logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tryb pełnego ekranu VGA. Lewy brzeg jest obcinany.

Doctor78 10 Mar 2005 16:04 2431 7
REKLAMA
  • #1 1303531
    Doctor78
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z trybem pełnego ekranu w MS Dos. tzn ekran jest rozciągnięty i obcina lewy brzeg. Dzieje sie tak również przy starcie biosa. W Win jest ok. Miał może ktoś podobny problem? Może to jest wina karty graficznej, czy mozliwe jest by sie zrąbała?
  • REKLAMA
  • #2 1303578
    itey
    Poziom 12  
    A jesteś pewien, że to nie jest wina złego ustawienia monitora? Jaki masz monitor?
  • REKLAMA
  • #3 1303972
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Jeżeli tak było od zawsze to możesz wyregulować to na monitorze [menu OSD]. Jeżeli zaś dzieje się tak od nie dawna, to prostu wyciąg kartę graf. włóż do innego kompa, jeżeli wszystko jest ok to wina leży po stronie monitora, jeżeli jest tak jak było wcześniej to karta jest do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 1304310
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    to jest typowy problem sterownika jak na moje i odświerzania
  • REKLAMA
  • #5 1304318
    Slawkoa
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Zgadzam się z kolegą. Najprawdopodobniej jest to kwesta ustawienia odświeżania, w DOS'ie może byuć poprostu za małe.
  • #6 1304620
    Doctor78
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Na bank to nie wina monitora. a co do sterów to z tego co wiem to sterowniki dzialaja pod windą a przy starcie kompa tez sie tak dzieje a wtedy sterowniki nie mają na to wpływu. Wiec chyba to bedzie wadliwa karta garficzna. Pozdr
  • #7 1304765
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Doctor78 - czyli przez OSD sie nie da ustawic poprawnie obrazu? Bo zdaje mi sie nie napisales tego.
  • #8 1305021
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jak sie da ustawic przez potencjometry albo przez OSD obraz to ustaw żeby sie poprawnie wyświetlał w DOSie.
    Potem spróbuj poszukać strerów do monitora i karty.
    Ja miałem taki przypadek ze starym monitorem ARX. Jednak w moim przypadku dopiero pomogło zainstalowanie programu PowerStrip (do podkrecania grafik) i na pewnycvh czestotliwosciach było dobrze, ale Windows nie udostępniał opcji odswierzania tego co właśnie było poprawne (56Hz)

http://www.idg.pl/ftp/pobierz/pc/2833.html

Jesli sie nie orientujesz w temacie to niee używaj opcji zaawansowanych bo mozesz cos popier.... ee zepsuć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na obcinaniu lewego brzegu obrazu w trybie pełnoekranowym VGA podczas pracy w MS-DOS oraz na ekranie startowym BIOS-u, podczas gdy w systemie Windows obraz jest poprawny. Dyskusja wskazuje na kilka możliwych przyczyn: niewłaściwe ustawienia monitora (np. regulacja obrazu przez menu OSD lub potencjometry), problemy z kartą graficzną lub jej sterownikami, a także niewłaściwe parametry odświeżania ekranu w DOS-ie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie i regulację obrazu bezpośrednio na monitorze, testowanie karty graficznej w innym komputerze, a także instalację narzędzi do zarządzania częstotliwością odświeżania, takich jak PowerStrip. Zwrócono uwagę, że sterowniki działają tylko pod Windows, więc problem pojawiający się już przy starcie komputera raczej wyklucza ich wpływ i może wskazywać na uszkodzenie sprzętowe karty graficznej. W jednym przypadku pomocne okazało się ustawienie odświeżania na 56 Hz, co wymagało użycia specjalistycznego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA