logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic 1.4 '00 - angielka, brak komunkacji diagnostycznej

Berni-lg 06 Wrz 2013 22:50 3531 9
REKLAMA
  • #1 12709269
    Berni-lg
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Sorry za odkop, ale temat pasuje prawie idealnie. W hondzie civic 1.4 (angielka) 2000r skasować błąd check engine, myślę że działa na protokole ISO 9141-2 - poprawcie mnie jeśli się mylę, próbowałem połączyć się przy pomocy skanera AGV4500 i Launch Creader V, oba niby obsługują te protokoły, z ciekawości przetestowałem skanery też podłączając się pod toyotę corolle 2005 na protokole ISO 9141-2 (czyli niby tak sam) i oba "załapały", a z hondą ani jeden się nie połączy, jest to gniazdo 5pin więc dokupiłem przejściówkę, której rysunek z opisem pinów załączam do postu. Ma ktoś pomysł w czym tkwi problem? Chciałem podpiąć się pod podobny temat, ale jest zamknięty. Pomożecie?
    Załączniki:
    • Honda Civic 1.4 '00 - angielka, brak komunkacji diagnostycznej PRZEJSCIOWKA_HONDA.png (102.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12709409
    ste
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    W takiej Hondzie błędy się kasuje poprzez wyjęcie odpowiedniego bezpiecznika, lub odłączenie akumulatora. Zresztą z tego co pamiętam check sam zgaśnie po usunięciu usterki.

Jeżeli się nie myle oba skanery, które wymieniłeś obsługują pojazdy zgodne z EOBD a sterownik w hondzie z 2000r raczej nie obsluguje EOBD. Protokół o którym piszesz to protokół warstwy niższej (określa np format ramki). Jeżeli diagnoskop i sterownik się nim poslugują to nie znaczy że sie "dogadają".
  • REKLAMA
  • #3 12709669
    Berni-lg
    Poziom 12  
    Właśnie problem w tym że nie wem który bezpieczk trzeba wyciągnąć, wyciągałem sprawdzałem wszystkie, kilka było przepalonych to wymieniłem, akumulator też był rozłączony na 5-6 godzin, gorzej że nie da sie też zdiagnozować usterki tą małą kostką która po zwarciu niby powinna "wymgiać" błąd, chyba że trzeba by pojeździć z wyciągniętym bezpiecznikiem? Tylko właśnie którym, ja ten bezpiecznik wymieniałem na rozłączonym akumulatorze. Zastanawiam sie też nad zakupem interfejsu MVCI, czy on obsłużyłby HDS'a lub jakimś innym programem dałby jej rade?
  • #4 12709704
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6427
    Czy kierownica jest po prawej, czy po lewej stronie?
  • REKLAMA
  • #5 12709843
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 627
    Witam
    Robiłem w tym tygodniu Honde Accord '00 z tym samym problemem i można było wygenerować kody błyskowe, w nogach pasażera pod plastikami jest 2 pinowa niebieska kostka trzeba ją zmostkować i kontrolka check zacznie generować kod liczbowy... Pózniej to już tylko z górki ... ;-)
  • #6 12709966
    Berni-lg
    Poziom 12  
    kerownica jest po lewej stronie, auto było kupione przez poprzedniego właściciela w polskim salonie, kostke 2 pinową zwarłem ale nie wywołało to błysków. A ta "angielka" to jakaś nazwa wersji bo podobno na początku one szły na anglie i np. przy zakupie części zawsze sie pytali.
  • #7 12709988
    diodabg
    Poziom 30  
    A nie miałeś tam dwóch kostek 2 i 3 pinowe ? Wtedy 3 pinowa jest od silnika...
    Jak nie ma jak odczytać błędów z kompa to musisz szukać problemu ręcznie czujniki badać multimetrem i oscyloskopem ...
  • #8 12710027
    Berni-lg
    Poziom 12  
    od strony pasażera znalazłem taki kabel zakończony dwiema niebieskimi kostkami 5 i 2 pinową, 3 pinowej nie znalazłem, a nie kojarzysz jak robiłeś akordke jakie tam było wyprowadzenie styków na gnieździe diagnostycznym? Chciałbym sie upewnić co do tej mojej przejściówki, chyba że tam jest inne gniazdo np. to 3 pinowe?
  • #9 12710123
    diodabg
    Poziom 30  
    Nie mam tu komputera żeby sprawdzić ale 3 pinowe były w starszych modelach a jak ty masz 5-cio to będzie pewnie nowszy system. Ważne też że kiedy robisz zworke w 2 pinowym musi być wyłączony zapłon...
    ste napisał:
    Zresztą z tego co pamiętam check sam zgaśnie po usunięciu usterki.

Dokładnie tak, jak usuniesz problem to ściągniesz klemę i sam zgaśnie... Więc mierniki i działaj problem znajdziesz na piechotę bo to prosty silnik. ;-)
    Powodzonka
  • REKLAMA
  • #10 12710733
    Berni-lg
    Poziom 12  
    Na piechotę też pewnie będe musiał sie rozejrzeć, a wracając do tych wyprowadzeń na złączu diagnostycznym, połączył sę ktoś z tym autem?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku komunikacji diagnostycznej w Hondzie Civic 1.4 z 2000 roku. Użytkownik próbował skasować błąd check engine za pomocą skanerów AGV4500 i Launch Creader V, które obsługują protokół ISO 9141-2, jednak nie udało mu się nawiązać połączenia. Inni uczestnicy sugerowali, że błędy można kasować poprzez wyjęcie odpowiedniego bezpiecznika lub odłączenie akumulatora. Wskazano również na możliwość generowania kodów błyskowych poprzez zmostkowanie niebieskiej kostki diagnostycznej w okolicy nóg pasażera. Użytkownik miał trudności z identyfikacją odpowiednich kostek diagnostycznych oraz zrozumieniem, czy jego model jest zgodny z systemem EOBD. Wskazano na potrzebę ręcznej diagnostyki czujników, jeśli nie można odczytać błędów z komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA