logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc przyłączeniowa 7 kW a 14 kW różnica w miesięcznych opłatach

sputnik1 09 Wrz 2013 21:20 154029 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy przy mocy przyłączeniowej 14 kW zamiast 7 kW będę płacił wyższe stałe opłaty miesięczne za dom, niezależnie od zużycia energii?

Nie, w taryfie G dla gospodarstw domowych moc przyłączeniowa nie wpływa na miesięczne opłaty stałe, więc 14 kW nie oznacza wyższych rachunków „do końca życia” [#12718909] Wyższy koszt 14 kW dotyczy przede wszystkim jednorazowej opłaty za przyłączenie, naliczanej za każdy kW [#12718864] Różnice w opłatach miesięcznych pojawiają się głównie wtedy, gdy na czas budowy masz taryfę C, bo wtedy moc zamówiona ma znaczenie i opłaty mogą być wyższe [#12718958][#12720013] Jeden z uczestników podał przykład, że przy przejściu z C11 na G11 opłaty spadły, a różnica wynosiła około 550 zł rocznie przy zużyciu 1000 kWh/rok [#12726490] W praktyce: dla domu docelowo liczy się taryfa G, a 14 kW jest zwykle rozsądniejsze i wygodniejsze od 7 kW [#12718864][#12719249]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 12718549
    sputnik1
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Witam serdecznie
    Potrzebuję pomocy
    Dostałem z energetyki umowę na budowę przyłącza i moc przyłączeniową 14kw (tak zresztą wnioskowałem) do budowy domu.
    Teraz mam zagadkę bo znajomi mają na 7 kw. Mówią mi że bez sensu bo teraz będę do końca życia płacił dużo więcej :-(
    Jak to miesięcznie ma się w opłatach stałych nie licząc zużycia oczywiście.
    To że opłata za przyłącz liczona jest od kw to wiem ale co dalej????
  • REKLAMA
  • #2 12718864
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 526
    Moc 7 kW może być realizowana jako przyłącze 1 fazowe choć raczej takiego w budownictwie jednorodzinnym się nie stosuje. 14 kW to już na pewno przyłącze 3- fazowe i tutaj jest niewiele drożej. Miałem kiedyś w mieszkaniu przyłącze 1-fazowe potem przeszedłem na 3 fazy i różnicy w wysokości rachunków nie zauważyłem. Natomiast samo zamówienie mocy 14 kW jest droższe bo w tym przypadku płacimy za każdy kW, ale jest to opłata jednorazowa. Bardzo dobrze, że zdecydowałeś się na przyłącze 14 kW. Będzie wygodniej przy dzisiejszej liczbie urządzeń elektrycznych w domu.
  • REKLAMA
  • #3 12718909
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    W grupie taryfowej G nie ma opłat zależnych od mocy. Znajomi Cię wkręcają albo mają działalność. ;)
  • #4 12718958
    tom_bart1
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Dla odbiorców rozliczanych w taryfie "G" moc ma niewielki wpływ na wysokość rachunków, natomiast w taryfie "C" wpływ mocy jest znaczący.
  • #5 12719110
    gogi20
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    zbich70 napisał:
    W grupie taryfowej G nie ma opłat zależnych od mocy. Znajomi Cię wkręcają albo mają działalność. :wink:
    To samo od nowa... bo to legenda ludowa...:)
  • #6 12719160
    sputnik1
    Poziom 16  
    Dziękuję za informacje, teraz zbaraniałem do reszty:-). To jak poza pierwszą opłatą przyłączeniową naprawdę nie ma różnicy w rachunkach później ???
    gogi20 a co Ty miałeś na myśli ?
  • #7 12719178
    gogi20
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    To, że znajomi przekazują Tobie informacje, które piekarz im przekazał a piekarzowi mechanik, mechanikowi... a nikt nie zapytał się w energetyce:) Trzeba tylko przełknąć tą pierwszą opłatę za moc przyłączeniową.
  • #8 12719249
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1983
    sputnik1 napisał:
    Dziękuję za informacje, teraz zbaraniałem do reszty:-). To jak poza pierwszą opłatą przyłączeniową naprawdę nie ma różnicy w rachunkach później ???
    gogi20 a co Ty miałeś na myśli ?

Nie ma żadnej różnicy jeżeli chodzi o dom. Gdyby chodziło o firmę to owszem, jest różnica. 7 kW na dom to chyba jakaś pomyłka, moim zdaniem 14 to minimum. Potem ludzie wypisują tu na tym i innych forach jak wymienić lub usunąć zabezpieczenie bo co chwila muszą dreptać do ZK.
  • #9 12719504
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 833
    Autor przecież pisze że, przyłącze jest na budowę domu. Znając złodziejskie zapędy ZE przypuszczam że, dostał taryfę C i tu jest różnica nie tylko w pierwszej wpłacie, ale i w późniejszych opłatach. Myślę że rozsądniej byłoby na czas budowy zmniejszyć moc a gdy już będzie taryfa G to wówczas moc zwiększyć. Jest jeszcze jedna możliwość, niedawno był temat gdzie opisana była walka o zmianę taryfy przed odbiorem budynku. Prawdopodobnie autorowi się udało więc może warto teraz powalczyć przed podpisaniem umowy.
  • REKLAMA
  • #10 12720013
    stomat
    Poziom 39  
    Tak, masz rację. Więc nie będzie płacił więcej do końca życia tylko do końca budowy. Więcej o ok.25 zł na miesiąc.
  • Pomocny post
    #11 12720811
    masonry
    Poziom 30  
    Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym płaceniem do końca budowy. Jeżeli od razu dostanie taryfę G to nie będzie płacił za moc zamówioną co miesiąc.
    Nawet gdyby to było 10 zł/mieś, to nie znaczy że mam się godzić na okradanie mnie przez ZE. Jak będzie więcej takich spraw to albo ZE zostanie zmuszone do zmiany swojego podejścia, albo ZE lepiej umocują prawnie swoje żądanie rozliczanie budowy indywidualnej w taryfie C (taryfie na działalność gospodarczą).
    Czy mimo że jesteś pracownikiem ZE nie widzisz że tu jest coś nie w porządku?
    Czemu prywatna osoba budująca często metodą gospodarczą budynek mieszkalny ma płacić za prąd w taryfie na działalność gospodarczą. Czemu nie może płacić w taryfie G?
    Jeżeli ktoś buduje w formie usługi (deweloper) to jak najbardziej niech płaci w taryfie C, ale osoba prywatna w G.
  • #12 12720999
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1552
    masonry napisał:
    Jeżeli ktoś buduje w formie usługi (deweloper) to jak najbardziej niech płaci w taryfie C, ale osoba prywatna w G.

Tylko jak to ma ZE odróżnić ,bo gdyby wniosek składał deweloper to inna bajka, a składa Kowalski któremu firma buduje .Ciekawe czy są na to jakieś przepisy .
  • #13 12721385
    stomat
    Poziom 39  
    Mocne słowa ale zupełnie nieuzasadnione. Zauważ że cena energii w taryfach z grupy C jest ustalona na zasadach rynkowych. Jest konkurencja i rynek ustalił jakąś cenę. Dlaczego twierdzisz że jest to cena "złodziejska"? Otwórz zatem firmę obrotu energią, zaoferuj niższą "uczciwą" cenę i zgarnij rynek.
    Z przyczyn politycznych państwo nakazuje sprzedawać energię do gospodarstw domowych w cenie niższej. Poniżej kosztów. Jest to narzucone za pomocą taryf kontrolowanych przez państwowy urząd - URE. Nie uważam żeby złodziejstwem było rygorystyczne zawężanie kręgu dotowanych odbiorców.
  • #14 12721621
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4332
    Uzasadnione słowa jak najbardziej.
    Rynek i prawo nie mają tu nic do gadania.
    To są standardy ustalone bezpośrednio a bezprawnie przez dostawców.
    Liczy się tylko darmowa kasa.
    Inwestor prywatny traktowany jest jak krezus i dojna krowa.
    Skoro stać go na budowę to stać go i na haracz dla dostawcy energii.
    Proszę poczytać tu Link i tu Link
    Z tych linków wynika, że jest to jednak złodziejstwo.
  • REKLAMA
  • #15 12721720
    masonry
    Poziom 30  
    Dziękuję koledze Krzyśkowi za podanie linku, właśnie o temat pod drugim linkiem mi chodziło.
    Kolego stomat, jednak nie jest tak całkiem w porządku łupienie kowalskiego tylko dla tego że stać go na budowę domu.
    Skoro Tauron się ugiął to coś jest na rzeczy.
    W tamtym temacie jest wszystko dokładnie opisane i opisane są tam sprzeczne z prawem żądanie ZE. Chodzi o żądanie odbioru budynku jako podstawy do zmiany taryfy, jest to bezprawne. Może raczej wybieg ZE w celu pobierania od odbiorców nienależnych pieniędzy.
    URE też wszystkiego nie wie, wie tylko tyle ile podadzą ZE przy zatwierdzaniu taryf.
  • #16 12722057
    Krzysztof Reszka
    stomat napisał:
    Poniżej kosztów.

Kolego a co to są koszty, jeśli jestem monopolistą bo elektrownie są to ile mogę zażądać za wytworzoną energię URE mi zabroni .Kolegę Stomata zapraszam na parking zakładowy pracowników elektrowni . Tak jest z wieloma zawodami w tym kraju co utyskują na marne zarobki (a to są te koszty)sprawdź parking i zobacz czym jeżdżą do pracy.
  • #17 12723131
    sputnik1
    Poziom 16  
    I proszę, zapytałem o niby prostą sprawę a okazuje się że....
    Poczytałem umowę waruki i kalkulacje i nie znalazłem nic o taryfach.
    Pisze tylko że kategoria V, co kolwiek ma to oznaczać. Koszt przyłącza 14kw na działkę to coś ponad 2000zł plus vat, razem wyjść ma około 2500zł.
    Ale teraz zgłupiałem bo nie ma nic o taryfach tylko ta V kategoria.
  • #18 12723293
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 526
    Chodzi o grupę przyłączeniową.
    grupa V - podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV oraz mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 kW i prądzie znamionowym zabezpieczenia przed licznikowego nie większym niż 63 A.
    Dla przykładu inne grupy przyłączeniowe:
    grupa I - podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci przesyłowej.
    grupa II - podmioty przyłączane bezpośrednio do Sieć elektroenergetyczna rozdzielczasieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym 110 kV, oraz podmioty przyłączane do sieci rozdzielczej, które wymagają dostaw energii elektrycznej o parametrach innych niż standardowe, albo podmioty posiadające własne jednostki wytwórcze współpracujące z siecią.
    grupa III - podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej o napięciu znamionowym wyższym niż 1 kV, lecz niższym niż 110 kV.
    grupa IV - podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV oraz o mocy przyłączeniowej większej niż 40 kW lub prądzie znamionowym zabezpieczenia przed licznikowego w torze prądowym większym niż 63 A.
    grupa VI - podmioty przyłączane do sieci poprzez tymczasowe przyłączenie, które będzie, na zasadach określonych w umowie, zastąpione przyłączeniem docelowym, lub podmioty przyłączone do sieci na czas określony, lecz nie dłuższy niż rok.
  • #19 12723455
    stomat
    Poziom 39  
    Kolego Krzysztofie, elektrownie już dawno nie są "monopolistami". Elektrownie mają bardzo różnych właścicieli a energię kupuje się na giełdzie TGE. Myślę że już czas się oswoić z tym że produkt ma różne ceny dla różnych odbiorców. Dziś na stacji paliw też chciałem zatankować ON TIR, bo jest tańszy a tankuje się go z tego samego dystrybutora, jednak "złodziej" ze stacji nie pozwolił mi na to i złupił mnie tylko dlatego że stać mnie na samochód. Jutro piszę pismo do Orlenu jakie jest prawo na to :)
    P.S. Czy ja pisałem coś o małych zarobkach? Zapraszam ciebie dla odmiany do obejrzenia w jakim stanie jest sieć, zwłaszcza na wsiach.
  • #20 12723987
    Krzysztof Reszka
    Ja pochodzę ze Śląska i tu bardzo dużo inwestuje się w wieś myślę że nawet więcej niż w miasta.
    Nie pisałeś nic o małych zarobkach to ja, chciałem uświadomić gdzie te koszty . Znam panią Główny energetyk dużego zakładu co kupuje energię i sprzedaje nadwyżki swojej energii .Twierdzi że to IDEE FIXE.
  • #21 12724198
    masonry
    Poziom 30  
    stomat napisał:
    Dziś na stacji paliw też chciałem zatankować ON TIR, bo jest tańszy a tankuje się go z tego samego dystrybutora, jednak "złodziej" ze stacji nie pozwolił mi na to i złupił mnie tylko dlatego że stać mnie na samochód

Bardzo dobrze że Ci nie pozwolił. Pistolet od dystrybutora dla TIR jest grubszy i nie zmieścił by się do twojego wlewu, jeszcze byś paliwa narozlewał. :D
    Jeżeli ZE umocuje prawidłowo (prawnie) swój wymóg rozliczania placu budowy w taryfie C i nie będzie zmieniało zdania dla co mądrzejszych odbiorców (nie bojących się powalczyć), to przestanie być złodziejem.
    Mamy przykłady że niektórym udało się wywalczyć zmianę taryfy bez odbioru budynku, więc jednak nie wszystko jest w porządku.
    Gdyby ZE było na prawie to na pewno nie zmieniłoby taryfy, tymczasem pojawiają się następne osoby które dostały taryfę G bez odbioru budowlanego.
  • #22 12726462
    sputnik1
    Poziom 16  
    Czyli:
    - ze względu na większą moc przyłączeniową kiedyś i tak nie będę więcej płacił ?
    - a kiedy dowiem się o zastosowanej taryfie?
  • #23 12726490
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 731
    Koledzy, w tym tygodniu załatwiałem sprawę w PGE. Na czas budowy dostałem taryfę C11 moc 7kW(na moją prośbę. bezp.3xC16) przy podpisaniu umowy, przy wnioskowanych 13kW(bezp.3xC20). Teraz mogłem zmienić taryfę na G11 (G12 nie opłaca się) na wniosek podpisany przez elektryka oraz po kontroli ZE czy budynek jest zamieszkany i nie są prowadzone żadne prace budowlane - budynek nie odebrany. Opłaty są wyższe o około 550PLN rocznie przy średnim zyżyciu 1000kWh/rok. Takie realia są w PGE oddz. Łowicz.
  • #24 12726871
    stomat
    Poziom 39  
    masonry napisał:

Jeżeli ZE umocuje prawidłowo (prawnie) swój wymóg rozliczania placu budowy w taryfie C i nie będzie zmieniało zdania dla co mądrzejszych odbiorców (nie bojących się powalczyć), to przestanie być złodziejem.

Skoro taryfa (zatwierdzona przez URE) nie wystarczy to zastanawiam się czy wystarczająca będzie ustawa sejmowa? A może trzeba wpisać do konstytucji?
    A to że gdzieś tam któryś pracownik machnął ręką i zaliczył pieniacza do niewłaściwej taryfy dla świętego spokoju nic nie znaczy. Mnie też kiedyś złapał policjant jak wjechałem na zakaz, wziął dokumenty i po chwili rzekł: "dobra, jedź pan". Czy to ma oznaczać że za wjazd na zakaz mandat się nie należy? I że ci którzy dają za to mandaty to złodzieje?
  • #25 12727322
    sputnik1
    Poziom 16  
    Im dalej w las tym więcej drzew;-). Szczerze, zgłupiałem całkiem. i żeby nie wiem jak chcieć nie wiem jaka różnica i jak taryfa.
  • #26 12727596
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    sputnik1 napisał:
    Szczerze, zgłupiałem całkiem. i żeby nie wiem jak chcieć nie wiem jaka różnica i jak taryfa.

Czego nie rozumiesz? Grupa taryfowa będzie określona na etapie zawierania umowy na sprzedaż i dostawę energii. Zapewne będzie to grupa C (na czas budowy). Czy jest to zgodne z prawem czy nie, masz opisane powyżej. Sam musisz ocenić czy chcesz toczyć "batalie".

Co do różnic w opłatach - wszystko znajdziesz w taryfie operatora.
    Przykład
  • #28 16298196
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    masonry napisał:
    Myślę że rozsądniej byłoby na czas budowy zmniejszyć moc a gdy już będzie taryfa G to wówczas moc zwiększyć.

No właśnie. Czy jest to możliwe bez większych kosztów?
    Np. 7 kW na czas budowy, a 14 kW docelowo?
    A co gdyby w trakcie budowy okazało się, że te 7 kW to za mało? Jaki może być koszt takiego zwiększenia mocy dla placu budowy?
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • #29 16298341
    stomat
    Poziom 39  
    Ależ oczywiście że można. Przecież na budowie np. huty jest potrzebna o wiele mniejsza moc niż potem huta zużywa do swojej normalnej pracy. Budowa a dom mieszkalny są to dwie różne rzeczy. Jakie są koszty można przeczytać w taryfach dystrybutorów i sprzedawców dostępnych na ich stronach internetowych.
  • #30 16298862
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono różnice w opłatach miesięcznych związanych z mocą przyłączeniową 7 kW i 14 kW w kontekście budowy domu. Użytkownik zastanawia się, czy wyższa moc przyłączeniowa wiąże się z wyższymi kosztami stałymi. Odpowiedzi wskazują, że w taryfie G opłaty za moc mają niewielki wpływ na rachunki, podczas gdy w taryfie C różnice są znaczące. Użytkownicy sugerują, że dla budowy domu 14 kW jest bardziej odpowiednie, a pierwsza opłata za przyłącze jest jednorazowa. Wskazano również na możliwość zmiany taryfy po zakończeniu budowy. Koszty przyłącza 14 kW wynoszą około 2500 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA