logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyrząd do wykrywania kabli w ścianach - jakie opinie?

keseszel 07 Mar 2024 07:24 2493 13
  • #1 20993696
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Witam.
    Kupiłem przed do wykrywania przewodów w ścianach. Przyrząd z Lidla. Porządnie zbudowany, ale widzę, że tak niezbyt porządnie działa. Chyba trzeba wyedukować się by go używać. Generalnie wszędzie jest napięcie.
    Wodząc przyrządem po ścianie praktycznie cały czas napięcie w mieszkaniu. Dopiero odsuwając go trochę od ściany coś zaczyna wskazywać. Raczej każdy metalowy przedmiot wskazuje napięcie. Jak oceniacie wiarygodność?

Detektor przewodów Parkside na drewnianym blacie
  • #2 20993846
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Lepszy byłby Fazer 777 - ma regulację czułości.
  • #3 20993880
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 235
    Fazer 777 jest w miarę ok, jednak też przekłamuje i przewody w bruzdach i pod tynkiem ciężko znaleźć.
    Za 30 zł nie można za wiele oczekiwać.
    Nawet taki za 200 nie spełnia do końca swojej funkcji:
    https://allegro.pl/oferta/wykrywacz-przewodow...grnrv4DonP6yXq0Ah6sBoJJH6k9Nqk0BoCSiUQAvD_BwE

Bosch GMS120 daje radę jak dla mnie, jednak cena to nie 30 zł.
  • #4 20993945
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 868
    Te czujniki wykrywają raczej obecność 50 Hz i co najwyżej mierzą natęzenie pola - pośrednio wskazująć trase przewodów.
  • #5 20994002
    m fox
    Poziom 27  
    Fazer 777 działa także przy prądzie stałym więc raczej nie na częstotliwość. Właśnie sprawdziłem :)

Pole rozchodzi się po metalowych konstrukcjach więc dlatego działa na połowie ściany , zwłaszcza żelbetonowej.

U mnie "świeci" cała metalowa szafka na warsztacie :)
  • #6 20994064
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 868
    Kiedyś używałem Fazera, ale nie miałem okazji sprawdzić dla napięć stałych - pytanie co w takim razie wykrywa?
    Na pewno pole od instalacji.
  • #8 20994242
    keseszel
    Poziom 26  
    Phasera 777 też mam. Ten lidlowy kupiłem z ciekawości i dla porównania.

Zauważyłem w obu, że ważny jest kąt pod jakim trzymam dany przyrząd. Ważna też jest odległość. I nie ma czegoś takiego, że zaraz po kupnie jesteśmy "specjalistami wysokiej klasy" w obsłudze tego sprzętu. Wymaga praktyki.
  • #9 20994269
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Ja mam jeszcze jakieś Frinsi, ostatnio się przydało przy wierceniu w ścianach, ale to też droższe niż 30zł.
    m fox napisał:
    Na 100% wykrywa pole magnetyczne. Działa przy zbliżeniu do zwykłego magnesu przyklejonego do tablicy.

Przyłożyłem 777 do magnesów trzymających lampkę led i nie wykrywa. Być może u Ciebie ważna była tablica? Żeby to wykrywało stałe pole magnetyczne musiałoby mieć czujnik halla.
    Co do napięcia stałego, to niby jak dotykam luźno stojących akumulatorów to brzęczy, ale jak dotknę wielu innych metalowych rzeczy niepodłączonych do gniazda czy innej rury to też brzęczy.
    Na moje metalowe przedmioty zbierają 50Hz z otoczenia jak anteny i stąd taki efekt.
  • #10 20994293
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    keseszel napisał:
    Jak oceniacie wiarygodność?

Bardzo nisko. "Przyrządy" pomiarowe tej marki to jeden z największych chłamów na rynku.
    Miałem do czynienia z kilkoma takimi wyrobami, i z tym modelem także.
    Nie polecę nikomu tych produktów z czystym sumieniem.

Powiem tylko, że jak testowałem jeden z ich przyrządów, w porównaniu do certyfikowanego i skalibrowanego miernika, Parkside oszukiwał na 30-60% wartości mierzonej na różnych zakresach. To nawet nie spełniało norm "wskaźnika", o "przyrządzie pomiarowym" nie mówiąc.

Jeżeli faktycznie chcesz mieć taki przyrząd, to wybierz sprawdzony i markowy sprzęt uznanego producenta. Nie chodzi o cenę przyrządu, ale o to, że taki o niskiej jakości, może skłonić cię do zniszczenia ściany w nieodpowiednim miejscu, co będzie i kosztowne i pracochłonne w naprawach, albo oszuka cię pod kątem obecności przewodu i będziesz wiercił w nieodpowiednim miejscu. Co też przełoży się na dodatkowe koszty i niepotrzebną pracę.
  • #11 20995147
    m fox
    Poziom 27  
    jarekgol napisał:
    Przyłożyłem 777 do magnesów trzymających lampkę led i nie wykrywa.

Przyłożyłem do magnesu takiego od głośnika samochodowego i nie działa. Kiedy magnes przyczepiłem do blachy stalowej 20cm x 20cm zaczyna reagować.
    Przyłożyłem do baterii od wkrętarki - nie działa. jednak jak włączę wkrętarkę to reaguje.
    Faktem jest iż to zabawka. Służy mi raczej do lokalizacji przerwanych przewodów. Jako przyrząd mierniczy nie powinien mieć racji bytu.
  • #12 20995200
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Mam UNI-T zakupionego na stronie elektrody. Jak dla mnie daje radę przy poszukiwaniu przewodów.
    Posiadam Parksida, który kiedyś doprowadził mnie do szału bo pokazywał mi napięcie na całej ścianie. Co później okazało się, że siał telewizor za ścianą.
    Od czasu do czasu pożyczam od kolegi Boscha, któremu bardziej ufam.
    Długopisowy wykrywacz napięcia UNI-T z czerwoną obudową i przyciskami na boku. Dwa detektory Parkside Multi-Sensor z baterią Grundig 9V. Opakowanie wielofunkcyjnego detektora Bosch GMS 120.
  • #14 20996353
    keseszel
    Poziom 26  
    Ja bym zaryzykował, bo wiertarka w moich dłoniach przyciąga kable w ścianie. Podobnie jak wkręty i gwoździe wbijane w ścianę.
    Zainteresowało mnie zdanie o skalowaniu tych przyrządów. Raczej wątpię. Tu ważna jest odległość od ściany, kąt trzymania przyrządu, kierunek ostrza. To tak na szybko zauważyłem.
    Co do siania po ścianach - widać wtedy jak zanieczyszczone jest nasze środowisko falami elektromagnetycznymi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z przyrządami do wykrywania kabli w ścianach, w tym z modelem zakupionym w Lidlu. Wiele osób zauważa, że urządzenia, takie jak Fazer 777, Bosch GMS120 oraz Parkside, mają ograniczenia w dokładności wykrywania przewodów, często wskazując napięcie w całej ścianie lub reagując na metalowe przedmioty. Wskazują na potrzebę praktyki w obsłudze tych narzędzi oraz na różnice w czułości w zależności od kąta i odległości od ściany. Użytkownicy podkreślają, że tańsze modele mogą być mniej wiarygodne, co może prowadzić do kosztownych błędów przy wierceniu. Wskazują również na znaczenie jakości sprzętu, sugerując wybór sprawdzonych marek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA