logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kierunek prądu w przekaźniku bistabilnym 12V?

mamwi 21 Sie 2013 22:41 7815 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak prostym i tanim układem odwrócić kierunek prądu w cewce przekaźnika bistabilnego zasilanego z pojedynczego 12 V, żeby sterować go jednym włącznikiem impulsowym?

Przy pojedynczym zasilaniu 12 V potrzebujesz mostka H, bo tylko on pozwala odwrócić polaryzację na cewce przekaźnika [#12653575] Najprościej zrobić to na 4 tranzystorach, a stan przełączania wygenerować z przerzutnika lub małego mikrokontrolera; jako prostsze logiczne zamienniki padły też 4013 albo inne przerzutniki/liczniki z dołączonym driverem prądowym [#12655933] [#12656650] Trzeba też uwzględnić odfiltrowanie drgań styków przy zwykłym przycisku oraz zapewnić całkowite odłączenie prądu po impulsie [#12656650] Jeśli nie chcesz budować takiego układu, rozsądniejszy będzie zakup przekaźnika/rozwiązania przeznaczonego do sterowania impulsowego zamiast przerabiania zwykłego bistabilnego [#12657737]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 12653555
    mamwi
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam. Mam pytanie jak w temacie: chodzi mi mianowicie o to, że kupiłem sobie przekaźniki bistabilne 12V do sterownika własnego projektu, lecz tu wypełzł brak wiedzy. Gdzieś nie doczytałem opisu i przekaźnik rzeczywiście jest bistabilny, ale zmiana stanu styków odbywa się poprzez zmianę kierunku przepływu prądu w cewce. I tu jest zonk, bo sterowanie przekaźnikiem chciałem zrobić na włączniku impulsowym. Szkoda mi trochę kupować drugie przekaźniki, bo za te dałem 40 dychy. Czy jest jakiś prosty (i tani) układ zmieniający kierunek przepływu prądu? Zależy mi na tym, żeby nie pakować w panel sterujący dużej ilości prymitywnych włączników klawiszowych. Dzięki!
  • #2 12653560
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    A jaki to przekaźnik? Podaj oznaczenie
  • #3 12653575
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    A dysponujesz zasilaniem pojedynczym czy symetrycznym? Jesli to drugie to rozwiązanie jest banalne. Jesli zasilanie jest pojedyncze - potrzebujesz mostka H.
  • #4 12655802
    mamwi
    Poziom 13  
    Przekaźnik to SCHRACK PE014C12. Zasilanie to samochodowe 12V.
    Mostek H, poszukam co to jest :)

Dodano po 13 [minuty]:

Taaaa, zmontuję mostek H. Za cienki w uszach jestem.

Chyba jednak czeka mnie zakup drugich przekaźników.
    Chyba że zrobię sobie włącznik na CD 4027... Zwykły przekaźnik monostabilny kosztuje grosze, części do włącznika z 5 zeta, a na jednym układzie zrobię dwa włączniki

Skoro potrzebuję pięciu włączników, to trzeba mi trzy scalaki. Czy dobrze myślę?
    Dzięki pomocy wszechwiedzącej Elektrody płytki nauczyłem się wykonywać sam :)
  • #5 12655933
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 12656392
    mamwi
    Poziom 13  
    Nie nie, to nie jest schemat zmiany kierunku przeplywu pradu. To schemat wlacznika impulsowego z podtrzymaniem. Pierwszy impuls wlacza, drugi wylacza przekaznik. Mi chodzi o to, zeby nie montowac wlacznikow klawiszowych, bo to nieladne. A z tego co widzialem nie da sie zrobic mostka H na wlacznikach impulsowych. A przekaznik wlaczany i wylaczany impulsem kosztuje ze cztery dychy.
    Myslalem ze taki uklad zmieniajacy kierunek przeplywu pradu jest oparty na scalaku i sterowany impulsem, ale chyba zle myslalem.
  • #7 12656650
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 642
    Cytat:
    Myslalem ze taki uklad zmieniajacy kierunek przeplywu pradu jest oparty na scalaku i sterowany impulsem, ale chyba zle myslalem.

Nie wykluczone, że są takie specjalizowane układy scalone które realizują taką funkcjonalność (zawierają driver prądowy). Ja bym to zrobił oczywiście na tiny13 i 4 tranzystorach, ale zamiast procesora można użyć przerzutników 4013 albo podobnych, liczników (potrzebujemy liczyć do dwóch, niestety w wersji bez mikrokontrolera potrzebna też oprócz licznika logika do odmierzania czasu impulsów wyjściowych).
    Sygnał wyjściowy licznika/dzielnika trzeba pewnie wzmocnić tranzystorami tak jak sugerowali koledzy, z tym że ten mostek H powinien mieć opcje całkowitego odłączania prądu. A impuls wejściowy odpowiednio odfiltrować jeśli to ma być sterowane zwykłym guzikiem (debounce).
    Podsumowując najwygodniej i najszybciej zrobić to na małym mikrokontrolerze :)

Jaki pobór prądu ma cewka przekaźnika?
  • #8 12656780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12657737
    mamwi
    Poziom 13  
    Błędy są wynikiem pisania z telefonu - nie na polskich znaków.
    Co do układu zmieniającego kierunek przepływu prądu to widzę, że chyba nie ma czegoś prostego, dla laika. Potrafię odczytać prosty schemat i przełożyć go na układ, ale brak mi wiedzy elektronicznej do stworzenia czegoś trudniejszego.
    Chyba zostanę przy tym włączniku, którego schemat jest wyżej i kupię drugie przekaźniki. Zwykłe są tanie i nie będę napędzał niepotrzebnych kosztów.
    Dzięki za pomoc.
  • #10 12729864
    mamwi
    Poziom 13  
    Panowie, proszę o pomoc. Na podstawie układu włącznika opartego o CD 4027, czyli tego:

stworzyłem dwa włączniki na jednym układzie;

Jeżeli dobrze czytam oryginalny schemat, pierwszy impuls powinien włączyć układ, a drugi go wyłączyć. Wytrawiłem płytkę, wlutowałem wszystko i układ włącza się (mikrostykiem), dioda sygnalizacyjna LED zapala się, ale nie da się wyłączyć. Nie reaguje na impuls. Dopiero odcięcie zasilania resetuje układ.
    O co kamam? Na zielono mostki :)
  • #11 14336907
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Otwieram ponownie na prośbę autora.
  • #12 14337636
    mamwi
    Poziom 13  
    Odgrzeję trochę temat, bo nie daje mi to spokoju. Kolega bobeer zasugerował układ na tiny 13 i 4 tranzystorach, ale ja nie dam rady zmajstrować takiego układu, bo elektronika leży jak pijany żul. Ale przekaźniki - to już inna sprawa.
    Zmajstrowałem coś takiego - potrzebne mi to pompki płynu do spryskiwacza w samochodzie. Pompka pryska na przednią lub tylną szybę w zależności od kierunku obrotów silnika. Oryginalnie załatwia to moduł BSI, lecz u mnie połamały się przewody w przelotce do pokrywy bagażnika i w wyniku zwarcia coś padło w BSI, bo nie działa tylna wycieraczka i pryskanie do tyłu.
    Wycieraczkę załatwiłem na zewnętrznym przekaźniku, ale pompki nie mogę rozgryźć.
    Więc wymyśliłem powyższy układ, który teoretycznie miał zmienić kierunek prądu zasilającego silniczek i jednocześnie zabezpieczyć BSI przed zasileniem z "dupy strony". Ale coś jest nie tak. W miejsce silnika na obrazku podłączyłem dwie diody LED - pamiętając o kierunku przewodzenia - po zmianie kierunku przepływu prądu powinna zaświecić druga dioda
    Gdy podłączyłem układ do akumulatora, zapaliła się zielona dioda - tak ma być, przekaźniki nie aktywne. Po podaniu napięcia na przewód "impulsowy" zielona dioda zgasła, ale czerwona się nie zapaliła, cewki przekaźników wpadły w rezonans? (buczały) i jedna się usmażyła. Jedna cewka pobiera 0,03 A
    Pomóżcie proszę, bo nie mam zielonego pojęcia gdzie jest błąd
  • #13 14337978
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1487
    Jesteś pewien, że za spryskiwanie odpowiada BSI? O ile pamiętam to w starszych wozach, tam gdzie była zwyczajna manetka wycieraczek i spryskiwaczy to zasilanie i sterowanie spryskiwaczy szło bezpośrednio z manetki a wycieraczka zasilana jest przekaźnikiem w BSI. W nowszych wozach, tych z COMem, spryskiwacz szedł ze skrzynki na silniku (BSM).
  • #14 14338046
    mamwi
    Poziom 13  
    Chyba nie ma innego wyjścia. Do pompki dochodzą tylko dwa przewody, a tylny spryskiwacz i wycieraczka włączały się jednym ruchem (manetka od siebie), inaczej niż przednie. Ponadto silnik wycieraczek otrzymywał sygnał sterujący z BSI - znalazłem przewód i nie musiałem ciągnąć drugiego. Zasilanie na silniku po naprawie przewodów było ale nie było impulsu wyzwalającego. Siedziałem nad tym parę wieczorów, rozbierałem manetkę, nawet wymontowałem moduł BSI - w samochodzie z 98' wygląda jak płyta główna w komputerze. I to dwustronna. Nie ma śladów przypaleń, ale nawet jakby to i tak nic nie zrobię, wszystko w SMD.

Lewy układ działa, ale prawy już nie. O co chodzi?
    Przecież to ten sam układ tylko dodane dwa przekaźniki odcinające oryginalne sterowanie.
  • #15 14341610
    kybernetes
    Poziom 39  
    Wiesz ty co? Opisz problem tak, abym zrozumiał co tam chcesz zrobić a pewnie ja albo ktoś inny ci pomoże. Czyli - po kolei: jak działa układ teraz a jak ma działać po przeróbce, jakie masz sygnały wejściowe, jak się zmieniają, jak ty chcesz tym sterować i co chcesz uzyskać.
  • #16 14342611
    mamwi
    Poziom 13  
    Chodzi o układ zmieniający kierunek przepływu prądu. Potrzebne jest mi to do sterowania spryskiwaczem w samochodzie. Oryginalnie załatwia to moduł BSI, ale u mnie coś padło. Moduł zmienia kierunek przepływu prądu do silnika pompki i w ten sposób kieruje płyn na przednią lub tylną szybę. Spryskiwanie przedniej szyby działa, ale tylnej już nie.
    Na powyższym zdjeciu jest układ oparty na przekaźnikach, sterowanie +12V. Przy dwóch przekaźnikach układ działa (górna część zdjęcia), ale gdy dołożę dwa następne (zabezpieczenie BSI przed zasileniem napięciem "od tyłu") układ przestaje działać. Cewki przekaźników zaczynają buczeć, jedna się spaliła.
    Chodzi mi o łącznie cewek, są połączone równolegle, ale nie chcą działać. Może trzeba dodać kondensator, albo inaczej podłączyć, sam nie wiem.
  • #17 14342625
    kybernetes
    Poziom 39  
    Dalej nie wiadomo czy spryskiwanie tylnej szyby ma być załączane osobnym przełącznikiem.
  • #18 14343267
    mamwi
    Poziom 13  
    Tak, osobnym.
  • #19 14343744
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Przesyłam prosty układ zmiany kierunku obrotów silnika z 2 przekaźnikami którego używam do otwierania szyb w samochodzie.
    Załączniki:
    • Jak zmienić kierunek prądu w przekaźniku bistabilnym 12V? Prze____cznik_obrot__w_LP_001.jpg (130.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 14343791
    kybernetes
    Poziom 39  
    A to ja proponuję jeszcze prościej:

Edytuj
  • #21 14349018
    mamwi
    Poziom 13  
    Kybernetes, miałeś rację. Za spryskiwacz nie odpowiada BSI. Wyprułem kablotekę od manetki, BSI i pompki:
    - przełączanie przód-tył odbywa się na manetce (dwa dwupołożeniowe styki, na jednym (+) na drugim (-), włączane jednocześnie)
    - przewody z manetki nie dochodzą do BSI
    - po drodze od manetki do pompki jeden przewód zmienia kolor - gdzieś :?:
    - przy włączeniu przedniego spryskiwacza pojawia się na wyjściu +12V, a po włączeniu tylnego -0,85V
    I teraz tak:
    - przewód zasilany na manetce ze styku +12V dochodzi do pompki
    - przewód zasilany na manetce ze styku masowego zmienia kolor gdzieś po drodze
    Teraz w który się wpiąć, żeby czegoś nie usmażyć?? Coś nie bardzo dzisiaj idzie mi myślenie
  • #22 14349048
    L_M
    Poziom 32  
    Dobrze by było narysować schemat elektryczny z natury z uwzględnieniem przełącznika przód/tył oraz silnika pompki spryskiwacza.
  • #24 14349173
    L_M
    Poziom 32  
    Czyli rozumiem że na wyjściu masa/+12V po włączeniu włącznika szyby tylnej pojawia się masa a na drugim wyjściu masa nie zmienia się na +12V to w takim razie pomysł kolegi kybernetes załatwiłby sprawę .
  • #25 14351961
    mamwi
    Poziom 13  
    No i lipa. Wiedziałem że to będzie za proste. Pomysł kybernetes-a byłby super rozwiązaniem, ale jest jeden mały problem: BSI. Spryskiwacz jest spięty z wycieraczkami, a wycieraczki ze spryskiwaczem. Pomimo tego, że spryskiwaczem nie steruje BSI, to włączenie spryskiwacza uruchomi wycieraczki. Jak podłączyłem przekaźnik wg schematu kybernetes-a, to po włączeniu zadziałał spryskiwacz, ale :!: - włączyła się też przednia wycieraczka! Tak jak pisałem wcześniej, przy pryskaniu na tył musi być całkowite odcięcie obu przewodów, bo BSI zostanie zasilone "z tyłu". I wywoła to jakiś efekt.
    Przy klasycznej centralce przekaźnikowej pewnie nie byłoby takiego problemu, ale przy elektronice już jest.
    Co jeszcze :!: gdy podłączyłem miernik do przewodów zasilających spryskiwacz, pokazał +12V. Ale gdy masowy przewód z miernika podłączyłem bezpośrednio pod klemę (-) akumulatora - pokazało minus 12V :!: :!: :!:

I chyba znalazłem przyczynę, dlaczego usmażyło mi cewkę w przekaźniku z mojego schematu - złożyłem go na przekaźnikach do montażu powierzchniowego i prawdopodobnie było coś nie tak z diodą. Po zmontowaniu na przekaźnikach samochodowych (NVF4-2C-Z30a) układ zadziałał! Te przekaźniki muszą mieć diody w sobie, bo na obudowie jest określona polaryzacja podłączenia cewki. Tak że połączę swój projekt tak jak ma być, jako silnik wstawię LED-y, żeby było widać efekt i zobaczymy.
  • #26 14352142
    L_M
    Poziom 32  
    mamwi napisał:
    Te przekaźniki muszą mieć diody w sobie, bo na obudowie jest określona polaryzacja podłączenia cewki
    Te przekaźniki nie mają żadnych diod a oznaczenia dotyczą przy jakim podłączeniu styk przekaźnika znajdzie się w pozycji set.Te przekaźniki są sterowane impulsem o czasie trwania nie mniejszym niż 20ms. Podaję rysunek prostego układu zmiany polaryzacji wykorzystującego że Umin.cewki to 9V.
    Ponieważ jest to prosty układ to proponuję zrobić próbę,a potem zdecydować co dalej.
    Załączniki:
    • Jak zmienić kierunek prądu w przekaźniku bistabilnym 12V? Przeka__nik__SCHRACK_PE014C12.jpg (104.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 14352314
    kybernetes
    Poziom 39  
    Jeżeli BSI załącza przednią wycieraczkę po podaniu plusa na pompkę tak by spryskiwało do tyłu to albo masz coś namotane w instalacji albo w zły kabelek się wpiąłeś. poniżej schemat przełącznika, u ciebie powinien być taki sam:

Odgałęzienia z 518 i 519 idą na BSI, 518 to plus na spryskiwanie tyłu, 519 to plus na spryskiwanie przodu, 526 to sygnał na BSI do załączenia wycieraczki tylnej, AH26 to plus po kluczyku, M005B to masa. Jak widzisz filozofii tu nie ma a poszczególne pozycje styków manetki są pokazane. Sprawdź najpierw czy manetka działa.
  • #28 14353785
    mamwi
    Poziom 13  
    mamwi napisał:
    - po drodze od manetki do pompki jeden przewód zmienia kolor - gdzieś :?:
    - przy włączeniu przedniego spryskiwacza pojawia się na wyjściu +12V, a po włączeniu tylnego -0,85V
    I teraz tak:
    - przewód zasilany na manetce ze styku +12V dochodzi do pompki
    - przewód zasilany na manetce ze styku masowego zmienia kolor gdzieś po drodze

Właśnie sprawdzałem manetkę. W położeniu "przedni spryskiwacz" jest 12V, a jak przełączę na tylny jest -0,85V, choć moim zdaniem powinno być -12V. Nic nie było grzebane przy przewodach, przecież wcześniej działało wszystko normalnie.
    A jak spróbowałem podłączyć się pod drugi przewód przy pompce to nic się nie działo. Spróbuję wieczorem jeszcze raz ją sprawdzić.
    Aha, był taki moment, że tylny spryskiwacz raz zadziałał, przy pierwszym naciśnięciu manetki, ale od razu zaczął zwalniać, tak jakby wyczerpywał mu się prąd i więcej się już nie odezwał. Silnik pompki jest dobry, wyciągałem go wcześniej i sprawdzałem na krótko, działa na dwie strony.
  • #29 14355253
    kybernetes
    Poziom 39  
    mamwi napisał:
    W położeniu "przedni spryskiwacz" jest 12V, a jak przełączę na tylny jest -0,85V, choć moim zdaniem powinno być -12V.

Jest dobrze, tak powinno być, w samochodzie nie ma napięcia -12V, jest tylko 12V (umowne) i 0V, czyli masa.
    mamwi napisał:
    A jak spróbowałem podłączyć się pod drugi przewód przy pompce to nic się nie działo.

Co znaczy "nic się nie działo"? Nie było napięcia przy manetce na 518 przy załączeniu spryskiwacza tylnego?
  • #30 14355598
    mamwi
    Poziom 13  
    Jeszcze raz, bo chyba namieszałem (+ i - to wskazanie miernika)
    1. Manetka
    - miernik podłączony do przewodów wychodzących z manetki (zasilających spryskiwacz):
    *pryskanie do przodu - wskazanie +12V
    *pryskanie do tyłu - wskazanie - 0,85V

2.Podłączenie przekaźnika w/g Twojego schematu (na przewodach przed pompką):
    - tak jak na schemacie - zadziałał spryskiwacz, włączyła się przednia wycieraczka
    - na drugim przewodzie - brak jakiejkolwiek reakcji

Teraz myślę że jest jasność :)
    I chyba widzę swój błąd. Czy przypadkiem przekaźnik nie powinien być włączony bezpośrednio za manetką? Ja włączyłem go na przewody w nadkolu, bezpośrednio przed pompką.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące zmiany kierunku prądu w przekaźniku bistabilnym 12V, który zakupił do swojego projektu. W odpowiedziach zasugerowano użycie mostka H, jednak użytkownik nie miał wystarczającej wiedzy, aby go zbudować. W trakcie dyskusji pojawiły się różne propozycje, w tym wykorzystanie przerzutników oraz układów scalonych, takich jak CD 4027. Użytkownik rozważał również zakup dodatkowych przekaźników monostabilnych. Ostatecznie, po wielu próbach i sugestiach, udało mu się naprawić problem z spryskiwaczem w samochodzie, który był związany z manetką, a nie z modułem BSI, jak wcześniej sądził.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA