logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs & Stratton seria 500 - Spadające obroty, wrażenie dławienia

prz_bziq 09 Wrz 2013 20:23 21906 7
REKLAMA
  • #1 12718219
    prz_bziq
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mój problem dotyczy kosiarki a konkretnie silnika Briggs & Stratton:
    Seria 500, Model/Type/Code: 10T502 0111 B1 07040551.
    Przeczytałem dużo o podobnej tematyce jednak mojego przypadku dalej nie rozwiązałem i proszę o pomoc.
    Mój problem polega na falujących obrotach (a w zasadzie chwilowych spadkach obrotów i wrażeniu jakby silnik miał za chwilę zgasnąć) oraz na trudnym uruchomieniu silnika gdy jest rozgrzany. Przewertowałem wiele tematów i zrobiłem tak: wymieniłem membranę z uszczelką na nową, zbiornik i gaźnik bardzo dokładnie wyczyszczony, wymieniony filtr powietrza, nowe sprężynki założone, nowe oringi za gaźnikiem w miejscu łączenia z kolektorem. Nowy olej, nowa świeca. Co się poprawiło - jest dużo lepiej przy próbie zapalenia na rozgrzanym silniku, jednak spadek z obrotów nie zlikwidowany. Wyraźnie widać jak wariuje regulator obrotów. Proszę o pomoc bo nie mam już pomysłu co dalej. To nie jest dokładnie zjawisko falowania obrotów, tylko co jakiś czas spadek obrotów prawie do zera i ponownie wejście na obroty. Czy problemem mogą być źle dobrane sprężynki na regulatorze obrotów? Nie są oryginalne, sa dobrane nowe. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 12718247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12718342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12718475
    prz_bziq
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Jutro dokładnie przyjrzę się jeszcze raz tym sprężynkom, będzie trzeba zakupię ori i założę. Ale z tymi sprężynkami to już "mocowalem" sie dosyć długo i nie znalazłem
    optymalnego rozwiązania tematu. Nie wyeliminowałem tego "dławienia".
    Czy jest możliwość szybkiej wymiany samej fajki albo samego kabla świecy od strony cewki ? Czy jest to raczej złożona sprawa ?
    Bo jeżeli to luz zaworowy to poddam to serwisowi.
    P.S. Kosiarka ma ok. 4 lat i nie było wiekszych problemów.
    Dzięki.
  • #5 12718487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 12718546
    prz_bziq
    Poziom 10  
    Osłona metalowa z fajki zdjęta, próba ponowna - żadnej poprawy.
    Regulator dalej na chwilę zmienia położenie, dlawi ją na chwilę i ponowny powrót na obroty. A silnik nie dymi ani nie dymił - ani na czarno ani na niebiesko.
    Dzieki.
  • REKLAMA
  • #7 12718644
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12720772
    prz_bziq
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

Zakupiłem nóweczka sprężynki do regulatora, po wszystkim sytuacja wygląda tak:
    obroty przestały spadać jakby silnik miał za chwilę zgasnąć. Delikatnie jeszcze falują obroty ale to już akceptowalne - to już nie to co było poprzednio, duuużo lepiej.
    Wszystkie zabiegi czyszczące na pewno na źle mu nie wyszły - mimo tego że prawdopodobnie to była wina sprężynek.
    Jest jeszcze mały problem z odpalaniem na rozgrzanym silniku i tutaj nie mam pojęcia gdzie może tkwić przyczyna. Na zimnym ładnie pali, gorzej na rozgrzanym.
    Trzeba się chwilę nagimnastykować zanim załapie. I tutaj już nie wiem o co kaman, czy po prostu już TTTM.
    Dołączam zdjęcie założonych sprężynek.
    Dzięki.

Briggs & Stratton seria 500 - Spadające obroty, wrażenie dławienia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosiarką wyposażoną w silnik Briggs & Stratton serii 500, model 10T502 0111 B1 07040551. Problemy obejmują falujące obroty oraz trudności w uruchomieniu silnika po rozgrzaniu. Po wymianie membrany, czyszczeniu gaźnika, wymianie filtra powietrza, oleju i świecy, poprawiła się możliwość uruchomienia silnika, ale spadki obrotów nadal występują. Użytkownik rozważa luz zaworowy oraz sprężynki regulatora jako potencjalne przyczyny. Po wymianie sprężyn regulatora sytuacja uległa poprawie, jednak nadal występują drobne problemy z uruchamianiem na rozgrzanym silniku. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących rozwiązania problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA