logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować inkubator do jaj kurzych i przepiórczych z termostatu od pralki?

szczepan452 20 Sie 2013 17:05 3360 8
REKLAMA
  • #1 12648236
    szczepan452
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam mam pytanie czy za pomocą żarówek i termostatu od pralki zrobić inkubator do jaj kurzych i przepiórczych. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12648559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 12648604
    szczepan452
    Poziom 11  
    Jajek maksymalnie 20. A czy termostat od pralki się nada ???
  • REKLAMA
  • #4 12649581
    wycior01
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Jaki ten termostat i jaką temperaturę chcesz uzyskać ? Najlepszym wyjściem będzie zakup, lub samodzielne zrobienie termostatu. Kolejną sprawą jest to, czy potrzebujesz temperatury na stałym poziomie, czy też chciałbyś mieć możliwość regulacji ? (nie wiem, nie znam się na jajkach :) ) . Jeżeli jednak chciałbyś wykorzystać taki termostat, to trzeba by było zastanowić się nad sposobem jego połączenia - jeżeli wkleisz zdjęcie i opis, to możliwe, że dam(y) radę pomóc.
    Tutaj można nabyć sensowny termostat w niewygórowanej cenie http://www.sklep.monster.pl/REG-TEMP-ZDSM%284,45554,47154%29.aspx , a tutaj jego schemat i opis : http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1699.pdf
  • #5 12649842
    DENY2
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Termostat od pralki raczej się nie nadaje potrzebna jest histereza około 1*C.
    Musisz zapewnić mieszanie powietrza wewnątrz inkubatora i oczywiście odpowiednia wilgotność.
  • #6 12650608
    szczepan452
    Poziom 11  
    Jak zbudować inkubator do jaj kurzych i przepiórczych z termostatu od pralki? Wygląda on tak mam do niego polretło do rerelacji temperatury ale nie potrzebuje regulacji wystarczy żeby temperura utrzymywała się w 37°C-38°C.
  • #7 12650643
    wycior01
    Poziom 21  
    Termostat od pralki bym sobie darował, tanie termostaty (bimetal) można dostać w sklepach z elektroniką, pozostaje tylko pytanie, czy znajdziesz interesującą cię temperaturę, i jak z histerezą takiego wynalazku. Pozostaje również możliwość zbudowania sobie czegoś takiego jak we wcześniejszym podanym przeze mnie linku,[ http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1699.pdf ] koszt zamknie się w 15zł, a działał będzie o niebo lepiej.
  • REKLAMA
  • #8 12650734
    szczepan452
    Poziom 11  
    Posiadam jeszcze starą prostownicę do włosów jest w niej cyfrowy regulator temperatury czy to się nada.Jak się nie nada to kupię ten co doradzacie .
  • #9 12652143
    wycior01
    Poziom 21  
    Może pan wziąć jakikolwiek termostat, tylko pytanie, czy ma odpowiedni zakres regulacji temperatury, odpowiednią wydajność (czy można puścić bezpośrednio przez niego zasilanie żarówek), no i wreszcie jaka jest jego histereza ? . Schemat podany przeze mnie powinien jako-tako działać, jedynie zmienił bym tam potencjometr na wielo-obrotowy, by lepiej wyregulować temperaturę. Niestety nie mam informacji na temat histerezy, ale sądzę, że mieści się w normie :). Lepiej nie kupować całego układu wraz z płytką, ale same części - taniej wyjdzie, jak by co płytkę można kupić uniwersalną, albo zrobić samemu. Czujnik temperatury dać na kabelku i gotowe :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zbudowania inkubatora do jaj kurzych i przepiórczych z wykorzystaniem żarówek i termostatu od pralki. Odpowiedzi sugerują, że standardowy termostat od pralki może nie być odpowiedni ze względu na brak wymaganej histerezy oraz regulacji temperatury. Zaleca się użycie termostatów bimetalowych dostępnych w sklepach elektronicznych lub samodzielne zbudowanie termostatu, co może być tańszą i bardziej efektywną opcją. Istotne jest również zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza i wilgotności w inkubatorze. Użytkownik rozważa także użycie cyfrowego regulatora temperatury z prostownicy do włosów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA