logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz - Komputer nie chce odpalić, prawdopodobnie wina zasilacza

Dendi17 18 Sie 2013 17:46 1575 8
REKLAMA
  • #1 12641063
    Dendi17
    Poziom 2  
    Witam wszystkich! Mam pewien problem. Otóż mój komputer nie chce się włączyć, tak jakby nie był podpięty do prądu. Z jakieś pół roku temu wymieniłem płytę główną, procesor i kartę graficzną na nowe. Wszystko ładnie działało, oprócz portów USB (na starej płycie było podobnie, czasami coś się na chwile wyłączyło itd.). Gdy podłączałem kamerkę internetową komputer nie chciał odpalić (taka sama sytuacja jak mam obecnie). Musiałem dopiero włączyć komputer, a następnie podpiąć owe urządzenie. Wszystko śmigało, więc jakoś się nie przejmowałem. Czasami zapominałem wyjąć kabel kamerki na noc, lecz rano powtarzałem wcześniej opisaną czynność i wszystko działało - do pewnego razu. Gdy raz rano odpiąłem kabel i chciałem odpalić komputer to niestety klapa. Nic go nie rusza. Podejrzewam, że problem tkwi właśnie w zasilaczu, który nie wiem jak pociągnął mój sprzęt, a kilka lat już ma. Dodam, że w zasilaczu płynie prąd (kopie), lecz wiatraczek się nie kręci, a kamerka na laptopie działa jak należy.

Karta graficzna: GeForce 550GTX Ti
    Płyta główna: AsRock P67 Pro3
    Procesor: Intel Core I3-2100
    Zasilacz: ModeCom FEEL III-400ATX
    RAM: 4GB

Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12641078
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3522
    Wymień ten pseudozasilacz na coś normalnego.
  • REKLAMA
  • #3 12641085
    Dendi17
    Poziom 2  
    Ale jest jakaś możliwość, że to mogła płyta paść?
  • REKLAMA
  • #4 12641106
    Kasek21
    Poziom 43  
    Dendi17 napisał:
    Ale jest jakaś możliwość, że to mogła płyta paść?

Tak.

Posiadasz miernik aby wykonać podstawowe pomiary zasilacza/portów USB?
  • #5 12642505
    Dendi17
    Poziom 2  
    Troszkę kicha. Włożyłem starą płytę ze starym procesorem i odpaliło. Coś musi być z płytą główną, bo zasilacz na pewno działa (przynajmniej na swoje możliwości). Niestety nie mam miernika.
  • REKLAMA
  • #7 12644246
    Dendi17
    Poziom 2  
    No będzie trzeba kupić nowy. Teraz będę musiał posprawdzać tylko czy nic innego się nie zepsuło. Jest jakąś szansa naprawy płyty, jeśli padła przez zasilacz?
  • #8 12644336
    DrPc_Lublin
    Poziom 2  
    Jedyną opłacalną możliwością naprawy płyty jest wymiana kondensatorów, ale tylko w przypadku gdy są one spuchnięte
  • #9 12644699
    Kasek21
    Poziom 43  
    DrPc_Lublin napisał:
    Jedyną opłacalną możliwością naprawy płyty jest wymiana kondensatorów, ale tylko w przypadku gdy są one spuchnięte

Jest sporo serwisów, które zajmują się naprawą płyt głównych i w przypadku jeżeli nie ma gwarancji jak najbardziej opłaca się próba naprawy takiej płyty (diagnoza jest darmowa).

Kiedy ostatnio widziałeś płytę z kondensatorami solid, które są spuchnięte?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie włącza się, co sugeruje awarię zasilacza. Po wymianie płyty głównej, procesora i karty graficznej, komputer działał, ale występowały problemy z portami USB. Po odłączeniu kamerki internetowej komputer przestał reagować. Użytkownik podejrzewa zasilacz, mimo że ten wydaje się działać, ponieważ prąd płynie, ale wentylator się nie kręci. Po przetestowaniu starej płyty, komputer uruchomił się, co wskazuje na możliwą awarię nowej płyty głównej. Użytkownicy sugerują wymianę zasilacza oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, które mogą być przyczyną problemu. W przypadku uszkodzenia płyty, naprawa może być opłacalna, zwłaszcza jeśli kondensatory są spuchnięte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA