Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zelmer meteor 1600W typ 1117.0 - silnik nie rusza, znikające napięcie

Jagus1989 03 Wrz 2013 14:52 1251 3
  • #1 03 Wrz 2013 14:52
    Jagus1989
    Poziom 9  

    Witam wszystkich
    Mam następujący problem:
    Posiadam odkurzacz jak w tytule i ostatnio przestał działać. Rozkręciłem go i jak się okazało jeżeli przełącznik jest w pozycji "OFF" napięcie jest wszędzie, a silnik nie pracuje, natomiast po włączeniu odkurzacza napięcie znika.
    Przy okazji rozkręcania wymienione zostały szczotki bo już były dość mocno wyeksploatowane.
    Czy ma ktoś pomysł co mogło paść?
    czy to może być triak? w tym modelu jest to BTB16-600BW
    Proszę o odpowiedzi.
    Pozdrawiam:)

    0 3
  • #2 03 Wrz 2013 15:04
    egon42
    Poziom 37  

    Jagus1989 napisał:
    Posiadam odkurzacz jak w tytule i ostatnio przestał działać. Rozkręciłem go i jak się okazało jeżeli przełącznik jest w pozycji "OFF" napięcie jest wszędzie, a silnik nie pracuje, natomiast po włączeniu odkurzacza napięcie znik
    Czym kolega mierzy to napięcie może neonówką? to neonówka do tego się nie nadaje trzeba pomiary robić miernikiem.

    0
  • #3 03 Wrz 2013 15:08
    Jagus1989
    Poziom 9  

    no na szybko sprawdzałem neonówką właśnie. Na jakieś szczególne miejsca zwrócić uwagę?

    0
  • #4 03 Wrz 2013 17:13
    egon42
    Poziom 37  

    Trzeba mieć miernik napięcia i zrobić pomiary od wtyczki odkurzacza po silnik.

    0