Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gdzie kupić tester SONDY LAMBDA

witux 13 Mar 2005 10:42 38821 38
    jarko36
    Level 12  
    Testera sondy Lambda nie trzeba kupować, można go zrobić w/g schematu ze strony www.autogas.pl Ja go sobie zrobiłem i może komuś... też bym go zrobił...:).
    Opis do schematu:
    Układ scalony - LM3914
    Dioda - D1 dowolna krzemowa 1A służy do zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem do żródła zasilania.
    Diody LED
    LD1- czerwona (uboga mieszanka)
    LD2,3- żółta (stan pośredni)
    LD4,5,6,7- zielona (mieszanka ok.)
    LD8- żółta (stan pośredni)
    LD9,10- czerwona (bogata mieszanka)

Kondensator elektrolityczny - 50 µf/50V
    Rezystor - R1 1MΩ
    Rezystor nastawny - P1,P2 4,7 KΩ ( P1 i P2 ustawiamy zakres napięcia 0,2 V do 1.2 V)
    Wejście- sygnał badany z sondy Lambda
    Kazik234
    Level 14  
    Ja tez zrobilem ten tester i ustawiem gaz na Mini LAMBDA, podlaczesz pod czarny kabelek we wtyczce.
    melon213
    Level 11  
    mam pytanie jak podlaczyc sonde do tego testera ktory kolor kabla ja mam 2 biale i jeden czarny
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    czarny (to jest sygnałowy) a białe to grzałka
    melon213
    Level 11  
    mam pytanie do tego testera gdzie ustawic to napiecie od 0,2 do 1,2 v na tych rezystorach czy na wejsciu od sondy
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    napięcie podajesz na przewód który podłącza się do sondy i tak jaednym potencjometrem ustawiasz dolne napięcie a drugim górne
    emeryt2
    Level 42  
    Witam. Wykonałem podobny,świetnie się spisuje i na gazie i na etylinie.Pozdrawiam.
    melon213
    Level 11  
    ok dzieki a jakie napiecie podac tam na ten przewod zeby wyregulowac to napiecie 12 v tam dac
    emeryt2
    Level 42  
    Witam. Na nózkę nr.5 testera podajesz 0,2 V i 1,2 V.
    0,2 V bardzo uboga mieszanka,a 1,2 bardzo bogata mieszanka.Pozdrawiam.
    melon213
    Level 11  
    czyli rozumiem ze ustawiasz pierwsza diode i 9 i 10 tak ale ja mam problem bo zrobilem tester i jeden pr mi nie dziala i niewiem jak to zrobic zeby takie male napiecie wziasc 0,2 i 1,2 pomocy
    emeryt2
    Level 42  
    Witam. 1,2 V można dać z użytego <paluszka>, a 0,2 biorę z zasilacza regulowanego.Zrób dzielnik napięcia na 10 kohm. potencjometrze,zasil go 5 V,przypnij miernik do środkowej nózki i regulując potencjometrem uzyskasz o,2 V. Pozdrawiam.
    melon213
    Level 11  
    aha no dobre ale czy to nie musi byc nap[iecie wziete z tego zrodla co zasilany tester jest??? pisal mi jeden gosc tu ze musi

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

moze zrobi mi ktos taki tester bo ja niemam juz sily na mojego nie ustawie go scalaka pewnie juz szlak trafil
    emeryt2
    Level 42  
    Witam. Szanowny Kolego trochę wiary w swoje umiejętności.Do kalibrowania nie musi być z tego samego żródła,ważna jest tylko wspólna masa. 12 V bierzesz z akumulatora nawet z twojego samochodu.Sprawdz jeszcze lutowania na płytce,PR muszą regulować.Pozdrawiam.
    melon213
    Level 11  
    wyregulowalem ten tester w koncu podlaczylem ale niewiem czy dobrze dziala ma chodzic cala linijka diod czy tylko maja zapalac sie niektore zeby odczytac prace sondy jak to ma byc dokladnie
    cekaem
    Level 12  
    melon213 wrote:
    wyregulowalem ten tester w koncu podlaczylem ale niewiem czy dobrze dziala ma chodzic cala linijka diod czy tylko maja zapalac sie niektore zeby odczytac prace sondy jak to ma byc dokladnie

Najlepiej, aby niepotrzebnie nie przeciążąć scalaka i całego układu, a także, jak zauważam samego sterownika mini-lambda - zrób zmiankę w testerku tak, aby świeciła tylko jedna dioda w linijce zależnie od napięcia (a nie kilka w linijce proporcjonalnie do wielkości napięcia).
    W tym celu pozostaw wolną nóżkę 9 scalaka lub w gotowym testerku przetnij ścieżkę przy niej.
    melon213
    Level 11  
    ale jak ustawic tester wtedy chodzi mi o regulacje tak samo czy inaczej jakos
    cekaem
    Level 12  
    melon213 wrote:
    ale jak ustawic tester wtedy chodzi mi o regulacje tak samo czy inaczej jakos

Wstępnie - zadajesz ze dwa-trzy napięcia np. 0,1czy 0,2V dla pierwszej diody i regulujesz pierwszym potencjometrem tak, aby zaświeciła pierwsza dioda; potem napięcie maksymalne 1,1 albo 1,2 V i regulujesz drugim potencjiometrem tak, aby zapałała się ostatnia dioda.
    Środkowa dioda - innego koloru - mniej więcej oznacza mieszanke optymalną i napięcie
    melon213
    Level 11  
    a jezeli mam tester ze cala linijka dziala to wtedy jak dokladnie wyregulowacx to napiecie
    cekaem
    Level 12  
    melon213 wrote:
    a jezeli mam tester ze cala linijka dziala to wtedy jak dokladnie wyregulowacx to napiecie

Rozumiem, że jeżeli jak piszesz "cała linijka działa" to znaczy, że świecą wszystkie diody jednocześnie - wówczas:
    oznacza to, że napięcie "mierzone" w tym momencie testerem jest albo równe albo większe od górnego progu działania sondy lambda, tzn. 1,1 - 1,2 V. Podajesz napięcie 1,0V (jest to odpowiednik górnego napięcia sondy lambda cyrkonowej mierzącej bogatąmieszankę) i tak regulujesz P2, aby zaczynała zapalać się ostatnia dioda (najlepiej czerwona).
    Aby nie przeciążać scalaka LM 3914 i nie robić choinki z diod ( taka choinka w zasięgu wzroku odwraca uwagę kierowcy, a w nocy przy jeździe niepotrzebnie męczy wzrok), przerób minimalnie układzik tak, aby zamiast choinki zawsze świeciła jedna dioda z szeregu, wskazująca napięcie - odłlacz nóżkę 9 scalaka tzn. przetnij ścieżkę przy tej nóżce.
    Good luck, młody elektroniku- autoserwisancie.
    cekaem
    Level 12  
    witux wrote:
    Gdzie kupić taki tester ????
    http://www.lecholpg.pl/pl/tsl.html
    pozdrawiam
    WiTUX

Tego trudno kupić, bo firma LECHO (Białystok) nijak nie chce sprzedawać detalicznie - sam pytałem swego czasu.
    A może ciekawy gotowy mini układzik sygnalizacji napięcia - stanu sondy lambda? - troche drogi, ale spokój z regulacją, brak obudowy i jedna trójkolorowa dioda zamiast pudełka z choinką:
    http://www.allegro.pl/item209424998_tester_kontrolka_sondy_lambda.html
    Tyle, że to afront dla każdego majsterklepki.
    Pozdrowienia
    melon213
    Level 11  
    dzieki za podpowiedz wyregulowalem tester chodzi super zrobilem na jedna diode go przerwalem sciezke numer 9 i jest ok
    kamillo78
    Level 10  
    czy jest jakis zamiennik tego scalaka
    melon213
    Level 11  
    zamiennika niewiem czy jest watpie w to musisz miec taki uklad jak jest w schemacie
    crook1
    Level 15  
    Witam mam pytanie co skalowania tego testera.

Mianowicie ustawiam sobie na zasilaczu 0,2V i wtedy podpinam pod tester w celu skalowania?
    czy ustawiam sobie te 0,2V na podłączonym układzie?
    jokerFSO
    Level 11  
    rozwiazane glupi blad :) nie zwiazany z ukladem :)
    emeryt2
    Level 42  
    Tak mają wszystkie błysnąć . Gdzieś sknociłeś łączenia lub lutowanie , przeleć to ze schematem w ręku .
    jokerFSO
    Level 11  
    dobra juz wiem :)
    dzialczy
    zle byl zrobiony uklad do kalibracji 0-1V z bateri :)
    tylko jeszcze niewiem czemu caly czas rzarzy sie 1pierwsza dioda ale reszta dziala
    emeryt2
    Level 42  
    3 pin na scalaku powinien być połączony z plusem zasilania ,pinem nr.9 i kondensatorem . Nie wierzę aby były uwalone dwa układy scalone. Przytrzymaj palcem wejście nóżka nr.5 scalaki , a drugą ręką dotknij zasilania , nóżka nr. 9 scalaka. Powinny wszystkie zaświecić.
    jokerFSO
    Level 11  
    jak wyzej pisalem :D zle byl zrobiony uklad kalibracji no coz az wstyd sie przyznac :P niewazne :)

jedynie zostal mi jeden problem.
    wszystko ladnie dziala odpowiednie diody zaswiecaja sie wraz z zmiana napiecia tylko ze zawsze rzarzy sie pierwsza dioda :/