logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analizator usbee i saleae w jednym.

mateuszrjzr 07 Wrz 2013 21:27 22701 33
REKLAMA
  • Witam
    Niedawno nabyłem po okazyjnej cenie klon analizatora stanów logicznych firmy saleae. Sprawował się on dobrze, ale firma ta dostarcza dość skąpy software w porównaniu do usbee. Trudno, pogodziłem się z tym, ale pewnego razu natrafiłem na ten Link i pomyślałem że fajnie będzie mieć w końcu usbee. Autor tego tekstu opisuje jak przeprogramować eeprom używając tylko komputera, ale ten sposób miał dla mnie dwie wady:

1.trochę skomplikowany i trzeba ściągać dużo programów
    2.nie wymaga on ode mnie żadnego pisania programu, a skoro uczę się C, to przydałoby się ćwiczyć.

I tak napisałem kod, który odczytuje starą zawartość eeproma(bo nie byłem pewien, jakie są adresy danych numerów VID/PID) i wyświetla na wyświetlaczu lcd, zaś druga część kodu wysyła nowe wartości do pamięci. Skoro już tu zaszedłem, to pomyślałem, że fajnie będzie mieć 2 w 1, więc kupiłem nowy układ 24c02, zaprogramowałem i teraz mogę wybierać między dwoma firmami za pomocą zworki. Owy program pisany był pod atmegę644p, ale powinien działać bez przeróbek z każdym uc atmela(na pewno z atmegą 8), choć nie sprawdzałem tego specjalnie.

W załączniku kod do zapisu/odczytu.

Analizator usbee i saleae w jednym. Analizator usbee i saleae w jednym.
    Załączniki:
    • eeprom_read.rar (79.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    mateuszrjzr
    Poziom 17  
    Specjalizuje się w: układach analogowych
    mateuszrjzr napisał 297 postów o ocenie 34. Mieszka w mieście bochnia. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 12712081
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 312
    Fajny pomysł mam też ten analizator - mógłbyś zamieścić zmiany w schemacie (ewentualnie dokładniejsze zdjęcia przeróbki ) lub opis co do czego i wsad do eeproma. Z samego programu w C nie dam rady sklecić schematu ani ustawienia fuse bitów do ATmegi.
  • #3 12712342
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 734
    Hehe, ostatnio sporo w tym temacie an elektrodzie.
    Temat poruszaliśmy z kolegą @manekinen bodajże z rok temu. Oto do czego doszliśmy: http://mdiy.pl/uniwersalna-plytka-analizatora-logicznego/
    W tymże linku też sporo informacji nt. zawartości eeprom, a także prosty patent na mały procesor attiny25, który zmienia vid/pid (czyli to z jakim softem układ współpracuje).

Z tego co widzę Autor tego wątku po prostu wlepił drugą pamięć 24C02 do której wcześniej wgrał vid/pid i inne parametry (opisane w zalinkowanej stronce) i podłączył:
    1. zasilanie
    2. masę (+ wszystkie piny adresowe do masy)
    3. linię SCL równolegle z pierwszą pamięcią
    4. Przeciął ścieżkę SDA między procesorem a pierwszą pamięcią
    5. Na zworkę wyprowadził w takiej kolejności:
    a) linia SDA pierwszej pamięci
    b) linia SDA idąca do procesora
    c) linia SDA dodatkowej pamięci

Swoją drogą ja też wkrótce, jak uda mi się wykonać opis, opublikuję informacje o samodzielnie wykonanym klonie USBee DX (analizator 16 kanałów + oscyloskop 8-bit 2 kanały). Niestety od razu zmartwię niektórych, ale schematów ani wzorów PCB nie będzie - 3 osoby poświęciły spooooro czasu na rozgryzienie tego i uznaliśmy, że nie będziemy tych materiałów udostępniać.
  • #4 12712638
    grafii1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam , posiadam swego czasu szeroko dostępny XZL_Studio-AX , ja rozwiązałam problem na attiny 45 w ten sposób że:
    - przed podłączeniem usb przyciskam przycisk
    - usb do kompa trzymając przycisk
    - ilość piknięć piezo sygnalizuje który wsad ma zostać załadowany do 24c02 (1 - 6)
    - np. po 2 sygnale puszczam przycisk , attiny ładuje do eepromu zawartość i gotowe
    Jak wiemy niektóre oprogramowania sprawdzają urządzenia i potrafią modyfikować wsad 24c.. , po takim działaniu przywracam zawartość wyżej wymienionym sposobem .
    Co do wsadów ( 6 sztuk ) znalazłem je gdzieś na rosyjskich stronach z czego wykorzystuje raptem 2 lub 3 , pozostałe są do innych urządzeń lub innego oprogramowania.
  • #5 12712654
    mateuszrjzr
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    fusebity są chyba fabryczne, bo dałem 8Mhz wew. SCl i SDA są na każdym schemacie atmegi, bo to są wyjścia programowe, a co do przycisków, to ten podłączony do pc2 odpowiada za przeglądanie tablicy z wartościami poszczególnych komórek, a pc3 odpowiada za zapisanie pamięci VIDem i PIDem.
    Podłączenie jak napisał piotrva. Jak coś bd niejasne to napisz, tylko jeszcze napisz schemat czego. Analizatora, czy programatora.

Piotrva, wasze pomysły są spoko, ale moje przeróbki wyniosły 3zł i 3h czasu, za to wy włożyliście wiele patentu i czasu na projekt od nowa.

Dodano po 3 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie do piotrvy, czy dla funkcji oscyloskopu potrzeba jakiegoś extra urządzenia A/D czy podstawowa kopia analizatora po przeróbce też ma tą funkcję???
  • #6 12712879
    hv222
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Radziłbym pokombinować z nóżką WP pamięci, tak aby uniemożliwić zmianę PID/VID, jest to przydatne przy nowszych wersjach softu, które potrafią zmienić PID/VID jeśli wykryją "klon" . Jeśli to się stanie to trzeba na nowo wgrywać dane do eepromu, aby soft go wykrył. Co do oscyloskopu to trzeba wgrać PID i VID z usbee AX i dołączyć ADC (8bitowe). Jest pełno schematów - głównie Chińskich.
  • #7 12712913
    shadow0013
    Poziom 34  
    piotrva napisał:

...
    Swoją drogą ja też wkrótce, jak uda mi się wykonać opis, opublikuję informacje o samodzielnie wykonanym klonie USBee DX (analizator 16 kanałów + oscyloskop 8-bit 2 kanały). Niestety od razu zmartwię niektórych, ale schematów ani wzorów PCB nie będzie - 3 osoby poświęciły spooooro czasu na rozgryzienie tego i uznaliśmy, że nie będziemy tych materiałów udostępniać.

Szkoda że nie udostępnicie, ale może rozważcie wykonanie paru sztuk więcej, zainteresowani się znajdą a wam zwrócą się koszty (jak co jestem zainteresowany).
    Dzięki za link i wyjaśnienia.

mateuszrjzr - opisz podłączenie programatora wyjścia pinów LCD i I2C program czym był kompilowany (w paczce brak skompilowanego pliku).

mateuszrjzr, piotrva - z jakiego oprogramowania korzystacie do analizatora?
  • #8 12712992
    hv222
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Tak się składa, że ja byłem w gronie tych trzech. Szczerze mówiąc jeśli nie dostanie się elementów jako sample to koszt wykonania jest porównywalny do Chińskich klonów. Jeśli dobrze pamiętam to tam jeszcze dają w komplecie sondy. Osobiście będę pracował na kolejną wersją tego analizatora - DX i karta dzwiękowa USB 16bit dla pomiarów bardziej dokładnych przy niższych częstotliwościach. Sama płytka do DXa i ile pamiętam kosztowała ok. 80-90zł
  • #9 12713005
    sanwa
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam
    Zainteresowany :D :D
  • REKLAMA
  • #10 12713143
    TokamakPl
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Zmiana zawartości eeprom to kilka sekund w oprogramowaniu Cypress. Myślę że można napisać skrypt który to zautomatyzuje. Moim zdaniem tworzenie dodatkowego sprzętu to trochę armata na muchę.
  • #11 12713176
    tmf
    Ocena: 2203
    A propos analizatorów. Koledzy powyżej zrobili jak zwykle wspaniałą pracę i otrzymali profesjonalny układ. Ale prosty analizator o całkiem niezłych parametrach można zrobić nawet na AVR za grosze (koszt koło 10 zł + płytka i wykonanie). W nowej książce zamieściłem projekt analizatora na XMEGA, sampluje co prawda "tylko" z częstotliwością 8 MHz, ale z 8 kanałów. Do tego jest fajne, darmowe oprogramowanie, zgodne z OLS, wygląda to np. tak:
    Kody są jak zawsze za free do pobrania ze strony Helionu. Klientów OLS w necie jest kilkanaście, można wybrać to co bardziej komu odpowiada. Stosunkowo prosto można rozszerzyć samplowanie do 48 MHz (przy ograniczeniu do 4 kanałów bez żadnych elementów dodatkowych do 16 MHz). Ale nawet te 8 MHz w wielu przypadkach jest wystarczające. Co prawda jest limit pamięci (teoretycznie do 24 MB), ale ponieważ są triggery to nie boli za bardzo.
    Są też w necie gotowce na FPGA, tam chyba jest max do 250 lub nawet 500 MHz.
  • REKLAMA
  • #12 12713369
    mateuszrjzr
    Poziom 17  
    TokamakPL, każdy robi jak woli, ja napisałem dlaczego zrobiłem to tak, a układów nowych nie robiłem specjalnie,bo użyłem ATB i płytki stykowej.

shadow0013- Wyjścia lcd są opisane w pliku .h lcd, ale jest to porta 0-6. Co do I2C, to używam Sprzętowego, więc to bd. PC0 i PC1 w atmedze 644p.

Dodano po 5 [minuty]:

ok, może wrzucę schematy ale na 100 nie dziś, bo mam dużo nauki w nowym lo jak na razie i inne zajęcia. Jest ktoś jeszcze tym zainteresowany?
  • #13 12715668
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Wersja USBee DX zrobiona na dwóch układach Cypress + jakiś hub USB + dwa ADC (TLC5510) - coś tam w załączniku dodałem.

Co do analizatora, to działa najnowsza wersja Saleae (Logic) czy sypie błędem na starcie?
    Załączniki:
    • sch.pdf (892.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pcb.pdf (580.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 12716326
    piotrva
    1. Tak, co do wykonania to udało się to zrobić przy 2 egzemplarzach na granicy opłacalności tylko dzięki samplom (procesory, hub, ADC, przetwornica, wzmacniacz) - obecnie z sampli brakuje mi przetworników ADC na wykonanie jakiegokolwiek kolejnego urządzenia. Płytka wyszła chyba po około 100zł za sztukę w zamówieniu na dużym arkuszu z kilkunastoma innymi projektami.
    2. Ludzie, po co wam schemat urządzenia tak prostego, jak podpięcie pamięci EEPROM I2C do procesora AVR? To standardowe połączenie a soft tylko zapisuje parę bajtów - dodam, że wszystkie te operacje, jak napisano, są wykonywane jednorazowo i można je przeprowadzić przez konsolę CY: http://mikechrisco.com/mediawiki/index.php/USBee_SX/ZX_Hack Dodatkowo, nawet jeśli dane urządzenie nie pokazuje się w konsoli po zainstalowaniu sterowników, to wystarczy odłączyć nogę SDA, układ pojawi się w systemie jako Cypress "NO EEPROM" i można przeprowadzić tę procedurę przez konsolę po podpięciu nogi SDA już po enumeracji przez komputer.
    3. Powyższe chińskie schematy - na nich wzorowaliśmy się, jednak wprowadziliśmy parę usprawnień względem tych konstrukcji - m. in. dodaliśmy bufory wejściowe, poprawiliśmy konstrukcję toru analogowego.
  • REKLAMA
  • #15 12717650
    mateuszrjzr
    Poziom 17  
    Witam
    Zamieszczam schemat i programatora i podpięcia eeprom.

NIE podpinać gnd do dodatkowego eeprom tak jak ja to robiłem na zdjęciu. Tam tak naprawdę jest vcc! Należy podpiąć do innego punktu gnd- najlepiej do tego doprowadzonego do pamięci fabrycznej.
    Załączniki:
    • untitled.pdf (14.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 12717659
    piotrva
    Pull-upów brakuje Ci na schemacie programatora.
  • #17 12717762
    mateuszrjzr
    Poziom 17  
    Poprawiłem, i dodałem jeszcze do analizatora, ale to są te rezystory fabryczne- nie trzeba dodawać.
  • #18 12719993
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    Na allegro są do kupienia gotowce z przełączanymi zworkami pamięciami EEPROM. Na tym samym hardwarze można zrobić 3 urządzenie:
    - usbee
    - saleae
    - altera byte blaster

Ja bym ten układ zrealizował inaczej, nalutowałbym drugą kość eeprom w kanapkę na tej która jest i zrobił przełącznik. Myśle że przełączanie linii SDA by wystarczyło, tzn trzeba odłączyć SDA oryginalnej pamięci i a "pad na pcb" podłączyć do styku środkowego przełącznika.
  • #19 12720046
    piotrva
    Szymon Tarnowski napisał:
    Ja bym ten układ zrealizował inaczej, nalutowałbym drugą kość eeprom w kanapkę na tej która jest i zrobił przełącznik. Myśle że przełączanie linii SDA by wystarczyło, tzn trzeba odłączyć SDA oryginalnej pamięci i a "pad na pcb" podłączyć do styku środkowego przełącznika.

Ale to właśnie tak jest zrobione u Autora wątku, z tym, że druga pamięć to układ DIP (zapewne taki miał Autor)
    Ja osobiście w wersji 16-kanałowej posiadam 3 pamięci EEPROM, do tego możliwość manipulacji pinem WP wszystkich na raz a także sterowanie kierunkiem bufora I/O.
    Całość mam w swojej wersji upchniętą na 5 segmentowym przełączniku DIP, ale też rozmiary całości są nieco większe.
  • #20 12720071
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    piotrva napisał:
    Ale to właśnie tak jest zrobione u Autora wątku, z tym, że druga pamięć to układ DIP (zapewne taki miał Autor)
    A to przepraszam, z treści wywnioskowałem że używa jakiś Atmeg do przeprogramowania.
  • #21 12720141
    piotrva
    Autor używa Atmegi jedynie do zaprogramowania drugiej pamięci EEPROM odpowiednią sekwencją bajtów. Co także można zrobić wykorzystując CyConsole i zamontowany na płytce procesor i odłączając obie pamięci od procesora podczas enumeracji układu.

Jedynie projekt kol. @manekinen wykorzystuje procesor Attiny45 (o ile dobrze pamiętam) do dynamicznej zmiany zawartości pamięci eeprom - dzięki temu nie mamy tylu pamięci eeprom ile wsadów, choć patrząc z perspektywy czasu na ten niemalże roczny projekt i tak sensowne do wykorzystania są imho 2 oprogramowania: Saleae oraz USBee.

Swoją drogą pracuję też niespiesznie nad przejściówką USB2LPT na tym samym procesorze - na razie testy pod Windows7 wypadają tak sobie...
  • #22 12720287
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ma ktoś działający link do innego oprogramowania analizatora niż Saleae.

@piotrva - mam pytania
    -dlaczego program @manekinen'a kompiluje się z błędem:
    Error : 253 Line : 36 ERAM variable can not be used [BUFFERS.0] , in File : D:\USBee\1.03.bas
    Error : 253 Line : 37 ERAM variable can not be used [BUFFERS.1] , in File : D:\USBee\1.03.bas
    - czy do uzyskania blokady zapisu pamięci wystarczy na pinie WP wystawić 1
    Bascom 2.0.7.5 i sprawdzałem też na 2.0.7.3
  • #23 12720434
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2360
    W kodzie zabrakło informacji o wersji kompilatora. 2.0.7.0 bez błędów.
  • #24 12720657
    shadow0013
    Poziom 34  
    @Manekin faktycznie na 1.11.8.7 (2.0.7.0 nie znalazłem) się kompiluje bez błędu?
  • #25 12720996
    piotrva
    shadow0013 napisał:
    - czy do uzyskania blokady zapisu pamięci wystarczy na pinie WP wystawić 1

http://www.atmel.com/Images/doc0180.pdf - strona 3
  • #26 12735813
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Witam,

Posiadam identyczny analizator Saleae jak mateuszrjzr.
    Sczytałem zawartość oryginalnej pamięci i przedstawia się ona następująco:
    C0 25 09 81 38 1 0 0 7D 2C 5D 84 8E 2C E2 A3 - Dalej jest już tylko FF

Z tego co wiem to identyfikatory VID i PID to pierwsze 8 bajtów czyli:
    C0 25 09 81 38 1 0 0

Do czego więc służy następne 8 bajtów ? I czy wgrywając PID VID od USBee trzeba je zmieniać (jeśli tak to na jakie) czy może zostawić tak jak było do tej pory ?

Odciąłem ścieżki SCL i SDA od oryginalnej pamięci, i podpiąłem na przewodach podstawkę pod zewnętrzną pamięć AT24C02. Niestety nie posiadam programatora do takich pamięci, ale napisałem sobie na szybkiego program w Bascomie do programowania takich pamięci.

Znalazłem w internecie kilka różnych "wsadów" do EEPROMa, z tego co rozumiem to tak:
    C0 A9 08 14 0 0 0 0 - USBee AX Pro
    C0 25 09 81 38 1 0 0 - Saleae (oryginalny jak w moim urzdzeniu)
    C0 B4 04 13 86 0 0 0 - Od czego są te numery VID PID ??

Wgrałem do zewnętrznej pamięci VID i PID od USBee AX PRO i analizator faktycznie tak się przedstawił, oprogramowanie USBee AX Test Pod widzi go poprawnie i program Logic Analyzer działa ok.
    Z tego co rozumiem w tym urządzeniu nie będzie się dało sterować wyjściami z oprogramowania (zauważyłem że na płytce jest chyb jakiś bufor wejściowy tak ?), i programy Remote Controle lub PWM Controller nie będą działały ?

Pozostałe 8 bajtów pozostawiłem takie jak w oryginalnym wsadzie pamięci.

Proszę o informację do czego służy te drugie 8 bajtów i jakie powinny one być ?

Spotkałem się też z problemem że po wgraniu do pamięci oryginalnych numerów PID i VID, urządzenie wprawdzie przedstawia się jako SALEAE ale program Logic 1.1.15 wywala dziwny błąd i nie wykrywa urządzenia - w czym może być problem ?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, motykami.
  • #27 12736403
    mateuszrjzr
    Poziom 17  
    Po pierwsze primo to nie wiem dlaczego dostajesz te dziwne wartości. Ja miałem potem tylko 0xff. Może masz źle napisany soft do odczytu? Próbowałeś odczytać parę razy zawartość eeproma i masz zawsze ten sam wynik, czy ci się zmieniają? Ważne jest, żebyś nie podpinał masy urządzenia którym sprawdzasz zawartość pamięci do pinu podpisanego GND (to tak na prawdę VCC) tylko do masy przy tej właśnie kości. Jak masz możliwość to spróbuj tym moim urządzeniem.
    Po drugie primo mógłbyś chyba obsługiwać pwm tylko musiałbyś podpiąć nóżkę bufora odpowiadającą za kierunek sygnału do masy, bo teraz jest chyba podpięta na stałe do potencjału dodatniego. Albo odwrotnie.
    Jeśli chciałbyś np. przeprowadzić transmisję IIC, to musiałbyś wprowadzić więcej modyfikacji bo ten bufor się do tego nie będzie nadawał...
    Po trzecie primo ultimo, ja też dostaję ten komunikat. Ignoruję go i wszystko jest ok.
  • #28 12737270
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 12738575
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Witam, dziękuję za informację i pomoc.

Niestety mam spory problem z moim analizatorem. Nie chce on pracować z oryginalnym softem Saleae Logic 1.1.15. Nie zmieniałem zawartości oryginalnego eepromu (jedynie go odczytałem), po podpięciu z powrotem linii SDA i SCL do oryginalnej pamięci, urządzenie przedstawia się w systemie poprawnie jako Saleae Logic, ale przy próbie włączenia oprogramowania Logic 1.1.15 wyskakuje:

Niezależnie od tego co kliknę, program zamyka się i koniec. Próbowałem zmienić przewód USB od analizatora - nic to nie dało. Próbowałem uruchomić analizator na innym komputerze - wyskakuje identyczny błąd. Przeinstalowywałem program Logic 1.1.15 oraz sterowniki od urządzenia - dalej to samo.

Tak jak pisałem wcześniej, w oryginalnym eepromie znalazłem:
    C0 25 09 81 38 1 0 0 7D 2C 5D 84 8E 2C E2 A3 - Dalej jest już tylko FF

Pamięć została na 100% poprawnie odczytana, odczytywałem ją 3 razy i za każdym razem wynik był ten sam, program do odczytu i zapisu też jest poprawny (wykorzystywałem go już wcześniej do pamięci w innym urządzeniu).

Zapisałem do oryginalnego EEPROMu same numery VID/PID czyli:
    C0 25 09 81 38 1 0 0 - dalej tylko FF
    Urządzenie nadal przedstawia się poprawnie i jest wykrywane, ale oprogramowanie wywala błąd.

Znalazłem gdzieś informację że poprawny VID/PID Saleae to:
    C0 25 09 81 38 0 0 0 - dalej FF - Wgrałem taką zawartość, efekt identyczny jak wcześniej, urządzenie w systemie widziane poprawnie, ale program nie rusza.

Najciekawsze jest to że po wgraniu VID/PID od USBEE AX PRO - oprogramowanie USBEE Test Pod wykrywa urządzenie poprawnie, i działa ono tak jak powinno.

Jednak zależy mi na tym żeby przywrócić go do oryginalnego stanu. Bardzo proszę o rady co może być nie tak ?
  • #30 12739164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat klonów analizatorów stanów logicznych, szczególnie porównując urządzenia Saleae i USBee. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z modyfikacją pamięci EEPROM, aby umożliwić przełączanie między różnymi identyfikatorami VID/PID. Opisano różne metody programowania pamięci EEPROM, w tym wykorzystanie procesorów ATtiny oraz ATmega. Wskazano na problemy z kompatybilnością oprogramowania Saleae, które może nie działać poprawnie z niektórymi klonami. Użytkownicy wymieniali się schematami połączeń oraz kodami do programowania, a także omawiali kwestie związane z jakością kabli USB i ich wpływem na działanie analizatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA