemyślany, tak jak wsponiał kolega Lelum0.
  • #6 15307657
    Tomekddd
    Poziom 23  
    Freddy napisał:
    Tomekddd napisał:

Zdziwiłbyś się :) skończyłem automatyke i robotyke a sterowniki PLC to podstawa. Nie chce mi się robić tutaj wykładu ale takie DIY to się robiło na zajęciach z nudów i to żadne osiągnięcie.
  • #7 15307860
    Krop
    Poziom 17  
    To ile z nudów takich zestawów zrobiłeś i ilu ludzi na nich teraz się uczy ?
  • #8 15308117
    dementor76
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Tomekddd napisał:
    Freddy napisał:
    Tomekddd napisał:

Zdziwiłbyś się :) skończyłem automatyke i robotyke a sterowniki PLC to podstawa. Nie chce mi się robić tutaj wykładu ale takie DIY to się robiło na zajęciach z nudów i to żadne osiągnięcie.

Widzę Panowie że dyskusja zmierza w złym kierunku , a kolega Tomekddd wstał dziś lewą nogą , swoją drogą ciekawe jak były robione te zestawy na uczelni skoro chyba nie było wtedy S7 1500 , a znając realia naszych uczelni z dostępem do sprzętu to jest kiepsko , a jeżeli już coś tam pokazali to pewnie po łebkach , także skończyć automatykę to nic nie znaczy (znam ludzi po automatyce którzy zielonego pojęcia nie mają o PLC). A jak byśmy kolegę poprosili o zestawienie komunikacji po TCP tych dwóch sterowników to ile czasu by mu to zajęło ?
  • #9 15309178
    mirase609
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Piękna zabawka, schludnie wykonana, niestety nie miałem okazji się z taką spotkać na studiach. 5/5 !
  • #10 15309366
    Freddy
    Poziom 43  
    Tomekddd napisał:
    Freddy napisał:
    Tomekddd napisał:

No a zachowujesz się, jakbyś ją dopiero zaczynał i nie miał pojęcia o niczym. Kiedy ją skończyłeś, w którym roku?
  • #11 15310171
    Tomekddd
    Poziom 23  
    Dwa lata temu. Nie mówię że nie było z tym roboty tylko że to podstawa podstaw i wpakowanie wszystkiego w walizkę plus podstawowa konfiguracja to żadna wielka sztuka. W ramach zajęć dostawało się HMI + RX3i/S7-1200 + peryferia i trzeba było uruchomić.
    Jak ktoś chce sobie ułatwić robotę to odpala TIA Portal i większość konfiguracji ma załatwioną automatycznie. DIY to by było gdyby autor coś pod ten sterownik podłączył i oprogramował, a tu tylko wrzucił pare fotek i wszystko.
    Moje zdanie znacie i nie chce mi się tutaj z nikim sprzeczać więc koniec dyskusji.
  • #12 15310221
    Freddy
    Poziom 43  
    Tomekddd napisał:
    Dwa lata temu.

No to ciekawe jak mogłeś mieć styczność z S7-1500, skoro został on zaprezentowany jako nowość "Podczas targów SPS Drives, jakie odbyły się w 27-29.11 2012 w Norymberdze" :D.
  • #13 15310555
    Tomekddd
    Poziom 23  
    Ja widzę że oprócz PLC to Cię też czytać nie nauczyli... Napisałem jak byk S7-1200.

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.9. Nie obrażaj drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #14 15310582
    Freddy
    Poziom 43  
    Post #6
    Tomekddd napisał:
    Zdziwiłbyś się skończyłem automatyke i robotyke a sterowniki PLC to podstawa. Nie chce mi się robić tutaj wykładu ale takie DIY to się robiło na zajęciach z nudów i to żadne osiągnięcie.

