logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Meteor 1117.6 - brak reakcji, co sprawdzić w obudowie i lampce?

egons 03 Lut 2006 12:20 3752 8
REKLAMA
  • #1 2253107
    egons
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam!
    Sąsiadka przyniosła mi taki odkurzacz abym do niego zajrzał bo po ostatmim odkurzaniu przestał działać.
    Rozebrałem odkurzacz (filtr był zakurzony jakby z rok był nie czyszczony) ale żadnego zapachu spalenizny ani innych objawów zewnętrznych, nie działa i tyle. Sprawdziłem przewód zasilający, sprawdziłem włącznik, napięcie dochodzi do odkurzacza i przez włącznik też.U góry w obudowie jest jakby mała lampka do której dochadzą dwa przewody i wężyk może tam coś nie gra. Czy ktoś wie jak to działe i jaką spełnia funkcję? A jeśli to nie to to proszę o inne sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2253375
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Zostaw w spokoju podciśnieniowy sygnalizator pełnego worka (to ta lampka) - działa na zasadzie zwykłego wyłącznika zasilanego podciśnieniem przez wężyk. To akurat nie ma wpływu na pracę silnika. Sprawdź sam silnik - czy szczotki nie są zawieszone, czy mają odpowiednią długość, czy filtr przeciwzakłóceniowy nie jest uszkodzony, itd. A z drugiej strony, to jeśli nie masz odpoweidnich kwalifikacji, to może lepiej ten odkurzacz zanieść do jakiegoś serwisu? Chyba ta sąsiadka młoda jakaś? :)
  • REKLAMA
  • #3 2253526
    egons
    Poziom 15  
    Skąd wiesz, żę nie mam odpowiednich kwalifikacji??? Nietaktem jest oceniać ludzi po kilku słowach napisanych na forum czy tu każdy pisze jestem inżynierem elektrykiem itp i mam problem, chyba nie.
    A co do odkurzacza to szczotki także sprawdziłem już po napisaniu postu, i są ok sprawdze jeszcze filtr i zobaczymy.
    Dziękuję za pomocną dłoń bez słów krytyki i ironizmu.
  • #4 2253820
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Oceniam po podejściu i tym, co napisałeś. To nie ironia tylko troska o bezpieczeństwo Twoje i sąsiadki. Widziałem już niejedno urządzenie "naprawiane" przez ludzi, którzy chcieli dobrze ale im nie wyszło i uwierz mi, że ani im ani urządzeniu nie wyszło to na dobre. A sama obecność na tym forum jako osoby zadającej tak sformułowane pytanie jest wypowiedzią o kwalifikacjach. Nie miałem zamiaru nikogo urazić, sprawdź, czy wirnik i stojan mają przejście, pomierz rezystancję uzwojeń (taka sama) i napisz o efektach.
  • REKLAMA
  • #5 2255527
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    A według mnie na 99% wina leży po stronie zasilania.Należy sprawdzić ciągłość kabla zasilania:
    -sprawdzić omomierzem przejścia na żyłach kabla i jeśli ich nie będzie obetnij przewód zasilania(skróć) ok.10cm od strony zwijacza, zarób końcówki i podepnij spowrotem.Przerwa może być także na wtyczce sieciowej.
    -jeśli przewód jest o.k. to mogą być uszkodzone styki zwijacza kabla.Jeśli tak to najlepiej pomiń go i podłącz kabel "na krótko" bez zwijacza.
    Pozdrawiam.
  • #6 2255749
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Ten model niema zwijacza :) przynajmniej tak mi sie zdaje, ale zaczalbym od przewodu zasilania czy obie zyly maja przejscie
  • REKLAMA
  • #7 2256539
    egons
    Poziom 15  
    Witam ponownie!
    jak już wcześniej napisałem przewód sprawdziłem i jest ok, a ten model faktycznie nie ma zwijacza (to tak w ramach informacji), kupiłem nowy filtr podmienie go i zobaczymy, jeśli nic to nie zmieni to oczywiście za waszą poradą pomierze rezystancję.
  • #8 2256931
    Łukasz B
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Powitać
    Weź omomierz i sprawdzaj pokolei : czy masz przejście na silniku ( tam gdzie jest wpięty filtr p/z) powinno być okolo 6 omów potem sprawdź na wyjści z filtra , wyłącznik i kabel. Nie sprawdzaj neonówką one oszukują.Możesz jeszcze podpiąć omomierz do wtyczki( jeden bolec) i sprawdzać idąc za kablami, gdzieś powinna być przerwa. Stawiam na kabel.
  • #9 2257698
    egons
    Poziom 15  
    Dziękuje wszystkim za porady okazało się jednak że po wymianie filtra przeciwzakłóceniowego odkurzacz działa.
    Przy okazji rozbierania odkurzacza zrobiłem fotki może się komuś przydadzą jak pierwszy raz będzie się zabierał do niego.Wrzuce je pod tym adresem bo z tąd też po części dowiedziałem się jak się do tego zabrać: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic159455.html
    Temat uważm za zamkniety.

Podsumowanie tematu

✨ Odkurzacz Zelmer Meteor 1117.6 przestał działać po ostatnim użyciu. Po rozebraniu urządzenia i sprawdzeniu przewodu zasilającego oraz włącznika, napięcie dochodzi do odkurzacza, lecz silnik nie pracuje. W obudowie znajduje się podciśnieniowy sygnalizator pełnego worka w postaci lampki z wężykiem, który działa jak wyłącznik podciśnieniowy, jednak nie wpływa na pracę silnika. Zalecane było sprawdzenie szczotek silnika, filtra przeciwzakłóceniowego oraz ciągłości przewodu zasilającego. Model nie posiada zwijacza kabla, co potwierdzono. Ostatecznie wymiana filtra przeciwzakłóceniowego przywróciła działanie odkurzacza. Dodatkowo zalecano pomiar rezystancji uzwojeń silnika i sprawdzenie przejścia na wirniku i stojanie, aby wykluczyć uszkodzenia elektryczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA