Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Zelmer Meteor. Włączył się i zaraz się wyłączył.

kao91 28 Dec 2006 19:50 7290 10
  • #1
    kao91
    Level 13  
    Witam,

    Pewnego razu przy włączaniu odkurzacz tylko na chwilę się włączył i po sekundzie się wyłączył, tak że silnik nie zdążył sie nawet dobrze uruchomić. Sądziłem że wtyczka, albo kontakt, ale wszystko jest ok. Po rozebraniu odkurzacza nic szczególnego nie widać. Sprawdziłem napięcie przy włączniku i wynosi ono 3-4 V Ze środka nie było czuć żadnego zapachu spalenizny.

    Prosze o pomoc, pzdr.[/url]
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    maniak49
    Level 14  
    Witam.
    Wyłącznik należy sprawdzic omomierzem a nie woltomierzem ,najlepiej zewrzec i włączyc czy wystartuje.
    Może też byc zużyta jedna ze szczotek i nie kontaktuje z komutatorem.
    Pozdrawiam,powodzenia.
  • #4
    kao91
    Level 13  
    Chciałem dodać że napięcie 3-4V dochodzi do wyłącznika.
  • #5
    User removed account
    Level 1  
  • #6
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    kao91 wrote:
    Ok poszukam jaki typ i napisze.

    Witam
    Odwróć odkurzacz do góry kołami i tam powinien być wytłoczony typ odkurzacza.
  • #7
    andrzej-jur
    Level 17  
    Witam
    Sprawdź prąd na wychodzących zaciskach ze zwijacza!
    Napewno przerwa w przewodzie przyłączeniowy?
    Pozdrawiam
  • #8
    ANDYW6
    Level 24  
    Jeśli sprawdzasz napięciowo to powinno być ok.240V.Mierzysz kolejno za wszystkimi elementami:przewód,zwijacz wyłącznik i na silniku.Jeśli mierzysz opornościowo to wszystkie elementy cz mają przejście.
  • #9
    kao91
    Level 13  
    Podaję typ odkurzacza:


    Zelmer Meteor

    Typ - 1057.5

    1400W
  • #10
    andrzej-jur
    Level 17  
    Witam
    Może poprostu uszkodzony masz wyłącznik-zewżyj styki konektorowe
    od wyłącznika.Pozatym nie odpowiedziałeś czy sprawdziłeś prąd
    dochodzący do zacisków zwijacza i wychodzących od zwijacza.
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • #11
    kao91
    Level 13  
    Jak się okazało tak jak mówiliście kabel przy wtyczce 15 cm okazał się uszkodzony. Dzięki za pomoc! Pzdr!