Pisałeś to po poście autora a S7-1500, dopiero parę postów niżej, jak autor zwrócił Ci uwagę, że S7-1500 nie było wtedy, to raczyłeś napisać o S7-1200.
    Dopiero jak zapytałem kiedy studiowałeś, to w następnym poście napisałeś, że miałeś do czynienia z S7-1200.
    Nie odwraczaj więc kota ogonem.
    Tomekddd napisał:
    to Cię też czytać nie nauczyli

Takie odzywki to do siebie i nie kpij sobie, bo ja sobie tego nie życzę!
  • #15 15310604
    mirase609
    Poziom 12  
    Pomijając terminy prezentacji sterowników i rozwiązanie zagadki o tym czego uczył się Tomekddd a czego nie umie (bądź umie) Freddy, to spotkałem się na elektrodzie z konstrukcjami o wiele mniej skomplikowanymi od prezentowanej. Poza tym stworzenie programu wewnątrz tej walizki będzie tak samo bezużyteczne jak zrobienie samej walizki. Walizka jest do prezentacji, a jej konstrukcja i wykorzystanie różnych elementów i interfejsów pozwala na rozwiązanie - przetestowanie wielu problemów z komunikacją i konfiguracją. Do tego zrobiona dokumentacja... Tym samym podtrzymałbym opinię, że jednak jest to DIY i to całkiem ciekawe.
  • #16 15310627
    Freddy
    Poziom 43  
    mirase609 napisał:
    Do tego zrobiona dokumentacja... Tym samym podtrzymałbym opinię, że jednak jest to DIY i to całkiem ciekawe.
    Takie samo jest moje zdanie.
    Projekt zrobiony jest bardzo starannie. Autor ciągle rozbudowuje swoją walizkę. Tak Trzymać.
  • #17 15310662
    wodzinek212
    Poziom 13  
    Ocena: 291
    Ogólnie to trochę lipa:)
    Szczególnie, że zarówno do S7-300, 1200, 1500 jak i HMI czy RT jest symulator jeśli ktoś chciał by zweryfikować poprawność działania jakiejś nowej funkcji. Ale przynajmniej pendrive będzie;)
  • #18 15310699
    lelum0
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Kontaktu ze sprzętem nie zastąpi żaden symulator. Dla uczniów taka walizeczka jest milion razy bardziej atrakcyjna, niż zabawa z samym softem. Poza tym falownika i silnika nie zasymulujesz, a już na pewno nie tak łatwo.
  • #19 15310807
    mirase609
    Poziom 12  
    Symulator to symulator a sprzęt to sprzęt, w końcu egzamin na prawo jazdy (i wiele innych) zdajemy prawdziwym samochodem a nie na symulatorze.
  • #20 15310943
    dementor76
    Poziom 13  
    wodzinek212 napisał:
    Szczególnie, że zarówno do S7-300, 1200, 1500 jak i HMI czy RT jest symulator jeśli ktoś chciał by zweryfikować poprawność działania jakiejś nowej funkcji. Ale przynajmniej pendrive będzie;)

Gwoli wyjaśnień :
    - oczywiście że mam napisane programy pod walizkę, po to ją zbudowałem (różne aplikacje z wykorzystaniem wszystkich elementów zestawu - zresztą w poście ze starszej wersji jest prezentacja działania programu do pozycjonowania napędu ) ,
    - za jakiś czas jak skończę jeden z projektów z S7 1500 to umieszczę tu również filmik z jego działania,
    - na symulatorze nie da się zasymulować wszystkiego np.karty szybkiego licznika ,albo komunikacji między PLC , zresztą najlepsza nauka jest na prawdziwym sprzęcie bo z tymi symulatorami to jest różnie - pamiętam jak kiedyś nie działały mi timery IEC w blokach FB , a po wgraniu tego samego programu do rzeczywistego sterownika było OK .
  • #21 15311008
    wodzinek212
    Poziom 13  
    Ocena: 291
    A w przypadku falownika to co tam symulować 3 słowa wejściowe i 3 wyjściowe? Dobry przykład z prawem jazdy:) tylko że można wyróżnić 3 stany:
    1) Praca na symulatorze
    2) Siedzenie w samochodzie na parkingu
    3) Jazda po ulicy
    Walizka to 2 i takie rozwiązanie nie gwarantuje zdobycia umiejętności do kierowania samochodem. Dlatego też wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi sprawdzamy nieznane wcześniej funkcje na symulatorze a jeśli działają to do programu głównego i na maszynę.
  • #22 15311009
    Freddy
    Poziom 43  
    wodzinek212 napisał:
    ...
    jest symulator jeśli ktoś chciał by zweryfikować poprawność
    No cóż, lipą jest tak trochę Twój post, kolego :).
    Widać, że chyba nigdy nie miałeś do czynienia z PLC, bądź miałeś, ale baaardzo mało.

Jajka na twardo jak chcesz ugotować, też robisz to na symulatorze?
    Egzamin na prawo jazdy zdajesz też na symulatorze?
  • #23 15311514
    dementor76
    Poziom 13  
    wodzinek212 napisał:
    A w przypadku falownika to co tam symulować 3 słowa wejściowe i 3 wyjściowe? Dobry przykład z prawem jazdy:) tylko że można wyróżnić 3 stany:
    1) Praca na symulatorze
    2) Siedzenie w samochodzie na parkingu
    3) Jazda po ulicy
    Walizka to 2 i takie rozwiązanie nie gwarantuje zdobycia umiejętności do kierowania samochodem. Dlatego też wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi sprawdzamy nieznane wcześniej funkcje na symulatorze a jeśli działają to do programu głównego i na maszynę.

Jeżeli Pan tak uważa to proszę napisać program SAFETY na sterownik FAIL-SAFE i spróbować go przetestować na symulatorze ?
  • #25 15311936
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    W definicji DIY zmieści się nawet jeśli zbudujesz walizkę, a w niej baterię wyłącznik i żarówkę na podstawce. By testować działanie obwodu elektrycznego.
    A to czy wykorzystasz gotowe elementy, czy sam wykonasz baterię, wyłącznik, czy żarówkę, to zależy tylko od ciebie.
    Złożenie wzmacniacza na lampach jest łatwiejsze i mniej wymagające niż ta walizka, a co chwilę wpada na DIY 5W monstrum na lampach/trafach z telewizora.

Ogółem śmieszny jest hejt na pomysł autora.
    Zestawy rozwojowe zawsze były i będą przydatną rzeczą.

W Logo! też myślałem że tak łatwo w symulację zrobię i śmig.
    A tu zdziwienie że w symulatorze śmiga, a na urządzeniu nie.
    Więc mam jedną sztukę jako taki poligon, zawsze mogę sobie testy porobić, wpiąć nawet w docelowe miejsce, jak wszystko ok, to kupuje się nowy kontroler i działa.
  • #26 15312503
    dementor76
    Poziom 13  
    VaM VampirE napisał:

W Logo! też myślałem że tak łatwo w symulację zrobię i śmig.
    A tu zdziwienie że w symulatorze śmiga, a na urządzeniu nie.
    Więc mam jedną sztukę jako taki poligon, zawsze mogę sobie testy porobić, wpiąć nawet w docelowe miejsce, jak wszystko ok, to kupuje się nowy kontroler i działa.

Potwierdzam , też miałem takie sytuacje z LOGO :D
  • #27 15312536
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    Przynajmniej mi daleko do hejtu.
    Owszem, to kawal pracy i tego nie neguję.
    Ale to jak rozłożenie narzędzi przez czymś znacznie większym...
    Ale walizka ładna :-)
  • #28 15949179
    gnomoos
    Poziom 1  
    Mnie osobiście się podoba. Sam pracuję nad takim ustrojstwem. Na ten czas mam HMI i 1200 zakupiony z pakietem wraz z TIA i mam sterowanie przetwornikiem firmy SEW z dołączonym silnikiem i "krańcówkami" i wiem doskonale jak nie jest łatwo to zmieścić w plecaku. Niech specjaliści od ciętej mowy zamieszczą zdjęcia swoich dokonań w swoich cierpkich postach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy zestawu do nauki programowania sterowników PLC, w tym dodania sterownika S7 1500, panelu HMI Simatic KTP 400 mono, enkodera absolutnego oraz switcha ethernetowego PHOENIX CONTACT. Uczestnicy wymieniają się opiniami na temat koncepcji DIY, podkreślając, że projekt jest przemyślany i umożliwia różnorodne ćwiczenia. Krytyka dotyczy głównie poziomu trudności oraz wartości edukacyjnej zestawu, z argumentami na rzecz praktycznego doświadczenia w porównaniu do symulacji. Wspomniano również o znaczeniu rzeczywistego sprzętu w nauce automatyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA