logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hasło w laptopie ibm T30. Który eeprom trzeba odczytać?

bartekwww 09 Mar 2005 09:08 5013 10
REKLAMA
  • #1 1299613
    bartekwww
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Który eeprom czeba odczytać 24rf08 czy 93c46 odczytałem 24rf08 i plik ptraktowłem programem cmospwd otrzymałem przerobiony plik po wgraniu go do pamięci laptop pyta o hasło proszę o porade może zle użyłem programu cmospwd niebardzo się w nim łapie w zalonczniku podaje obydwa pliki prosze o sprawdzenie.
    Załączniki:
    • T30.rar (313 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • t30przerobiony.rar (328 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1299703
    _DooM
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    witam
    na pliku nie przerobionym wykonaj polecenie:

cmospwd /d /l <>nazwa pliku.bin>
    haslo zaczyna sie od offsetu 330h
  • #3 1299795
    bartekwww
    Poziom 11  
    niestety nie pomogło jak dokładnie wpisac ta komende w dosie czy za literką 'l' ma być jakiś ukośnik lub kropka przepraszam za takie pytania ale dos dlamnie to wielki problem
  • REKLAMA
  • #4 1299841
    _DooM
    Poziom 17  
    haslo to: KPBIOS
    sam wciagnolem niemusisz juz nic robic tylko jak pororsi o haslo to wystarczy to wpisac
  • REKLAMA
  • #5 1300097
    bartekwww
    Poziom 11  
    niestety ale nadal klapa ale to chyba moja wina przez przypadek dałem nie ten plik już poprawiłem teraz orginalny jest jako zaloncznik t30 a i zapomniałem dodać że laptop wyświetla dwa błedy
    error 0271 check date and time stening
    error 0176 system security the system has been tampered with
    prosze bardzo o pomoc !!

Dodano po 5 [godziny] 8 [minuty]:

czy ktoś wie co oznaczaja te błendy pierwszy napewno zą date i godzine a drugi i co z tym fantem zrobić proszę o popmoc!!!
  • #6 1301531
    _DooM
    Poziom 17  
    mam pytanie czy te bledy wystepowaly przed zaladowaniem do kosci wersji "obrobionej"
    0176 chyba oznacza bledy crc zobacz w serwisowce jaki dokladnie
    co do hasla to powinno dzialac sprawdzalem pozniej na nowym pliku jest takie samo
  • #7 1301590
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Error 176 nie ma NIC wspólnego z CRC. Oznacza, że manipulowano z zabezpieczeniami systemu. Tylko tyle.
  • REKLAMA
  • #8 1302213
    bartekwww
    Poziom 11  
    error ten występował już wcześniej przed ingerencją w eprom hasło nadal nie działa ma ktoś jakiś pomysł ??
  • #9 4723783
    thmd
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam!
    Mam identyczny problem w moim Thinkpadzie X31. Przy starcie pojawiają się dwa komunikaty błędów:
    error 0271 check date and time stening
    error 0176 system security the system has been tampered with
    Potem laptop grzecznie prosi o hasło.
    Odczytałem 24rf08, potraktowałem go programikiem cmospwd, na wszelki wypadek jeszcze IBM Pass i oba programiki wykazują że w eepromie hasła nie ma. Oczywiście samo naciśnięcie entera przy wpisywaniu hasła nic nie daje, laptop traktuje to jako nieudaną próbę.
    Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? A może udało się komuś rozwiązać podobny problem?
    Pozdrawiam!
  • #11 4724197
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 889
    thmd napisał:

A może udało się komuś rozwiązać podobny problem?

Mi udalo sie rowiazac wszystkie powyzsze problemy .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic528987.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem odczytu i modyfikacji hasła BIOS w laptopie IBM ThinkPad T30. Użytkownik próbował odczytać pamięć EEPROM 24rf08 i 93c46, stosując program cmospwd, jednak po wgraniu zmodyfikowanego pliku laptop nadal wymagał hasła. Pojawiły się błędy systemowe: 0271 (sprawdzenie daty i czasu) oraz 0176 (system security tampered), które wskazują na ingerencję w zabezpieczenia systemu. Komenda cmospwd /d /l powinna umożliwić odczyt hasła z offsetu 0x330, jednak użytkownik miał trudności z jej poprawnym użyciem. Hasło domyślne podane w dyskusji to "KPBIOS", które jednak nie rozwiązało problemu. Błąd 0176 nie jest związany z CRC, lecz z naruszeniem zabezpieczeń systemu. Podobne problemy zgłaszano także dla modelu ThinkPad X31, gdzie odczyt EEPROM 24rf08 i analiza programami cmospwd oraz IBM Pass nie wykazały obecności hasła, a wpisanie pustego hasła nie przynosiło efektu. Wskazano na konieczność dalszej analizy i odwołano do innych wątków na forum, gdzie użytkownicy opisali rozwiązania problemów z zabezpieczeniami BIOS w laptopach IBM ThinkPad.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA