logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada do 10MB - czy parametry linii wpływają na prędkość internetu?

Sobek007 03 Wrz 2013 12:11 11307 84
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Neostrada do 10 Mb/s synchronizuje się tylko około 2,5 Mb/s mimo dobrych parametrów linii?

Przy takich parametrach łącze powinno synchronizować się prawie na pełne 10 Mb/s, więc 2,5 Mb/s oznacza problem po drodze, a nie samą umowę [#12697774][#12701857] Najczęściej winny jest DLM/stabilizator, który obcina prędkość po wcześniejszych rozłączeniach lub błędach CRC, albo brak poprawnego ADSL2+ i zjazd na G.DMT [#12698102][#12727294][#12742126] Warto sprawdzić mikrofiltry, odpiąć wszystkie urządzenia z linii i testować sam router, a także podmienić modem/router na inny, bo uszkodzony filtr lub sprzęt może zaniżać synchronizację [#12697774][#12697847][#12727735] Jeśli po tych testach nic się nie zmienia, trzeba zgłosić sprawę operatorowi i poprosić o sprawdzenie portu / technika, bo problem może leżeć po stronie linii lub centrali [#12697930][#12701857][#12741428] W tym konkretnym wątku po naprawie linii i ustabilizowaniu połączenia synchro wróciło najpierw do 10240 kb/s, a potem wzrosło ponad 12000 kb/s [#12732635][#12808499]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 12697744
    Sobek007
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam czy przy takich parametrach internet nie powinien chodzić szybciej? Umowa Neostrada do 10MB.
  • REKLAMA
  • #2 12697764
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ostatnio mam podobny probelm. Max 11mbs, a sychronizuje na 4mbs, a przez ostatnie 4-5 lat miałem 7.5mbs. Sąsiąd obok na swojej lini wyciąga 11mbs.
    U mnie na lini słyszę trzaski i szumy jak odłącze wszystko z wyjątkiem telefonu. Sprawdź, odłączy wszystko z wyjątkiem aparatu, podnieś słuchawkę i czekaj na ton zgłoszenia, wybierz "1", to powiinno wyłączyć ton zgłoszenia, i posłuchaj.
  • Pomocny post
    #3 12697774
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 394
    Powinien - prawie okrągłe 10mbit/s. Z doświadczenia w Netii wiem, że robią coś takiego: niby celem poprawy stabilności łącza wprowadzają tzw. przeplot danych (interleave) oraz opóźnienia (2-16ms) i tak można nimi wymanewrować, że parametry połączenia będą dużo niższe, np. takie jak u Ciebie. Ja długo walczyłem z Netią, żeby mi zdjęli przeplot (łącze musi być stabilne) i wtedy internet działa na granicy możliwości miedzi.
    Inna sprawa: sprawdź czy linia nie jest zaszumiona oraz sprawdź mikrofiltry przy telefonach. Najlepiej do testów odłącz z sieci telefonicznej aparat z mikrofiltrem a pozostaw tylko sam router, bo czasem aparat wnosi zakłócenia.
    U Ciebie, jak widzę linia powinna być czysta, nie są generowane żadne błędy CRC.
  • REKLAMA
  • #4 12697809
    Sobek007
    Poziom 16  
    Przy podłączonym samym telefonie w słuchawce nie ma żadnego szumu. Przy podłączeniu razem z routerem są czasami delikatne trzaski.
  • #5 12697817
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Masz możliwość wpięcia innego routera ? Spróbuj na innym urządzeniu.
    Jak jest ze stabilnością parametrów ? Nie skaczą ?
  • #6 12697828
    Sobek007
    Poziom 16  
    Na routerze pentagram cerberus p6331-2 Parametry są praktycznie identyczne tylko tłumienie jest nie 8.5 na 5.5 tylko 10-13 na 8. Margin dla pobierania się zmienia zależy w jaki sposób podepnę filtry. Czy przy telefonie i przy faxie po jednym czy jeden na oba urządzenia. Zmienia się od 22 do 32.

Co się stanie jak w gniazdku głównym od telefonu zamieni się 2 kabelki? Pytanie czysto teoretyczne.

Co jaki czas "centrala" podnosi prędkość? Jeśli łącze jest niestabilne (był wymieniany odcinek kabla niedaleko mnie) tnie download piekielnie szybko ale podnieść coś nie bardzo chce. :cry:
  • #7 12697847
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Mikrofiltr stosujesz przy każdym urządzeniu jeśli są podłączone niezależnie od siebie do linii telefonicznej. Jeśli masz rozdzielacz i do niego podpinsz telefon i fax przez tym rozdzielaczem wystarczy jeden mikrofiltr. Im margines większy tym lepiej, a co za tym idzie powinna być wyższa synchronizacja.
  • #8 12697858
    Sobek007
    Poziom 16  
    Czyli bez większej różnicy gdzie są wpięte filtry?
  • #9 12697889
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Teoretycznie tak, ale jak sam piszesz maż różnicę ok. 10dB w zależności od wpięcia, więc wepnij tak żeby mieć wartość większą marginesu. Z tym że owe 10dB różnicy to trochę dużo.
  • #10 12697923
    Sobek007
    Poziom 16  
    Wszystko już wiem tylko dlaczego się tak nisko synchronizuje że jest raptem 2.5mb?
  • REKLAMA
  • #11 12697930
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Jeśli wymiana routera nie pomaga, odpięcie urządzeń nie powoduje zwiększenia prędkości synchronizacji proponuję zgłosić problem u dostawcy internetu.
  • #12 12697979
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Sobek007 napisał:
    Witam czy przy takich parametrach internet nie powinien chodzić szybciej? Umowa Neostrada do 10MB.

Witam
    Parametry masz bardzo dobre i 10Mb powinno śmigać bez zająknięcia ,nękaj dostawcę .
  • #13 12697983
    Sobek007
    Poziom 16  
    Zgłosiłem problem do neoZdrady. Konsultant poinformował mnie "jeśli problem jest po mojej stronie zostanę obciążony kosztami naprawy". Czyżby ludzie za często techników wzywali? W końcu skądś się wzięło 90 mln zgłoszeń awarii. :D
  • #14 12698002
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Sobek007 napisał:
    Konsultant poinformował mnie "jeśli problem jest po mojej stronie zostanę obciążony kosztami naprawy"

Standardowa formułka, mi to samo powidział. Dla pewności mam starego sagem800 i też sprawdzam przez zgłoszeniem uszkodzenia.
  • #15 12698008
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Sprawdzałeś dwoma różnymi routerami i wynik jest taki sam, więc raczej nie powinien być to problem po Twojej stronie. Ty użytkujesz to co jest za gniazdkami telefonicznymi, reszta należy do operatora. Trzeba było sprawdzić zachowanie routera na linii, bez żadnych innych urządzeń.
  • Pomocny post
    #16 12698018
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Sobek007 napisał:
    Zgłosiłem problem do neoZdrady. Konsultant poinformował mnie "jeśli problem jest po mojej stronie zostanę obciążony kosztami naprawy". Czyżby ludzie za często techników wzywali? W końcu skądś się wzięło 90 mln zgłoszeń awarii. :D

Niejednokrotnie składałem reklamację i przychodzili technicy którzy nie stwierdzali nieprawidłowości po stronie operatora i nigdy nie było mowy o obciążaniu mnie kosztami, moim zdaniem to na centrali zaniżają Ci przepustowość .Z tych parametrów wynika że do centrali masz bardzo blisko i parametry są extra.
    Wpisz tu swój nr. telefonu zobacz co ci pokaże
    https://www.orange.pl/prt/pl/order/process/?f...onParam=01&additionalParam=01&DEVRTLBOX12=ADD
    i zweryfikuj. Jeśli centrala ma obsługę VDSL to być może pokaże Ci nawet do 80Mb ,a do 40Mb na bank.
  • Pomocny post
    #17 12698102
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Andrzej Ch. napisał:
    Powinien - prawie okrągłe 10mbit/s.
    Powinno być 6.5 Mb/s bo jest G.DMT (może wcale nie było ADSL2+, a może DLM tak zmienił).

Sobek007 napisał:
    Witam czy przy takich parametrach internet nie powinien chodzić szybciej?
    Powinien, jakbyś wziął normalną prędkość, w takich przypadkach bierze się do 20 Mb/s licząc na blisko 20 (18-20). Jednak blisko do centrali nie oznacza braku uszkodzenia, więc DLM by sobie zszedł na blisko 10 Mb/s (no i by częściej rwało).

Sobek007 napisał:
    Margin dla pobierania się zmienia zależy w jaki sposób podepnę filtry. Czy przy telefonie i przy faxie po jednym czy jeden na oba urządzenia. Zmienia się od 22 do 32.
    Ile razy sprawdzałeś? Może po prostu skacze i to na pewno nie o 10 dB (z pewnością masz skoki SNR-u o 20-30 dB a może i więcej, bo twój SNR jest grubo ponad 50 dB). Taka zmiana wpięcia filtrów nie powinna tak zmieniać (a może po prostu wpinasz filtry w drugą stronę). Musisz zrobić dalsze testy.

Sobek007 napisał:
    Wszystko już wiem tylko dlaczego się tak nisko synchronizuje że jest raptem 2.5mb?
    DLM tak obciął ze względu na bardzo dużą niestabilność.

Sobek007 napisał:
    Konsultant poinformował mnie "jeśli problem jest po mojej stronie zostanę obciążony kosztami naprawy". Czyżby ludzie za często techników wzywali?
    Zgadza się, wzywają do byle bzdur, jak brak chęci czytania instrukcji i filtr wpięty w drugą stronę czy też nieumiejętność/brak chęci podpięcia Livebox-a, a nawet przeciążenia z winy wirusów. A jeśli dostaniesz karę to co? Przecież lepiej zapłacić 99 zł kary niż mieć taki internet, a przecież to może nie być twoja wina.
  • REKLAMA
  • #18 12698116
    Sobek007
    Poziom 16  
    Na zamówieniu pokazuje że dostępne 40Mb. Obniżają prędkość na centrali aby upchnąć więcej klientów? Nie tak dawno była modernizacja aby w ogóle było dostępne VDSL skądś te megabity muszą wziąć...
  • #19 12698404
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    A mi pokazuje, że nie można zweryfikować w tej chwili dostępnej prędkości. Proszą o złożenie zamówienia na usługę, wtedy zweryfikują.
  • #20 12698725
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Andrzej Ch. napisał:
    A mi pokazuje, że nie można zweryfikować w tej chwili dostępnej prędkości. Proszą o złożenie zamówienia na usługę, wtedy zweryfikują.

Sprawdzałem w tej chwili podając kilka różnych nr. znajomych i weryfikuje bez problemów.
  • #21 12699908
    miroix
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    tu - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2635871.html
    i tu - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2627703.html
    Nie Włączone ADSL2+
    tak na marginesie czy ludzie mają problemy z czytaniem i wpisaniem zapytania ,nie ma tygodnia z takim samym identycznym pytaniem .
    A co do tego nieszczęsnego DLM ,jeden człowiek narzekał psioczył i płakał że ma niestabilnie i że mu dlm za każdym razem obniża prędkość ale ten człek nawet nie zapytał nie zadzwonił aby dowiedzieć się co to jest i co robi i tak uw człek codziennie przez kilka miesięcy restartował router i dalej narzekał i o dziwo zakończył narzekanie jak się dowiedział że nieszczęsny DLM potrzebuje co najmniej tygodnia na stabilizację ( w praktyce 10 dni) że każde wyłączenie i restartowanie powoduje pracę DLM od nowa a w praktyce po kilkunastu restartach dziennie i wydurnianiu się ze zwykłym ADSL pewne jest to że DLM odczyta to jako niestabilność KROPKa
    NO i zapomniał bym DLM działa na ADSL2+ więc doradzanie stabilizacja i marudzenie że powinno być szybciej a nie jest że dużo obcina a do tego jeszcze że wielkie tłumienie i to wszystko przy zwykłym ADSL i zwalanie winy na DLM to już przesada.
  • #22 12700348
    Sobek007
    Poziom 16  
    ADSL2+ był na początku umowy przez 2 tygodnie. Przez ostatnie prawie 20 godzin przy włączonym ściąganiu przez noc pojawiły się 264 błędy CRC na wysyłaniu. Czyżby linia była gdzieś uszkodzona? Czy taka ilość błędów nie straszna?
  • #23 12701252
    miroix
    Poziom 20  
    Przełącz na sztywno na ADSL2+ zgłoś brak dostępu do netu neo 10 działą tylko na adsl2+ na zwyklym adsl nie wyciągniesz nic poza max 8 a najczęściej coś koło 6 więc jeśli miałeś adsl2+ to albo sam przełączyłeś bo nikt ci zdalnie ustawień na routerze nie przestawi albo błąd na lini i po przepięciu na G.DMT czyli zwykł adsl masz synnchro .Przy prawidłówym ustawieniu na adsl2+ i prawidłowym podłączeniu przez technika na centralce nie powinneś mieć synchronizacji na G.dmt a tylko wyłącznie na adsl2+ więc nie kombinuj tylko zgłoś po przełączeniu na stałe na adsl2+brak dostępu do neta i tyle ,przełączy cie technik na odpowiednie tory i po sprawie potem nie wyłączaj routera niech działa non stop ,nie prawdą jest że DLM zawsze zmniejsza predkość po tygodniu do dwóch bedziesz mieć stabilne łącze jeśli nie to reklamacjia WAŻNE DLM można restartowac w celu ponownej stabilizacji łącza jeśli jest taka potrzeba np .szkody po burzy zmiana routera itp wystarczy poprosić zwłaszcza że nie wiedziało się o braku stabilizacji i non stop restartowało itp. proszę.
  • #24 12701653
    Sobek007
    Poziom 16  
    Na obu moich routerach nie da się wymusić synchronizacji adsl2+ tzn. mogę ustawić w opcjach zamiast auto na adsl2+ jednak i tak zsynchronizuje się w g.dmt. Więc manewr ze zgłoszeniem braku internetu nie przejdzie :P Ciekawią mnie te błędy crc z tego co zaobserwowałem to pojawia się około 80 błędów przy odebraniu telefonu jednak nie zawsze. Internetu w tym czasie nie zrywa.
  • Pomocny post
    #25 12701857
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 327
    Tłumienność wskazuje, że mieszkasz bardzo blisko centrali. W ADSL2 powinni Ci się spinać na pełne 20Mb i w VDSL 80Mb. O ile jesteś wpięty w kartę ADSL2 to zadzwoń na party line i zgłoś im żeby CKU zresetowało Ci port. Stabilizator pewnie Ci zjechał do 2Mb z racji jakiś niestabilności lub dużej częstotliwości rozłączeń np. przez Ciebie i tak spiął i tak będzie trzymał.

ps. reset portu może wykonać tylko CKU, ten tzw. "reset portu" na info linii to nic innego jakbyś sam odłączył od prądu modem, tylko oni to zrobią po ich stronie i oni to nazywają resetem portu co wprowadzają ludzi w błąd, to nic nie da. Reset portu może zrobić tylko CKU i muszą być ku temu jakieś podstawy.
  • #26 12702035
    Sobek007
    Poziom 16  
    Do centrali mam około 900 metrów. CKU czyli ten tajemniczy dział zajmujący się ustalaniem prędkości neostrady? :D
  • #27 12702472
    miroix
    Poziom 20  
    Kolega emigrant dobrze ci radzi , nie możesz zsynchronizować na adsl2+ bo masz port nie przełączony więc zgłoś to i mają ci przełączyć jeśli masz umowe do 10 to ich obowiązek u ciebie ma działać ADSL2+ koniec kropka pan technik po zgłoszeniu przełączy bez problemu ,i twoje twierdzenie że nie przejdzie ,jesteś w błędzie ponieważ nie masz włączonej karty adsl2+więc nie ma możliwości połączenia z internetem i po raz enty powtarzam neo 10 działa tylko z ADSL2+ nie ma ADSL2+ nie masz netu a operator z powodu zapominalstwa jak mu przypomnisz czyli zgłoszenie musi przełączyć ,więc zadzwoń i poprostu powiedz że nie masz ADSL2+ i tyle,i dlatego pierwsza rada Przełącz w routerze na adsl2+ najwyżej nie będziesz mieć neta przez noc przynajmniej w mojej okolicy takie zgłoszenia załatwiane są bardzo szybko wieczorem zgłaszam a rano już jest pan technik nie tłumacz się że chodzi ale wolno jak byś wysilił się na jeden telefon i jedno zgłoszenie to już byś to wiedział.Powodzenia.
  • #28 12710947
    Sobek007
    Poziom 16  
    Dzwoniłem zgłaszałem mówiłem o resecie w CKU o modulacji adsl2+. Jedynie można usłysześ "wszystko jest zgodnie z umową" i "zgłoszenie zostało przyjęte zrealizujemy je do 48h" oczywiście po 48 godzinach nic się nie zmienia. Mają tak bardzo wyje**** na wszystko że nie chce się wierzyć.
  • #29 12711321
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 327
    Wszystko się zgadza bo masz "DO" 10Mb, więc jakbyś miał 1Mb to też jest w ramach umowy i oni nie muszą ruszyć dupy z niczym. Tylko z ich strony nie ładnie za takie zagrania. Nawet osiągalne synchro masz na 12Mb, więc idealny bandwidth na througput 10Mb. To samo upload byś miał pełne 1Mb, ale jest warunek musisz być w ADSL2+.

Coś mi tu się nie podoba. Jak wymusisz ADSL2+ a karta tego nie obsługuje to w ogóle się nie zsynchronizuje. Jak karta obsługuje każdą modulację i wymusisz adsl2+ to musi się spiąć w adsl2+ nawet jakby miało co 10 sekund zrywać synchronizację. U Ciebie warunki są na 20Mb w adsl i 80Mb w VDSL. Warunki są tak perfekcyjne, że co byś nie wziął to zawsze powinny być najwyższe wartości synchro.

Jeżeli to nie problem zamów neo 20Mb lub 40Mb w VDSL, na wyższe opcje można przechodzić w każdej chwili bez czekania do końca umowy. Przy 20Mb wideałka chyba są od 10Mb wzwyż, więc wtedy będzie inna sytuacja. Najlepiej VDSL bo cena vdsla 40Mb jest taka sama jak adsl 20Mb.

ps. co to za modem? może testowo podmień na inny? pożycz na chwilę od kogoś. Najlepiej taki gdzie można wymusić modulację, nie każdy modem to umie lub via CLI trzeba.
  • #30 12711335
    miroix
    Poziom 20  
    Czy przestawiłeś u siebie na routerze na stałe na ADSL2+ ? pewnie nie widząc po wstawce .
    masz mieć u siebie ustawione na sztywno i dalej zgłaszać brak dostępu i braku ADSL2+ , w momencie zgłoszenia masz tak mieć ustawione i czekać jak ci technik przełączy .
    trafiłeś na niekompętnego pracownika infolini i to się zdarza to tylko najczęściej ludzie z łapanki
    lub miałeś dostęp do netu w momencie zgłoszenia czyli zwykły adsl a potem pan technik widząc że masz dostep nie przełączył ale to było by dziwne
    reasumując poprostu włączyłeś adsl zwykły i czekałeś na cud a przy zgłoszeniu nażekałeś na niską prędkość
    Podsumujmy masz przełączyć na sztywno na ADSL2+ kropka
    Masz zgłosić brak dostepu do netu i brak synchronizacji ADSL2+
    Masz nie kombinować i nie tłumaczyc tłumaczyć że na zwykłym ADSL neta masz ,nie prosić o żaden reset ciebie to nie obchodzi po przełączeniu na ADSL2+ i tak wystartuje DLM ty sie nie znasz ty poprostu nie masz internetu i synchro na ADSL2+
    Masz uzyskać numer zgłoszenia z zaznaczeniem wizyty technika i tyle

Nie kombinować :sm31: nie tłumaczyć 8-) muszą przełączyć internet neo 10 działa tylko na ADSL2+

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące prędkości internetu w usłudze Neostrada do 10MB, wskazując na niską synchronizację linii. W odpowiedziach poruszono kwestie związane z parametrami linii, takimi jak tłumienie i margines sygnału/szum, które wpływają na prędkość. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie mikrofiltrów, podłączenie routera bez dodatkowych urządzeń oraz ewentualną wymianę routera na model lepszej jakości. Wskazano również na możliwość obniżenia prędkości przez operatora w przypadku niestabilności łącza. Po interwencji techników i wymianie kabli, prędkość użytkownika wzrosła do 10MB, co potwierdziło poprawę stabilności łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA